12 oktober 2013: Bron: © 2013 American Society for Nutrition
Een plantaardig dieet kan het risico op het krijgen van borstkanker significant verminderen. Vooral de vormen van borstkanker waarbij oestrogeen en progesteron markers die negatief zijn, is te voorkomen met een gezonde leefstijl en vooral een vegetarisch dieet, maar ook voor oestrogeen en progesteron positief is er nog voldoende winst te behalen met voldoende groenten en fruit eten.
Dit blijkt uit een groot bevolkingsonderzoek onder 91.779 huidige en gepensioneerde leerkrachten in de staat Californië gedurende 14 jaar. Degenen die een voornamelijk plantaardig dieet gebruikten bleken een15 procent lager risico op borstkanker te hebben in vergelijking met degenen die weinig groenten en fruit aten. (RR: 0.85; 95% CI: 0.76, 0.95 for the highest compared with the lowest consumption quintile; P-trend = 0.003).
Voor vormen van borstkanker (ER en PR negatief)) bleek dit riscio 34 procent kleiner voor diegene die een voornamelijk plantaardig dieet gebruikten ((RR: 0.66; 95% CI: 0.48, 0.91; P-trend = 0.03). Voor mensen waar salades en wijn drinken een grote of juist kleine rol speelden bleek voor vormen van kanker waarbij ER en PR positief waren het risico op borstkanker te verminderen met 29 procent. (RR: 1.29; 95% CI: 1.12, 1.49)
Het volledige studierapport: Dietary patterns and breast cancer risk in the California Teachers Study cohort is tegen betaling volledig in te zien. Hier het abstract van deze studie.
The finding that greater consumption of a plant-based dietary pattern is associated with a reduced breast cancer risk, particularly for ER−PR− tumors, offers a potential avenue for prevention.
-
December 2013 ajcn.061184Am J Clin Nutr
- © 2013 American Society for Nutrition
Dietary patterns and breast cancer risk in the California Teachers Study cohort1,2,3,4,5
- Lilli B Link,
- Alison J Canchola,
- Leslie Bernstein,
- Christina A Clarke,
- Daniel O Stram,
- Giske Ursin, and
- Pamela L Horn-Ross
+ Author Affiliations
Abstract
Background: Evidence that diet is associated with breast cancer risk is inconsistent. Most studies have examined risks associated with specific foods and nutrients, rather than measures of overall diet.
Objective: This study aimed to evaluate dietary patterns and their relation to breast cancer risk in a large cohort of women.
Design: Data from 91,779 women in the California Teachers Study cohort were analyzed, including data from 4140 women with a diagnosis of invasive breast cancer made between 1995 and 2009. Five predominant dietary patterns were identified by using principal components factor analysis: a plant-based diet, high in fruit and vegetables; a high-protein, high-fat diet, high in meats, eggs, fried foods, and high-fat condiments; a high-carbohydrate diet, high in convenience foods, pasta, and bread products; an ethnic diet, high in legumes, soy-based foods, rice, and dark-green leafy vegetables; and a salad and wine diet, high in lettuce, fish, wine, low-fat salad dressing, and coffee and tea.
Results: The plant-based pattern was associated with a reduction in breast cancer risk (RR: 0.85; 95% CI: 0.76, 0.95 for the highest compared with the lowest consumption quintile; P-trend = 0.003); risk reduction was greater for estrogen receptor–negative progesterone receptor–negative (ER–PR–) tumors (RR: 0.66; 95% CI: 0.48, 0.91; P-trend = 0.03). The salad and wine pattern was associated with an increased risk of estrogen receptor–positive progesterone receptor–positive tumors (RR: 1.29; 95% CI: 1.12, 1.49); this effect was only slightly attenuated after adjustment for alcohol consumption.
Conclusion: The finding that greater consumption of a plant-based dietary pattern is associated with a reduced breast cancer risk, particularly for ER−PR− tumors, offers a potential avenue for prevention.
Gerelateerde artikelen
Plaats een reactie ...
Reageer op "Groenten en fruit kunnen het risico op het krijgen van borstkanker significant verminderen. Vooral de vormen van borstkanker met oestrogeen en progesteron markers die negatief zijn is te voorkomen met een vegetarisch dieet"