Helpt u ons aan 500 donateurs?

Zie ook artikelen over de Nanoknife / Ireversible electroporation en literatuurlijst specifiek bij alvleesklierkanker.

26 maart 2018: Bron: Radiation Oncology

Aanvullend op onderstaand artikel zou u dit studierapport eens kunnen lezen. Management of Borderline Resectable Pancreatic Cancer  beschrijft de ontwikkelingen van de laatste jaren hoe borderline alvleesklierkanker (wel of niet operabel) te behandelen. De keuze is of er eerst chemo en/of radiotherapie gegeven moet worden en daarna operatie of eerst een operatie gevolgd door chemo of gerichte behandelingen en/of immuuntherapie.

De conclusie uit deze studie is daarover niet eensluidend(maar het studierapport is heel gedetailleerd beschreven met veel verwijzingen naar studies, dus lees ook dat studierapport mocht u geinteresseerd zijn) :

Conclusie: Ondanks de verschillende meningen over wat nu precies de optimale methode is om een borderline stadium van alvleesklierkanker te definiëren als geschikt voor operatie, groeit de consensus dat deze subgroep van alvleesklierkankerpatiënten (
pancreatic ductal adenocarcinoma) (PDAC) een aparte groep vertegenwoordigt binnen de stadia van alvleesklierkanker. Een groep met een eigen prognose, die aanzienlijk kan worden verbeterd als er een gunstige respons wordt bereikt na een preoperatieve behandeling en/of operatie / resectie. Verbeterde chirurgietechnieken kunnen ook het aantal patiënten dat mogelijk in aanmerking komt voor een operatie, verhogen. Zie bv: de Nanoknife / Ireversible electroporation.

 Opens large image

Fig. 1

Magnified section of a computed tomography axial slice of a borderline resectable pancreatic adenocarcinoma (red contour) highlighting the tumor contact region with the superior mesenteric artery (SMA; yellow contour) <180°. Abbreviation: SMV = superior mesenteric vein. (A color version of this figure is available at www.redjournal.org)

Het abstract plus referentielijst zie Management of Borderline Resectable Pancreatic Cancer

1 september 2015: lees ook dit artikel: 

https://kanker-actueel.nl/NL/pegph20-eiwit-en-gemcitabine-zorgt-voor-veel-langere-progressievrije-ziekte-en-een-verdriedubbeling-175-vs-529-dagen-van-mediane-overleving-bij-uitgezaaide-alvleesklierkanker-met-hoge-niveaus-van-hyaluronzuur.html

19 januari 2015: Bron:  Gastrointestinal Cancers Symposium 2015

Een simpele verandering in toedienen van 1x per week naar 1 x per 14 dagen van een behandeling met  een combinatie van gemcitabine plus NAB-paclitaxel  (Abraxane) voor uitgezaaide alvleesklierkanker geeft zelfde therapeutische resultaten maar met veel minder bijwerkingen en een kostenbesparing van $  5.500,-- per maand per patiënt.

Dit blijkt uit de resultaten van een fase II studie bij totaal 69 patiënten met inoperabele uitgezaaide alvleesklierkanker en is vergeleken met de resultaten uit een eerdere fase III studie die door onderzoekers van het Ohio State University Comprehensive Cancer Center - Arthur G. James kanker ziekenhuis en Richard J. Solove Research Institute (OSUCCC - James) is uitgevoerd en gepresenteerd op het Gastro Intestinale Tumoren Symposium  2015.

Zie ook dit artikel: https://kanker-actueel.nl/NL/nab-paclitaxel-abraxane-in-combinatie-met-gemcitabine-verbetert-significant-mediane-overleving-voor-uitgezaaide-alvleesklierkanker-en-is-nu-door-fda-goedgekeurd.html

NAB-paclitaxel beeld 2

In 2013 heeft de Amerikaanse FDA goedkeuring gegeven aan de combinatie behandeling van gemcitabine plus NAB-paclitaxel in een schema van drie keer toedienen gedurende een cyclus van 28 dagen voor de behandeling van uitgezaaide alvleesklierkanker. Deze nieuwe studie toont aan dat wanneer gemcitabine en nab-paclitaxel (Abraxane) eenmaal per twee weken wordt gegeven i.p.v. wekelijks, dit de toxische bijwerkingen van de behandeling drastisch vermindert, met verbeterde kwaliteit van leven zonder dat de effectiviteit van de behandeling verandert. Overigens is de effectiviteit heel bescheiden met een verbetering van de mediaan overall overleving van slechts enkele maanden meer. Wellicht dat als u een of meer middelen gebruikt uit de literatuurlijst van niet-toxische middelen en behandelingen specifiek bij alvleesklierkanker naast de chemo dat u nog wat meer kunt bereiken.

Zie hier schema van de deelnemende patiënten en de bijwerkingen:

Characteristic

Variable

mGA, first-line MPC,

n = 49. No (%)

mGA, all patients

n= 69. No (%)

Age (yrs)

Median

65 yr

66 yr

Sex

F

M

21 (43)

28 (57)

35 (51)

34 (49)

Tumor location

Head

Body

Tail

Unknown

25 (51)

17 (35)

7 ((14)

36 (52.2)

23 (33.3)

9 (13)

1 (1.5)

No. of metastatic (met) sites

1

2

3

>3

18 (36)

16 (34)

10 (20)

5 (10)

 

Site of mets

Liver

Lung

Peritoneum

Regional

28 (57)

13 (27)

21 (43)

19 (39)

 

CA 19-9

N (≤ 37 U/mL)

ULN- ≤ 59x ULN

> 59x ULN

8 (16)

21 (42)

20 (41)

 

Toxicities:

Neuropathy

All Grades(G)

G ≥ 3

13 (27)

1 (2)

16(25)

1(1.6)

Fatigue

G ≥ 3

3 (6)

1 (1.6)

Neutropenia (N)

All G

G ≥ 3

Febrile N

12 (25)

5 (10)

1 (2.1)

12 (19)

6(9.5)

1 (1.6)

Anemia

G ≥ 3

7 (15)

7 (11)

Thrombocytopenia

G ≥ 3

2 (4)

2 (3)

GF use

 

3 (6)

5 (8)

Diarrhea

G ≥ 3

0

1 (1.6)

"De combinatie van gemcitabine en NAB-paclitaxel bij alvleesklierkanker is een van de meest recente ontwikkelingen in een behandeling van uitgezaaide alvleesklierkanker en heeft aangetoond dat deze combinatiebehandeling een verbetering van de overleving geeft in vergelijking met gemcitabine alleen", zegt studieleider Kavya Krishna, MD, een hematologie oncoloog bij het OSUCCC - James tijdens een presentatie op het Gastrointestinal Cancers Symposium 2015. "Maar deze verbeterde overleving gaat gepaard met een verhoogde toxische bijwerkingenprofiel die van invloed is op de kwaliteit van leven. We zochten een alternatief regime dat doeltreffendheid van de behandeling zou verlengen en de bijwerkingen zou verminderen. "

NAB-paclitaxel

Studieresultaten:

Op basis van eigen ervaringen en eerder gepubliceerde fase III gegevens, hebben de onderzoekers een studie opgezet met een aangepast regiem  van deze geneesmiddelencombinatie voor patiënten met uitgezaaide alvleesklierkanker.

De studie omvatte 69 patiënten met alvleesklierkanker die de gewijzigde regime van gemcitabine en NAB-paclitaxel ontvingen. Negenenveertig patiënten waren eerder behandeld voor gemetastaseerde alvleesklierkanker, en bij de resterende 20 patiënten hadden  andere behandelingen met chemo ofwel gefaald of was de ziekte te uitgebreid / uitgezaaid of op de grens van operabele ziekte. Mediane leeftijd was 65. Alle patiënten kregen gemcitabine en nab-paclitaxel op dagen 1 en 15 van een 28-daagse behandelingscyclus.

Over het algemeen ervaarden minder dan 2% van de patiënten ernstige neurologische bijwerkingen (vergeleken met 17% in de vorige fase III studie); 10% hadden een ernstige vermindering van het aantal witte bloedcellen (vergeleken met 38% in de fase III-studie); en 8% had extra aanvullende  injecties nodig de dag na de behandeling met chemotherapie om de productie van witte bloedcellen te stimuleren (vergeleken met 26% in de vorige studie.) Totaal dus een grote vermindering van de bijwerkingen.

Mediane totale overleving van de patiënten behandeld met het gewijzigde regime was ongeveer 11 maanden, en progressievrije overleving was 4,8 maanden en bevestigt dat de behandeling net zo effectief was als bij het eerdere regiem van drie keer toedienen per 28 dagencyclus. Bovendien, verminderde het aangepaste behandelingsschema de medische kosten met $ 5500 per maand per patiënt.

Conclusie:

"Alvleesklierkanker is een bijzonder moeilijk te behandelen vorm van kanker, zodat het afwegen van de overlevingskansen en levensduur van de patiënt tegen de bijwerkingen van de beschikbare behandelingen een uiterst belangrijk onderdeel is van het wel of niet behandelen," aldus Dr. Krishna.

"Een veranderde toediening van deze behandeling naar elke twee weken geeft het immuunsysteem tijd om te herstellen tussen de chemotherapie sessies en geeft beduidend minder algemene toxiciteit. Het betekent ook minder bezoeken aan het ziekenhuis om chemotherapie te ontvangen, "zegt Tanios Bekaii-Saab, MD, Associate Professor en OSUCCC - James Gastro-intestinale Oncologie Section Chief. "Deze minder intense, 14-daagse behandeling lijkt effectief bij de behandeling van onze patiënten met uitgezaaide alvleesklierkanker, terwijl een aanzienlijke vermindering van bijwerkingen plaatsvindt die van grote invloed is op de kwaliteit van leven."

Hier het abstract zoals dat is gepresenteerd op het Gastrointestinal Cancers Symposium 2015

A less intense regimen of Gemcitabine + Abraxane (NAB-paclitaxel) maintains efficacy while significantly improving tox profile and cost in patients with metastized pancreas cancer

Modified gemcitabine and nab-paclitaxel in patients with metastatic pancreatic cancer (MPC): A single-institution experience.

Sub-category:
Multidisciplinary Treatment

Category:
Cancers of the Pancreas, Small Bowel, and Hepatobiliary Tract

Meeting:
2015 Gastrointestinal Cancers Symposium

Abstract No:
366

Poster Board Number:
General Poster Session B (Board #C35)

Citation:
J Clin Oncol 33, 2015 (suppl 3; abstr 366)

Author(s): Kavya Krishna, Marlo A. Blazer, Lai Wei, Daniel H. Ahn, Christina Sing-Ying Wu, Kristen Keon Ciombor, Sameh Mikhail, Anne M. Noonan, Richard M. Goldberg, Tanios S. Bekaii-Saab; The Ohio State University Comprehensive Cancer Center, Arthur G. James Cancer Hospital and Richard J. Solove Research Institute, Columbus, OH; The Ohio State University, Columbus, OH

Abstract Disclosures

Abstract:

Background: The combination of gemcitabine and nab-paclitaxel (GA) in first line treatment (tx) of MPC has a modest survival advantage over gemcitabine (gem) alone, but adds significant toxicities (tox) and increased cost. Based on data suggesting that biweekly administration (adm) of gem-based combinations preserves efficacy and improves tox profile, our institution adopted a modified regimen of GA (mGA).

Methods: This is a retrospective analysis of a prospectively maintained database of patients (pts) with pancreatic cancer treated with gem (1000 mg/m2) and nab-paclitaxel (125 mg/m2) on days 1 and 15 of a 28-day cycle. Survival curves were estimated using Kaplan-Meier method, with alive pts censored at time of last follow-up. Cost of tx includes cost of drugs, adm, and tox.

Results: Of total 69 pts treated with mGA for MPC, locally advanced, or borderline resectable disease, 63 pts were evaluable for tox (table 1). A total of 49 pts (47 evaluable for response) received mGA for previously untreated MPC, with median progression free survival of 4.8 months(mo) (95% CI 2.6,7.4) and overall survival of 11.1 mo (95% CI 5.3,not reached). Overall, 27% of pts experienced neurotoxicity with rate of grade 3 tox of < 2%, and 8% required growth factors (GF). Average cost savings was $5500/pt/month with mGA compared to standard GA, excluding GF cost which was lower with mGA.

Conclusions: A less intense regimen of GA maintains efficacy while significantly improving tox profile and cost in pts with MPC.

CharacteristicVariablemGA, first-line MPC,
n = 49. No (%)
mGA, all patients
n= 69. No (%)
Age (yrs) Median 65 yr 66 yr
Sex F
M
21 (43)
28 (57)
35 (51)
34 (49)
Tumor location Head
Body
Tail
Unknown
25 (51)
17 (35)
7 ((14)
36 (52.2)
23 (33.3)
9 (13)
1 (1.5)
No. of metastatic (met) sites 1
2
3
>3
18 (36)
16 (34)
10 (20)
5 (10)
Site of mets Liver
Lung
Peritoneum
Regional
28 (57)
13 (27)
21 (43)
19 (39)
CA 19-9 N (≤ 37 U/mL)
ULN- ≤ 59x ULN
> 59x ULN
8 (16)
21 (42)
20 (41)
Toxicities:
Neuropathy
All Grades(G)
G ≥ 3
13 (27)
1 (2)
16(25)
1(1.6)
Fatigue G ≥ 3 3 (6) 1 (1.6)
Neutropenia (N) All G
G ≥ 3
Febrile N
12 (25)
5 (10)
1 (2.1)
12 (19)
6(9.5)
1 (1.6)
Anemia G ≥ 3 7 (15) 7 (11)
Thrombocytopenia G ≥ 3 2 (4) 2 (3)
GF use 3 (6) 5 (8)
Diarrhea G ≥ 3 0 1 (1.6)
 

Plaats een reactie ...

Reageer op "Halvering van toedieningschema van combinatie van gemcitabine plus NAB-paclitaxel - Abraxane - voor uitgezaaide alvleesklierkanker geeft zelfde resultaten maar met veel minder bijwerkingen en een kostenbesparing van $ 5.500,-- per maand per patiënt"


Gerelateerde artikelen
 

Gerelateerde artikelen

Halvering van toedieningschema >> NAB-paclitaxel - Abraxane >>