1 februari 2024:

Zie update van onderstaand artikel met studieverslag enz. via deze link: https://kanker-actueel.nl/immuuntherapie-vooraf-aan-operatie-en-chemotherapie-blijkt-succesvol-bij-kankerpatienten-met-maagkanker-en-met-tumoren-op-de-overgang-van-slokdarm-naar-de-maag.html

9 januari 2024: Bron: Anthony van Leeuwenhoek ziekenhuis

Uitstekende hoopvolle resultaten komen uit de PANDA studie met immuuntherapie uitgevoerd in het Anthony van Leeuwenhoek ziekenhuis onder leiding van drs. M. Chalabi, internist-oncoloog.

Van de 20 deelnemende patiënten met maagkanker en kwaadaardige tumoren in de overgang van slokdarm naar de maag blijken er 14 patiënten die zeer goed op de behandeling reageerden. Bij negen patiënten was de tumor zelfs volledig verdwenen op moment van opereren. Na bijna vier jaar waren de meeste patiënten bij wie de tumor geslonken was nog steeds kankervrij.

De kankerpatiënten met maagkanker en kwaadaardige tumoren in de overgang van slokdarm naar de maag kregen als eerste 1 kuur immuuntherapie met het anti-PD medicijn atezolizumab gevolgd door 4 kuren atezolizumab samen met chemotherapie (Docetaxel/ Oxaliplatine/ Capecitabine) gevolgd door een operatieve ingreep. En zoals gezegd deze aanpak sloeg bijzonder goed aan. Er is nu een fase II/III studie opgezet met meer patiënten begrijp ik uit het verslag van het AvL.

Internist-oncoloog en onderzoeksleider Myriam Chalabi zegt ook: "het unieke aspect van deze studie is dat patiënten de eerste kuur immuuntherapie kregen zonder chemotherapie, wat de resultaten gunstiger lijkt te maken dan vergelijkbare studies waar chemotherapie en immuuntherapie worden gecombineerd

Wat naar mijn mening echt een open deur is want waar immuuntherapie wordt gegeven bij verschillende vormen van kanker met solide tumoren vooraf aan welke andere behandeling dan ook, zijn de resultaten bijna altijd beter dan in combinatie. 

Op de website van het AvL staat een nieuwsbericht over deze studieresultaten:

Doorbraak in behandeling van maag- en slokdarmkanker

Patiënten met maag- of slokdarm-maag overgang kanker blijken goed te reageren op een nieuwe vorm van behandeling. Dit blijkt uit de veelbelovende resultaten van een kleinschalige studie van het Antoni van Leeuwenhoek. De onderzoekers ontdekten ook nog een mogelijk mechanisme achter dit succes.

Doorgaans worden patiënten met maag- of slokdarm-maag overgang kanker zonder uitzaaiingen behandeld met een combinatie van bestraling met chemotherapie voorafgaand aan de operatie, ofwel chemotherapie zowel voor als na de operatie. Ondanks vooruitgang in de behandeling, blijft de prognose somber. Om dit te verbeteren, hebben onderzoekers zich met de fase-2 PANDA studie gericht op een nieuwe vorm van behandelen. Zij onderzochten de effecten van het combineren van immuuntherapie en chemotherapie voorafgaand aan de operatie. Met succes; de behandeling leidde tot aanzienlijke afname van de tumor bij een groot deel van de patiënten.>>>>>>>>>lees verder

Ook in het Algemeen dagblad wordt melding gemaakt van deze resultaten: 

Prognose bij maag- en slokdarmkanker is slecht, maar er gloort nieuwe hoop

Voorzichtig goed nieuws voor patiënten met maag- en slokdarmkanker. Ze lijken vaker te genezen als ze ook immuuntherapie krijgen. Het Antoni van Leeuwenhoek (AVL) ziet hoopvolle resultaten in een nieuw onderzoek.

Een kleine vierduizend patiënten kregen in 2022 de diagnose maag- of slokdarmkanker. Zelfs als patiënten geen uitzaaiingen hebben, is de prognose slecht. Na vijf jaar is meer dan de helft van deze mensen aan de ziekte overleden.

Maar uit een nieuwe studie van het Amsterdamse AVL blijkt dat de kans op overleving met immuuntherapie aanzienlijk groter wordt. Het gaat om mensen met maagkanker of een tumor in het onderste deel van de slokdarm.

Patiënten kregen eerst immuuntherapie, daarna een combinatie van immuun- en chemotherapie en als laatste een operatie. Bij veertien van de twintig patiënten sloeg de behandeling goed aan. Bij 70 procent was de tumor na de immuun- en chemotherapie bijna helemaal geslonken, bij 45 procent waren de samengeklonterde kankercellen zelfs verdwenen.>>>>>>>>>lees verder


Plaats een reactie ...

Reageer op "Immuuntherapie vooraf aan operatie en chemotherapie blijkt succesvol bij kankerpatiënten met maagkanker en met tumoren op de overgang van slokdarm naar de maag copy 1"


Gerelateerde artikelen
 

Gerelateerde artikelen

Immuuntherapie vooraf aan >> Nivolumab na neoadjuvante >> FDA keurt Pembrolizumab goed >> Virusinjectie (adenovirus) >> Immuuntherapie met gemoduleerd >>