8 september 2018: lees ook dit artikel: 

https://kanker-actueel.nl/lymfoedeem-ontstaan-direct-na-een-operatie-van-okselklieren-na-bestraling-van-de-oksel-ontstaat-lymfoedeem-vaak-enkele-jaren-later.html

27 juni 2012: op de website van Fysioalign staat naar mijn mening uitstekende informatie hoe lymfoedeem is te behandelen. Voor alle duidelijkheid wij hebben geen enkele band met deze website en ik ken hun ook niet, maar bij zoeken via google kwam ik hierop en dit is naar mijn mening uitstekende informatie. Of de fysiotherapeutische aanpak bij deze mensen ook goed is weet ik echt niet. De website maakt wel een goede professionele indruk.

Op de website van stichting Olijf staat ook goede informatie over lymfoedeem.

Op de website van borstkanker.net staat ook uitstekende informatie over lymfoedeem en hoe dat te behandelen.

Bron: Bijlage Diagnose van AD d.d. 19 april 2002

Lymfoedeem, vooral voorkomend na een borstamputatie, okseltoilet of wegsnijden van tumoren waarbij omringende lymfeklieren worden meegenomen of beschadigd is tot op vandaag in Nederland een groot en volgens de artsen een moeilijk te behandelen probleem. Echter in Duitsland wordt al jaren met een intensieve behandeling waarbij verschillende disciplines samenwerken een goed resultaat tot verbetering gehaald. Deze zogeheten stationaire therapie bestaat uit het volgende: de patiënten verblijven gedurende enkele weken in een speciale kliniek. elke dag worden ze heel intensief behandeld terwijl de patiënten ook een speciaal dieet volgen. Enkele onderdelen uit dit intensieve programma zijn:

  • manuele therapie waarbij een fysiotherapeut probeert het pompmechanisme van de aanwezige lymfevaten via massage te activeren. 
  • Pressotherapie waarbij de patiënt een manchet om arm of been krijgt en opgepompt wordt om zo nog meer druk te geven. Pressotherapie wordt veelal toegepast tegelijk met manuele therapie
  • Compressietherapie, waarbij compressieapparaten en massages een rol spelen. Ook wordt hierbij gebruik gemaakt van bandages en elektrische kousen.
  • Magneetveldtherapie, waarbij de elektromagnetische velden worden beïnvloed om zo het afweersysteem te prikkelen.
  • Laser- en infraroodtherapie die als doel heeft het lymfevocht weer terug te brengen in de weefsels en zo via de bloedbanen af te kunnen voeren.

Het College van Zorgverzekeraars heeft enkele van deze klinieken in Duitsland erkend als ziekenhuis voor de Nederlandse wetgeving wat betekent dat deze behandeling geheel of gedeeltelijk wordt vergoed kan worden. Een bekende kliniek die hiervoor in aanmerking komt is Lympho-Opt in Pummelsbrunn/Hohenstadt (in de buurt van Neurenberg, zie reisbeschrijving enz. op de website van deze kliniek). 

Lympho-Opt Fachklinik für Lymphologie
Happurgerstr. 15
91224 Hohenstadt

Telefon 09154-911-200
Fax 09154-911-202

E-mail: klinik@lympho-opt.de

Op dit moment loopt in ziekenhuis Nij Smellinge in Drachten een proefproject met deze Duitse aanpak. Onderzoeksleider is dermatoloog Dr. R. Damstra. Hij verwacht dat in 2005 (!!!!) eventueel een Nederlandse kliniek zoals een kliniek in Duitsland kan worden geopend, maar hij zegt er wel bij dat hij grote twijfels heeft of dit allemaal wel door kan gaan omdat er te weinig artsen en behandelaars zullen zijn.


Plaats een reactie ...

Reageer op "Lymfoedeem bij borstkanker: Intensieve behandeling - Lymfmassage- van lymfoedeem een succes"


Gerelateerde artikelen
 

Gerelateerde artikelen

Low Level Laser (Photobiomodulation >> Lymfoedeem bij borstkanker: >> Lymfoedeem: Intensieve behandeling >> Lymfoedeem bij borstkanker: >> Lymfoedeem bij borstkanker: >> Lymfoedeem ontstaan direct >>