Enkele koppen koffie per dag vermindert het risico op leverkanker significant. Dit blijkt uit twee grote prospectieve Japanse langjarige studies onder respectievelijk 10.588 mannen en 11.816 vrouwen in Cohort 1 studie en 38.703 mensen (18.869 mannen en 19.834 vrouwen) in Cohort II studie en bevestigt eerdere studies naar effect van koffie op leverkanker. Opvallend is altijd geweest dat primaire leverkanker in Azië veel meer voorkomt dan in Westerse landen. Zover wij weten wordt in westerse landen ook veel meer koffie gedronken dan in Aziatische landen. Misschien is hierin een verband te leggen. Wie leest onder leverreiniging onder deze artikelen ziet dat een koffieklisma op zijn tijd ook voor verlichting kan zorgen bij mensen met levertumoren. Of hier verband bestaat tussen koffie te gebruiken als hulp bij klisma's of op andere manieren klisma's te gebruiken durven we niet te zeggen maar wat let u als u toch regelmatig een klisma uitvoert om daarvoor koffie te gebruiken. Doe dit wel altijd onder deskundige begeleiding a.u.b. Verschillende orthomoleculaire artsen kunnen u daarin goed begeleiden, al is niet iedereen daarin gespecialiseerd. Dus vraag dit wel goed na bij de geraadpleegde arts dat u specifiek over klisma's informatie en begeleiding wilt hebben. Deze twee studies bevestigen dus eerder gepubliceerde studies en worden morgen gepubliceerd in International Journal of Cancer. Int J Cancer. 2005 Aug 10;116(1):150-4.
Coffee consumption and the risk of primary liver cancer: pooled analysis of two prospective studies in Japan.
Shimazu T, Tsubono Y, Kuriyama S, Ohmori K, Koizumi Y, Nishino Y, Shibuya D, Tsuji I.
Division of Epidemiology, Department of Public Health and Forensic Medicine, Tohoku University Graduate School of Medicine, Sendai, Japan. tshimazu-thk@umin.ac.jp
Although case-control studies suggested that coffee consumption is associated with a decreased risk of liver cancer, no prospective cohort study has been carried out. To examine the association between coffee consumption and the risk of liver cancer, we conducted a pooled analysis of data available from 2 cohort studies in Japan. A self-administered questionnaire about the frequency of coffee consumption and other health habits was distributed to 22,404 subjects (10,588 men and 11,816 women) in Cohort 1 and 38,703 subjects (18,869 men and 19,834 women) in Cohort 2, aged 40 years or more, with no previous history of cancer. We identified 70 and 47 cases of liver cancer among the subjects in Cohort 1 (9 years of follow-up with 170,640 person-years) and Cohort 2 (7 years of follow-up with 284,948 person-years), respectively. We used Cox proportional hazards regression analysis to estimate the relative risk (RR) and 95% confidence interval (CI) of liver cancer incidence. After adjustment for potential confounders, the pooled RR (95% CI) of drinking coffee never, occasionally and 1 or more cups/day were 1.00 (Reference), 0.71 (0.46-1.09) and 0.58 (0.36-0.96), respectively (p for trend = 0.024). In the subgroup of subjects with a history of liver disease, we found a significant inverse association between coffee consumption and the risk of liver cancer. Our findings support the hypothesis that coffee consumption decreases the risk of liver cancer. Further studies to investigate the role of coffee in prevention of liver cancer among the high-risk population are needed. (c) 2005 Wiley-Liss, Inc.
Publication Types:
Multicenter Study
PMID: 15756689 [PubMed - indexed for MEDLINE]
Gerelateerde artikelen
Plaats een reactie ...
1 Reactie op "Koffie kan voor 50% risico op primaire leverkanker voorkomen, aldus twee langjarige prospectieve studies onder ca. 65.000 mensen"