Eind juni was de bestraling afgelopen. 35x heb ik bestraling gehad volgens schema zoals hierboven beschreven. Na de bestraling werd nog geen nieuwe scan gemaakt omdat volgens de artsen de bestraling nog zeker vier tot zes weken kan doorwerken en zij pas na de zomervakantie een scan wilden maken.
Tijdens mijn ziekte heb ik met hulp van vrienden en vooral Claire mijn eigen bedrijf, een mediaproductiebedrijf, proberen voort te zetten. Eind 1995 had ik de opdracht verworden om voor de Humanistische omroep een programma te maken van George Boateng, een voetballer bij Feijenoord toendertijd, die als kind van 10 alleen vanuit Ghana naar Nederland was gekomen, omdat zijn vader, inmiddels gescheiden, hier woonde. Voor dit programma had ik afspraken met George dat we aan het eind van het voetbalseizoen 1995/1996, zo rond juni/juli naar Ghana zouden gaan om daar met hem terug te gaan naar zijn moeder en zusje en zouden we een oude kostschool daar bezoeken. Inmiddels had de chemo en bestraling mijn lichamelijke conditie behoorlijk aangetast, maar desondanks en ondanks de sondeslangen die toen nog in mijn neus zaten besloot ik na overleg met Claire om toch naar Ghana te gaan. De artsen in het AZU verklaarden me voor gestoord, kan ik goed begrijpen overigens, maar ik heb een handtekening gezet dat ik dat voor eigen risico zou doen en ben daar toch heen gegaan. (Zie ook beelden in de documentaire "Zo nodig Dwars")

Kortweg gezegd durf ik te zeggen dat ondanks de fysieke aanslag die zo'n reis op je doet, dit me wel enorm veel energie en moed heeft gegeven. Na de reis heb ik ruim een week zo'n beetje voor apegapen gelegen, maar kort daarna zijn we met het gezin op vakantie gegaan naar Vlieland en de rust daar bracht me snel weer op krachten. En belangrijk was ook dat de bijwerkingen van het bestralen snel minder werden en ik kon na Ghana weer al redelijk eten. Ik denk ook dat de supplementen mij sneller op de been hebben gebracht dan als ik zonder die supplementen had moeten herstellen. Maar dat is puur een gevoel van mij en kan ik natuurlijk nooit aantonen. Mijn arts stond wel verbaasd toen ik eind augustus bij haar terugkwam hoe goed het met me ging.

Plaats een reactie ...

Reageer op "Ghana"


Gerelateerde artikelen