Begin september 1996 is er een scan gemaakt en zijn er verder bloedonderzoeken en puncties gedaan. Daaruit kwam naar voren dat in mijn tong geen tumor meer was aan te tonen, maar dat nog wel in twee lymfeklieren kanker zat. Het feit dat er geen primaire tumor meer was te zien was wel heel bijzonder. De artsen waren dan ook zeer verbaasd. Helaas volgde hierop een enorm conflict met de artsen in het AZU. De vrouwelijke arts die mij altijd had behandeld was die zomer met zwangerschapsverlof gegaan en ik kreeg nu een arts-assistent. Deze man bracht de boodschap over dat weliswaar mijn primaire tumor was verdwenen, maar dat ik nu een operatie moest ondergaan, waarbij mijn lymfeklieren zouden worden weggesneden, een zogeheten volledige halsklierdissectie. Daarbij zou de zenuw naar mijn schouder worden doorgesneden, met als gevolg dat ik aan mijn linkerarm gedeeltelijk verlamd zou raken. Tijd om daarover na te denken kreeg ik eigenlijk niet. Ik moest nu beslissen en later bleek dat zonder overleg al een datum voor de operatie was vastgelegd. Op vragen van onze kant of er misschien toch iets mogelijk was met functiebesparing kregen we letterlijk te horen: "maar meneer Braam u wilt toch blijven leven?".
Ik heb die nacht erg slecht geslapen, maar Claire en ik hebben samen besloten om toch eerst een second opinion aan te vragen bij de Daniël den Hoed Kliniek.

Het AZU weigerde echter de operatie uit te voeren zoals geadviseerd in de second opinion en ik kreeg te horen dat het AZU alle verdere behandeling en begeleiding stop zouden zetten als ik me niet zou laten opereren volgens hun eigen protocol.
Ik ben toen terug gegaan naar de Daniël den Hoed en daar ben ik wel met succes geopereerd met behoud van de zenuw en de schouderfunctie's.

Een paar maanden later heb ik bij het AZU over de hele gang van zaken een officiële klacht ingediend.
Plaats een reactie ...

Reageer op "Tumor verdwenen"


Gerelateerde artikelen