Update 25 november 2023:

Gisteren bij de dermatoloog geweest voor controle. Alles blijkt goed te zijn. Geen nieuwe plekjes. Zij willen jaarlijkse controle maar ik heb gezegd dat ik het zelf wel in de gaten zal houden. Dus hopelijk nu een aantal jaren uit het medische circuit. Al ben ik op 73 jarige leeftijd wel kwetsbaarder natuurlijk. Maar ik voel nog genoeg energie om nog een paar jaar te leven en misschien wel de 80 jaar te halen. 

Update 15 juli 2023: Afgelopen weken ben ik op vakantie geweest in Dominicaanse Republiek. En nergens last van gehad. Ook het vliegen ging zonder problemen. Ik denk dat ik nu wel kan zeggen dat ik van mijn tia en het plaatsen van de stent hersteld ben. Ik doe het wel wat rustiger aan allemaal maar dat was zonder tia of stent ook wel verstandig geweest denk ik. 

Hiermee sluit ik dit onderwerp dan ook af. 

Update 8 juni 2023:

Afgelopen dinsdag voor controle op bezoek geweest bij de neurologe in Terneuzen. Zij nam alle tijd voor me en beantwoordde al mijn vragen. 
Het herstel duurt toch langer dan verwacht. Maar volgens haar is dat normaal na zo'n zware ingreep. Afgelopen week was ik twee dagen weggeweest weer zelf rijdend met de auto en vanuit Baarle Nassau waar ik was blijven slapen was ik afgelopen vrijdag doorgereden naar Liza en de kleinkinderen. De bezoekjes waren heel gezellig en voelde me ook wel goed. Bij Liza paar uur gerust en daar 's avonds om 19.20 uur weggereden. Tot Antwerpen ging het prima maar op de rondweg reed ik in een file waar ik anderhalf uur voor nodig had om door de tunnel te komen. Pas om 22.45 was ik thuis. Ik was echt heel moe. Nog een kop thee gedronken en daarna naar bed. Maar om 03.30 werd ik wakker rillend van de koorts (40.2 C. bleek. Echt een hele slechte nacht gehad en de volgende dag bijna hele dag op bed gelegen met een koorts van rond de 39.0 graden. 
Het vreemde was dat ik verder niet echt klachten had, geen diarree ofzo. Wel wat meer hoesten dan normaal. Maar zoals dat wel vaker met mij gebeurt bleek ik zondagmorgen geen koorts meer te hebben 37.0 C en ben nu donderdag 8 juni weer wel hersteld en heb ook al weer paar dagen gewandeld enz. 

Wel heb ik paar keer last gehad van neurologische uitvalsverschijnselen in mijn armen en handen, maar dat heeft niet zoveel te maken met mijn stent plaatsing. Ik wil wel weer een paar weken het waterstofapparaat gaan gebruiken, maar zit te wachten op twee nieuwe flessen want de oude had ik per ongeluk weggegooid. 

Ik had mezelf toch overschat en doe het nu toch wel rustiger aan. Moet mijn energie gewoon rustig opbouwen, duurt volgens de neurologe wel twee tot drie maanden. En ik geniet ook wel weer van het mooie weer. De neurologe zei me dat ik alles goed in de gaten moet houden en hoeft mij niet meer te zien verder. Mochten er klachten zijn dan via de huisarts dit eerst aankaarten. Wel een jaar bloedverdunners blijven gebruiken (Clopidogrelen de Rode Gist rijst tabletten.

Hopleijk kan ik dit dus afsluiten.


Update 8 mei 2023: 

Donderdag 27 april 2023 is er een stent geplaatst in UZ Gent. Omdat er weke delen plaque bij me is geconstateerd en volgens de neuroloog en vaatchirurg liep ik grote kans op een nieuwe TIA of beroerte omdat er schilfertjes van de weke delen plaque dreigden los te raken en zouden naar mijn hersenen kunnen gaan. De vernauwing was niet zo alarmerend maar door het eventueel losraken was er wel veel risico. 

In overleg met de chirurg heb ik me alleen lokaal laten verdoven en heb ik dus alles bewust meegemaakt.
Bijna twee uur ben ik op de operatiekamer geweest en zijn ze met me bezig geweest. Een behoorlijk intense ervaring omdat ik op bepaalde momenten duidelijk voelde dat ze in mijn hals en hoofd bezig waren de stent op z'n plaats te schuiven. Twee keer heb ze de pijnstilling wat verhoogd maar uiteindelijk is alles goed gegaan. Het hele operatie- en narcotica team waren echt heel professioneel en verzorgden / behandelden mij uitstekend.

Na het plaatsen van de stent werd ik naar een uitslaapruimte gebracht waar ik 24 uur werd geobserveerd. Elk kwartier werd er bloeddruk gemeten, in mijn ogen geschenen enz. Ik heb dus nauwelijks of eigenlijk niet geslapen.  Ook omdat ze een kathether in mijn plasbuis aanbrachten omdat ik niet kon plassen. 

De volgende dag mocht ik om 13.00 uur naar mijn kamer terug maar moest de katheter inhouden tot zaterdagmorgen 06.00 uur. Daarna moest ik 2 keer laten zien dat ik weer zelfstandig kon plassen, maar dat bleek geen probleem.

Zaterdag 29 april om 12.00 uur heeft Ronald me opgehaald en ik was om 13.00 uur thuis. 

Ik neem nu elke morgen twee bloedverdunners, Clopidogrel en Acetylsalicylzuur en heb zelf Rode Gist rijst gekocht ipv statines die de neuroloog wilde geven. De huisarts waar ik dinsdag ben geweest vond dat prima.
De eerste dagen heb ik heel slecht geslapen hoewel ik doodmoe was maar vanaf afgelopen woensdag slaap ik beter en voel me steeds sterker worden. Ik heb ook al weer zelf boodschappen gedaan en heb het idee dat ik zo goed als hersteld ben. Ik heb al paar keer op de dijk gestaan en eindje gewandeld maar kan nog geen uur wandelen zoals voorheen. 

Ik hoop dat dit mijn laatste bericht is over de gevolgen van de TIA en plaatsen van een stent. 

Update 26 april 2023: 

Vanmiddag kan ik met Ronald mee rijden naar Gent. Na me te hebben aangemeld volgt eerst nog een gesprek met neuroloog en wordt er misschien nog hartfilmpje en/of CT-scan van hoofd gemaakt. Maar in principe wordt morgen via de liesslagader een stent geplaatst in het bloedvat. Ik moet er maar op vertrouwen dat alles goed zal gaan.

Gisteren werd ik gebeld door vaatchirurg. Als ik akkoord zou gaan moest ik me morgen melden in UZ Gent. Krijg dan gesprek met neurologe. En wordt er donderdag stent gezet.
N.a.v gesprek gisteren en mee kijken op de scanbeelden van de bloedvaten moet ik wel een stent laten plaatsen. Als er niets gebeurd blijf ik met een 'bom' in mijn lichaam die elk moment voor een nieuwe Tia of beroerte / herseninfarct kan zorgen. Want er laten schilfers los laten de scanbeelden zien.
Ik ga dus morgen naar UZ Gent en in principe wordt donderdag de stent gezet via de lies. Het geeft een risico van 4 tot 6 procent op fatale afloop maar er moet dus iets gebeuren.
Ik ben wel beetje bang maar het is dus geen optie niets te doen.

23 april 2023

Op facebook heb ik al een en ander laten weten over de tia - beroerte die mij overkwam afgelopen woensdagmiddag rond een uur of vier. Mijn rechterarm en rechterkant van mijn gezicht werd helemaal gevoelloos / verlamd. Ik heb al wel vaker last gehad vorig jaar van neurologische uitvalverschijnselen maar dat was eigenlijk altijd binnen een dertig seconden wel weer weg. En na het starten met de waterstoftherapie verdwenen die klachten. Nu hield de verdoving van mijn arm maar aan.

Ik heb mijn dochter een berichtje gestuurd via Whatsapp en ondertussen gebeld met de huisarts. Het duurde een tijdje voordat ik contact kreeg met de huisarts en die adviseerde om het nog even aan te zien en als het erger werd moest ik de Eerste Hulp bellen. Maar tijdens dat gesprek had Liza mij proberen te bellen en ongerust geworden dat ze geen contact met me kreeg heeft zij 112 gebeld en was er al een ambulance onderweg. Dat overviel me wel maar ik hoorde al de sirene van de ambulance dus heb alvast de deur maar open gedaan en probeerde nog wat spullen bij elkaar te zoeken en wat kleren aan te trekken. 

Al snel kwamen twee politie agenten binnen en kort daarna gevolgd door drie mensen van de ambulance. Daarna had ik weinig meer zelf in te brengen, er werd een infuus gezet, bloed geprikt enz. en werd naar het ziekenhuis gebracht. Daar werd direct een CT-scan van het hoofd gemaakt en een hartfilmpje gemaakt. (Zie verder korte verslagen hieronder gemaakt van facebook).

Morgenochtend 24 april 2023 heb ik gesprek met vaatchirurg hoe en waar en wanneer ze een stent willen plaatsen. In principe zou dit in Gent worden gedaan in de tweede week van mei vertelde de vaatchirurg mij, maar ik moest nog wel goed nadenken of en wat ik wilde, want een stent plaatsen geeft ook een risico van 4 procent op fatale afloop in mijn situatie.

Afgelopen dagen heb ik wel nog eens de informatie over neurologische uitvalverschijnselen bekeken en het valt mij op dat wel heel veel van de beschreven klachten / symptomen overeenkomen met wat ik heb ervaren. Toen ik echter bij de opname iets vertelde over die neurologische uitvalverschijnselen reageerde zij met: "wat zijn dat?" en wilde zij daar verder niet op ingaan. Deed ook alsof ik over iets sprak wat niet echt bestond. Maar goed dat was nog op de Eerste Hulp dus misschien wilde zij ook mij niet teveel laten praten enz. 

Feit blijft natuurlijk dat ik in de linkerkransslagader een vernauwing heb van circa 50 procent. En volgens de neuroloog en vaatchirurg zijn er bij mij schilfertjes losgeraakt die de tia / beroerte hebben veroorzaakt. En die schilfertjes kunnen ook tijdens het plaatsen van de stent een nieuwe beroerte veroorzaken. 

Het gekke is dat ze me eerder hadden verteld dat er op de CT-scan van de hersenen geen teken was van een recente tia / beroerte. Wel zat er een litteken van een kleine tia van waarschijnlijk jaren geleden. Morgen ga ik toch nog eens dit navragen en kijken of en hoe ernstig mijn situatie nu werkelijk is. De neurolooog maakte me in het ziekenhuis wel ongerust met zijn uitleg en voorspellingen, maar nu ik wat meer rust heb zelf een en ander op een rijtje te zetten heb ik toch wel mijn vragen. En ik heb al twee bloedverdunners gekregen, Clopidogrel en Acetylsalicylzuur en heb zelf Rode Gist rijst gekocht ipv statines die de neuroloog wilde geven. Dus misschien dat die voldoende zijn voorlopig. Want donderdag was ook mijn arm weer hersteld naar normaal en heb tot op dit moment nergens meer last van gehad. 

Wordt vervolgd zodra ik meer nieuws heb. 


21 April 13.30h.
Rond 12.00 uur thuis gekomen. Antoine heeft me opgehaald. Eerst wat gegeten en daarna gedoucht.
Straks bloedverdunners ophalen. Clopidrogel en Acetylsalicylzuur.
Maandag consult bij vaatchirurg en wordt de stentplaatsing besproken en gepland vermoed ik. Via de lies wordt een stent in het bloedvat links geplaatst.
Risico op complicaties is circa 4 procent maar al die onzekerheid over nieuwe tia / beroerte wil ik ook niet. En een stent plaatsen is op zich geen zware ingreep en mag de volgende dag in principe weer naar huis.
Probleem bij mij is dat de kalkafzetting aan het schilferen is en geeft hoog risico op nieuwe tia / beroerte. Als de stent goed zit zou dat opgelost moeten zijn.
Mijn bloedwaarden en bloeddruk en saturatie zijn prima in orde dus hoop op snel herstel.
Wordt vervolgd en ben blij nu thuis te zijn.
En bedankt voor alle bemoedigende reacties. Doet me goed</div> </div>
  </div>

  <!-- ui-dialog -->
  <div id=

Nieuw


Gerelateerde artikelenPlaats een reactie ...

1 Reactie op "Woensdag 18 april 2023 een kleine tia / beroerte gehad met rechterarm verdoofd en drie dagen opgenomen in het ziekenhuis."

 • Marina :
  Lieve Kees
  Ik zend je positieve energie.
  Warme omhels

Gerelateerde artikelen