1 juni 2003: Bron: Volkskrant

Melkzuurbacteriën waarbij een gen dat interleukine-10 aanmaakt worden ingezet in proef in het A.M.C. (Academisch Medisch Centrum Amsterdam) bij patiënten met de ziekte van Crohn. Zo meldt de Volkskrant van zaterdag 1 juni in de bijlage Gezondheid. Dit klinkt erg hoopvol en revolutionair ware het niet dat algemeen wordt aangenomen dat een gezonde leefwijze en dieet met aanvullend melkzuurbacteriën in de vorm van probiotica de ziekte van Crohn kan genezen en voorkomen. Zie o.a. verhaal van Ed onder ervaringsverhalen.. Het inbouwen van een gen lijkt een dure oplossing voor iets wat simpel kan worden opgelost, maar ik ben geen arts en weet dus niet wat de waarde en doelstelling van dit onderzoek is in het A.M.C.

Het zou interessant zijn als een controlegroep alleen het dieet van bv. Dean Ornish zou gebruiken met aanvullend probiotica en zo een vergelijking te maken met de interleukine-10 groep.

De ziekte van Crohn wordt meestal bestreden met Prednison met alle bijwerkingen van dien en bij 70 tot 80% komt na een tijdje - meestal binnen een jaar - de ziekte weer terug. In het A.M.C. krijgt nu een geselecteerde groep van 20 patiënten melkzuurbacteriën bewerkt met een speciaal gen dat de productie van interleukine-10 aanmaakt via de dikke darm ingebracht.

Onderzoek heeft uitgewezen, o.a. in Gent België, dat de melkzuurbacteriën het immuunsysteem stimuleren tot aanmaak van het eiwit interleukine-10 dat de ontstekingen die de ziekte van Crohn veroorzaken tegengaan. Volgens onderzoeksleider gastro-enteroloog prof. dr. Sanders van Deventer wordt zo gewerkt aan het ontwikkelen van een soort van gentherapie voor de ziekte van Crohn. Erbij wordt opgemerkt dat het aanmaken van een medicijn gebaseerd op deze methode nog wel enkele jaren op zich zal laten wachten. 

Als tip: als u probiotica gaat gebruiken, is altijd goed voor het herstellen of in evenwicht houden van uw darmflora bv. na chemokuren of bestraling, is het het beste probiotica te nemen in poeder- of tabletvorm. Wanneer ingenomen met capsules gaat er teveel verloren in de maag door het maagzuur. Via poeder- en of tabletvorm in te nemen met water worden de melkzuurbacteriën al snel via de dunne darm opgenomen en doen daar dan beter hun werk. Althans dit vertelde mij een producent van probiotica. Probiotica is in elke goede reformzaak of natuurwinkel of ook apotheek te koop.


Plaats een reactie ...

Reageer op "Melkzuurbacteriën met ingebouwd gen moeten ziekte van Crohn voorkomen en genezen aldus nieuwe proef in AMC. Artikel geplaatst 1 juni 2003"


Gerelateerde artikelen
 

Gerelateerde artikelen

Geaccrediteerde online scholing >> Leefstijl heeft grote invloed >> Oud verpleegkundige Basten >> Geaccrediteerde scholing ‘Antibiotica, >> Mensen met chronische maag-darmaandoeningen >> Probiotica voorkomt en vermindert >> Synbiotica ingenomen 7 dagen >> Microbiologische metabolieten >> Probiotica - melkzuurbacterien >> Probiotica - Melkzuurbacterien >>