6 oktober 2013: Nieuwe Tieten wordt maandag 7 oktober uitgezonden op Ned 2 om 22.55 uur bij de NCRV.

18 september 2013: Bron: de Volkskrant

N.a.v. de première van Nieuwe Tieten verscheen vandaag in de Volkskrant een artikel over borstreconstructies met eigen borstweefsel. Een techniek waarvoor ook Sacha Polak koos en een techniek die in België bv. veel vaker wordt uitgevoerd dan in Nederland, terwijl deze ook gewoon vergoed wordt door Nederlandse ziektekostenverzekeraars en bewezen heeft veel beter te zijn dan borstreconstructies met implantaten. Het is een interessant artikel over de wil in Nederland om te kiezen voor de beste behandeling. Hier een citaat uit dit artikel dat de kern van dit probleem goed weergeeft:

 • Financiering is vreemd
  'De financieringssystematiek is heel vreemd', bevestigt hoogleraar René van der Hulst van het Academisch Ziekenhuis Maastricht. 'Voor mij is dat geen drijfveer, maar ik begrijp wel waarom sommige ziekenhuizen hier niet zo happig op zijn. In de tijd dat je een patiënt met eigen weefsel opereert, kun je er zes doen met implantaten. Het gekke is: verzekeraars laten de capaciteit hier niet toenemen, maar ze vergoeden het wel als een patiënt naar het buitenland gaat.'

  Verzekeraars stellen dat de keuze bij het ziekenhuis ligt. 'Wij stimuleren deze operatie', aldus CZ. 'Onze vergoeding is kostendekkend, maar wij zien dat ziekenhuizen zelf niet altijd tijd en ruimte maken. Kennelijk vinden ze andere operaties winstgevender.' Lees verder hele artikel>>>>>>

 • 11 september 2013: Bron: persbericht van Cinema Delicatessen  dat ik hier ongewijzigd plaats:

Nieuwe tieten

vanaf 3 oktober in de theaters

Filmmaakster Sacha Polak (Hemel) is draagster van het erfelijk kanker-gen BRCA1 en heeft daarmee een sterk verhoogde kans op borstkanker en eierstokkanker. Haar moeder overleed op 29-jarige leeftijd aan borstkanker, toen Sacha nog geen 1 jaar was. Al jaren weet Sacha dat zij draagster is van het gen, maar twijfelt ze wat ze moet doen. Moet zij haar borsten preventief laten verwijderen om zo de kans op borstkanker te verkleinen? Of laat ze haar borsten misschien wel voor niets weghalen en ontdoet zij zich hiermee van haar vrouwelijkheid?

Sacha besluit een film te maken van haar zoektocht en het resultaat is Nieuwe tieten, een documentaire waarin ze op zoek gaat naar wat de mogelijkheden voor haar zijn. Wat is er allemaal mogelijk qua protheses en implantaten? Wat zijn de ervaringen van andere jonge vrouwen hiermee? En wat betekenen hun borsten eigenlijk voor hen? En wat betekent deze zoektocht voor Sacha en voor haar vriend en familie?

Nieuwe tieten is een persoonlijke en openhartige documentaire. De ervaringen van Sacha zijn vaak aangrijpend en emotioneel, maar ook verhelderend en soms zelfs hilarisch.

Nieuwe Tieten zal vanaf 29 september te zien zijn met een Q&A van regisseuse Sacha Polak:

30 september: Amersfoort, De Lieve Vrouw (zonder Q&A)
2 oktober: Hilversum, Filmtheater Hilversum (Q&A)
2 oktober: Nijmegen, LUX (debat)
3 oktober: Amsterdam, De Balie (Q&A)
6 oktober: Groningen, Forum Images (Q&A)
6 oktober: Zaandam, De Fabriek (Q&A)
Maastricht, Lumière, datum nog onbekend (debat)

Plaats een reactie ...

4 Reacties op "Nieuwe Tieten van Sacha Polak. is een persoonlijke en openhartige documentaire over wel of niet preventief haar borsten te laten verwijderen omdat.ze draagster is van het BRCA-1 gen"

 • Soade :
  Beste,

  Graag had ik ook op de hoogte gebleven over de uitzendingen. Hopelijk wordt dit eens in België vertoont.

  Hartelijk dank .
  Soade
 • Evelien :
  Geachte Heer/ Mevrouw,

  Ik vroeg me af of er plannen zijn om deze film in Belgie uit te brengen? Of om op een andere manier te zien te krijgen?

  Alvast bedankt,

  Mvg,

  Evelien Mylle
  • Charlotte :
   Beste,

   Jullie kunnen de docu bekijken op uitzendinggemist.nl

Gerelateerde artikelen
 

Gerelateerde artikelen

Yvan Wolffers overlijdt aan >> VITALITY OF LIFE BY PERSONALIZED >> Ministerie van Economische >> Nieuwe kankermedicijnen worden >> Wetenschappers van het Anthonie >> Nieuw NANO-Vaccin, 2 natuurlijke >> Whole genome sequencing: toekomst >> Surviving terminal cancer: >> AMC start studieproject EIGEN >> Periodieke screening kan veel >>