8 maart 2016: Bronnen AD en CNN

Het is natuurlijk fantastisch te lezen, (zie AD van zaterdag 5 maart 2016)  dat Bernhard van Vollenhoven inmiddels kankervrij is van een uitgezaaide agressieve vorm van lymfklierkanker - non-Hodgkin die drie jaar geleden bij hem werd geconstateerd. En ik meen dit oprecht. Geweldig nieuws voor de familie van Vollenhoven en hun naasten. Nog spectaculairder is het nieuws dat CNN meldt dat Jimmy Carter vier maanden na de diagnose al klinisch kankervrij is van een in de lever en hersenen uitgezaaide melanoom door immuuntherapie met het  anti-PD medicijn pembrolizumab

Ook heel mooi natuurlijk voor hem en zijn naasten. Blijkbaar krijgen deze mensen direct toegang tot kansrijke medicijnen en behandelingen.

Maar ik heb toch ook wel mijn vraagtekens door dit goede nieuws bij het beleid dat wordt gevoerd in Nederland en waarschijnlijk ook in de rest van de wereld in het behandelen van kanker en vooral in het toegang krijgen tot kansrijke medicijnen.

Jimmy Carter

Klein stukje uit artikel van het Algemeen Dagblad:

'Ziekte hebben we samen beleefd, dit gelukkig ook'

Om geld in te zamelen voor onderzoek naar de ziekte die hem zelf zo hard trof, lymfeklierkanker, kreeg prins Bernhard zondag hulp van allerlei bekende Nederlanders bij een duatlon. Oók van zijn vrouw, ouders en broers. Ze is toch al 73, maar ruim 10 kilometer schaatsen is voor prinses Margriet geen enkel probleem.........................

eerst toont ze haar fitheid met een sprintje, juichend holt ze naar een groepje mannen toe, die ze uitgelaten knuffelt. Het zijn prins Pieter-Christiaan, één van haar zoons, maar ook de twee mannen waarmee hij net 10 kilometer schaatste. ,,Dat zijn de artsen die Bernhard zo ontzettend goed geholpen hebben in het AMC'', legt de prinses even later de begroeting uit. Wie ben je als ouder meer dankbaar dan de medici die je doodzieke kind genezen?....Lees het hele artikel>>>>>>>>>

Maar hoe zit dat dan met de "gewone" kankerpatient? Die komen pas in aanmerking voor bv. immuuntherapie of anti-PD medicijnen als ze alle regiems van chemo en bestraling en noem maar op hebben gehad en dan vaak, als ze al niet overleden zijn, te zwak zijn voor nog een experimentele behandeling. Uit mijn ervaringen van de afgelopen jaren kan ik vele vele voorbeelden geven helaas.

Toen ik kanker kreeg, hoorde ik dat Pieter van Vollenhoven ook uitgezaaide melanoom had, en dan spreken we hier over ca. 17 jaar geleden. Ik weet uit betrouwbare bron dat hij toen al immuuntherapie kreeg en hij gebruikte ook op advies van zijn schoonzus Prinses Irene bepaalde voedingsuppletie en een gezonde leefstijl. En tot op vandaag is zijn melanoom onder controle. Kom daar maar eens om bij een uitgezaaide melanoom. En als je ziet wat die man allemaal doet dan zou je niet zeggen dat hij kanker heeft of heeft gehad. En  nogmaals geweldig voor hem. En ik denk dat deze uitspraak ook echt uit zijn hart komt: ,,Het is zo makkelijk gezegd: je moet de moed niet opgeven. Maar je dient de moed vervolgens wel zelf omhoog te houden. En dat heeft hij gedaan, werkelijk waar.''

In het buitenland baarde oud president Jimmy Carter opzien door vier maanden na de diagnose in lever en hersenen uitgezaaide melanoom te verklaren dat hij kankervrij is. En hij kreeg als immuuntherapie het anti-PD medicijn pembrolizumab dat veel borstkankerpatienten en ook melanoompatiënten, althans hier in Nederland wordt onthouden. En dan te bedenken dat Jimmy Carter al ruim 90 jaar is. Geen enkele "gewone" kankerpatiënt zal op die leeftijd nog zo'n behandeling krijgen.

Van CNN:

Atlanta (CNN)Jimmy Carter was teaching his regular Sunday school class at Maranatha Baptist Church in Plains, Georgia, when he broke the news: He is cancer free. The class broke into applause.

The former President announced in August that a deadly form of skin cancer, melanoma, which was first found in his liver, had spread to his brain. He was treated via surgery, radiation and a relatively new form of immunotherapy.

Read: Jimmy Carter announces he is cancer-free

On Sunday, Carter said in a statement: "My most recent MRI brain scan did not reveal any signs of the original cancer spots nor any new ones. I will continue to receive regular three-week immunotherapy treatments of pembrolizumab." Read and watch the whole article>>>>>>>

Wat zou het mooi zijn als mensen als Pieter van Vollenhoven en Jimmy Carter eens hun bekendheid gebruikten om ook de "gewone" kankerpatiënt de kans te geven deze medicijnen in een veel eerder stadium te gebruiken.


Plaats een reactie ...

3 Reacties op "Vader Pieter en zoon Bernard van Vollenhoven genezen van uitgezaaide melanoom en lymfklierkanker. Ook Jimmy Carter blijkt kankervrij. Bepalen geld en macht de kansen op genezen van kanker?"

 • Paul Smit :
  Ik lees dit artikel omdat ik op zoek ben naar mensen die de kanker hebben overleefd en genezen zijn. Ook ik mag me sinds 2015 tot die groep rekenen.

  Op het moment dat ik dit schrijf blijkt Jimmy Carter nog in leven te zijn. Hij is bijna 98 jaar oud. Dan kun je zeggen, moeten we iemand van 90 nog een duur kankermedicijn geven. Maar zie daar: Jimmy heeft inmiddels 8 jaar bijgetekend.

  Dat geld niet altijd de sleutel tot genezing van kanker is leerde ik in de jaren '80. Een van de vermogende eigenaren van een warenhuisconcern kreeg leukemie. In Amerika was toen net een dure methode ontwikkeld om leukemie te bestrijden met bloedtransfusies. Hij ging met zijn privéjet naar de Amerikaanse kliniek. Het mocht niet baten... Enkele maanden later was hij dood.
 • Ria Helmes :
  Ja....je gelooft het echt...wij mogen geld geven en de rijken profiteren ervan....zo oneerlijk
 • José :
  Ja,geld regeert de wereld als je genoeg hebt wordt je geholpen wij mogen geld inzamelen voor kankeronderzoek maar profiteren is voor het koningshuis en de rijken wanneer worden wij wakker

Gerelateerde artikelen
 

Gerelateerde artikelen

Yvan Wolffers overlijdt aan >> VITALITY OF LIFE BY PERSONALIZED >> Ministerie van Economische >> Nieuwe kankermedicijnen worden >> Wetenschappers van het Anthonie >> Nieuw NANO-Vaccin, 2 natuurlijke >> Whole genome sequencing: toekomst >> Surviving terminal cancer: >> AMC start studieproject EIGEN >> Periodieke screening kan veel >>