9 augustus 2013: Bron: website van Erasmus Medisch Centrum

In een persbericht geplaatst ook op de website van het Erasmus Medisch Centrum wordt melding gemaakt van een studie naar de effecten van hyperthermie op tumoren als aanvulling op chemo en bestraling. Het gaat niet om patiënten onderzoek maar via een zogeheten Bianca scanner  kan gemeten worden wat het effect van de warmte, de  hyperthermie, is op de tumoren.

Arts dr. Martina Franckena gaat dit onderzoek leiden. Deze arts promoveerde eerder op hyperthermie bij baarmoederhalskanker meldt het persbericht. Voor alle duidelijkheid het gaat hierbij om de diepe hyperthermie behandeling  zoals die op drie plaatsen in Nederland (AMC - Amsterdam, Verbeet Instituut Tilburg en Daniel den hoed Rotterdam) wordt gegeven en is anders dan de electro hyperthermie of de total body hyperthermie zoals die meestal in andere landen of bv. ook in de prive kliniek in Amsterdam wordt gegeven. Lees onder hyperthermie op kanker-actueel  wat de verschillen zijn tussen de verschillende vormen van hyperthermie die worden toegepast.

Hier het originele persbericht zoals dat op de website van het Erasmus Medisch Centrum  is gepubliceerd inclusief de foto:

Subsidie voor helen met hitte

KWF Kankerbestrijding heeft ruim € 800.000 beschikbaar gesteld om de beste behandelwijze met hyperthermie te laten bepalen.

Bevattelijk
Hyperthermie vult radiotherapie en chemotherapie aan, door ontspoorde cellen te verwarmen tot 40 à 44 °C. Kankercellen worden daardoor bevattelijker voor bestraling of een chemokuur.

hyperthermie bij baarmoederhalskankerOverwinning
De toegekende subsidie is een overwinning voor deze techniek, die wereldwijd nog steeds niet is doorgebroken. Het Erasmus MC-Daniel den Hoed is een van de drie grote locaties in Nederland waar hyperthermie wordt aangeboden. De andere zijn het AMC (Amsterdam) en het Instituut Verbeeten (Tilburg).

Beste dosis
Onderzoeker dr. Martine Franckena gaat in kaart brengen wat het verband is tussen de toegediende dosis warmte en het effect op de tumor.

Waardevol
Franckena is eerder gepromoveerd op het gunstige effect van hyperthermie op baarmoederhalskanker. Sinds eind jaren zeventig is een dertigtal wetenschappelijke studies gepubliceerd waaruit de waarde van ‘helen met hitte’ blijkt, zegt ze, ook voor andere soorten kanker.

Bianca-scanner
Het onderzoek is mogelijk dankzij de zogeheten Bianca-scanner. Die wordt begin 2014 in het Erasmus MC-Daniel den Hoed geïnstalleerd.

Kleine bekken
Behalve bij baarmoederhalskanker wordt hyperthermie ingezet bij tumoren in het kleine bekken, tumoren in het hoofd-halsgebied en bij terugkerende borstkanker. Daarnaast wordt deze techniek toegepast bij huidkanker (melanoom) en asbestkanker (mesothelioom).

gepubliceerd: 8 augustus 2013


Plaats een reactie ...

3 Reacties op "Erasmus Medisch Centrum gaat onderzoek doen naar effecten van hyperthermie bij kanker als aanvulling op chemo of bestraling"

 • G.A. van der Reijden :
  Op aanraden van de Universiteit for Medical Sciences te St Petersburg werd mijn vrouw aangeraden om Hyperthermia behandelingen te ondergaan in Bad Aibling in de St George kliniek in Duitsland, daar al 19 jaar in gebruik
  Daar was men stom verbaasd toen ze vernamen dat ze in Rusland op de hoogte waren van zijn kliniek en de Hyperthermie behandelingen. Pas later begreep ze waarom hyperthermia gewenst was. De tumoren waren op de PET scan al niet meer zichtbaar. Het was de bedoeling om de nog actieve restanten virussen te decimeren.
  • vlindertje :
   Er zijn wel goedkopere klinieken voor hyperthermie dan St. George bij dr. Douwes. Net over de grens in Duitsland, bv. Rheine, Krefeld Keulen enz. zijn er een aantal waar een lokale hyperthermie behandeling of een total body hyperthermie veel minder kost dan in St. George. Dat meer een luxe kliniek is voor de mensen die wel wat geld hebben om dat te besteden.

   De kliniek staat wel goed bekend maar is superduur en niet iedereen kan dat betalen.

   Vlindertje
 • magda :
  Wordt deze behandelwijze (hyperthermie)ook gebruikt bij alvleesklierkanker, met uitzaaiingen?

Gerelateerde artikelen
 

Gerelateerde artikelen

Yvan Wolffers overlijdt aan >> VITALITY OF LIFE BY PERSONALIZED >> Ministerie van Economische >> Nieuwe kankermedicijnen worden >> Wetenschappers van het Anthonie >> Nieuw NANO-Vaccin, 2 natuurlijke >> Whole genome sequencing: toekomst >> Surviving terminal cancer: >> AMC start studieproject EIGEN >> Periodieke screening kan veel >>