29 augustus 2013: We plaatsen dit persbericht van Stichting Kankerspoken zonder verder commentaar omdat de boodschap wel duidelijk is lijkt mij.

 

 

Mama, waarom moet je naar het ziekenhuis?

augustus 2013

Het zal je maar gebeuren dat je aan je peuter of kleuter moet gaan vertellen dat je kanker hebt. Kan dat eigenlijk wel en hoe doe je dat? Nel Kleverlaan, psycholoog en auteur van de website http://www.kankerspoken.nl wordt wekelijks geconfronteerd met vragen als: ‘Waarom moet mijn mama naar het ziekenhuis? Kan de dokter opa echt niet beter maken? Weet je waarom mijn mama kaal is? Ze heeft kanker!’ Vragen en opmerkingen die voor kinderen heel normaal zijn, maar die bij ouders, grootouders, hulpverleners en leerkrachten van kinderdagverblijven gevoelens van machteloosheid oproepen.

Om een antwoord op deze vragen te kunnen geven, is de website Kankerspoken onlangs uitgebreid met een kleurrijk peuter- & kleuterdeel, gefinancierd door Stichting Pink Ribbon. Vanaf heden kunnen ouders samen met hun kleintjes op http://www.kankerspoken.nl/  kijken naar animaties en tekeningen. Daarin wordt op een heldere en duidelijke manier uitgelegd wat kanker is, wat chemotherapie, bestralingen en een operatie inhouden en waarom papa’s en mama’s soms moe, misselijk of verdrietig zijn. En als je peuter of kleuter boos of verdrietig is, welke advies zou je deze kleintjes dan geven? Het peuter- & kleuterdeel is voor kinderen, ouders, hulpverleners én leerkrachten en bevat informatie en tips.

Vrijwel tegelijkertijd bracht het team van Kankerspoken de tweede volledig herziene versie van het Knkrwrdnbk uit, een kankerwoordenboek voor kinderen van 6-12 jaar. Het boekje staat boordevol informatie en tips. Niet alleen over verschillende soorten kanker, behandelingen en onderzoeken, maar ook over school, verjaardagen, vakanties en gevoelens. Een onmisbaar naslagwerk voor kinderen die een vader of moeder met kanker hebben, hun vriendjes en leerkrachten. Het boekje kost € 10,00 en is te bestellen via http://www.kankerspoken.nl/.

Kankerspoken is een initiatief van de Stichting ‘Verdriet door je hoofd’.Deze stichting heeft als doel: het ondersteunen en informeren van kinderen met een vader of moeder of andere naasten met kanker, alsmede het informeren van ouders, hulpverleners, leerkrachten en andere betrokkenen over wat er in deze kinderen omgaat. Deze stichting bestaat uit een groep deskundigen met jarenlange ervaring op het gebied van kinderen met een vader en/of moeder met kanker.


Plaats een reactie ...

Reageer op "Mamma waarom moet je naar het ziekenhuis? Nieuwe animaties en tekeningen voor peuters en kinderen die een ouder met kanker hebben op website van stichting Kankerspoken."


Gerelateerde artikelen
 

Gerelateerde artikelen

Yvan Wolffers overlijdt aan >> VITALITY OF LIFE BY PERSONALIZED >> Ministerie van Economische >> Nieuwe kankermedicijnen worden >> Wetenschappers van het Anthonie >> Nieuw NANO-Vaccin, 2 natuurlijke >> Whole genome sequencing: toekomst >> Surviving terminal cancer: >> AMC start studieproject EIGEN >> Periodieke screening kan veel >>