7 oktober 2022: Bron: NOS

Een verdrietig bericht maar zat er al een tijdje aan te komen wie Yvan Wolffers volgde. Hij is vandaag 7 oktober 2022 aan de gevolgen van zijn prostaatkanker overleden. 

Ik volgde zelf zijn website waar zijn boek medicijnen ook staat vermeld: https://www.ivanwolffers.nl/gezondheidseducatie/

Enkele boeken van Yvan Wolffers die wij ook vermelden op onze website zijn: 

https://kanker-actueel.nl/het-gezonde-lifestyleboek-auteur-dr-yvan-wolffers.html

https://kanker-actueel.nl/top-100-van-meest-gebruikte-medicijnen-in-2010-auteur-ivan-wolffers.html

https://kanker-actueel.nl/kanker-en-smileys-een-bundeling-van-zijn-columns-in-medisch-contact-auteur-ivan-wolffers.html

https://kanker-actueel.nl/broer-van-god-auteur-ivan-wolffers.html


Hier zoals de NOS het bericht van zijn overlijden bekend maakte: 

Ivan Wolffers, criticus van de farmaceutische industrie, overleden

  • Dik Verkuil

    redacteur Online

Schrijver, hoogleraar en gezondheidsactivist Ivan Wolffers is op 74-jarige leeftijd overleden. Hij had al bijna twintig jaar prostaatkanker. Vanochtend is hij, omringd door zijn naasten, gestorven, meldt zijn uitgeverij De Arbeiderspers.

Via Twitter lieten Wolffers en zijn echtgenote, de schrijfster Marion Bloem, de afgelopen dagen weten dat zijn overlijden niet lang meer op zich zou laten wachten. "De dagen zijn zo onbeschrijflijk mooi dat ik hoop dat het eeuwig zo voort zal gaan", schreef Marion Bloem dinsdag. "Maar de nachten wrijven ons onder de neus dat het einde onvermijdelijk nabij is."

Wolffers was in de jaren 70 een van de eersten die kritisch en toegankelijk schreven over artsen en de farmaceutische industrie. Hij moedigde zijn lezers aan zelf over hun gezondheid en hun kwalen na te denken.

Een kleine familie

Wolffers groeide op in Amersfoort, in "een kleine familie", zoals de titel luidt van zijn laatste boek, dat hij "in de wachtkamer van de dood" schreef. ..............

Hij voelde afstand tot zijn medestudenten, die zich voorbereidden op de klassieke rol van de alwetende dokter. Met andere buitenstaanders zette hij in Utrecht een 'gezondheidswinkel' op, waar mensen werden gestimuleerd zelf met hun gezondheid aan de slag te gaan en kritische vragen te stellen aan hun artsen.

Onbereikbare schoonheid

Op 30 januari 1971, "de belangrijkste datum in mijn leven", liet hij zich in een discotheek in Amersfoort voorstellen aan de 18-jarige Marion Bloem, die hem een onbereikbare schoonheid leek. Zij viel echter voor hem, want, zo vertelde ze later: "Hij was de eerste jongen die niets probeerde. Hij bleef maar in mijn oor staan praten in de disco: dat hij een kritisch arts was. Ik vond het wel opwindend, die lippen tegen mijn oor. Ik dacht: dóe eens iets."

......................

Uiteindelijk won de ziekte. Langzaam ging zijn conditie achteruit. Op een gegeven moment moest hij een elektrische fiets nemen om zijn vrouw bij te houden. Hij zou een heupoperatie moeten ondergaan, maar omdat daar uitzaaiingen zaten was dat niet mogelijk.

Twee jaar geleden kreeg hij te horen dat zijn medicijnen hun werk niet meer deden en dat hij moest overgaan op chemotherapie. Het leven werd kleiner en beperkter, tot het verdween.>>>>>>>lees verder


Plaats een reactie ...

1 Reactie op "Yvan Wolffers overlijdt aan de gevolgen van prostaatkanker op 7 oktober 2022"

  • Herlinde Bral :
    Zo'n bijzondere liefdevolle mooie mens, arts en inspirator...Ivan, u was een liefhebber van het leven en bovenal deelde u met Marion, een wederzijdse, allesomvattende liefde. En dat voor uw hele gezin. Dankbaar om uw colums, uw inspiratie blijft ...rust zacht.

Gerelateerde artikelen
 

Gerelateerde artikelen

Yvan Wolffers overlijdt aan >> VITALITY OF LIFE BY PERSONALIZED >> Ministerie van Economische >> Nieuwe kankermedicijnen worden >> Wetenschappers van het Anthonie >> Nieuw NANO-Vaccin, 2 natuurlijke >> Whole genome sequencing: toekomst >> Surviving terminal cancer: >> AMC start studieproject EIGEN >> Periodieke screening kan veel >>