15 februari 2012: onderstaande informatie over paardenmelk is m.i. interessant en in principe tijdloos. Mooi artikel. En nu paardenvlees zo in het nieuws is willen misschien mensen mijn documentair portret van paardenslager Jan van Veen wel eens zien. Klik hier voor Doden uit liefde. waarin je ook kunt zien hoe Claire haar paard Floris behoed voor de slager door een liefdevolle verzorging. Floris leeft nog steeds overigens.

21 februari 2005: bron: Natuurlijk-Welzijn

Op de website van Natuurlijk-welzijn wordt uitgelegd aan de hand van een vertaling van een Duits artikel wat de waarde van paardenmelk zou zijn. Voor alle duidelijkheid we hebben dit artikel zo goed als geheel gekoipieerd van de website van Natuurlijk-Welzijn en hebben zelf hierover geen mening. Daarvoor weten we er te weinig vanaf. Ook is onze disclaimer nadrukkelijk ook hier van toepassing, maar we willen u deze informatie over paardenmelk niet onthouden.

Vooraf enkele min of meer willekeurig gekozen websites waar ook informatie over de achtergronden van paardenmelk staat beschreven of waar u paardenmelk kunt kopen. Er zijn er nog veel meer in Nederland en België, maar zoekt u onder paardenmelk in google en u vindt ongetwijfeld een paardenmelkerij bij u in de buurt.:

Paardenmelkplanet.nl
Paardenmelkerij.nl
Paardenmelk.nl
Paardenmelkerij
Paardenmelk, voeding met genezende werking
door dr. Med. Vet. Ernst Guth

vrije vertaling van Doris Heinemann

Al sinds de oudheid wordt over de geneeskracht van melk gesproken. Als een van de meest volledige voedingsproducten, zoals moedermelk, verzorgt zij een jong lichaam met alle noodzakelijke stoffen in de belangrijke fase van de groei. Dat een merrie melk produceert voor haar veulen weet iedereen wel. Maar dat deze melk ook uitstekend tot gezondheid van de mens kan dienen, werd pas in onze tijd herontdekt. Door haar chemische samenstelling en in het bijzonder vanwege het gehalte aan eiwit en melksuiker, benadert paardenmelk van alle bekende melksoorten het meest de moedermelk.

Vetgehalte

Vergeleken met de melk van andere diersoorten is het gehalte aan vet in paardenmelk met 1,3% heel laag. Daardoor wordt zij door veel mensen beter verdragen dan koemelk.

Koolhydraten

Het voornaamste koolhydraat in paardenmelk is lactose ofwel melksuiker (6,3% in paardenmelk en 7% in moedermelk). Melksuiker leidt tot een opmerkelijke verbetering van de voedselopname door resorptie van calcium, fosfor en magnesium in maag en darmen. Daarmee wordt een versterkte calcificatie van het beendergestel bereikt, wat vooral op jonge leeftijd en bij osteoporose van betekenis is. De hoge waarden van eiwitbestanddelen in paardenmelk werken dan samen met vitaminen, mineralen en sporenelementen voor een vernieuwing van aangetaste levercellen.

Eiwitgehalte

Het gehele proteïnegehalte in paardenmelk ligt gemiddeld bij 2,1%. Het aandeel aan licht verteerbare eiwitten - zoals peptiden, polypeptiden en met name de vrije aminozuren - is in paardenmelk heel hoog.

Vitaminen

In paardenmelk zijn de volgende vitaminen vastgesteld: vit. A - B1 - B2 - B6 - B12 - C - D - E en orotzuur, alsmede de immuunstoffen IGA en lysozym.

Alternatief bij allergie voor koemelk

In de vakliteratuur over paardenmelk lezen wij dat allergische reacties op deze melk onbekend zijn. Beslissend voor de goede verteerbaarheid is de hoge waarde van eiwitproducten, vooral de vrije aminozuren, en de positieve beïnvloeding door acetylcholine, wat tot een vermindering van allergie zal leiden. De enorme toename van allergieën voor koemelk bij mensen heeft verscheidene oorzaken: - het huidige verwerken van voedingsmiddelen, waardoor de stofwisseling foutief gestuurd wordt, - verandering in het voedselpatroon van koeien, dat tot chronische ziekten leidt bij herkauwende dieren, te vergelijken met de zogeheten welvaartsziekten bij mensen.

Geneesmiddel met een breed spectrum

In de l8de eeuw kwam uit Rusland het bericht over mensen die aan tbc leden; om van de ziekte te genezen, vertrokken zij naar de zuidoostelijke steppengebieden van het land, waar door nomaden veel paarden gehouden werden. Aangezien paardenmelk in het klimaat van de zuidelijke steppe gauw bederft, laten de nomaden de melk gisten tot kumyss, een alcoholhoudende karnemelk, zodat deze langer kan worden bewaard en als geneesmiddel kan dienen. In 1858 werd nabij de plaats Samara het eerste sanatorium opgericht waar zieken werden behandeld met paardenmelk. Al voor WO I werden in Rusland jaarlijks ongeveer 25000 tbc-gevallen met paardenmelk genezen, en ook vandaag is paardenmelk een erkend geneesmiddel in Rusland. Onderzoek in Duitsland bevestigde de door Russische artsen gegeven cijfers. En er kan een bijzonder snelle genezing plaats vinden, zoals deze met antibiotica en chemotherapie zelden wordt bereikt. Dit onderwerp begint in onze tijd weer betekenis te krijgen, aangezien door een steeds nauwere internationale samenleving ziekten als AIDS en TBC ook in de westelijke landen toenemen. Verse zowel als bevroren en gegiste paardenmelk laten een buitengewoon goed genezingsresultaat van onze welvaartsziekten zien.

Door de nagenoeg gelijke samenstelling als moedermelk, wordt paardenmelk steeds vaker en met veel succes gebruikt voor babyvoeding. Met name bij stoornissen in de ontwikkeling, bij spijsverteringsproblemen, te weinig weerstand, huidziekten en allergieën heeft deze voeding haar nut bewezen. De vooral door industrievoeding opgeroepen stoornissen van het verteringsstelsel worden door paardenmelk gunstig beïnvloed, doordat zij de activiteit van spieren en klieren in maag en darmen stimuleert. De voeding wordt dan beter benut, en schadelijke gisting of schimmels krijgen geen kans zich te ontwikkelen. Verder worden in de huid en de slijmvliezen via het vegetatieve zenuwstelsel de kleine bloedvaten verwijd. Hierdoor gaan stoffen uit het bloed over in huid en slijmvliezen en zorgen voor een regeneratie. Deze uitwerking was Cleopatra al bekend. Zij dronk paardenmelk en baadde erin om haar geestelijke en lichamelijke potentie te verhogen. Ook op stoornissen van de stofwisseling in de bloedvaten heeft paardenmelk een positieve uitwerking. Zij voorkomt het afzetten van bloedvet, cholesterol en kalk en tenslotte een hartinfarct door aderverkalking. Het acetylcholine verhoogt de positieve uitwerking en zorgt zodoende voor een goede regulatie van de bloeddruk. Belangrijke bestanddelen van ons immuunsysteem zijn immunoglobuline genoemde antilichamen, die antigenen uitschakelen. Ze bestaan bijna uitsluitend uit eiwit. Meer dan 1000 bouwstenen van aminozuren zijn nodig om een antilichaam te maken.

Antilichamen verschillen in hun reactieve zones alleen door de plaats van enkele aminozuren. Ongeveer 20 miljard verschillende antigen-vernielers kunnen door erfelijke substantie worden gevormd. Wat betreft ons huidige welvaartsvoedsel is op te merken, dat eiwit vrijwel uitsluitend als 'gedenatureerde' substantie geconsumeerd wordt. Daardoor ontbreken de stoffen die ons immuunsysteem opbouwen. Voor de stofwisseling heeft dat de volgende fatale gevolgen:

> Eiwit wordt niet voldoende afgebroken en de stofwisseling wordt verstoord, met als gevolg een allergische reactie. De grondsubstantie van eiwit ofwel aminozuren roepen geen allergische reacties op.
> Geïsoleerde fabriekskoolhydraten onderdrukken de natuurlijke vezelgisting.

Voor een goede stofwisseling ontbreekt derhalve de noodzakelijke basis die nodig is voor het maken van immuunglobuline, enzymen en hormonen. Het gevolg hiervan is een massieve antilichaamvorming tegen volledig ongevaarlijke substanties, zoals gluten in granen. Dat een zodanig geteisterd immuunsysteem dan bij het binnendringen van ziektekiemen overstuur raakt, is duidelijk.

Paardenmelk heeft een hoog gehalte aan licht verteerbare eiwitproducten zoals peptonen, peptiden en vooral de vrije aminozuren. Deze eiwitproducten hebben ongeveer 253 stikstofhoudende substanties en scoren, vergeleken met moedermelk 6% en koemelk 1,7%, heel hoog. In pure paardenmelk bevinden zich 40 tot 50 mg. vrije aminozuren op 100 ml., terwijl kumyss (gegiste paardenmelk) een toename laat zien van 70 tot 90 mg. Bijna de helft van alle aminozuren is van levensbelang. Ze helpen bij het opnieuw maken van enzymen, immuunglobulinen en hormonen van huid, slijmvliezen en organen.

Over het algemeen wordt paardenmelk goed verdragen. In de regel begint een behandeling met 1/2 l. paardenmelk per dag. Na twee weken volstaat dagelijks 1/4 1. melk, die dan in deze hoeveelheid nog een tijd lang gedronken kan worden. Voor een goede kwaliteit van de melk is een natuurlijke omgeving voor de paarden en een natuurlijke voeding een voorwaarde. Alleen op die manier verkrijgt men de al in de klassieke oudheid bekende paardenmelk en wordt zij een natuurlijk voedingsmiddel uit de eerste hand.

De schrijver van dit artikel is bedrijfsleider en eigenaar van de stoeterij 'Sickinger Hohe'. Vanaf 1973 was hij dierenarts in Landstuhl/Pfalz, met een praktijk voor landbouwhuisdieren. In 1991 gaf hij de dierenartspraktijk op en begon op zijn boerderij in Massweiler een stoeterij voor de winning van paardenmelk.


Plaats een reactie ...

3 Reacties op "Paardenmelk lijkt goed voor de gezondheid.."

 • Milou :
  In uw artikel schrijft u dat allergische reacties volgens een bepaald onderzoek onbekend zijn.
  Ik wil graag laten weten dat ik persoonlijk een zware allergische reactie heb gehad op paardenmelk, bijna direct na het drinken ervan (hoeveelheid was ongeveer een eierdopje) en ik ben verder niet allergisch voor andere voedingsproducten of paarden. Dus ik zou mensen daarom willen aanraden om eerst een klein beetje te proberen en er niet zonder meer vanuitgaan dat er geen allergische reacties bekend zijn.
  • Kees :
   Beste Milou, ongetwijfeld zullen er altijd mensen zijn die allergisch zijn voor paardenmelk. Zoals er altijd mensen zullen zijn die allergisch zijn voor welk voedingsstofje dan ook. Maar met dit artikel (al meer dan 10 jaar oud overigens) willen we alleen maar wat meer informatie geven over paardenmelk. Niet dat wij paardenmelk aanbevelen, dat is ieders eigen keuze

   Met vriendelijke groeten, kees braam
   webmaster www.kanker-actueel.nl
 • Elsbeth :
  in het midden van het land zit ook een paardenmelkerij www.paardenmelknijker.nl even ter info.

Gerelateerde artikelen
 

Gerelateerde artikelen

Alternatieve therapieën bij >> Algemene artikelen over complementaire >> Ayurvedische kruiden en middelen >> Voorlichtingsfilmpjes over >> Agaricus Blazei Murill een >> Aids - HIV en effect van voeding >> Aldara zalf - Imiquimod, een >> Aloe Vera naast chemo bij >> AMAS test - Anti Maligne Antibody >> Antioxidanten, voeding en >>