Helpt u ons aan 500 donateurs?

Nog een reden om donateur te worden als u extracten van medicinale paddenstoelen wilt gaan gebruiken misschien? Bij Oriveda krijgen onze donateurs 25% korting op extracten van medicinale paddensteolen.

1 maart 2018: persbericht Banken Champignons en AGF

Het is het Nederlandse bedrijf BANKEN Champignons  gelukt om champignons te kweken met verrijkend vitamine D. En Banken Champignons heeft daarvoor groen licht van de European Food Safety Authority (EFSA)  gekregen om de vitamine D champignons op de markt te brengen. Het bedrijf wil met name deze champignons inzetten voor mensen met een tekort aan vitamine D. (red: u kunt bij uw huisarts zelf uw vitamine-D waarden laten testen).

Uit het persbericht begrijp ik dat deze verrijkte champignons nog dit jaar in de supermarkt moeten liggen.

champignon met vitamine DBron: AGF

Het klinkt wel goed: Geen vitamine D-pilletjes slikken, maar lekker champignons eten. Rauw of gebakken maakt niet uit, drie per dag is al genoeg om aan de dagelijks aanbevolen inname van vitamine D te voldoen, aldus directeur Banken. 

Uit het persbericht: Champignons bevatten van nature ergosterol. Via zonlicht wordt dat omgezet naar Vitamine D. Dit natuurlijke proces bootst Banken met speciale belichting na. Door dit natuurlijk proces na te bootsen, stimuleren we de aanmaak van vitamine D in onze champignons. Vitamine D blijft ook tijdens de verwerking en bereiding behouden. Zo voorzien we speciaal geselecteerde champignons van vitamine D en bieden we de consument een smakelijk product dat de gezondheid bevordert."

Een deskundige vertelde mij dat niet alleen champignons ergosterol bevatten, maar ook andere wilde paddestoelen bevatten dat. En wilde paddestoelen zijn ook een bron van vitamine-D2, omdat ze op een natuurlijke manier blootgesteld zijn aan UV licht. Onder invloed van UV wordt ergosterol in paddestoelen omgezet in ergocalciferol, een andere naam voor vitamine D2 is. Ons lichaam maakt zelf cholecalciferol aan wat staat voor vitamine D3, maar beide vormen zijn gerelateerd aan het zogeheten metaboliet calcitriol.

Op onze website hebben we verschillende studies die aangeven dat een vitamine-D tekort kanker kan veroorzaken maar ook zorgt voor snellere progressie van de ziekte en kortere mediane overall overleving: zie deze search of zoek zelf via onze zoekmachine. 

Bv in deze studie: Vitamin D deficiency is associated with poor breast cancer prognostic features in postmenopausal women is de conclusie van de onderzoekers duidelijk:

Belangrijkste conclusies:

  • Een vitamine D tekort kan een belangrijke rol spelen in de prognose van borstkanker. Bloedwaarden van 25 hydroxyvitamin D is gemeten bij alle patiënten tot en met 20 dagen na de diagnose.
  • Voldoende vitamine-D waarden zijn gevonden bij 33.8% van de patiënten. Bij 66.2% van de patiënten waren de vitamine-D waarden te laag
  • Vitamine-D tekort was sterk gerelateerd aan positive lymfklieren in de oksel, aan een negatieve oestrogeen expressie (ER) en een hoge Ki-67.
  • Alle gevallen van een borstkanker met een zogehetetn triple negatieve status (algemeen gezien als agressiefste vorm van borstkanker) werden gezien bij vrouwen met een tekort aan vitamine-D waarden.

    Hier nog een recente gerandomiseerde studie (februari 2018) die ook aantoont dat borstkankerpatiënten met een tekort aan vitamine-D sneller progressie van hun borstkanker hebben, kortere ziektevrije tijd en ook de overall overleving van deze vrouwen was korter dan bij vrouwen met normale vitamine-D waarden:

Conclusie uit die studie:

Vitamin D deficiency had a negative effect on overall and disease-free survival in our breast cancer cases, being related to tumor size, stage, grade, nodal status and HER2/neu receptor expression.

Dit volledige studierapport: The Effect of Various Vitamin D Supplementation Regimens in Breast Cancer Patients  geeft een mooi overzicht van de rol van vitamine-D tekort bij borstkanker. (zie daar ook de referentielijst).

Overigens speelt een vitamine-D tekort niet alleen bij borstkanker een rol maar ook bij andere vormen van kanker maar opvallend is dat dit alleen bij vrouwen wordt gezien en bij rokers. Bij mannen en niet rokers lijkt dat toch minder een rol te spelen.  Zie bv deze studie: Serum vitamin D and risk of bladder cancer in the Prostate, Lung, Colorectal, and Ovarian (PLCO) Cancer Screening trial.

Hoewel deze studie bij prostaatkanker wel een groot verschil te zien gaf van een vitamine-D tekrot als preventieve factor. 

Samengevat lijken de verrijkte champignons een mooie innovatie, al weet ik niet of deze in de plaats kunnen komen van paddenstoelen extracten want die zijn juist gedoseerd en is ook veel bewijs voor, evenals voor suppletie van titamine-D. Zie de literatuurlijsten van arts-bioloog drs. Engelbert Valstar.


Plaats een reactie ...

Reageer op "Champignons bewerkt met speciale belichting hebben daarmee veel extra vitamine D en kunnen vitamine-D supplementen vervangen"


Gerelateerde artikelen
 

Gerelateerde artikelen

Alternatieve therapieën bij >> Algemene artikelen over complementaire >> Ayurvedische kruiden en middelen >> Voorlichtingsfilmpjes over >> Agaricus Blazei Murill een >> Aids - HIV en effect van voeding >> Aldara zalf - Imiquimod, een >> Aloe Vera naast chemo bij >> AMAS test - Anti Maligne Antibody >> Antioxidanten, voeding en >>