31 mei 2011: zie ook de nieuwste bevindingen van het WCRF over de relatie tussen leefstijl en voeding en het risico op kanker. Klik hier voor nieuwste studiegegevens
21 april 2009: Bron: 1: Int J Cancer. 2009 Apr 15;124(8):1926-34.
Het eten van veel fruit en groenten lijkt geen preventief effect te hebben op het risico om alvleesklierkanker te krijgen. Dit blijkt uit een grote Europese prospectieve studie uitgevoerd in 8 Europese landen. Is wel een beetje vreemd want een andere grote studie , zie ook in deze artikelenreeks, heeft recent nog uitgewezen dat het eten van vlees en dan vooral rood vlees het risico op ontwikkelen van alvleesklierkanker met 50% tot wel 67% verhoogd. Hoe zijn dan twee zulke tegenstrijdige resultaten met elkaar te vergelijken? Wie het weet mag het zeggen. Ik begrijp dit niet.
Fruit and vegetable consumption and pancreatic cancer risk in the European Prospective Investigation into Cancer and Nutrition.
National Institute for Public Health and the Environment, Bilthoven, The Netherlands.
Many case-control studies have suggested that higher consumption of fruit and vegetables is associated with a lower risk of pancreatic cancer, whereas cohort studies do not support such an association. We examined the associations of the consumption of fruits and vegetables and their main subgroups with pancreatic cancer risk within the European Prospective Investigation into Cancer and Nutrition (EPIC). EPIC is comprised of over 520,000 subjects recruited from 10 European countries. The present study included 555 exocrine pancreatic cancer cases after an average follow-up of 8.9 years. Estimates of risk were obtained by Cox proportional hazard models, stratified by age at recruitment, gender, and study center, and adjusted for total energy intake, weight, height, history of diabetes mellitus, and smoking status. Total consumption of fruit and vegetables, combined or separately, as well as subgroups of vegetables and fruits were unrelated to risk of pancreatic cancer. Hazard ratios (95% CI) for the highest versus the lowest quartile were 0.92 (0.68-1.25) for total fruit and vegetables combined, 0.99 (0.73-1.33) for total vegetables, and 1.02 (0.77-1.36) for total fruits. Stratification by gender or smoking status, restriction to microscopically verified cases, and exclusion of the first 2 years of follow-up did not materially change the results. These results from a large European prospective cohort suggest that higher consumption of fruit and vegetables is not associated with decreased risk of pancreatic cancer.
PMID: 19107929 [PubMed - indexed for MEDLINE]
Gerelateerde artikelen
- Eiwit xCT belangrijke schakel in afremmen groei alvleesklierkanker en beperken neerslachtigheid blijkt uit dierstudie van VUB-onderzoekers Olaya Lara en Pauline Janssen
- AI - Kunstmatige intelligentie kan op basis van medische dossiers tot drie jaar van tevoren voorspellen of iemand alvleesklierkanker zal krijgen blijkt uit grootschalig bevolkingsonderzoek
- Het EndoRotor-systeem blijkt een veilig en effectief hulpmiddel te zijn om directe necrosectomie uit te voeren bij walled-off pancreasnecrose (WOPN) dat vaak optreedt als late bijwerking van acute pancreatitis
- Stijgende glucose waarden geven hoger risico op alvleesklierkanker. Hoe hoger de glucosewaarden hoe hoger het risico. Diabetes waarden voorspellen het grootste risico
- Aspirine kan verdere uitzaaiingen van vormen van kanker met het type adenocarcinomen voorkomen. Dit toont een grote meta analyse aan van gerandomiseerde studies, gepubliceerd in The Lancet
- Foliumzuur binnengekregen via voeding beschermt tegen alvleesklierkanker, maar foliumzuur via voedingsuppletie doet dit niet blijkt uit grote prospectieve studie.
- Fruit en groenten lijken geen preventief effect te hebben op het risico op het specifiek ontwikkelen van alvleesklierkanker, aldus grote Europese prospectieve studie, maar is in tegenspraak met andere studies
- Vitamine D op normale waarden brengen halveert risico op alvleesklierkanker bewijzen twee grote studies.
- Vlees en vooral bewerkt vlees eten geeft 50% meer kans op ontwikkelen van alvleesklierkanker blijkt uit grote 7 jarige studie onder 190.545 volwassenen.
- Zetmeelrijke voeding, zoals wit brood, witte rijst en aardappelen verhoogt de kans op het krijgen van alvleesklierkanker
- Preventie - alvleesklierkanker wat kunt u er zelf aan doen om te voorkomen dat u alvleesklierkanker krijgt.
Plaats een reactie ...
Reageer op "Fruit en groenten lijken geen preventief effect te hebben op het risico op het specifiek ontwikkelen van alvleesklierkanker, aldus grote Europese prospectieve studie, maar is in tegenspraak met andere studies"