31 mei 2011: zie ook de nieuwste bevindingen van het WCRF over de relatie tussen leefstijl en voeding en het risico op kanker.  Klik hier voor nieuwste studiegegevens

21 april 2009: Bron: 1: Int J Cancer. 2009 Apr 15;124(8):1926-34.Click here to read

Het eten van veel fruit en groenten lijkt geen preventief effect te hebben op het risico om alvleesklierkanker te krijgen. Dit blijkt uit een grote Europese prospectieve studie uitgevoerd in 8 Europese landen.  Is wel een beetje vreemd want een andere grote studie , zie ook in deze artikelenreeks, heeft recent nog uitgewezen dat het eten van vlees en dan vooral rood vlees het risico op ontwikkelen van alvleesklierkanker met 50% tot wel 67% verhoogd. Hoe zijn dan twee zulke tegenstrijdige resultaten met elkaar te vergelijken? Wie het weet mag het zeggen. Ik begrijp dit niet.  

Fruit and vegetable consumption and pancreatic cancer risk in the European Prospective Investigation into Cancer and Nutrition.

National Institute for Public Health and the Environment, Bilthoven, The Netherlands.

Many case-control studies have suggested that higher consumption of fruit and vegetables is associated with a lower risk of pancreatic cancer, whereas cohort studies do not support such an association. We examined the associations of the consumption of fruits and vegetables and their main subgroups with pancreatic cancer risk within the European Prospective Investigation into Cancer and Nutrition (EPIC). EPIC is comprised of over 520,000 subjects recruited from 10 European countries. The present study included 555 exocrine pancreatic cancer cases after an average follow-up of 8.9 years. Estimates of risk were obtained by Cox proportional hazard models, stratified by age at recruitment, gender, and study center, and adjusted for total energy intake, weight, height, history of diabetes mellitus, and smoking status. Total consumption of fruit and vegetables, combined or separately, as well as subgroups of vegetables and fruits were unrelated to risk of pancreatic cancer. Hazard ratios (95% CI) for the highest versus the lowest quartile were 0.92 (0.68-1.25) for total fruit and vegetables combined, 0.99 (0.73-1.33) for total vegetables, and 1.02 (0.77-1.36) for total fruits. Stratification by gender or smoking status, restriction to microscopically verified cases, and exclusion of the first 2 years of follow-up did not materially change the results. These results from a large European prospective cohort suggest that higher consumption of fruit and vegetables is not associated with decreased risk of pancreatic cancer.

PMID: 19107929 [PubMed - indexed for MEDLINE]

 

 

 


Plaats een reactie ...

Reageer op "Fruit en groenten lijken geen preventief effect te hebben op het risico op het specifiek ontwikkelen van alvleesklierkanker, aldus grote Europese prospectieve studie, maar is in tegenspraak met andere studies"


Gerelateerde artikelen
 

Gerelateerde artikelen

Aspirine kan verdere uitzaaiingen >> Foliumzuur binnengekregen >> Fruit en groenten lijken geen >> Vitamine D op normale waarden >> Vlees en vooral bewerkt vlees >> Zetmeelrijke voeding, zoals >> Preventie - alvleesklierkanker >>