14 februari 2025: Bron: Nature en Science Translational Medicine
Zwitserse wetenschappers hebben een bloedtest ontwikkeld “PAC-MANN-1” die heel vroeg alvleesklierkanker kan ontdekken nog voordat het is uitgezaaid. De bloedtest op basis van zogeheten protease-geactiveerde nanosensoren zou als regelmatige screening gebruikt kunnen worden bij mensen op verdenking of hoog risico van alvleesklierkanker.
Volgens studieleidster Prof. dr. Simone Schürle-Finke, een biomedische ingenieur van het Swiss Federal Institute of Technology (ETH) in Zurich, Zwitzerland is de bloedtest eenvoudig in gebruik en goedkoop.
De meeste alvleesklierkanker begint in de kanalen die enzymen afscheiden die worden gebruikt om voedsel te verteren. Maar deze vorm van kanker veroorzaakt vaak geen herkenbare symptomen en is pas detecteerbaar als het is uitgezaaid en verspreid naar andere organen of lymfklieren, waardoor het daarna veel moeilijker te behandelen is.
De onderzoekers testten de nanosensor op bevroren bloedmonsters van 356 personen, sommigen met alvleesklierkanker, sommigen met niet-kankerachtige vormen van alvleesklierziekte en gezonde mensen als controlegroep. De nanosensor identificeerde gezonde personen in 98% van de gevallen correct (120 uit 123 personen) en identificeerde mensen met alvleesklierkanker met 73% nauwkeurigheid (40 uit 55 patiënten). De bloedtest maakte altijd onderscheid tussen personen met kanker en personen met andere alvleesklierziekten.
Wanneer de bloedtest PAC-MANN werd gecombineerd met de klinische biomarker CA 19-9 die vaak gerelateerd is aan alvleesklierkanker gaf deze een 85% gevoeligheid voor het ontdekken van alvleesklierkanker stadium I met 96% specificiteit.
Voor het volledige studierapport moet worden betaald. Maar hier het abstract van deze studie:
Early detection of pancreatic cancer by a high-throughput protease-activated nanosensor assay
Science Translational Medicine
12 Feb 2025
Vol 17, Issue 785
Gerelateerde artikelen
- Bloedtest ontdekt alvleesklierkanker voordat het is uitgezaaid via een zogeheten protease geactiveerde nanosensor
- Vloeibare biopsie gericht op exosomen (tumorblaasjes) registreerde 97 procent van de patienten met alvleesklierkanker stadium 1 en 2 in combinatie met de biomarker CA 19-9 van gezonde mensen
- Bloedtest gebaseerd op een eiwit circulerend in extracellulaire blaasjes ontdekt 95 procent van beginnende alvleesklierkanker in vroeg stadium, 74 procent bij eierstokkanker en 43 procent bij blaaskanker.
- Urinetest meet lagere waarden van calcium en magnesium en verhoogde waarden van koper en zink bij alvleesklierkankerpatienten in vergelijking met gezonde mensen
- Een jaarlijks screeningprogramma bij mensen met hoog risico op alvleesklierkanker ontdekt relatief veel vroegtijdig (pre-) kwaadaardige tumoren.
- Biliscreen, een speciale app kan via een selfie van oog vroegtijdig alvleesklierkanker en aan geelzucht gerelateerde leveraandoeningen ontdekken. copy 1
- Diagnose: Sterk verhoogde CA19-9 waarde duidt op inoperabele alvleesklierkanker en is diagnostisch beter dan kijkoperaties en voorkomt daarmee onnodige belastende en dure operatieve ingrepen.
- Diagnose van alvleesklierkanker, een overzicht
Plaats een reactie ...
Reageer op "Bloedtest ontdekt alvleesklierkanker voordat het is uitgezaaid via een zogeheten protease geactiveerde nanosensor"