Zie ook literatuurlijst preventie en literatuurlijst niet-toxische middelen en behandelingen specifiek bij alvleesklierkanker van arts-bioloog drs. Engelbert Valstar.

Zie ook in gerelateerde artikelen, zoals met name dit artikel dat ook over de tumorexomen (tumorblaasjes en natuurlijke blaasjes) gaat: https://kanker-actueel.nl/bloedtest-gebaseerd-op-een-eiwit-circulerend-in-extracellulaire-blaasjes-ontdekt-95-procent-van-beginnende-alvleesklierkanker-in-vroeg-stadium-74-procent-bij-eierstokkanker-en-43-procent-bij-blaaskanker.html


11 april 2024: Bron: AACR symposium april 2024

Een vloeibare biopsie gericht op tumorexomen (tumorblaasjes en natuurlijke blaasjes) en gecombineerd met een ctDNA test gericht op de tumormarker CA-19 onderscheidt met een betrouwbaarheid van 97 procent  alvleesklierkankerpatiënten in stadium 1 en 2 van gezonde mensen zonder kanker. Blijkt uit internationaal onderzoek en de resultaten werden gepresenteerd op de jaarlijkse bijeenkomst van de American Association for Cancer Research (AACR) in 2024, gehouden 5-10 april in San Diego. Deze studie was een van de belangrijkste studiepublicaties van de AACR 2024 aldus een persbericht van de AACR. 

Uit een persbericht van de AACR grote delen vrij vertaald:

Alvleesklierkanker  is een van de meest fatale vormen van kanker, grotendeels omdat de meerderheid van de patiënten pas wordt gediagnosticeerd nadat de kanker al is uitgezaaid”. Terwijl het relatieve overlevingspercentage na vijf jaar voor patiënten bij wie de diagnose in een beginstadium wordt vastgesteld – voordat de kanker zich vanuit de alvleesklier heeft uitgezaaid – 44,3% bedraagt, is dit slechts 3,2% voor degenen waar bij de diagnose al uitgezaaide ziekte is vastgesteld."
“Het is van het allergrootste belang om patiënten zo vroeg mogelijk te diagnosticeren, zodat zij de kans krijgen op potentieel curatieve chirurgie en behandeling”, aldus  Ajay Goel, PhD, hoofdonderzoeker van de studie en voorzitter van de afdeling Moleculaire Diagnostiek. en experimentele therapieën bij City of Hope die de resultaten uit de studie presenteerde.

Caiming Xu, MD, PhD, een postdoctoraal onderzoeker in de onderzoeksgroep van Ajay Goel, PhD, voegde eraan toe dat een vroege ontdekking van alvleesklierkanker heel belangrijk blijft vanwege de niet-specifieke symptomen van de ziekte en omdat de alvleesklier zich diep in de buik bevindt, waar deze tijdens de behandeling niet gemakkelijk kan worden gevoeld via fysiek onderzoek. Bovendien zijn bestaande biomarkers, zoals CA19-9, op zichzelf niet betrouwbaar om alvleesklierkanker in een vroeg stadium te ontdekken.

Goel, Xu en collega's onderzochten het potentieel van een op exosoom gebaseerde vloeibare biopsie om alvleesklierkanker in een vroeg stadium te detecteren zodat er nog een operatie kan worden uiitgevoerd.
Vloeibare biopsieën onderzoeken bloed of andere biologische vloeistoffen op tekenen van kanker, zoals genetisch materiaal of cellen die door tumoren worden afgestoten. De onderzoekers ontwikkelden een nieuwe vloeibare biopsiebenadering die gespecialiseerde blaasjes analyseerde, exosomen genaamd, die door kankercellen maar ook door gezonde cellen in het bloed worden uitgescheiden. Exosomen vervoeren moleculaire ladingen van de ene cel naar de andere als een vorm van intercellulaire communicatie.

"Exosomen behouden de cytoplasmatische inhoud van de cel waaruit ze zijn afgestoten, en repliceren in wezen de biologie van hun weefsel van oorsprong", legt Caiming Xu uit.

De onderzoekers identificeerden acht microRNA's (kleine niet-coderende RNA-moleculen) die uniek werden aangetroffen in exosomen die vrijkwamen bij alvleesklierkanker. Ze combineerden deze met vijf celvrije DNA-markers gevonden in het bloed van patiënten met alvleesklierkanker om een signatuur te ontwikkelen die verband houdt met deze ziekte.

De onderzoekers testten eerder de prestaties van hun op exosomen gebaseerde vloeibare biopsiesignatuur in een cohort van 95 personen uit de Verenigde Staten of Japan, waarbij een detectiepercentage van alvleesklierkanker van 98% werd gerapporteerd. Deze laatste studie analyseerde en evalueerde de vloeibare biopsie in grote, toekomstige studiegroepen uit meerdere instellingen en landen.

Voor het onderzoek werden personen ingeschreven van:

  • Japan (150 met alvleesklierkanker; 102 gezonde donoren);
  • de Verenigde Staten (139 met alvleesklierkanker; 193 gezonde donoren);
  • Zuid-Korea (184 met alvleesklierkanker; 86 gezonde donoren);
  • China (50 met alvleesklierkanker; 80 gezonde donoren).

De samnestelling en gerichtheid van de vloeibare biopsie werd getraind op basis van informatie uit de Japanse studiegroep en gevalideerd in de studiegroepen uit de Verenigde Staten, Zuid-Korea en China. Goel, Xu en collega's meldden dat hun benadering van vloeibare biopsie het volgende ontdekte:

93% van de alvleesklierkanker in de Amerikaanse studiegroep;
91% van de alvleesklierkanker  in de Zuid-Koreaanse  studiegroep;
88% van de alvleesklierkanker  in de Chinese  studiegroep;

Toen ze hun signatuur combineerden met de alvleesklierkankermarker CA19-9 en registreerde en ontdekte de vloeibare biopsie-test bovendien nauwkeurig 97% van de alvleesklierkanker stadium 1 en 2 in de Amerikaanse studiegroep. Stadium 1-alvleesklierkanker beperkt zich tot de pancreas; Sommige stadium 2-alvleesklierkanker zijn uitgezaaid naar nabijgelegen lymfeklieren, maar hebben zich nog niet naar andere organen uitgezaaid en zijn nog operabel.

"We hebben een op exosomen gebaseerde signatuur ontwikkeld die exosomale microRNA's en celvrij DNA combineert om patiënten met alvleesklierkanker in een vroeg stadium betrouwbaar te identificeren", aldus Caiming Xu.

“Onze aanpak biedt een vloeibare biopsietest die superieur is aan CA19-9-meting alleen voor ziekten in een vroeg stadium”, voegde Ajay Goel, PhD eraan toe. “Bovendien hebben we de effectiviteit van onze test geëvalueerd in verschillende populaties, waaronder populaties met verschillende etnische en geografische achtergronden.”

Hoewel aanvullend onderzoek nodig is voordat deze test kan worden ingezet bij de algemene bevolking, merkten de onderzoekers op dat bepaalde groepen met een hoog risico op alvleesklierkanker er ook baat bij zouden kunnen hebben, zoals mensen met chronische pancreatitis - alvleesklierontsteking, nieuwe diabetes of een familiegeschiedenis van alvleesklierkanker.

Een beperking van het onderzoek was het beperkte aantal zwarte individuen dat in de studiegroepen was opgenomen. Een andere beperking was het ontbreken van een gevestigde microRNA-controle waartegen de niveaus van kandidaat-microRNA's die werden gebruikt om de handtekening te ontwikkelen, konden worden genormaliseerd.
De studie werd ondersteund door het National Cancer Institute van de National Institutes of Health. Xu en Goel verklaren geen belangenconflicten.

Bovenstaande is een vrije vertaling van dit persbericht: 

An Exosome-based Liquid Biopsy Shows Promise for Early Detection of Pancreatic CancerPlaats een reactie ...

Reageer op "Vloeibare biopsie gericht op exosomen (tumorblaasjes) registreerde 97 procent van de patienten met alvleesklierkanker stadium 1 en 2 in combinatie met de biomarker CA 19-9 van gezonde mensen"


Gerelateerde artikelen
 

Gerelateerde artikelen

Vloeibare biopsie gericht >> Bloedtest gebaseerd op een >> Urinetest meet lagere waarden >> Een jaarlijks screeningprogramma >> Biliscreen, een speciale app >> Diagnose: Sterk verhoogde >> Diagnose van alvleesklierkanker, >>