5 november 2012: Bron: Am J Clin Nutr November 2012 vol. 96 no. 5 1056-1063
Groene thee drinken verlaagt het risico met 27 procent op het krijgen van verschillende vormen van kanker, zoals slokdarmkanker, keelkanker, maagkanker en darmkanker bij oudere Chinese vrouwen.
Dit blijkt uit een gedeelte uit Chinees bevolkingsonderzoek - Shanghai Women's Health Study - onder 69.310 Chinese vrouwen van 50 jaar of ouder gedurende de periode 1996 - 2000 met een follow-up periode van 11 jaar. Opvallend is dat de onderzoekers bewust hebben gekozen voor onderzoek naar die deelnemende vrouwen die niet rookten en geen alcohol gebruikten. De onderzoekers zeggen er wel bij dat juist in die groep meer bewegen, gezonder eten enz. van invloed zou kunnen zijn geweest op de resultaten.
Wie echter andere studies bekijkt - zie gerelateerde artikelen - over groene thee, ziet dat de resultaten corresponderen met eerder onderzoek. Groene thee, mits goed gezet en van goede kwaliteit - zie het boek
Eten tegen Kanker waarin door twee Canadese oncologen mooi wordt beschreven hoe groene thee dan precies werkt en hoe je er optimaal gebruik van kunt maken - heeft een bewezen preventief en zelfs therapeutisch effect bij voorkomen en behandelen van vele vormen van kanker.
Resultaten:
Na een gemiddelde follow-up van 11 jaar, werden 1255 gevallen van spijsverteringskanker gemeld onder de 69.310 niet rokende en geen alcohol drinkende vrouwen (spijsverterings vormen van kanker zijn maagkanker, slokdarmkanker, darmkanker, leverkanker, alvleesklierkanker en galwegenkanker).
In vergelijking met vrouwen die nooit thee dronken, werd gewone thee inname (vooral groene thee) geassocieerd met een verminderde kans op alle vormen van spijsverterings vormen van kanker (HR: 0,86, 95% CI: 0,74, 0,98), en de vermindering van het risico steeg zelfs als de hoeveelheid thee en jaren van thee consumptie meer en langer werden (P-trend = 0,01 en P-trend <0,01, respectievelijk). Bijvoorbeeld, vrouwen die ≥ 150 g thee per dag (2 0 3 kopjes per dag) dronken hadden een verlaagd risico van 21 % op maagkanker (HR: 0,79, 95% CI: 0,63, 0,99). De relatie tot drinken van groene thee en vermindering van het risico werd vooral gevonden bij darmkanker, maagkanker en slokdarmkanker / keelkanker.
Conclusie:
De onderzoekers concluderen dan ook dat enkele koppen groene thee per dag het risico op met name maagkanker, slokdarmkanker en darmkanker bij de oudere Chinese vrouwen kan verminderen.
Het volledige studie rapport: Prospective cohort study of tea consumption and risk of digestive system cancers: results from the Shanghai Women's Health Study1,2,3 is tegen betaling in te zien op de website van The American Journal of Clinical Nutrition. Hier het abstract van de studie.
Green tea consumption was associated with reduced risk of colorectal cancer and stomach cancer and esophageal cancers in older Chinese women
-
November 2012 vol. 96 no. 5 1056-1063Am J Clin Nutr
Prospective cohort study of tea consumption and risk of digestive system cancers: results from the Shanghai Women's Health Study1,2,3
- Sarah Nechuta,
- Xiao-Ou Shu,
- Hong-Lan Li,
- Gong Yang,
- Bu-Tian Ji,
- Yong-Bing Xiang,
- Hui Cai,
- Wong-Ho Chow,
- Yu-Tang Gao, and
- Wei Zheng
+ Author Affiliations
Abstract
Background: Data from in vitro and animal studies support a protective role for tea in the etiology of digestive system cancers; however, results from prospective cohort studies have been inconsistent. In addition, to our knowledge, no study has investigated the association of tea consumption with the incidence of all digestive system cancers in Chinese women.
Objective: We investigated the association of regular tea intake (≥3 times/wk for >6 mo) with risk of digestive system cancers.
Design: We used the Shanghai Women's Health Study, a population-based prospective cohort study of middle-aged and older Chinese women who were recruited in 1996–2000. Adjusted HRs and associated 95% CIs were derived from Cox regression models.
Results: After a mean follow-up of 11 y, 1255 digestive system cancers occurred (stomach, esophagus, colorectal, liver, pancreas, and gallbladder/bile duct cancers) in 69,310 nonsmoking and non–alcohol-drinking women. In comparison with women who never drank tea, regular tea intake (mostly green tea) was associated with reduced risk of all digestive system cancers combined (HR: 0.86; 95% CI: 0.74, 0.98), and the reduction in risk increased as the amount and years of tea consumption increased (P-trend = 0.01 and P-trend < 0.01, respectively). For example, women who consumed ≥150 g tea/mo (∼2–3 cups/d) had a 21% reduced risk of digestive system cancers combined (HR: 0.79; 95% CI: 0.63, 0.99). The inverse association was found primarily for colorectal and stomach/esophageal cancers.
Conclusion: In this large prospective cohort study, tea consumption was associated with reduced risk of colorectal and stomach/esophageal cancers in Chinese women.
Gerelateerde artikelen
- Groene thee (EGCG) stopt groei blaaskanker door verschillende mechanismes waaronder stimulering van apoptose. Bevestigt reviewstudie van totaal 34 blaaskankerstudies
- Dagelijks enkele koppen thee vooral groene thee vermindert kans op ontwikkelen van vormen van darmkanker maar is overall niet statistisch significant blijkt uit meta-analyse
- Groene thee en in het bijzonder EGCG in relatie tot gezondheid en ziekte, waaronder kanker. Een review van arts-bioloog drs. Engelbert Valstar aan de hand van de literatuur
- Groene thee extract - epigallocatechin-3-gallate (EGCG) geeft betere ziekteprogressieve overleving (33 vs 10 procent) en vermindert bijwerkingen bij longkankerpatienten die bestraald werden.
- Groene thee extract - epigallocatechin gallate (EGCG) werkt uitstekend als preventie van beginnende kanker door werking op de kankerstamcellen en RNA mutaties en stimuleert effectiviteit van andere medicijnen
- Wat is groene thee en de werking ervan? Met ondersteunende literatuur.
- Groene thee extract stimuleert het geheugen door het verbeteren van functionele connectiviteit in de hersenen en kan belangrijk zijn in behandelen van cognitieve stoornissen zoals depressie en dementie.
- Groene thee vermindert kans op vormen van spijsverteringskanker met gemiddeld 20 procent bij oudere Chinese vrouwen
- Thee - flavonoiden - en vooral groene thee vermindert oxidatieve schade door roken met 31% bij studiegroep van zware rokers. Artikel geplaatst oktober 2003
- Baarmoederhalskanker: Groene thee, gebruikt in vorm van capsules (polyphenon E and EGCG), werkt significant beschermend en genezend tegen voorstadia van baarmoederhalskanker bij vrouwen die al geinfecteerd zijn met HPV virus.
- Borstkanker: Extract van groene thee (EGCG) stopt significant groei borstkankercellen blijkt uit gerandomiseerde dierstudies.
- CLL: Groene thee extract - chemisch nagemaakte epigallocatechin gallate (EGCG) vermindert significant leukemiecellen in bloed bij CLL - chronische lympfatische leukemie blijkt uit fase II studie in Mayo Clinic
- Eierstokkanker: Groene thee vergroot kansen op overleving van eierstokkanker met plaveiselcarcinoomtype bljikt uit cohortstudie.
- Leverkanker en groene thee: enkele kopjes groene thee per dag blijkt het risico op leverkanker te verminderen, aldus groot bevolkingsonderzoek in Japan. Artikel geplaatst 19 april 2010
- Longkanker: Groene thee kan longkanker voorkomen, vooral bij rokers is het verschil aanzienlijk als je dagelijks enkele koppen groene thee drinkt.
- Prostaatkanker: Groene thee drinken remt groei prostaatkanker en kan mogelijk preventief worden ingezet
- Groene thee. Wat is het en de werking ervan? Met ondersteunende literatuur.
Plaats een reactie ...
Reageer op "Groene thee vermindert kans op vormen van spijsverteringskanker met gemiddeld 20 procent bij oudere Chinese vrouwen"