Kanker Actueel maakt gebruik van cookies om ons websiteverkeer te analyseren om u een optimale bezoekerservaring te bieden. Bovendien plaatsen adverteerders tracking cookies om u gepersonaliseerde advertenties te tonen. Door op [OK] te klikken gaat u hiermee akkoord.
Ook een nieuwe kleinschalige studie bewijst dat een groene thee extract de PSA kan doen dalen bij prostaatkankerpatienten. Omdat de studie met slechts 44 patienten (22 vs 22) gerandomiseerd werd uitgevoerd was het verschil niet statistisch significant. Hoewel in de groene thee groep de PSA waarden op 6 maanden en 12 maanden bij de patienten beduidend lager waren dan in de placebogroep.
29 oktober 2012: Bron: Annual American Association for Cancer Research Frontiers in Cancer Prevention Research: Abstract B67. Presented October 18, 2012.
Groene thee remt groei prostaatkanker en kan mogelijk preventief worden ingezet. 4 tot 6 koppen groene thee per dag zou de groei van prostaatkanker kunnen remmen en wellicht stoppen, omdat het ontstekingsremmend werkt en apoptose - zelfdoding - van tumorcellen bevordert. Dit blijkt uit een gerandomiseerde studie bij totaal 67 mannen. Opmerkelijk aan deze studie is dat al na 6 tot 8 weken de biomarkers van de mannen, o.a. PSA waarde, die groene thee dronken heel duidelijk positieve effecten lieten zien in vergelijking met de mannen uit de controlegroep. De studie werd uitgevoerd onder leiding van Susanne M. Henning, PhD, RD, aan de David Geffen School of Medicine aan de Universiteit van Californië, Los Angeles
In deze gerandomiseerde fase 2 studie werd de kankerremmende werking van groene thee onderzocht bij prostaatkankerpatiënten voorafgaand aan een operatie van aangetoonde prostaatkanker. Van de 67 mannen die de studie voltooiden, waren er 34 mannen ingedeeld in een groep die 4 tot 6 kopjes zelfgemaakte groene thee per dag kregen te drinken en 33 mannen werden in een groep ingedeeld die alleen water kregen te drinken gedurende 3 tot 8 weken voor een prostatectomie - operatieve verwijdering van de prostaat.
Hier een verklaring van hoe de studie werd uitgevoerd met de resultaten die denk ik alleen voor artsen en deskundigen te begrijpen is, maar toch maar hier vermeld:
Serum PSA-concentratie, prostaatweefsel PSA eiwitgehalte, en prostaat concentratie van groene thee polyfenolen en hun metabolieten werden tijdens de studieduur gemeten. Bovendien werd het effect van groene thee gemeten op oxidatieve en inflammatoire biomarkers (ontstekingsmarkers), inclusief eiwitexpressie van Ki67 (proliferatie), Bcl2, Bax (apoptose), nucleaire factor kappa B (NFKB) (ontsteking) in de studie evaluatie betrokken. Bioactieve groene thee catechines, die epigallocatechinegallaat (EGCG) en het methyl metaboliet 4'-O-methyl-EGCG en epicatechine gallate omvatten, werden gedetecteerd in het prostaat weefsel van 31 van 34 mannen uit de groene thee groep. In de groene thee groep, toonde immunokleuring aan dat intranucleaire NFKB waarden aanzienlijk waren afgenomen, maar er was geen verandering in de cytoplasmatische NFKP kleuring in de prostaattumoren. De verhouding van cytoplasmatische kleuring van pro-apoptotische Bax aan Bcl-2 was significant hoger in de groene thee groep, maar cytoplasmatische Bcl2 en Bax vlekken waren niet veranderd. Er was geen verandering in nucleaire kleuring Ki67. Bij de mannen in de controlegroep waren er geen veranderingen in de PSA-waarden.
"Dit is een bewijs van de studie aanname .... De polyfenolen zijn tot in de prostaat doorgedrongen," zegt Dr Henning in een toelichting. In deze kleine, korte termijn studie werd geen remming van tumorgroei waargenomen. "Langere-termijn studies zijn nodig om het bewijs te leveren in preventieve zin," zegt dr. Henning.
Bij de deelnemers aan de studie die tot 6 kopjes groene thee per dag gedurende 2 maanden dronken, waren de PSA (serum prostaat-specifiek antigeen) niveaus significant lager dan ze waren bij het begin van de studie (p <.01), eveneens was de expressie van het PSA eiwit in prostaatweefsel significant lager (P = .06). Bovendien werden veranderingen in andere biomarkers waargenomen. "Onze studie toont aan dat het drinken van 4 tot 6 kopjes groene thee de biomarkers in prostaatweefsel duidelijk heeft beïnvloed op het moment van de operatie, dus aan het eind van de studieduur", aldus de onderzoekers. "Dit onderzoek biedt nieuwe inzichten in de mechanismen waarmee groene thee het risico op prostaatkanker kan verminderen door processen als ontstekingen, die worden geassocieerd met de groei van prostaatkanker, tegen te gaan," aldus dr. Henning
In vitro en andere experimentele studies hebben eerder aangetoond dat groene thee bescherming kan bieden tegen sommige kankers. Resultaten van epidemiologische studies hebben ook positieve resultaten opgeleverd over het preventieve effect van groene thee voor specifiek prostaatkanker. Zo bleek ook in een Italiaans onderzoek, dat groene thee catechinen - polyfenonen het risico voor progressie van prostaatkanker reduceerde zonder significante negatieve effecten (Cancer Res 2006;. 66; 1234-1240).
Groene thee heeft mits goed gezet en de juiste groene verse thee gebruikt (zie in het boek Eten tegen Kanker hoe groene thee te maken en welke soorten het beste zijn) heeft een hoog gehalte van polyfenolen, is gemakkelijk te maken en in te nemen en is op grote schaal beschikbaar. En er zijn al gegevens beschikbaar uit interventiestudies, dus zou groene thee een welkome aanvulling kunnen zijn bij preventie en misaschien zelfs bij behandeling van prostaatkanker. Zo stellen de onderzoekers. Al is nog meer specifiek gerandomiseerd onderzoek nodig.
De financiering voor dit onderzoek werd verstrekt door de National Institutes of Health. Dr Henning en Dr Hawk hebben meegedeeld geen relevante financiële belangen te hebben.
De studie resultaten werden bekend gemaakt op het Jaarlijkse American Association for Cancer Research Frontiers in Cancer Prevention Research congres: Abstract B67. Gepresenteerd 18 oktober 2012.
Het artikel waaruit ik bovenstaande samenvatting van heb gemaakt is een van de meest gelezen artikelen op de website van Medscape van afgelopen maand. Dit is wel heel opmerkelijk voor zo'n relatief kleine studie en dan ook nog naar de werking van een niet toxische stof. Wij weten al heel veel langer dat groene thee een uitstekend en goedkoop drankje is met bijzondere eigenschappen. Hopleijk dringt het nu ook eens door tot de oncologen en andere artsen.
Hier het abstract van een studie van dezelfde groep onderzoekers naar de effecten en verschillen van zowel zwarte thee als groene thee als preventie van progressie van prostaatkanker: Chemopreventive effects of tea in prostate cancer: green tea versus black tea, waar u op de website van Mol Nutr Food Res ook het volledige studierapport gratis in kunt zien. Met lange referentielijst
Chemopreventive effects of tea in prostate cancer: Green tea versus black tea
Center for Human Nutrition, David Geffen School of Medicine, University of California, Los Angeles, CA 90095, USA. shenning@mednet.ucla.edu
Abstract
The polyphenol compositions of greentea (GT) and black tea (BT) are very different due to post-harvest processing. GT contains higher concentrations of monomeric polyphenols, which affect numerous intracellular signaling pathways involved in prostate cancer (CaP) development. BT polymers, on the other hand, are poorly absorbed and are converted to phenolic acids by the colonic microflora. Therefore, after consumption of GT, higher concentrations of polyphenols are found in the circulation, whereas after BT consumption the phenolic acid levels in the circulation are higher. The majority of in vitro cell culture, in vivo animal, and clinical intervention studies examine the effects of extracts of GT or purified (-)-epigallocatechin-3-gallate (EGCG) on prostate carcinogenesis. These studies provide strong evidence supporting a chemopreventive effect of GT, but results from epidemiological studies of GT consumption are mixed. While the evidence for a chemopreventive effect of BT is much weaker than the body of evidence with regard to GT, there are several animal BT intervention studies demonstrating inhibition of CaP growth. This article will review in detail the available epidemiological and human clinical studies, as well as animal and basic mechanistic studies on GT and BT supporting a chemopreventive role in CaP.
Tissue concentrations of GTPs were determined in SCID mice inoculated s.c. with LAPC4 androgen-dependent prostate cancer cells. Drinking water was replaced with brewed greentea containing 0.07% GTPs freshly prepared every 2 days. 10 weeks after tumor cell inoculation mice were sacrificed and tumor, lung, liver and kidney tissue was collected and analyzed by high performance liquid chromatography with Coularray electrochemical detection (mean±std; n=5).
1.Sharma V, Rao LJ. A thought on the biological activities of black tea. Crit Rev.Food Sci.Nutr. 2009;49:379–404.[PubMed]
2.Jemal A, Center MM, DeSantis C, Ward EM. Global patterns of cancer incidence and mortality rates and trends. Cancer Epidemiol.Biomarkers Prev. 2010;19:1893–1907.[PubMed]
3.Baade PD, Youlden DR, Krnjacki LJ. International epidemiology of prostate cancer: geographical distribution and secular trends. Mol.Nutr.Food Res. 2009;53:171–184.[PubMed]
4.Kolonel LN, Altshuler D, Henderson BE. The multiethnic cohort study: exploring genes, lifestyle and cancer risk. Nat.Rev.Cancer. 2004;4:519–527.[PubMed]
5.Namiki M, Akaza H, Lee SE, Song JM, Umbas R, Zhou L, Lee BC, Cheng C, Chung MK, Fukagai T, Hinotsu S, Horie S. Prostate Cancer Working Group report. Jpn.J.Clin.Oncol. 2010;40(Suppl 1):i70–i75.[PubMed]
6.Jayachandran J, Freedland SJ. Prevention of prostate cancer: what we know and where we are going. Am.J.Mens.Health. 2008;2:178–189.[PubMed]
7.Siddiqui IA, Saleem M, Adhami VM, Asim M, Mukhtar H. Tea beverage in chemoprevention and chemotherapy of prostate cancer. Acta Pharmacol.Sin. 2007;28:1392–1408.[PubMed]
8.Johnson JJ, Bailey HH, Mukhtar H. Green tea polyphenols for prostate cancer chemoprevention: a translational perspective. Phytomedicine. 2010;17:3–13.[PMC free article][PubMed]
10.Adhami VM, Ahmad N, Mukhtar H. Molecular targets for green tea in prostate cancer prevention. J Nutr. 2003;133:2417S–2424S.[PubMed]
11.Siddiqui IA, Zaman N, Aziz MH, Reagan-Shaw SR, Sarfaraz S, Adhami VM, Ahmad N, Raisuddin S, Mukhtar H. Inhibition of CWR22Rnu1 tumor growth and PSA secretion in athymic nude mice by green and black teas. Carcinogenesis. 2006;27:833–839.[PubMed]
12.Siddiqui IA, Raisuddin S, Shukla Y. Protective effects of black tea extract on testosterone induced oxidative damage in prostate. Cancer Lett. 2005;227:125–132.[PubMed]
13.Adhami VM, Siddiqui IA, Sarfaraz S, Khwaja SI, Hafeez BB, Ahmad N, Mukhtar H. Effective prostate cancer chemopreventive intervention with green tea polyphenols in the TRAMP model depends on the stage of the disease. Clin.Cancer Res. 2009;15:1947–1953.[PMC free article][PubMed]
14.Harper CE, Patel BB, Wang J, Eltoum IA, Lamartiniere CA. Epigallocatechin-3-Gallate suppresses early stage, but not late stage prostate cancer in TRAMP mice: mechanisms of action. Prostate. 2007;67:1576–1589.[PubMed]
15.Zhou JR, Yu L, Zhong Y, Blackburn GL. Soy phytochemicals and tea bioactive components synergistically inhibit androgen-sensitive human prostate tumors in mice. J Nutr. 2003;133:516–521.[PMC free article][PubMed]
16.Sartor L, Pezzato E, Dona M, Dell'Aica I, Calabrese F, Morini M, Albini A, Garbisa S. Prostate carcinoma and green tea: (-)epigallocatechin-3-gallate inhibits inflammation-triggered MMP-2 activation and invasion in murine TRAMP model. Int.J Cancer. 2004;112:823–829.[PubMed]
17.Greenberg NM, DeMayo F, Finegold MJ, Medina D, Tilley WD, Aspinall JO, Cunha GR, Donjacour AA, Matusik RJ, Rosen JM. Prostate cancer in a transgenic mouse. Proc.Natl.Acad.Sci.U.S.A. 1995;92:3439–3443.[PMC free article][PubMed]
18.Siddiqui IA, Shukla Y, Adhami VM, Sarfaraz S, Asim M, Hafeez BB, Mukhtar H. Suppression of NFkappaB and its regulated gene products by oral administration of green tea polyphenols in an autochthonous mouse prostate cancer model. Pharm.Res. 2008;25:2135–2142.[PMC free article][PubMed]
19.Teichert F, Verschoyle RD, Greaves P, Thorpe JF, Mellon JK, Steward WP, Farmer PB, Gescher AJ, Singh R. Determination of 8-oxo-2'-deoxyguanosine and creatinine in murine and human urine by liquid chromatography/tandem mass spectrometry: application to chemoprevention studies. Rapid Commun.Mass Spectrom. 2009;23:258–266.[PubMed]
20.Morey K, Sr., Zhang W, Pascual M, Greally JM, Gillard BM, Karasik E, Foster BA, Karpf AR. Lack of evidence for green tea polyphenols as DNA methylation inhibitors in murine prostate. Cancer Prev.Res.(Phila) 2009;2:1065–1075.[PMC free article][PubMed]
21.O'Sullivan J, Sheridan J, Mulcahy H, Tenniswood M, Morrissey C. The effect of green tea on oxidative damage and tumour formation in Lobund-Wistar rats. Eur.J.Cancer Prev. 2008;17:489–501.[PubMed]
22.Kurahashi N, Sasazuki S, Iwasaki M, Inoue M, Tsugane S. Green tea consumption and prostate cancer risk in Japanese men: a prospective study. Am.J.Epidemiol. 2008;167:71–77.[PubMed]
23.Heilbrun LK, Nomura A, Stemmermann GN. Black tea consumption and cancer risk: a prospective study. Br.J.Cancer. 1986;54:677–683.[PMC free article][PubMed]
24.Jian L, Xie LP, Lee AH, Binns CW. Protective effect of green tea against prostate cancer: a case-control study in southeast China. Int.J.Cancer. 2004;108:130–135.[PubMed]
25.Sonoda T, Nagata Y, Mori M, Miyanaga N, Takashima N, Okumura K, Goto K, Naito S, Fujimoto K, Hirao Y, Takahashi A, Tsukamoto T, Fujioka T, Akaza H. A case-control study of diet and prostate cancer in Japan: possible protective effect of traditional Japanese diet. Cancer Sci. 2004;95:238–242.[PubMed]
26.La Vecchia C, Negri E, Franceschi S, D'Avanzo B, Boyle P. Tea consumption and cancer risk. Nutr.Cancer. 1992;17:27–31.[PubMed]
27.Villeneuve PJ, Johnson KC, Kreiger N, Mao Y. Risk factors for prostate cancer: results from the Canadian National Enhanced Cancer Surveillance System. The Canadian Cancer Registries Epidemiology Research Group. Cancer Causes Control. 1999;10:355–367.[PubMed]
28.Kikuchi N, Ohmori K, Shimazu T, Nakaya N, Kuriyama S, Nishino Y, Tsubono Y, Tsuji I. No association between green tea and prostate cancer risk in Japanese men: the Ohsaki Cohort Study. Br.J.Cancer. 2006;95:371–373.[PMC free article][PubMed]
29.Severson RK, Nomura AM, Grove JS, Stemmermann GN. A prospective study of demographics, diet, and prostate cancer among men of Japanese ancestry in Hawaii. Cancer Res. 1989;49:1857–1860.[PubMed]
30.Allen NE, Sauvaget C, Roddam AW, Appleby P, Nagano J, Suzuki G, Key TJ, Koyama K. A prospective study of diet and prostate cancer in Japanese men. Cancer Causes Control. 2004;15:911–920.[PubMed]
31.Jain MG, Hislop GT, Howe GR, Burch JD, Ghadirian P. Alcohol and other beverage use and prostate cancer risk among Canadian men. Int.J.Cancer. 1998;78:707–711.[PubMed]
32.Henning SM, Fajardo-Lira C, Lee HW, Youssefian AA, Go VLW, Heber D. Catechin content of 18 teas and a green tea extract supplement correlated with the antioxidant capacity. Nutr.Cancer. 2003;45:226–235.[PubMed]
33.Bettuzzi S, Brausi M, Rizzi F, Castagnetti G, Peracchia G, Corti A. Chemoprevention of human prostate cancer by oral administration of green tea catechins in volunteers with high-grade prostate intraepithelial neoplasia: a preliminary report from a one-year proof-of-principle study. Cancer Res. 2006;66:1234–1240.[PubMed]
34.McLarty J, Bigelow RL, Smith M, Elmajian D, Ankem M, Cardelli JA. Tea Polyphenols Decrease Serum Levels of Prostate-Specific Antigen, Hepatocyte Growth Factor, and Vascular Endothelial Growth Factor in Prostate Cancer Patients and Inhibit Production of Hepatocyte Growth Factor and Vascular Endothelial Growth Factor In vitro. Cancer Prev.Res.(Phila Pa) 2009;2:673–682.
35.Choan E, Segal R, Jonker D, Malone S, Reaume N, Eapen L, Gallant V. A prospective clinical trial of green tea for hormone refractory prostate cancer: an evaluation of the complementary/alternative therapy approach. Urol.Oncol. 2005;23:108–113.[PubMed]
36.Jatoi A, Ellison N, Burch PA, Sloan JA, Dakhil SR, Novotny P, Tan W, Fitch TR, Rowland KM, Young CY, Flynn PJ. A phase II trial of green tea in the treatment of patients with androgen independent metastatic prostate carcinoma. Cancer. 2003;97:1442–1446.[PubMed]
37.Brausi M, Rizzi F, Bettuzzi S. Chemoprevention of human prostate cancer by green tea catechins: two years later. A follow-up update. Eur.Urol. 2008;54:472–473.[PubMed]
38.Lambert JD, Sang S, Lu AY, Yang CS. Metabolism of dietary polyphenols and possible interactions with drugs. Curr.Drug Metab. 2007;8:499–507.[PubMed]
39.Lu H, Meng X, Yang CS. Enzymology of methylation of tea catechins and inhibition of catechol-O-methyltransferase by (-)-epigallocatechin gallate. Drug Metab Dispos. 2003;31:572–579.[PubMed]
40.Henning SM, Choo JJ, Heber D. Nongallated compared with gallated flavan-3-ols in green and black tea are more bioavailable. J.Nutr. 2008;138:1529S–1534S.[PMC free article][PubMed]
41.Meng X, Lee MJ, Li C, Sheng S, Zhu N, Sang S, Ho CT, Yang CS. Formation and identification of 4'-O-methyl-(-)-epigallocatechin in humans. Drug Metab Dispos. 2001;29:789–793.[PubMed]
42.Wang P, Aronson WJ, Huang M, Zhang Y, Lee RP, Heber D, Henning SM. Green tea polyphenols and metabolites in prostatectomy tissue: implications for cancer prevention. Cancer Prev.Res.(Phila) 2010;3:985–993.[PMC free article][PubMed]
43.Henning SM, Aronson W, Niu Y, Conde F, Lee NH, Seeram NP, Lee RP, Lu J, Harris DM, Moro A, Hong J, Leun PS, Barnard RJ, Ziaee HG, Csathy G, Go VLW, Wang H, Heber D. Tea polyphenols and theaflavins are found in prostate tissue of humans and mice after green and black tea consumption. J Nutr. 2006;136:1839–143.[PubMed]
44.Landis-Piwowar KR, Wan SB, Wiegand RA, Kuhn DJ, Chan TH, Dou QP. Methylation suppresses the proteasome-inhibitory function of green tea polyphenols. J.Cell Physiol. 2007;213:252–260.[PubMed]
45.Lambert JD, Lee MJ, Lu H, Meng X, Hong JJ, Seril DN, Sturgill MG, Yang CS. Epigallocatechin-3-gallate is absorbed but extensively glucuronidated following oral administration to mice. J Nutr. 2003;133:4172–4177.[PubMed]
46.Meng X, Sang S, Zhu N, Lu H, Sheng S, Lee MJ, Ho CT, Yang CS. Identification and Characterization of Methylated and Ring-Fission Metabolites of Tea Catechins Formed in Humans, Mice, and Rats. Chem.Res.Toxicol. 2002;15:1042–1050.[PubMed]
47.Chen D, Wang CY, Lambert JD, Ai N, Welsh WJ, Yang CS. Inhibition of human liver catechol-O-methyltransferase by tea catechins and their metabolites: structure-activity relationship and molecular-modeling studies. Biochem.Pharmacol. 2005;69:1523–1531.[PubMed]
48.Fang M, Chen D, Yang CS. Dietary polyphenols may affect DNA methylation. J.Nutr. 2007;137:223S–228S.[PubMed]
49.Yegnasubramanian S, Kowalski J, Gonzalgo ML, Zahurak M, Piantadosi S, Walsh PC, Bova GS, De Marzo AM, Isaacs WB, Nelson WG. Hypermethylation of CpG islands in primary and metastatic human prostate cancer. Cancer Res. 2004;64:1975–1986.[PubMed]
50.Nakayama M, Gonzalgo ML, Yegnasubramanian S, Lin X, De Marzo AM, Nelson WG. GSTP1 CpG island hypermethylation as a molecular biomarker for prostate cancer. J.Cell Biochem. 2004;91:540–552.[PubMed]
51.Gao K, Xu A, Krul C, Venema K, Liu Y, Niu Y, Lu J, Bensoussan L, Seeram NP, Heber D, Henning SM. Of the major phenolic acids formed during human microbial fermentation of tea, citrus, and soy flavonoid supplements, only 3,4-dihydroxyphenylacetic acid has antiproliferative activity. J Nutr. 2006;136:52–57.[PubMed]
52.Mulder TP, van Platerink CJ, Wijnand Schuyl PJ, Van Amelsvoort JM. Analysis of theaflavins in biological fluids using liquid chromatography-electrospray mass spectrometry. J.Chromatogr.B Biomed.Sci.Appl. 2001;760:271–279.[PubMed]
53.van het Hof KH, Kivits GA, Weststrate JA, Tijburg LB. Bioavailability of catechins from tea: the effect of milk. Eur.J.Clin.Nutr. 1998;52:356–359.[PubMed]
54.Kyle JA, Morrice PC, McNeill G, Duthie GG. Effects of infusion time and addition of milk on content and absorption of polyphenols from black tea. J.Agric.Food Chem. 2007;55:4889–4894.[PubMed]
55.Reddy VC, Vidya Sagar GV, Sreeramulu D, Venu L, Raghunath M. Addition of milk does not alter the antioxidant activity of black tea. Ann.Nutr.Metab. 2005;49:189–195.[PubMed]
56.Ryan L, Petit S. Addition of whole, semiskimmed, and skimmed bovine milk reduces the total antioxidant capacity of black tea. Nutr.Res. 2010;30:14–20.[PubMed]
57.Neilson AP, Song BJ, Sapper TN, Bomser JA, Ferruzzi MG. Tea catechin auto-oxidation dimers are accumulated and retained by Caco-2 human intestinal cells. Nutr.Res. 2010;30:327–340.[PMC free article][PubMed]
58.Neilson AP, Hopf AS, Cooper BR, Pereira MA, Bomser JA, Ferruzzi MG. Catechin Degradation with Concurrent Formation of Homo- and Heterocatechin Dimers during in Vitro Digestion. J.Agric.Food Chem. 2007;55:8941–8949.[PubMed]
59.Hong J, Lu H, Meng X, Ryu JH, Hara Y, Yang CS. Stability, cellular uptake, biotransformation, and efflux of tea polyphenol (-)-epigallocatechin-3-gallate in HT-29 human colon adenocarcinoma cells. Cancer Res. 2002;62:7241–7246.[PubMed]
60.Lambert JD, Elias RJ. The antioxidant and pro-oxidant activities of green tea polyphenols: a role in cancer prevention. Arch.Biochem.Biophys. 2010;501:65–72.[PMC free article][PubMed]
61.Na HK, Kim EH, Jung JH, Lee HH, Hyun JW, Surh YJ. (-)-Epigallocatechin gallate induces Nrf2-mediated antioxidant enzyme expression via activation of PI3K and ERK in human mammary epithelial cells. Arch.Biochem.Biophys. 2008;476:171–177.[PubMed]
62.Kobayashi A, Kang MI, Watai Y, Tong KI, Shibata T, Uchida K, Yamamoto M. Oxidative and electrophilic stresses activate Nrf2 through inhibition of ubiquitination activity of Keap1. Mol.Cell Biol. 2006;26:221–229.[PMC free article][PubMed]
63.Surh YJ, Na HK. NF-kappaB and Nrf2 as prime molecular targets for chemoprevention and cytoprotection with anti-inflammatory and antioxidant phytochemicals. Genes Nutr. 2008;2:313–317.[PMC free article][PubMed]
64.Bostwick DG, Meiers I, Shanks JH. Glutathione S-transferase: differential expression of alpha, mu, and pi isoenzymes in benign prostate, prostatic intraepithelial neoplasia, and prostatic adenocarcinoma. Hum.Pathol. 2007;38:1394–1401.[PubMed]
65.Yu S, Khor TO, Cheung KL, Li W, Wu TY, Huang Y, Foster BA, Kan YW, Kong AN. Nrf2 expression is regulated by epigenetic mechanisms in prostate cancer of TRAMP mice. PLoS.One. 2010;5:e8579.[PMC free article][PubMed]
66.Frohlich DA, McCabe MT, Arnold RS, Day ML. The role of Nrf2 in increased reactive oxygen species and DNA damage in prostate tumorigenesis. Oncogene. 2008;27:4353–4362.[PubMed]
67.Zhang ZM, Yang XY, Yuan JH, Sun ZY, Li YQ. Modulation of NRF2 and UGT1A expression by epigallocatechin-3-gallate in colon cancer cells and BALB/c mice. Chin Med.J.(Engl.) 2009;122:1660–1665.[PubMed]
68.Hastak K, Gupta S, Ahmad N, Agarwal MK, Agarwal ML, Mukhtar H. Role of p53 and NF-kappaB in epigallocatechin-3-gallate-induced apoptosis of LNCaP cells. Oncogene. 2003;22:4851–4859.[PubMed]
69.Chung LY, Cheung TC, Kong SK, Fung KP, Choy YM, Chan ZY, Kwok TT. Induction of apoptosis by green tea catechins in human prostate cancer DU145 cells. Life Sci. 2001;68:1207–1214.[PubMed]
70.Gupta S, Ahmad N, Nieminen AL, Mukhtar H. Growth inhibition, cell-cycle dysregulation, and induction of apoptosis by green tea constituent (-)-epigallocatechin-3-gallate in androgen-sensitive and androgen-insensitive human prostate carcinoma cells. Toxicol.Appl.Pharmacol. 2000;164:82–90.[PubMed]
71.Rosenzweig SA, Atreya HS. Defining the pathway to insulin-like growth factor system targeting in cancer. Biochem.Pharmacol. 2010;80:1115–1124.[PMC free article][PubMed]
72.Kojima S, Inahara M, Suzuki H, Ichikawa T, Furuya Y. Implications of insulin-like growth factor-I for prostate cancer therapies. Int.J.Urol. 2009;16:161–167.[PubMed]
73.Li M, He Z, Ermakova S, Zheng D, Tang F, Cho YY, Zhu F, Ma WY, Sham Y, Rogozin EA, Bode AM, Cao Y, Dong Z. Direct inhibition of insulin-like growth factor-I receptor kinase activity by (-)-epigallocatechin-3-gallate regulates cell transformation. Cancer Epidemiol.Biomarkers Prev. 2007;16:598–605.[PubMed]
74.Adhami VM, Siddiqui IA, Ahmad N, Gupta S, Mukhtar H. Oral consumption of green tea polyphenols inhibits insulin-like growth factor-I-induced signaling in an autochthonous mouse model of prostate cancer. Cancer Res. 2004;64:8715–8722.[PubMed]
75.Palapattu GS, Sutcliffe S, Bastian PJ, Platz EA, De Marzo AM, Isaacs WB, Nelson WG. Prostate carcinogenesis and inflammation: emerging insights. Carcinogenesis. 2005;26:1170–1181.[PubMed]
76.Kramer G, Mitteregger D, Marberger M. Is benign prostatic hyperplasia (BPH) an immune inflammatory disease? Eur.Urol. 2007;51:1202–1216.[PubMed]
77.Hsu A, Bray TM, Ho E. Anti-inflammatory activity of soy and tea in prostate cancer prevention. Exp.Biol.Med.(Maywood.) 2010;235:659–667.[PubMed]
78.Luqman S, Pezzuto JM. NFkappaB: a promising target for natural products in cancer chemoprevention. Phytother.Res. 2010;24:949–963.[PubMed]
79.Hussain T, Gupta S, Adhami VM, Mukhtar H. Green tea constituent epigallocatechin-3-gallate selectively inhibits COX-2 without affecting COX-1 expression in human prostate carcinoma cells. Int.J.Cancer. 2005;113:660–669.[PubMed]
80.Daniel KG, Kuhn DJ, Kazi A, Dou QP. Anti-angiogenic and anti-tumor properties of proteasome inhibitors. Curr.Cancer Drug Targets. 2005;5:529–541.[PubMed]
81.Huss WJ, Hanrahan CF, Barrios RJ, Simons JW, Greenberg NM. Angiogenesis and prostate cancer: identification of a molecular progression switch. Cancer Res. 2001;61:2736–2743.[PubMed]
82.Zhang Q, Tang X, Lu Q, Zhang Z, Rao J, Le AD. Green tea extract and (-)-epigallocatechin-3-gallate inhibit hypoxia- and serum-induced HIF-1alpha protein accumulation and VEGF expression in human cervical carcinoma and hepatoma cells. Mol.Cancer Ther. 2006;5:1227–1238.[PubMed]
83.Boddy JL, Fox SB, Han C, Campo L, Turley H, Kanga S, Malone PR, Harris AL. The androgen receptor is significantly associated with vascular endothelial growth factor and hypoxia sensing via hypoxia-inducible factors HIF-1a, HIF-2a, and the prolyl hydroxylases in human prostate cancer. Clin.Cancer Res. 2005;11:7658–7663.[PubMed]
84.Thomas R, Kim MH. Epigallocatechin gallate inhibits HIF-1alpha degradation in prostate cancer cells. Biochem.Biophys.Res.Commun. 2005;334:543–548.[PubMed]
85.Sartippour MR, Shao ZM, Heber D, Beatty P, Zhang L, Liu C, Ellis L, Liu W, Go VL, Brooks MN. Green tea inhibits vascular endothelial growth factor (VEGF) induction in human breast cancer cells. J Nutr. 2002;132:2307–2311.[PubMed]
86.Shimizu M, Shirakami Y, Sakai H, Yasuda Y, Kubota M, Adachi S, Tsurumi H, Hara Y, Moriwaki H. (-)-Epigallocatechin gallate inhibits growth and activation of the VEGF/VEGFR axis in human colorectal cancer cells. Chem.Biol.Interact. 2010;185:247–252.[PubMed]
87.Katiyar SK. Matrix metalloproteinases in cancer metastasis: molecular targets for prostate cancer prevention by green tea polyphenols and grape seed proanthocyanidins. Endocr.Metab Immune.Disord.Drug Targets. 2006;6:17–24.[PubMed]
88.Duhon D, Bigelow RL, Coleman DT, Steffan JJ, Yu C, Langston W, Kevil CG, Cardelli JA. The polyphenol epigallocatechin-3-gallate affects lipid rafts to block activation of the c-Met receptor in prostate cancer cells. Mol.Carcinog. 2010;49:739–749.[PubMed]
89.Singh A, Settleman J. EMT, cancer stem cells and drug resistance: an emerging axis of evil in the war on cancer. Oncogene. 2010;29:4741–4751.[PMC free article][PubMed]
90.Gupta PB, Chaffer CL, Weinberg RA. Cancer stem cells: mirage or reality? Nat.Med. 2009;15:1010–1012.[PubMed]
91.Lawson DA, Witte ON. Stem cells in prostate cancer initiation and progression. J.Clin.Invest. 2007;117:2044–2050.[PMC free article][PubMed]
92.Tang SN, Singh C, Nall D, Meeker D, Shankar S, Srivastava RK. The dietary bioflavonoid quercetin synergizes with epigallocathechin gallate (EGCG) to inhibit prostate cancer stem cell characteristics, invasion, migration and epithelialmesenchymal transition. J.Mol.Signal. 2010;5:14.[PMC free article][PubMed]
93.Rosenberg MT, Froehner M, Albala D, Miner MM. Biology and natural history of prostate cancer and the role of chemoprevention. Int.J.Clin.Pract. 2010;64:1746–1753.[PubMed]
94.Hiipakka RA, Zhang HZ, Dai W, Dai Q, Liao S. Structure-activity relationships for inhibition of human 5alpha-reductases by polyphenols. Biochem.Pharmacol. 2002;63:1165–1176.[PubMed]
95.Niu Y, Chang TM, Yeh S, Ma WL, Wang YZ, Chang C. Differential androgen receptor signals in different cells explain why androgen-deprivation therapy of prostate cancer fails. Oncogene. 2010;29:3593–3604.[PubMed]
96.Chuu CP, Chen RY, Kokontis JM, Hiipakka RA, Liao S. Suppression of androgen receptor signaling and prostate specific antigen expression by (-)-epigallocatechin-3-gallate in different progression stages of LNCaP prostate cancer cells. Cancer Lett. 2009;275:86–92.[PMC free article][PubMed]
97.Pezzato E, Sartor L, Dell'Aica I, Dittadi R, Gion M, Belluco C, Lise M, Garbisa S. Prostate carcinoma and green tea: PSA-triggered basement membrane degradation and MMP-2 activation are inhibited by (-)epigallocatechin-3-gallate. Int.J Cancer. 2004;112:787–792.[PubMed]
98.Ren F, Zhang S, Mitchell SH, Butler R, Young CY. Tea polyphenols down-regulate the expression of the androgen receptor in LNCaP prostate cancer cells. Oncogene. 2000;19:1924–1932.[PubMed]
99.Figueiroa MS, Cesar Vieira JS, Leite DS, Filho RC, Ferreira F, Gouveia PS, Udrisar DP, Wanderley MI. Green tea polyphenols inhibit testosterone production in rat Leydig cells. Asian J.Androl. 2009;11:362–370.[PubMed]
100.Lee SC, Chan WK, Lee TW, Lam WH, Wang X, Chan TH, Wong YC. Effect of a prodrug of the green tea polyphenol (-)-epigallocatechin-3-gallate on the growth of androgen-independent prostate cancer in vivo. Nutr.Cancer. 2008;60:483–491.[PubMed]
101.Gupta S, Hastak K, Ahmad N, Lewin JS, Mukhtar H. Inhibition of prostate carcinogenesis in TRAMP mice by oral infusion of green tea polyphenols. Proc.Natl.Acad.Sci.U.S.A. 2001;98:10350–10355.[PMC free article][PubMed]
102.Scaltriti M, Belloni L, Caporali A, Davalli P, Remondini D, Rizzi F, Astancolle S, Corti A, Bettuzzi S. Molecular classification of green tea catechin-sensitive and green tea catechin-resistant prostate cancer in the TRAMP mice model by quantitative real-time PCR gene profiling. Carcinogenesis. 2006;27:1047–1053.[PubMed]
103.McCarthy S, Caporali A, Enkemann S, Scaltriti M, Eschrich S, Davalli P, Corti A, Lee A, Sung J, Yeatman TJ, Bettuzzi S. Green tea catechins suppress the DNA synthesis marker MCM7 in the TRAMP model of prostate cancer. Mol.Oncol. 2007;1:196–204.[PMC free article][PubMed]
104.Hsu A, Bruno RS, Lohr CV, Taylor AW, Dashwood RH, Bray TM, Ho E. Dietary soy and tea mitigate chronic inflammation and prostate cancer via NFkappaB pathway in the Noble rat model. J.Nutr.Biochem. 2010 [Epub ahead of print]
105.Ellison LF. Tea and other beverage consumption and prostate cancer risk: a Canadian retrospective cohort study. Eur.J.Cancer Prev. 2000;9:125–130.[PubMed]
106.Kinlen LJ, Willows AN, Goldblatt P, Yudkin J. Tea consumption and cancer. Br.J.Cancer. 1988;58:397–401.[PMC free article][PubMed]
107.Henning SM, Niu Y, Lee NH, Thames GD, Minutti RR, Wang H, Go VL, Heber D. Bioavailability and antioxidant activity of tea flavanols after consumption of green tea, black tea, or a green tea extract supplement. Am.J Clin Nutr. 2004;80:1558–1564.[PubMed]
2 Reacties op "Prostaatkanker: Groene thee drinken remt groei prostaatkanker en kan mogelijk preventief worden ingezet"
gvs :
02/07/2019
sinds 1994 (ik was 52)heb ik jaarlijks een psa test laten doen die geleidelijk over deze periode gestegen van 1,8 tot 3,2 in 2016.
Ik ben vanaf dan dagelijks groene thee beginnen drinken met als resultaat dat mijn psa waarde terug gezakt is naar 1,8. Mijn vader zaliger is op zijn 75 jaar geopereerd van prostaat met een grote mislukking als gevolg, heeft de rest van zijn leven met een pamper gelopen. Mijn oudere broer (1940) heeft prostaatkanker gehad met uitzaaiing in de klieren en bestraling tot gevolg. Bij mijn jongere broer (1943) is recent de prostaat weggenomen hier is het nog afwachten.
Ik heb mijn broers nooit kunnen overtuigen om groene thee te drinken terwijl het al jaren duidelijk is dat we familiaal belast zijn met prostaatproblemen.
Groene/EGCG is ook goed voor het gebit, lipidprofiel, de bloeddruk, maar ook expliciet bij CLL. Duidelijk is dat er bij CLL een arts die hierin thuis is nodig is. Er zijn meer stoffen relevant en op het goede moment is ook reguliere behandeling nodig.
Ik ben vanaf dan dagelijks groene thee beginnen drinken met als resultaat dat mijn psa waarde terug gezakt is naar 1,8. Mijn vader zaliger is op zijn 75 jaar geopereerd van prostaat met een grote mislukking als gevolg, heeft de rest van zijn leven met een pamper gelopen. Mijn oudere broer (1940) heeft prostaatkanker gehad met uitzaaiing in de klieren en bestraling tot gevolg. Bij mijn jongere broer (1943) is recent de prostaat weggenomen hier is het nog afwachten.
Ik heb mijn broers nooit kunnen overtuigen om groene thee te drinken terwijl het al jaren duidelijk is dat we familiaal belast zijn met prostaatproblemen.