12 mei 2006: Bron: Int J Cancer. 2004 Nov 10;112(3):465-9.

Dagelijks een paar kopjes groene thee vergroot de kansen significant op overleven voor patiënten met eierstokkanker met plaveiselcarcinoom type blijkt uit cohortstudie onder 254 patiënten met eierstokkanker.

Resultaten: Het verschil in aantal patiënten die drie jaar of langer vastgestelde eierstokkanker overleefden was significant beter voor de groene thee drinkers in vergelijking met de niet thee drinkers. (p < 0.001). Er waren 81 (77.9%) van de 104 theedrinkers die de studieduur van drie jaar overleefden, vergeleken met 67 vrouwen (47.9%) die nog in leven waren onder de 140 niet thee drinkers. Vergeleken met niet theedrinkers, de adjusted hazard ratios waren 0.55 (95% CI = 0.34-0.90) voor theedrinkers, 0.43 (95% CI = 0.20-0.92) voor tenminste 1 kop thee per dag, 0.44 (95% CI = 0.22-0.90) voor een kan of meer groene thee per dag, 0.40 (95% CI = 0.18-0.90) voor een consumptie van meer dan 500 gram thee per jaar, en 0.38 (95% CI = 0.15-0.97) voor consumptie van tenminste 2 gram gedroogde theeblaadjes per kan. De resultaten waren statistisch significant (p < 0.05). We concluderen dat een verhoogde consumptie van groene thee na de diagnose de overlevingskansen voor eierstokkankerpatiënten met het plaveiselcarcinoomtype vergroot.

Int J Cancer. 2004 Nov 10;112(3):465-9

Green tea consumption enhances survival of epithelial ovarian cancer.

Zhang M, Lee AH, Binns CW, Xie X.
School of Public Health, Curtin University of Technology, Perth, WA, Australia.

Our study investigates whether tea consumption can enhance the survival of patients with epithelial ovarian cancer, a prospective cohort study was conducted in Hangzhou, China. The cohort comprised 254 patients recruited during 1999-2000 with histopathologically confirmed epithelial ovarian cancer and was followed up for a minimum of 3 years. Two hundred forty four (96.1%) of the cohort or their close relatives were traced. The variables examined included their survival time and the frequency and quantity of tea consumed post-diagnosis. The actual number of deaths was obtained and Cox proportional hazards models were used to obtain hazard ratios and associated 95% confidence intervals (CI), adjusting for age at diagnosis, locality, BMI, parity, FIGO stage, histologic grade of differentiation, cytology of ascites, residual tumour and chemotherapeutic status. The survival experience was different between tea drinkers and non-drinkers (p < 0.001). There were 81 (77.9%) of 104 tea-drinkers who survived to the time of interview, compared to only 67 women (47.9%) still alive among the 140 non-drinkers. Compared to non-drinkers, the adjusted hazard ratios were 0.55 (95% CI = 0.34-0.90) for tea-drinkers, 0.43 (95% CI = 0.20-0.92) for consuming at least 1 cup of green tea/day, 0.44 (95% CI = 0.22-0.90) for brewing 1 batch or more of green tea/day, 0.40 (95% CI = 0.18-0.90) for consuming more than 500 g of dried tea leaves/year, and 0.38 (95% CI = 0.15-0.97) for consuming at least 2 g of dried tea leaves/batch. The corresponding dose-response relationships were significant (p < 0.05). We conclude that increasing the consumption of green tea post-diagnosis may enhance epithelial ovarian cancer survival.

PMID: 15382073 [PubMed - indexed for MEDLINE]

Plaats een reactie ...

Reageer op "Eierstokkanker: Groene thee vergroot kansen op overleving van eierstokkanker met plaveiselcarcinoomtype bljikt uit cohortstudie."


Gerelateerde artikelen
 

Gerelateerde artikelen

Groene thee (EGCG) stopt groei >> Dagelijks enkele koppen thee >> Groene thee en in het bijzonder >> Groene thee extract - epigallocatechin-3-gallate >> Groene thee extract - epigallocatechin >> Wat is groene thee en de werking >> Groene thee extract stimuleert >> Groene thee vermindert kans >> Thee - flavonoiden - en vooral >> Baarmoederhalskanker: Groene >>