12 januari 2023: zie ook literatuurlijst preventie van arts-bioloog drs. Engelbert Valstar. 

12 januari 2023: Bron: JAMA

Leefstijlveranderingen zoals roken, alcohol drinken, lichaamsgewicht (BMI) en fysieke activiteit kunnen het risico op darmkanker veranderen. Wanneer de gezonde levensstijlindex scores (HLI-scores) werden gegroepeerd in tertielen, werden verbeteringen van een "ongunstige levensstijl" (d.w.z. 0 - 9 punten) naar een "gunstige levensstijl" (d.w.z. 12 - 16 punten) geassocieerd met een 23% lager risico op darmkanker in vergelijking met geen verandering. Evenzo ging een achteruitgang van een "gunstige levensstijl" naar een "ongunstige levensstijl" gepaard met een 34% hoger risico op het krijgen van darmkanker.

Dit blijkt uit een groot onderzoek van de EPIC - European Prospective Investigation into Cancer onder 295.865 mensen in een aantal Europese landen waaronder ook Nederland. Zij volgden gedurende gemiddeld 7,8 jaar aan de hand van vragenlijsten de deelnemende mensen. De deelnemers waren meestal tussen de 35 en 70 jaar oud en woonden in Denemarken, Frankrijk, Duitsland, Griekenland, Italië, Nederland, Noorwegen, Spanje, Zweden en het Verenigd Koninkrijk.

De onderzoekers berekenden een gezonde levensstijlindex score (HLI) op basis van rookstatus, alcoholgebruik, body mass index (BMI) en fysieke activiteit. De mediane tijd tussen baseline en de vervolgvragenlijst was 5,7 jaar.

Veranderingen in de BMI-score ten opzichte van de uitgangswaarde vertoonden een trend in de richting van een associatie met risico op darmkanker.
Afname van alcoholgebruik was significant geassocieerd met een afname van het risico op darmkanker bij deelnemers van 55 jaar of jonger bij aanvang.
Toename van fysieke activiteit was significant geassocieerd met een lager risico op proximale darmkanker (al of niet erfelijke vormen van darmkanker in het hoger en middensegment van de darmen) , vooral bij jongere deelnemers.
Aan de andere kant waren verminderingen van roken geassocieerd met een toename van het risico op darmkanker. Deze correlatie zou het resultaat kunnen zijn van 'inverse causaliteit', merken de onderzoekers op; dat wil zeggen, mensen zijn mogelijk gestopt met roken omdat ze vroege symptomen van darmkanker hebben ervaren. Roken had slechts een marginale invloed op de HLI-berekeningen in dit onderzoek, omdat slechts een klein deel van de deelnemers hun rookgedrag veranderde.
Informatie over voeding werd alleen bij aanvang verzameld, dus veranderingen in deze factor konden niet worden gemeten. De onderzoekers pasten hun analyse voor voeding bij aanvang van de studie aan, maar ze erkennen dat hun onvermogen om voeding op te nemen in de HLI-score een beperking van het onderzoek was.

De onderzoekers kenden punten toe zoals aangegeven in de volgende tabel.

SmokingAlcohol consumptionPhysical activity*BMI
Never smoked = 4 Less than 6.0 g per day = 4 Fifth quintile = 4 Less than 22 = 4
Stopped for more than 10 years = 3 6.0 – 11.9 g per day = 3 Fourth quintile = 3 22 – 23.9 = 3
Stopped for up to 10 years = 2 12.0-23.9 g per day = 2 Third quintile = 2 24-25.9 = 2
15 or fewer cigarettes per day = 1 24.0-59.9 g per day = 1 Second quintile = 1 26 – 29.9 = 1
More than 15 cigarettes per day = 0 60 g or more per day = 0 First quintile = 0 30 or higher = 0
*In metabolic equivalent tasks.

De scores van de deelnemers varieerden van 0 tot 16. Bij baseline was de gemiddelde HLI-score 10,04. Bij de follow-up zakte het licht naar 9,95.

"Dit is een duidelijke boodschap die praktiserende artsen en gastro-enterologen aan hun patiënten en aan darmkanker screeningdeelnemers kunnen geven om de preventie van darmkanker te verbeteren", schrijven Edoardo Botteri, PhD, Cancer Registry of Norway, Oslo, en collega's in een artikel gepubliceerd in The American Journal van gastro-enterologie.

Voor het volledige studierapport moet worden betaald. Hier het abstract.

Changes in Lifestyle and Risk of Colorectal Cancer in the European Prospective Investigation Into Cancer and Nutrition

Botteri, Edoardo PhD1,2; Peveri, Giulia MSc3,4; Berstad, Paula PhD1; Bagnardi, Vincenzo PhD5; Chen, Sairah L.F. MPhil6; Sandanger, Torkjel M. PhD6; Hoff, Geir MD, PhD1,7; Dahm, Christina C. PhD8; Antoniussen, Christian S. MSc8; Tjønneland, Anne MD, PhD9; Eriksen, Anne Kirstine PhD9; Skeie, Guri PhD6; Perez-Cornago, Aurora PhD10; Huerta, José María PhD11,12; Jakszyn, Paula PhD13; Harlid, Sophia PhD14; Sundström, Björn PhD15; Barricarte, Aurelio PhD12,16,17; Monninkhof, Evelyn M. PhD18; Derksen, Jeroen W.G. PhD18; Schulze, Matthias B. DrPH19,20; Bueno-de-Mesquita, Bas MD, PhD21; Sánchez, Maria-Jose MD, PhD12,22,23,24; Cross, Amanda J. PhD25; Tsilidis, Konstantinos K. PhD25,26; De Magistris, Maria Santucci MSc27; Kaaks, Rudolf PhD28; Katzke, Verena PhD28; Rothwell, Joseph A. PhD29; Laouali, Nasser PhD29; Severi, Gianluca PhD29,30; Amiano, Pilar PhD31,32,33; Contiero, Paolo PhD34; Sacerdote, Carlotta PhD35; Goldberg, Marcel MD, PhD36; Touvier, Mathilde PhD37,38; Freisling, Heinz PhD39; Viallon, Vivian PhD39; Weiderpass, Elisabete MD, PhD39; Riboli, Elio MD, MSc25; Gunter, Marc J. PhD39; Jenab, Mazda PhD39; Ferrari, Pietro PhD39

Author Information
The American Journal of Gastroenterology ():10.14309/ajg.0000000000002065, December 2, 2022. | DOI: 10.14309/ajg.0000000000002065


Abstract

INTRODUCTION: 

We investigated the impact of changes in lifestyle habits on colorectal cancer (CRC) risk in a multicountry European cohort.

METHODS: 

We used baseline and follow-up questionnaire data from the European Prospective Investigation into Cancer cohort to assess changes in lifestyle habits and their associations with CRC development. We calculated a healthy lifestyle index (HLI) score based on smoking status, alcohol consumption, body mass index, and physical activity collected at the 2 time points. HLI ranged from 0 (most unfavorable) to 16 (most favorable). We estimated the association between HLI changes and CRC risk using Cox regression models and reported hazard ratios (HR) with 95% confidence intervals (CI).

RESULTS: 

Among 295,865 participants, 2,799 CRC cases were observed over a median of 7.8 years. The median time between questionnaires was 5.7 years. Each unit increase in HLI from the baseline to the follow-up assessment was associated with a statistically significant 3% lower CRC risk. Among participants in the top tertile at baseline (HLI > 11), those in the bottom tertile at follow-up (HLI ≤ 9) had a higher CRC risk (HR 1.34; 95% CI 1.02–1.75) than those remaining in the top tertile. Among individuals in the bottom tertile at baseline, those in the top tertile at follow-up had a lower risk (HR 0.77; 95% CI 0.59–1.00) than those remaining in the bottom tertile.

DISCUSSION: 

Improving adherence to a healthy lifestyle was inversely associated with CRC risk, while worsening adherence was positively associated with CRC risk. These results justify and support recommendations for healthy lifestyle changes and healthy lifestyle maintenance for CRC prevention.

© 2022 by The American College of Gastroenterology

Related Links


Plaats een reactie ...

Reageer op "Leefstijl, zoals rookstatus, alcoholgebruik, body mass index (BMI) en fysieke activiteit hebben grote invloed op wel of geen darmkanker krijgen."


Gerelateerde artikelen
 

Gerelateerde artikelen

Leefstijlveranderingen kan >> Gezonde leefstijl met volkoren >> Preventie - darmkanker: wat >>