5 augustus 2011: ik heb de deeplinks naar het Erasmus Medisch Centrum - RFA en leveraandoeningen in onderstaand artikel aangepast. Wel opvallend dat ook de Erasmus nog steeds anno 2011 RFA - Radio Freqe3uncy Ablation bij levertumoren propageert.

Al vanaf vorig jaar is het mogelijk om in het Erasmus Medisch Centrum (voorheen Academisch Ziekenhuis Rotterdam ) via laserbehandeling in combinatie met hyperthermie geholpen te worden aan uitzaaiingen in de lever. De techniek lijkt heel veel op de techniek van R.F.A., maar de verhitting van de tumoren vindt plaats via laser - lichtstralen - en bij R.F.A. gebeurt de verhitting via radiogolven. Joos Heisterkamp deed voor zijn promotie vorig jaar onderzoek naar deze behandeling en daarbij werd ook een nieuwe vorm van koeling tijdens de behandeling gebruikt die prettiger voor de patiënt is en waardoor ook grotere tumoren tot 5,5 cm. doorsnee op deze manier weggehaald kunnen worden.

Uit dit onderzoek van Heisterkamp bleek dat 65% van de patiënten met succes voor 100% zijn afgeholpen van hun levertumoren. Of dit afdoende is voor een eventueel recidief wordt nog onderzocht en de patiënten worden nog gevolgd. Omdat deze behandeling volgens een woordvoerder van het Erasmus Medisch Centrum nog in onderzoek is, is er tot nu toe weinig publiciteit aan gegeven, maar op mijn vraag of en wie er in aanmerking zouden kunnen komen werd geantwoord dat elke patiënt die zich aanmeld en voldoet aan de criteria op deze manier behandeld kan worden. Een grote stap voorwaarts dus voor veel darmkankerpatiënten en mensen met levertumoren. Laser-. of lichttherapie via injecties enz. bij andere soorten van kanker zie andere alternatieven onder PDT

Op deze website van Erasmus MCstaat een en ander aan informatie met ook een paar informatieve plaatjes. Deze tekst kopieerde ik van de website, waar overigens nog veel meer nuttige informatie is te lezen over darm- en leveraandoeningen. Volg de instructies op de betreffende pagina's. Onder therapiën staat onderaan lasertherapie
Bron website Erasmus Medisch Centrum, afdeling leveraandoeningen - lasertherapie

Lasertherapie

Lasertherapie is in de jaren tachtig ontwikkeld als therapie voor patiënten die niet geopereerd konden. Recent onderzoek van het Academisch Ziekenhuis Rotterdam naar de toepasbaarheid bij levertumoren heeft ervoor gezorgd dat deze therapie nu voor patiënten beschikbaar is gekomen. Het doel van de therapie is om lokale vernietiging van de tumor te bewerkstelligen. Hiervoor wordt de tumor door laserenergie verhit tot er vernietiging van de tumorcellen optreedt. Als eerste wordt met een balloncatheter de bloedtoevoer naar de tumor geblokkeerd. Dit wordt gedaan omdat het bloed anders als het langs stroomt een deel van de hitte weg zou vangen en de procedure minder effectief zou zijn. Onder geleide van een echo of een MRI wordt de tumor aangeprikt met een watergekoelde laserprobe en verhit. Het doel hiervan is naast het vernietigen van de tumor ook het zo min mogelijk beschadigen van gezond weefsel. Hierom wordt tijdens de behandeling gecontroleerd hoeveel van het weefsel vernietigd is.

De behandeling vindt plaats onder narcose. Na de behandeling wordt er regelmatig een MRI of een CT scan gemaakt om te kunnen beoordelen of de tumor terugkomt. Meestal gaan de patiënten de volgende dag weer naar huis.

De ervaringen tot nu toe in Rotterdam laat zien dat 65% van de behandelde tumoren, met een diameter tot 5,5 cm, volledig vernietigd kon worden. Onduidelijk nog is hoe effectief deze tumorvernietiging op lange termijn is en wat de kans is op een recidief.

Literatuur over lasertherapie zoals die op deze website wordt genoemd met als opvallendste het artikel in het Tijdschrift voor Geneeskunde al in 2000 gepubliceerd. Heisterkamp J, van Hillegersberg R, de Man RA, Tilanus HW, Kuiper JW, Pattynama PM, et al. [Treatment of non-resectable liver tumors with percutaneous interstitial laser coagulation while interrupting blood circulation to the liver]. Ned Tijdschr Geneeskd 2000;144(32):1542-8.(Nederlands)

En nog steeds worden bijna alle mensen met uitzaaiingen van darmkanker negen maanden lang behandeld met patiëntonvriendelijke chemo's, worden darmkankerpatiënten met leveruitzaaiingen standaard als ongeneeslijk betiteld en zijn in het afgelopen jaar al verschillende mensen via ons naar Italië geweest voor een R.F.A. behandeling. Terwijl dit dus allemaal gewoon beschikbaar is in Rotterdam en waarschijnlijk denk ik nu ook in andere Nederlandse ziekenhuizen. Ik dank de mensen uit het Erasmusziekenhuis voor hun openhartige manier van informatie verstrekking aan mij toen ik ze belde vanmorgen en ben dus niet boos op hun, maar het is m.i. een grote misser dat deze laserbehandeling niet beter bekend wordt gemaakt aan het grote publiek. Hoewel alles natuurlijk wel te vinden is op de website van het Erasmus Medisch Centrum. Maar als oncologen patiënten niet op deze mogelijkheid wijzen dan is het voor de patiënt natuurlijk ook moeilijk om deze informatie te verkrijgen. Nou ja bij deze vervullen we weer een voortrekkersrol.

Lasertherapie 

1. van Hillegersberg R, Marijnissen JP, Kort WJ, Zondervan PE, Terpstra OT, Star WM. Interstitial photodynamic therapy in a rat liver metastasis model. Br J Cancer 1992;66(6):1005-14.

2. Heisterkamp J, van Hillegersberg R, IJzermans JN. Interstitial laser coagulation for hepatic tumours. Br J Surg 1999;86(3):293-304.

3. Heisterkamp J, van Hillegersberg R, Mulder PG, Sinofsky EL, JN IJzermans. Importance of eliminating portal flow to produce large intrahepatic lesions with interstitial laser coagulation. Br J Surg 1997;84(9):1245-8.

4. Heisterkamp J, van Hillegersberg R, Zondervan PE, JN IJzermans. Long-term effects of interstitial laser coagulation in porcine liver with portal inflow occlusion: central versus peripheral lesions. J Vasc Interv Radiol 1999;10(6):825-31.

5. Heisterkamp J, van Hillegersberg R, Zondervan PE, JN IJzermans. Metabolic activity and DNA integrity in human hepatic metastases after interstitial laser coagulation (ILC). Lasers Surg Med 2001;28(1):80-6.

6. Heisterkamp J, van Hillegersberg R, Sinofsky E, JN IJzermans. Heat-resistant cylindrical diffuser for interstitial laser coagulation: comparison with the bare-tip fiber in a porcine liver model. Lasers Surg Med 1997;20(3):304-9.

7. van Hillegersberg R, van Staveren HJ, Kort WJ, Zondervan PE, Terpstra OT. Interstitial Nd:YAG laser coagulation with a cylindrical diffusing fiber tip in experimental liver metastases. Lasers Surg Med 1994;14(2):124-38.

8. van Hillegersberg R, de Witte MT, Kort WJ, Terpstra OT. Water-jet-cooled Nd:YAG laser coagulation of experimental liver metastases: correlation between ultrasonography and histology. Lasers Surg Med 1993;13(3):332-43.

9. Heisterkamp J, Matheijssen NA, van Hillegersberg R, van Vaals JJ, Lameris JS, Stoker J, et al. Accuracy of MR phase mapping for temperature monitoring during interstitial laser coagulation (ILC) in the liver at rest and simulated respiration. Magn Reson Med 1999;41(5):919-25.

10. Heisterkamp J, van Hillegersberg R, de Man RA, Tilanus HW, Kuiper JW, Pattynama PM, et al. [Treatment of non-resectable liver tumors with percutaneous interstitial laser coagulation while interrupting blood circulation to the liver]. Ned Tijdschr Geneeskunde 2000;144(32):1542-8.(Nederlands)


Plaats een reactie ...

Reageer op "Levertumoren al of niet van uitzaaiingen kunnen ook in Nederland behandeld worden met lasertherapie en RFA"


Gerelateerde artikelen
 

Gerelateerde artikelen

Leverkanker - HCC: RFA is >> Levertumoren: RFA - Radio >> Levertumoren: Patienten gevraagd >> Levertumoren al of niet van >> Levertumoren: John Wayne >> Levertumoren: RFA - Radio >> Levertumoren kunnen ook een >> Leverkanker: RFA - Radio Frequency >>