14 maart 2023: lees ook dit artikel van Kennislink: Alzheimer is een oplosbaar probleem.
14 maart 2023: Bron: Neurology, Accepted in final form January 26, 2023
Mensen die zich vooral hielden aan eten en drinken volgens het Mediterrane dieet en het op het brein / de hersenen gerichte MIND-dieet hadden minder kenmerkende tekenen van de ziekte van Alzheimer in de hersenen bij autopsie nadat zij overleden waren. Het MIND-dieet is een afkorting van Mediterranean-DASH Diet Intervention for Neurodegeneratieve Delay.
In feite hadden mensen die een van de genoemde diëten het beste volgden "bijna 40% minder kans" om genoeg Amyloïde plakken en klitten in hersenweefsel te hebben om de diagnose Alzheimer te krijgen, aldus de studieresultaten.
"Mensen die het hoogst scoorden in het volgen van het mediterrane dieet, hadden een gemiddelde hoeveelheid Amyloïde plakken en klitten in hun hersenen, vergelijkbaar met 18 jaar jonger qua leeftijd dan mensen die het laagst scoorden", aldus een verklaring over het onderzoek. "Onderzoekers ontdekten ook dat mensen die het hoogst scoorden voor het volgen van het MIND-dieet, een gemiddelde hoeveelheid Amyloïde plakken en klitten hadden die vergelijkbaar was met 12 jaar jonger dan degenen die het laagst scoorden."
Het toevoegen van slechts één voedselcategorie uit beide diëten - zoals het eten van aanbevolen hoeveelheden groenten of fruit - verminderde de amyloïde-opbouw in de hersenen tot een niveau dat vergelijkbaar is met ongeveer vier jaar jonger zijn, aldus de studie.
"Een eenvoudige aanpassing van het dieet, zoals het toevoegen van meer groenten, bessen, volle granen, olijfolie en vis, kan het begin van de ziekte van Alzheimer vertragen of het risico op dementie verminderen als je oud wordt", zei studieauteur Puja Agarwal. , assistent-professor interne geneeskunde aan het Rush University Medical Center in Chicago. "Het meeste voordeel is van bladgroenten", zei ze. "Maar het toevoegen van meer bessen, volle granen en ander gezond voedsel dat door de diëten wordt aanbevolen, was ook gunstig" aldus dr. Puja Agarwal.
Het MIND-dieet is in 2015 ontwikkeld door Rush-onderzoekers die geïnteresseerd zijn om het mediterrane dieet naar een hoger niveau te tillen door het te richten op de gezondheid van de hersenen. In plaats van een algemene verklaring af te geven - eet meer groenten en fruit - zoals het mediterrane dieet doet, beveelt het MIND-dieet specifieke hoeveelheden bekende hersengezonde voedingsmiddelen aan, aldus Agarwal.
Bladgroenten, hoe donkerder hoe beter, moeten bijvoorbeeld elke dag van de week worden gegeten als je het MIND-dieet wilt volgen. Groenten zoals rucola, boerenkool, paardebloemgroen, andijvie, druivenbladeren, boerenkool, mosterdgroen, snijsla, spinazie, snijbiet en raapstelen worden aanbevolen.
Bessen zijn ook beter dan ander fruit volgens het MIND-dieet. Bramen, bosbessen, frambozen of aardbeien zouden minstens vijf dagen per week moeten worden gegeten.
De studie, gepubliceerd in het tijdschrift Neurology, onderzocht de hersenen van 581 mensen die elk hun lichaam doneerden als onderdeel van het Memory and Aging Project aan de Rush University. Het project, dat in 1997 begon, verzamelt sinds 2004 jaarlijkse voedingsinformatie over deelnemers, zei Agarwal.
De huidige studie analyseerde dieetgegevens uit 2014, gedurende gemiddeld zes tot zeven jaar, en vergeleek die informatie vervolgens met het aantal Amyloïde plakken en klitten in de hersenen van elke persoon bij autopsie.
Kijken naar hersenweefsel om het specifieke niveau van dementiemarkers te bepalen, was een uniek onderdeel van de studie, zei Agarwal: "Eerdere studies met het risico op dementie waren meer gericht op de klinische uitkomst - cognitieve prestaties in de loop van de tijd - maar onze studie kijkt eigenlijk naar de specifieke kenmerken van ziekte in de hersenen na de dood.”
Welk voedsel was het nuttigst bij het verminderen van Amyloïde-opbouw?
Groene bladgroenten, die boordevol bioactieve stoffen zitten, chemicaliën in voedingsmiddelen die ontstekingen verminderen en de gezondheid bevorderen. Voorbeelden van bioactieve stoffen zijn vitamines, mineralen, flavonoïden (antioxidanten) en carotenoïden (pigmenten in de schil van groenten).
Het hersenweefsel van mensen die de meeste bladgroenten aten, zag er bijna 19 jaar jonger uit qua opbouw van Amyloïde-plakken in vergelijking met degenen die één of minder porties per week aten, aldus een verklaring over het onderzoek.
"De combinatie van verschillende voedingsstoffen en bioactieve stoffen in groene bladgroenten maakt ze uniek," aldus Agarwal. "Ze zijn erg rijk aan veel bioactieve stoffen, flavonoïden en luteïne, wat belangrijk is voor de gezondheid van de hersenen."
"Er zijn verschillende hypothesen over waarom luteïne zou kunnen helpen met de algehele integriteit van de hersenen, "voegde ze eraan toe, "zoals het verminderen van oxidatieve stress en ontstekingen."
De meest indrukwekkende impact van de diëten was op de opbouw van bèta-amyloïde, niet op de klitten, en "de omgekeerde associatie met de belasting van bèta-amyloïde was sterker voor het mediterrane dieet dan voor het MIND-dieet", aldus de studie.
Het volledige studierapport is tegen betaling verkrijgbaar. Hier het abstract van de studie:
Association of Mediterranean-DASH Intervention for Neurodegenerative Delay and Mediterranean Diets With Alzheimer Disease Pathology
Abstract
Objective: Diet may reduce Alzheimer’s dementia risk and slow cognitive decline, but the understanding of the relevant neuropathologic mechanisms remains limited. The association of dietary patterns with Alzheimer’s disease (AD) pathology has been suggested using neuroimaging biomarkers. This study examined the association of MIND and Mediterranean dietary patterns with beta-amyloid load, phosphorylated tau tangles, and global AD pathology in postmortem brain tissue of older adults.
Methods: Autopsied participants of the Rush Memory and Aging Project) with complete dietary information (collected through a validated food frequency questionnaire) and AD pathology data (beta-amyloid load, phosphorylated tau tangles, and global AD pathology [summarized neurofibrillary tangles, neuritic and diffuse plaques]) were included in this study. Linear regression models controlled for age at death, sex, education, APO-ε4 status, and total calories were used to investigate the dietary patterns (MIND and Mediterranean diet) and dietary components associated with AD pathology. Further effect modification was tested for APO-ε4 status and sex.
Results: Among our study participants (N=581, age at death: 91.0 ± 6.3 years; mean age at first dietary assessment: 84.2 ±5.8; 73% female; 6.8 ± 3.9 years of follow-up) dietary patterns were associated with lower global AD pathology (MIND: β= -0.022, p=0.034, standardized β=-2.0; Mediterranean: β=-0.007, p=0.039, standardized β=-2.3) and specifically less beta-amyloid load (MIND: β=-0.068, p=0.050, standardized β=-2.0; Mediterranean: β=-0.040, p=0.004, standardized β=-2.9). The findings persisted when further adjusted for physical activity, smoking, and vascular disease burden. The associations were also retained when participants with mild cognitive impairment or dementia at the baseline dietary assessment were excluded. Those in the highest tertile of green leafy vegetables intake had less global AD pathology when compared to those in the lowest tertile (Tertile-3 vs. Tertile-1: β= -0.115, p=0.0038).
Conclusion: The MIND and Mediterranean diets are associated with less postmortem AD pathology, primarily beta-amyloid load. Among dietary components, green leafy vegetables inversely correlate with AD pathology.
- Received September 1, 2022.
- Accepted in final form January 26, 2023.
- © 2023 American Academy of Neurology
AAN Members
We have changed the login procedure to improve access between AAN.com and the Neurology journals. If you are experiencing issues, please log out of AAN.com and clear history and cookies. (For instructions by browser, please click the instruction pages below). After clearing, choose preferred Journal and select login for AAN Members. You will be redirected to a login page where you can log in with your AAN ID number and password. When you are returned to the Journal, your name should appear at the top right of the page.
AAN Non-Member Subscribers
Purchase access
Gerelateerde artikelen
- Mediterrane dieet en het daarvan afgeleide MIND-dieet voorkomt het risico op Alzheimer tot wel 40 procent en is te zien in het hersenweefsel bij de autopsie
- Sterk bewerkte voedingsmiddelen zoals voorverpakte soepen, sauzen, diepvriespizza's, kant-en-klare maaltijden en pleziervoedsel zoals hotdogs, frisdrank, enz. veroorzaken kanker en leidt tot eerder overlijden aldus nieuwe grote studies
- Vitamine D-suppletie met of zonder omega 3-vetzuren, verminderde op 5 jaar auto-immuunziekten met 22 procent, terwijl omega 3-vetzuursuppletie met of zonder vitamine D het aantal auto-immuunziekten met 15 procent verminderde
- Mensen die regelmatig fruit eten hebben minder last van depressies dan mensen die minder fruit eten en meer hartige hapjes die daarentegen meer angst kennen en depressieve gevoelens
- Dieet met veelal onbewerkt voedsel met verse producten en volkoren granen, magere zuivel en magere eiwitbronnen blijkt depressiviteit te kunnen voorkomen.
- Ongezonde leefstijl waaronder roken, voedingspatroon, en ook stress en leefomgeving bepalen diversiteit van darmmicrobioom en zijn gerelateerd aan meer ziek zijn, korter leven. Omgekeerd: een gezonde diverse darmflora geeft langer en gezonder leven.
- Het effect van voeding en supplementen op prikkelbare darm syndroom (PDS) kan verbeterd worden door bepaalde voeding wel en niet te eten.
- Dieet: Een optimaal voedingspatroon (Mediterraan dieet) kan jongere mensen 10 tot 13 jaar langer leven geven in vergelijking met een Westers dieet
- Koffie bevordert gezondheid en enkele koppen per dag vermindert risico op sterfte door alle oorzaken met 27 procent. Blijkt uit grote langjarige studie
- Vitamine D en de kans op het krijgen van huidkanker van het type melanoom. Een reviewstudie met uitleg over recente ontwikkelingen. copy 1
- Kytogeen dieet bij patienten met eierstokkanker en endometriosekanker verbetert fysiek functioneren, vergroot de energie, vermindert vermoeidheid, en vermindert hongergevoel.
- probiotica - melkzuurbacterien verbeteren constipatie bij patiënten met de ziekte van Parkinson.
- Onderzoeksproject laat dringende noodzaak zien voor aanleren gezond gedrag op basisschool. BMI (body-mass index) bij kinderen op een gezonde basisschool was na vier jaar veel beter vergeleken met kinderen op de controlescholen
- patiënten met reuma, diabetes of aderverkalking kunnen met overwegend plantaardig dieet zichzelf gezonder eten blijkt mer en meer uit grote studies
- Mediterrane dieet voorkomt veel beter ontstaan van kanker en betere overall overleving bij hartpatienten in vergelijking met beste zorg voor patienten met hart- en vaatziektes.
- Fruit en groenten met veel flavonoiden (appels, broccoli, bosbessen, groene thee enz.) voorkomen sterftekans aan kanker en hart- en vaatziektes blijkt uit groot en langjarig bevolkingsonderzoek
- Elk mens verwerkt voeding weer anders. De darmflora is veel gevarieerder dan gedacht blijkt uit groot wetenschappelijk onderzoek
- vitamin D3 (cholecalciferol, 2000 IU/d) vermindert het ontstaan van gevorderde uitgezaaide vormen van kanker. Echter bij dikke en obese mensen is er geen statistisch significant verschil
- Vitamine D suppletie plus Omega-3 vetzuur vermindert niet statistisch significant het risico op kanker (793 vs 824 nieuwe diagnoses). Blijkt uit placebo gecontroleerde 5-jarige studie onder 25871 volwassenen van 50 jaar of ouder.
- Dagelijks gebruik van volkorenproducten - graanvezels voorkomen primaire leverkanker blijkt uit groot Amerikaans bevolkingsonderzoek
- Minder vlees, meer groente kan zowel de mens als de wereld redden, blijkt uit groot internaionaal onderzoek van groep van wetenschappers.
- Leefstijl speelt zeker een rol in het risico op het krijgen van cognitieve stoornissen en dementie - Alzheimer waarvan voeding de belangrijkste factor lijkt.
- Biologische geteelde voeding (groenten, vlees, vis en fruit) voorkomt kanker met 25 procent in vergelijking met standaard geteelde groenten en fruit
- PURE dieet adviseert 7 groepen van voeding waaronder ook soms vlees en zuivel te gebruiken op basis van studiepublicaties
- Wanneer het voedingspatroon voor 10 procent of meer bestaat uit junkfood zoals snacks, frisdrank enz. geeft dit een kans van 12 procent op het krijgen van kanker
- Mediterrane dieet staat op de eerste plaats in Amerikaanse overzichtlijst als beste dieet om te volgen en met beste resultaten
- Dagelijks wat noten eten voorkomt diabetes 2, hart- en vaatziektes en ook kanker met 15 tot 40 procent blijkt uit grote reviewstudie
- Mediterraan dieet plus olijfolie voorkomt significant borstkanker en ook minder agressieve vorm van borstkanker, blijkt uit subanalyse van grote langjarige studie naar risico op hart- en vaatziektes bij vrouwen uit hoge risicogroep copy 1
- Fruit en groenten voorkomen heupfracturen. 5 porties per dag versus nagenoeg niets geeft verschil van 88 procent risico op breken van heup.
- Plantaardig dieet vermindert de bloedwaarden hemoglobin A1c (HbA1c) en glucose bij diabetici blijkt uit meta analyse van 6 relevante studies
- Dieet heeft grote invloed op twee specifieke genetische afwijkingen bewijst deelstudie uit GECCO - de Genetics and Epidemiology of Colorectal Cancer Consortium (GECCO) - bij het risico op specifiek darmkanker.
- Het Driesdieet
- Gersondieet
- Het Houtsmullerdieet, wat houdt dat in?
- Moermandieet
- Dean Ornish dieet als preventie van kanker en hart - en vaatziekten
- Diëten - voeding als preventie van kanker:
Plaats een reactie ...
Reageer op "Mediterrane dieet en het daarvan afgeleide MIND-dieet voorkomt het risico op Alzheimer tot wel 40 procent en is te zien in het hersenweefsel bij de autopsie"