13 juli 2011: Een persoonlijke opmerking bij onderstaande informatie: zouden alle mensen en organisaties die geld geven aan het KWF zich wel realiseren dat zelden of nooit geld gaat naar onderzoek naar dit soort niet toxische middelen en behandelingen?
Een aantal studies van melatoninegebruik bij veel verschillende soorten kanker met een positief significant bewezen effect en beschreven en geanalyseerd door arts/bioloog Drs. E. Valstar hebben we bij elkaar gezet onder onderzoek en voeding-melatonine. Deze informatie is zeer de moeite waard en aan te raden uitgeprint eventueel mee te nemen naar uw oncoloog.
Melatonine is een hormoon dat 's nachts wordt aangemaakt in de pijnappelklier in de hersenen (de epifyse) en het slaap-waakritme reguleert. Naarmate we ouder worden maakt het lichaam steeds minder melatonine aan. En dat kan bv. slapeloosheid veroorzaken. Melatonine staat daarom ook bekend als een 'slaaphormoon'.
Uit onderzoeken blijkt dat melatonine een centrale rol speelt in het immuunsysteem en wordt het inmiddels gezien als een sterke anti-oxidant (zie verklaring medische termen). Verdere onderzoeken wijzen inmiddels uit dat melatonine wel eens een bijzondere rol bij de bestrijding van kanker zou kunnen spelen.(zie bij onderzoek en voeding de artikelen van Valstar. Maar zie ook schema's suppletie bij chemo, bestraling en hormoonbehandelingen op zelfde pagina). Bv. is gebleken dat mensen met borst- en prostaatkanker minder melatonine in hun lichaam hebben dan mensen zonder kanker. Dit is te verklaren door het feit dat sommige vormen van borst- en prostaatkanker sneller groeien onder invloed van de geslachtshormonen oestrogeen en testosteron. Omdat melatonine waarschijnlijk de productie van deze hormonen onder controle houdt lijkt melatonine bijzonder geschikt in de bestrijding van o.a. borst- en prostaatkanker. Maar ook bij melanomen, hersenmetastasen bij solide tumoren en bij niet kleincellige longkanker. Melatonine lijkt ook uitstekend toe te passen ter ondersteuning van chemotherapie. Dankzij de sterke anti-oxidante werking zorgt toegevoegde melatonine ervoor dat de bijwerkingen van de chemokuur verminderen. Minder gewichtsverlies, mindere zenuwzwakte en mindere aantasting van het beenmerg. (zie literatuurlijst).
Het SNFK (zie nuttige adressen) maakt in hun speciale nieuwsbrief over melatonine melding van een onderzoek dat is gedaan onder Finse stewardessen. Na 15 jaar dienstverband blijken deze 87% meer kans op borstkanker te hebben dan een vergelijkbare groep vrouwen die in de industrie werken. Aangenomen wordt dat de frequente jetlags de oorzaak zijn; de werking van de pijnappelklier wordt verstoord, waardoor de melatonineproductie afneemt.
Positieve effecten van melatonine zoals vermeld door het SNFK:
- bevordert een gezonde nachtrust
- versterkt het afweersysteem
- is een sterke antioxidant
- heeft diverse anti-kankereigenschappen
- vertraagt mogelijk het verouderingsproces
- draagt mogelijk bij aan een gezond hart
Wat kunt u zelf doen om de melatonineproductie te ondersteunen?
Het beste is om het natuurlijke ritme van dag en nacht te volgen. Dus actief tijdens daglicht en slapen tijdens de duisternis. Ook goede en regelmatige voeding met veel vitamines en vezels stimuleert de werking van melatonine. Niet te veel en te vaak eten vlak voor het slapen gaan en stimulerende middelen als koffie, cola en chocolade vermijden. (Bron SNFK nieuwsbrief).
Melatonine is alleen verkrijgbaar op doktersrecept en werd vergoed door de ziektekostenverzekeraars maar sinds 2006 niet meer helaas (Bedankt Suzette dat je me hierop wees) . Juiste dosering enz. vaststellen via deskundig arts die weet hoe en wat melatonine is en wat de werking is bij bepaalde soorten kanker. Bijwerkingen treden voor zover bekend niet op, maar de apotheek waarschuwt wel melatonine niet te gebruiken bij zwangerschap en tijdens het geven van borstvoeding.
Gerelateerde artikelen
- Algemeen: Welke voedingsupplementen kan ik nemen naast een chemokuur met cisplatin? Arts-bioloog Engelbert Valstar maakte voor ons een samenvatting van effectieve voedingssupplementen met literatuurverwijzingen.
- Algemeen: Waarom onderzoekt een orthomoleculair arts of natuurarts nooit vooraf aan lijstje van voedingssupplementen waar een patiënt behoefte aan heeft, maar schrijft altijd standaard lijstje voor?
- Wat is angiostatine?
- Wat is een apoptosis-inductor?
- Wat is precies cytoloog en wat is colostrum?
- Gist. Volgens mijn arts zit er gist of een schimmel in mijn bloed?
- Honingzalf kan wonden genezen, net als anti-biotica.
- Wat is liponzuur?
- Melatonine. Wat is melatonine?
- NADH. Wat is NADH? En is dit een goed middel tegen vermoeidheid?
- Wat is sylmarin?
- Wat is PSK en PSP?
- Wat is resveratol?
- Wat is transfer factor plus?
- Voedingssupplementen: een aantal vragen over bepaalde voedingsupplementen bij elkaar gezet
Plaats een reactie ...
1 Reactie op "Melatonine. Wat is melatonine?"