9 augustus 2013: Bronnen: Cancer Prevention Research, J Nutr. 2007 Oct;137(10):2264-9
Rauwe knoflook eten zou de de kans op longkanker (44%) sterk verminderen. Zelfs na correctie voor roken bleek het verschil 30%. Dat waren de resultaten van een Chinees epidemologisch onderzoek bij 1424 longkankerpatiënten en 4500 gezonde volwassenen over een periode van 2003 tot 2010.
Al eerder onderzochten Australische onderzoekers de effecten van knoflook eten bij het voorkomen van darmkanker.
Zij stelden in de conclusies van een meta analyse van epedemiologische studies in 2007 dat regelmatig knoflook eten de kans op darmkanker met ca. 30% kan verminderen. Echter uit de grote Cancer Prevention Study II Nutrition Cohort blijkt dat mocht er bewijs zijn dit alleen geldt voor vrouwen en is volgens de onderzoekers van die studie erg zwak en zeker niet significant.
We moeten er wel bij opmerken dat er een verschil zit in hoe er onderzocht is. De Chinese onderzoekers hebben specifiek en ook via persoonlijk contact, het onderzoek uitgevoerd. In de andere studies is heel algemeen gevraagd naar leefstijl en voedingsgewoonten en dit vertaalt in analyses in deelstudies. Bij die laatste methode is het onderzoek dus minder specifiek en daardoor ook minder betrouwbaar naar mijn mening. En wellicht speelt het eten van rauwe knoflook i.p.v. bereidde knoflook (in eten enz.) ook nog een rol, maar daarover lees ik niets in deze onderzoeken.
Studieresultaten:
Uit het Chinese onderzoek kwam naar voren dat de kans op longkanker in zijn algemeenheid met 44% verminderde door regelmatig rauwe knoflook te eten (minimaal 2x per week). Zelfs nadat de gegevens waren gecorrigeerd voor de effecten van roken, de grote boosdoener van longkanker, bleek het verschil nog altijd 30% te zijn.
Voor de Chinese studie werden alle deelnemende volwassenen persoonlijk gevraagd naar hun leefstijlgewoonten en vooral naar of zij rookten of gerookt hadden en of en hoe vaak zij rauwe knoflook aten.
Uit de analyse van de antwoorden, vastgelegd in vragenlijsten, bleek dat de mensen die minstens twee keer per week rauwe knoflook aten een significant lagere kans hadden op het ontwikkelen van longkanker. Zelfs na correctie naar roken bleek het verschil nog altijd ca. 30% procent te zijn in het voordeel van rauwe knoflook consumptie.
De resultaten van het Chinese onderzoek: Raw Garlic Consumption as a Protective Factor for Lung Cancer, a Population-Based Case–Control Study in a Chinese Population zijn online gepubliceerd in het tijdschrift Cancer Prevention Research. Voor het volledige studierapport moet u betalen. Het abstract staat hieronder
Het volledige studierapport van de Australische onderzoekers: Does Garlic Reduce Risk of Colorectal Cancer? A Systematic Review1–3 is gratis in te zien.
Hier het abstract van die studie met daaronder het abstract van de Chinese studie.
On balance, there is consistent scientific evidence derived from RCT of animal studies reporting protective effects of garlic on Colorectal Cancer despite great heterogeneity of measures of intakes among human epidemiological studies.
Source: J. Nutr. October 2007 vol. 137 no. 10 2264-2269
Does Garlic Reduce Risk of Colorectal Cancer? A Systematic Review1–3
+ Author Affiliations
- ↵*To whom correspondence should be addressed. E-mail: suong.ngo@.cdu.edu.au.
Colorectal cancer (CRC) is the 3rd leading cause of cancer death in the United States and the 2nd leading cause of cancer death in Australia. Environmental factors play important roles in the multiple-stage process of CRC and nutritional intervention has been identified as playing a major role in its prevention. The aim of this study was to review systematically the scientific evidence from all studies conducted over the last decade that examined effects of garlic on CRC. Levels of evidence were ranked from level I to level V according to study designs and the quality of each study was assessed against a set of quality criteria based on those used by the National Health and Medical Research Council in Australia. One randomized controlled trial (RCT, level II) reported a statistically significant 29% reduction in both size and number of colon adenomas in CRC patients taking aged garlic extract. Five of 8 case control/cohort studies (level III) suggested a protective effect of high intake of raw/cooked garlic and 2 of 8 of these studies suggested a protective effect for distal colon. A published meta-analysis (level III) of 7 of these studies confirmed this inverse association, with a 30% reduction in relative risk. Eleven animal studies (level V) demonstrated a significant anticarcinogenic effect of garlic and/or its active constituents. On balance, there is consistent scientific evidence derived from RCT of animal studies reporting protective effects of garlic on CRC despite great heterogeneity of measures of intakes among human epidemiological studies.
Protective association between intake of raw garlic and lung cancer has been observed with a dose–response pattern, suggesting that garlic may potentially serve as a chemopreventive agent for lung cancer.
Source: July 2013 6; 711
Cancer Prev ResRaw Garlic Consumption as a Protective Factor for Lung Cancer, a Population-Based Case–Control Study in a Chinese Population
- Zi-Yi Jin1,2,
- Ming Wu1,
- Ren-Qiang Han1,
- Xiao-Feng Zhang3,
- Xu-Shan Wang3,
- Ai-Ming Liu4,
- Jin-Yi Zhou1,
- Qing-Yi Lu5,
- Zuo-Feng Zhang6, and
- Jin-Kou Zhao1,2
+ Author Affiliations
- Corresponding Author:
Jin-Kou Zhao, Jiangsu Provincial Center for Disease Control and Prevention, No. 172 Jiangsu Road, Nanjing 210009, China. Phone: 86-25-8375-9411; Fax: 86-25-8375-9411; E-mail: jinkouzhao@hotmail.com
-
Z.-Y. Jin and M. Wu contributed equally as first authors.
-
Z.-F. Zhang and J.-K. Zhao contributed equally as senior authors.
Abstract
Protective effect of garlic on the development of cancer has been reported in the in vitro and in vivo experimental studies; however, few human epidemiologic studies have evaluated the relationship. A population-based case–control study has been conducted in a Chinese population from 2003 to 2010, with the aim to explore the association between raw garlic consumption and lung cancer. Epidemiologic data were collected by face-to-face interviews using a standard questionnaire among 1,424 lung cancer cases and 4,543 healthy controls. Unconditional logistic regression was used to estimate adjusted ORs and their 95% confidence intervals (CI), and to evaluate ratio of ORs (ROR) for multiplicative interactions between raw garlic consumption and other risk factors. After adjusting for potential confounding factors, raw garlic consumption of 2 times or more per week is inversely associated with lung cancer (OR = 0.56; 95% CI, 0.44–0.72) with a monotonic dose–response relationship (Ptrend < 0.001). Furthermore, strong interactions at either additive and/or multiplicative scales were observed between raw garlic consumption and tobacco smoking [synergy index (SI) = 0.70; 95% CI, 0.57–0.85; and ROR = 0.78; 95% CI, 0.67–0.90], as well as high-temperature cooking oil fume (ROR = 0.77; 95% CI, 0.59–1.00). In conclusion, protective association between intake of raw garlic and lung cancer has been observed with a dose–response pattern, suggesting that garlic may potentially serve as a chemopreventive agent for lung cancer. Effective components in garlic in lung cancer chemoprevention warrant further in-depth investigation. Cancer Prev Res; 6(7); 711–8. ©2013 AACR.
Gerelateerde artikelen
- Bevolkingsonderzoek via CT-scan zal longkanker sneller ontdekken en daardoor veel levens redden schrijven longkankerspecialisten in The Lancet
- AI-algoritmen (Kunstmatige intelligentie) ontdekken kankerknobbeltjes op de longen die radiologen nog niet kunnen waarnemen en kan belangrijk zijn om patienten eerder en succesvol te behandelen
- Ademtest via electronische neus ruikt niet-kleincellige longkanker blijkt uit nieuwe studie van Sharina Kort aan het Medisch Spectrum Twente (MST)
- Luchtvervuiling lijkt voornaamste oorzaak van longkanker bij mensen die nog nooit hadden gerookt.
- Westers dieet met voeding met slechte (snel opneembaar) koolhydraten geeft ruim 50 procent meer risico op longkanker bij niet rokers dan mediterraan dieet met goede koolhydraten (langzaam opneembaar)
- Rauwe knoflook zou de de kans op longkanker (44%) sterk verminderen. Blijkt uit groot Chinees onderzoek copy 1
- Preventie longkanker: Regelmatige controle met CT-scan in vergelijking met controle d.m.v. longfoto geeft 20 procent minder sterfgevallen aan longkanker. Blijkt uit grote langjarige studie bij ruim 50.000 mensen van een risicogroep van zware rokers.
- Tiotropium Respimat zachte nevel inhalator (SMI) vergroot de kans op vroegtijdig overlijden met 30 procent voor mensen met COPD in vergelijking met degenen die een tiotropium droog poeder inhalator (HandiHalereen) gebruiken.
- Longkanker: D-Alpha-tocopherol een vorm van vitamine E dat veel in ons voedsel voorkomt blijkt preventief te werken op het risico op het krijgen van longkanker
- Longkanker: Zelfs minder roken en dus niet helemaal stoppen en een voedingspatroon met veel groenten en fruit vermindert kans op longkanker met tientallen procenten, aldus twee prospectieve studies
- Longkanker: Cadmium in urine bij rokers en voormalige rokers voorspelt slechtere longfuncties en wellicht ook longkanker.
- Longkanker: Cadmium veroorzaakt significant meer longkanker bij bevolking in Noord-België
- Longkanker: 80% van alle longkanker in risciogroepen zou kunnen worden voorkomen en tijdig genezen als er op tijd een CT scan zou worden gemaakt.
- Longkanker: Radongas in woningen veroorzaakt 1000 doden door longkanker per jaar.
- Longkanker: Gevarieerd groenten en fruit eten voorkomt longkanker, aldus grote Europese studie, al is stoppen met roken veruit het beste om longkanker en andere vormen van kanker te voorkomen.
- Preventie van longkanker, een overzicht
Plaats een reactie ...
Reageer op "Rauwe knoflook zou de de kans op longkanker (44%) sterk verminderen. Blijkt uit groot Chinees onderzoek copy 1"