3 oktober 2010: Bron: Cancer Epidemiol Biomarkers Prev. 2010 Sep;19(9):2278-86. Epub 2010 Aug 31.
Longkanker is gedeeltelijk te voorkomen wanneer men regelmatig en gevarieerd groenten en fruit eet. Dit is de uitkomst van een grote Europese studie naar het effect van eetgewoontes. Mensen die gevarieerd eten en vooral groenten en fruit hebben 23% minder risico op het krijgen van longkanker. Al geldt dit in mindere mate voor rokers. Wie niet rookt heeft nog een veel grotere kans op geen longkanker te kriijgen. Het gaat wel om het type plaveiselcarcinooom van longkanker en bv. niet over longkanker veroorzaakt door asbest bv.
Klik hier voor een artikel van Medscape n.a.v. de gepubliceerde studie, waarvan hieronder het abstract behorend bij de studie:
References
- World Cancer Research Fund/American Institute for Cancer Research. Food, nutrition, physical activity, and prevention of cancer: a global perspective. Washington, DC: American Institute for Cancer Research; 2007. Available at: http://www.dietandcancerreport.org/ Accessed September 14, 2010.
Cancer Epidemiol Biomarkers Prev. 2010 Sep;19(9):2278-86. Epub 2010 Aug 31.
Variety in fruit and vegetable consumption and the risk of lung cancer in the European prospective investigation into cancer and nutrition.
Büchner FL, Bueno-de-Mesquita HB, Ros MM, Overvad K, Dahm CC, Hansen L, Tjønneland A, Clavel-Chapelon F, Boutron-Ruault MC, Touillaud M, Kaaks R, Rohrmann S, Boeing H, Nöthlings U, Trichopoulou A, Zylis D, Dilis V, Palli D, Sieri S, Vineis P, Tumino R, Panico S, Peeters PH, van Gils CH, Lund E, Gram IT, Braaten T, Sánchez MJ, Agudo A, Larrañaga N, Ardanaz E, Navarro C, Argüelles MV, Manjer J, Wirfält E, Hallmans G, Rasmuson T, Key TJ, Khaw KT, Wareham N, Slimani N, Vergnaud AC, Xun WW, Kiemeney LA, Riboli E.
National Institute ofPublicHealth and the Environment, Bilthoven, The Netherlands. frederike.buchner@rivm.nl
Abstract
BACKGROUND: We investigated whether a varied consumption of vegetables and fruits is associated with lower lung cancer risk in the European Prospective Investigation into Cancer and Nutrition study.
METHODS: After a mean follow-up of 8.7 years, 1,613 of 452,187 participants with complete information were diagnosed with lung cancer. Diet diversity scores (DDS) were used to quantify the variety in fruit and vegetable consumption. Multivariable proportional hazards models were used to assess the associations between DDS and lung cancer risk. All models were adjusted for smoking behavior and the total consumption of fruit and vegetables.
RESULTS: With increasing variety in vegetable subgroups, risk of lung cancer decreases [hazard ratios (HR), 0.77; 95% confidence interval (CI), 0.64-0.94 highest versus lowest quartile; P trend = 0.02]. This inverse association is restricted to current smokers (HR, 0.73; 95% CI, 0.57-0.93 highest versus lowest quartile; P trend = 0.03). In continuous analyses, in current smokers, lower risks were observed for squamous cell carcinomas with more variety in fruit and vegetable products combined (HR/two products, 0.88; 95% CI, 0.82-0.95), vegetable subgroups (HR/subgroup, 0.88; 95% CI, 0.79-0.97), vegetable products (HR/two products, 0.87; 95% CI, 0.79-0.96), and fruit products (HR/two products, 0.84; 95% CI, 0.72-0.97).
CONCLUSION: Variety in vegetable consumption was inversely associated with lung cancer risk among current smokers. Risk of squamous cell carcinomas was reduced with increasing variety in fruit and/or vegetable consumption, which was mainly driven by the effect in current smokers.
IMPACT: Independent from quantity of consumption, variety in fruit and vegetable consumption may decrease lung cancer risk.
PMID: 20807832 [PubMed - in process]
Gerelateerde artikelen
- Bevolkingsonderzoek via CT-scan zal longkanker sneller ontdekken en daardoor veel levens redden schrijven longkankerspecialisten in The Lancet
- AI-algoritmen (Kunstmatige intelligentie) ontdekken kankerknobbeltjes op de longen die radiologen nog niet kunnen waarnemen en kan belangrijk zijn om patienten eerder en succesvol te behandelen
- Ademtest via electronische neus ruikt niet-kleincellige longkanker blijkt uit nieuwe studie van Sharina Kort aan het Medisch Spectrum Twente (MST)
- Luchtvervuiling lijkt voornaamste oorzaak van longkanker bij mensen die nog nooit hadden gerookt.
- Westers dieet met voeding met slechte (snel opneembaar) koolhydraten geeft ruim 50 procent meer risico op longkanker bij niet rokers dan mediterraan dieet met goede koolhydraten (langzaam opneembaar)
- Rauwe knoflook zou de de kans op longkanker (44%) sterk verminderen. Blijkt uit groot Chinees onderzoek copy 1
- Preventie longkanker: Regelmatige controle met CT-scan in vergelijking met controle d.m.v. longfoto geeft 20 procent minder sterfgevallen aan longkanker. Blijkt uit grote langjarige studie bij ruim 50.000 mensen van een risicogroep van zware rokers.
- Tiotropium Respimat zachte nevel inhalator (SMI) vergroot de kans op vroegtijdig overlijden met 30 procent voor mensen met COPD in vergelijking met degenen die een tiotropium droog poeder inhalator (HandiHalereen) gebruiken.
- Longkanker: D-Alpha-tocopherol een vorm van vitamine E dat veel in ons voedsel voorkomt blijkt preventief te werken op het risico op het krijgen van longkanker
- Longkanker: Zelfs minder roken en dus niet helemaal stoppen en een voedingspatroon met veel groenten en fruit vermindert kans op longkanker met tientallen procenten, aldus twee prospectieve studies
- Longkanker: Cadmium in urine bij rokers en voormalige rokers voorspelt slechtere longfuncties en wellicht ook longkanker.
- Longkanker: Cadmium veroorzaakt significant meer longkanker bij bevolking in Noord-België
- Longkanker: 80% van alle longkanker in risciogroepen zou kunnen worden voorkomen en tijdig genezen als er op tijd een CT scan zou worden gemaakt.
- Longkanker: Radongas in woningen veroorzaakt 1000 doden door longkanker per jaar.
- Longkanker: Gevarieerd groenten en fruit eten voorkomt longkanker, aldus grote Europese studie, al is stoppen met roken veruit het beste om longkanker en andere vormen van kanker te voorkomen.
- Preventie van longkanker, een overzicht
Plaats een reactie ...
Reageer op "Longkanker: Gevarieerd groenten en fruit eten voorkomt longkanker, aldus grote Europese studie, al is stoppen met roken veruit het beste om longkanker en andere vormen van kanker te voorkomen."