10 november 2014: Bron: Cell

Een gemodificeerde vorm van vitamine D (analoog - calcipotriol) zorgt aanvullend op gemcitabine bij alvleesklierkanker voor zeer opmerkelijke resultaten in een muizenstudie. Het therapeutische effect werd verhoogd met 500 procent en 57% reageerden met een klinisch effect en 28 procent van de muizen die goed reageerden met een totale remissie (klinisch kankervrij) bleven dat ook ook duurzaam volgens de onderzoekers.

Er lopen al patiënten studies en als u op dit artikel klikt: https://kanker-actueel.nl/NL/voeding-en-voedingsstoffen-bepaalde-vorm-van-vitamine-d-1a25oh2d-paricalcitol-voorkomt-en-geeft-positief-effect-in-behandelen-van-alvleesklierkanker-blijkt-uit-overzichtstudie.html

ziet u dat ook bij patiënten met alvleesklierkanker de resultaten uitstekend zijn te noemen van toevoeging van een gemodificeerde vorm van vitamine D.

alvleesklier + vitamine D

Interessant aan deze studie en artikel is dat de onderzoekers ook beschrijven hoe de vitamine D. precies werkzaam is. Het werkt niet direct op de tumorcellen maar herstelt het weefsel rondom de tumor, de zogeheten "tumor stroma". Het lijkt de "pancreatic stellate cells (PSCs)" weer normaal te laten functioneren waardoor er als het ware sprake is van "wondgenezing", zie ook plaatje hierboven.

Opmerkelijk is dat zonder gemcitabine de vitamine D veel minder effect heeft. Blijkbaar is een antikanker middel nodig om het effect te bewerkstelligen.

Nu ben ik geen arts noch wetenschapper dus ik waag me niet aan een vertaling van wat de onderzoekers allemaal beschrijven. Maar als u klikt op dit artikel: Vit D Analog Improves Pancreatic Cancer Survival kunt u een min of meer te begrijpen artikel lezen over de studie die gepubliceerd is in CELL.

Het abstract en korte samenvatting van de studie Vitamin D Receptor-Mediated Stromal Reprogramming Suppresses Pancreatitis and Enhances Pancreatic Cancer Therapy staat hieronder:

Vitamin D Receptor-Mediated Stromal Reprogramming Suppresses Pancreatitis and Enhances Pancreatic Cancer Therapy


Plaats een reactie ...

Reageer op "Vitamine D - calcipotriol versterkt effectiviteit van gemcitabine met 500 procent, 57 procent betere resultaten en leidt duurzaam tot 28 procent totale remissies bij alvleesklierkanker in muizen"


Gerelateerde artikelen
 

Gerelateerde artikelen

Divers Microbioom met vier >> Immunonutrition - immuunstimulerend >> Synbiotica pre operatief voorkomt >> Vitamine D - calcipotriol >> L-carnitine, een aminozuur, >> Triptolide, een werkzame stof >> Ukrain al of niet in combinatie >> Ukrain een natuurlijk product >> Voeding en voedingsstoffen: >>