26 augustus 2019: lees ook dit artikel: 

https://kanker-actueel.nl/visolie-omega-3-vetzuren-tijdens-chemokuren-voor-borstkanker-fac-kuur-geeft-5-maanden-betere-mediane-overall-overleving-en-ook-5-maanden-langere-ziektevrije-tijd.html

2 april 2012: Bron: Journal of Clinical Oncology March 12, 2012 JCO.2011.36.4109

Vrouwen die borstkanker overleven hebben baat bij dagelijks een extra dosis Omega-3 vetten in de vorm van visolie capsules of extra vis eten om chronische vermoeidheid tegen te gaan.  Dit blijkt uit een 3 jarige retropostpectieve studie (studie achteraf) bij 633 vrouwen die hun borstkanker hebben overleefd. Vermoeidheid is een groot probleem voor mensen die kanker overleven. Vaak worden mensen die kanker overleven aangeraden om te zorgen voor een goede nachtrust en om op de dag zelf veel te bewegen en te sporten. De onderzoekers stellen dat ondanks deze goede aanbevelingen er behoefte blijft aan andere aanvullende middelen.

De onderzoekers van deze studie hebben gevonden dat veel mensen die kampen met vermoeidheid na hun overleving van kanker dat de vrouwen die klaagden over extra vermoeidheid bijna allemaal een bepaalde verhoogde zogeheten C-reactieve eiwit markers hadden. Dit zou er op duiden dat deze vrouwen sluimerende ontstekingen zouden hebben in hun lichaam, aldus de onderzoekers. Uit dit nieuwe onderzoek kwam ook naar voren dat de vrouwen die geen last hadden van extra vermoediheid vooral extra visolie capsules namen of soms extra vis aten in vergelijking met de vrouwen die klaagden over extra vermoeidheid.. Volgens de onderzoekers zouden de Omega 3 vetten juist die ontstekingen tegengaan.

Voor hun studie hebben de onderzoekers gekeken naar de relatie tussen omega-3 inname en vermoeidheid bij 633 overlevenden van borstkanker.
In totaal werden 42% van de vrouwen beschouwd als "extra vermoeid" drie jaar na hun diagnose. En zoals eerder gezegd bleken de meesten van
deze mensen ook hogere C-reactieve eiwit niveaus.te hebben. Aan de andere kant bleken vrouwen die meer Omega-3 binnen kregen via hun voeding of vooral via dagelijks extra visolie capsules minder last te hebben van vermoeidheid.. Na correctie naar leeftijd, ras en gewicht bleek het verschil tussen de vrouwen met de hoogste inname van Omega 3 vetten en de vrouwen die geen extra Omega 3 vetten namen respectievelijk 23% en 49% wat betreft klachten over ernstige vermoeidheid.

Hier het abstract van de studie. Als u hier klikt kunt u het volledige studie rapport tegen betaling inzien.

Higher intake of ω-3 PUFAs, decreased inflammation, and decreased physical aspects of fatigue among breast cancer survivors

Fatigue, Inflammation, and ω-3 and ω-6 Fatty Acid Intake Among Breast Cancer Survivors

  1. Catherine M. Alfano,
  2. Ikuyo Imayama,
  3. Marian L. Neuhouser,
  4. Janice K. Kiecolt-Glaser,
  5. Ashley Wilder Smith,
  6. Kathleen Meeske,
  7. Anne McTiernan,
  8. Leslie Bernstein,
  9. Kathy B. Baumgartner,
  10. Cornelia M. Ulrich and
  11. Rachel Ballard-Barbash

+ Author Affiliations

  1. Catherine M. Alfano, Ashley Wilder Smith, and Rachel Ballard-Barbash, National Cancer Institute, National Institutes of Health, Bethesda, MD; Ikuyo Imayama, Marian L. Neuhouser, Anne McTiernan, and Cornelia M. Ulrich, Fred Hutchinson Cancer Research Center; Anne McTiernan, University of Washington, Seattle, WA; Janice K. Kiecolt-Glaser, The Ohio State University College of Medicine, Columbus, OH; Kathleen Meeske, University of Southern California, Los Angeles; Leslie Bernstein, City of Hope National Medical Center, Duarte, CA; Kathy B. Baumgartner, University of Louisville, Louisville, KY; and Cornelia M. Ulrich, German Cancer Research Center, Heidelberg, Germany.
  1. Corresponding author: Catherine M. Alfano, PhD, Office of Cancer Survivorship, National Cancer Institute, 6116 Executive Blvd, Ste 404, Bethesda, MD 20892-8336; e-mail: alfanoc@mail.nih.gov.

Abstract

Purpose Evidence suggests that inflammation may drive fatigue in cancer survivors. Research in healthy populations has shown reduced inflammation with higher dietary intake of ω-3 polyunsaturated fatty acids (PUFAs), which could potentially reduce fatigue. This study investigated fatigue, inflammation, and intake of ω-3 and ω-6 PUFAs among breast cancer survivors.

Methods Six hundred thirty-three survivors (mean age, 56 years; stage I to IIIA) participating in the Health, Eating, Activity, and Lifestyle Study completed a food frequency/dietary supplement questionnaire and provided a blood sample assayed for C-reactive protein (CRP) and serum amyloid A (30 months after diagnosis) and completed the Piper Fatigue Scale and Short Form-36 (SF-36) vitality scale (39 months after diagnosis). Analysis of covariance and logistic regression models tested relationships between inflammation and fatigue, inflammation and ω-3 and ω-6 PUFA intake, and PUFA intake and fatigue, controlling for three incremental levels of confounders. Fatigue was analyzed continuously (Piper scales) and dichotomously (SF-36 vitality ≤ 50).

Results Behavioral (P = .003) and sensory (P = .001) fatigue scale scores were higher by increasing CRP tertile; relationships were attenuated after adjustment for medication use and comorbidity. Survivors with high CRP had 1.8 times greater odds of fatigue after full adjustment (P < .05). Higher intake of ω-6 relative to ω-3 PUFAs was associated with greater CRP (P = .01 after full adjustment) and greater odds of fatigue (odds ratio, 2.6 for the highest v lowest intake; P < .05).

Conclusion Results link higher intake of ω-3 PUFAs, decreased inflammation, and decreased physical aspects of fatigue. Future studies should test whether ω-3 supplementation may reduce fatigue among significantly fatigued breast cancer survivors.

  • Received April 11, 2011.
  • Accepted December 22, 2011.

Plaats een reactie ...

Reageer op "Visolie: Vrouwen die borstkanker overleven hebben baat bij dagelijks een extra dosis Omega-3 vetten in de vorm van visolie capsules of extra vis eten om chronische vermoeidheid tegen te gaan"


Gerelateerde artikelen
 

Gerelateerde artikelen

Visolie (Omega-3 vetzuren) >> Visolie: Omega-3 vetzuren >> Voeding en voedingstoffen >>