Mocht u de informatie op onze website kanker-actueel.nl waarderen dan wilt u ons misschien ondersteunen met een donatie?  Als donateur kunt u ook korting krijgen bij verschillende bedrijven.

16 juni 2019: Bron: New Scientist o.a.

Het monoklonale antilichaam medicijn MSC-1 lijkt de sleutel te zijn tot het blokkeren van de kankerstamcellen. En voorkomt daarmee uitzaaiingen van kankerstamcellen en vorming van nieuwe kankerstamcellen.

In een fase I studie blijkt dit medicijn ook bij kankerpatienten met solide tumoren uitstekend te werken, nadat eerder al in dierstudies goede resultaten waren gezien. Het medicijn MSC-1 blokkeert het LIF, een mechanisme - alarmsysteem dat het immuunsysteem als het ware blokkeert om nieuwe kankerstamcellen en groei van kankerstamcellen te dwarsbomen. Door LIF te blokkeren herkent het immuunsysteem nu wel de kankerstamcellen als vreemd en schadelijk voor het lichaam en valt deze kankerstamcellen aan. In combinatie met anti-PD medicijnen werkt dit medicijn MSC-1 uitstekend. Een opvallend detail is dat LIF ook een belangrijke rol speelt in de bescherming van het embryo in de eerste maanden van de zwangerschap. Het is al veel langer bekend dat kankerstamcellen en embryocellen voor meer dan 90 procent op  elkaar lijken. LIF schijnt daarin een cruciale rol te spelen en de Spaanse onderzoekers hebben nu aangetoond hoe met een LIF blokkade de vorming en groei van kankerstamcellen kan worden geblokkeerd. Tekst loopt verder onder grafiek

figure1

Wat MSC-1 precies voor medicijn is staat hier beschreven.

Ten eerste bevordert dit eiwit (LIF) de ontwikkeling en groei van kankerstamcellen in tumoren die hoge niveaus van LIF tot expressie brengen. Een LIF-blokkade elimineert deze tumor-initiërende stamcellen, remt het uitzaaiingsproces van tumorcellen en voorkomt recidieven van kanker. Een verhoogde LIF-expressie schakelt het anti-tumor alarmsysteem uit en verhindert het immuunsysteem de kankercellen aan te vallen en te vernietigen.

Door LIF te blokkeren, wordt het alarm opnieuw geactiveerd om een ​​antitumorale immuunrespons op te roepen.

De Spaanse arts Joan Soane en zijn team waren de eersten die een verband legden tussen dit multifunctionele eiwit en kankerstamcellen en laten ook zien dat een LIF-blokkade kankerstamcellen elimineert en ziekteprogressie en een recidief van kanker voorkomt. 

In een fase I studie hebben ze nu de implicatie ervan blootgelegd in de antikankerrespons van het immuunsysteem. Wanneer vreemde lichamen of veranderingen in gezonde cellen worden gedetecteerd, waarschuwt een biologisch alarm het immuunsysteem om op te treden tegen deze 'verspreiders' van schade. "We hebben ontdekt dat LIF dit alarm stillegt waardoor kanker de aangeboren reactie van het immuunsysteem kan ontwijken. Het is net als een bankrover die een alarm uitschakelt om te ontsnappen aan detectie door de politie", legt Joan Seoane uit.

Meer specifiek hebben de onderzoekers aangetoond dat LIF het CXCL9-gen remt, dat werkt als een signaal om T-cellen van het immuunsysteem te lokken. LIF-blokkade zorgt er voor dat het immuunsysteem, de dendritische cellen en T-cellen de tumoren  aanvallen en vernietigen. "We hebben waargenomen dat LIF-remming in tumoren die hoge niveaus van dit eiwit tot expressie brengen, het signaal naar T-cellen reactiveert om zich op de tumorcellen te richten en te vernietigen," zegt Joan.
Deze studie toont ook aan dat het combineren van LIF-remming met anti-PD1-therapie een effectieve manier is tegen kanker. "Zodra de T-cellen de tumoren infiltreren, worden ze geactiveerd door anti-PD1-immunotherapie.

In drie ziekenhuizen: The Vall d'Hebron University Hospital (HUVH), Memorial Sloan Kettering Cancer Center (MSKCC -- New York, USA), and the Princess Margaret Cancer Center (Toronto, Canada). wordt deze studie nu uitgebreid met nieuwe studie en grotere aantal patienten met solide tumoren: zie ook dit studieprotocol van laatste studiepublicatie

Het volledige studierapport is gepubliceerd in Nature en gratis in te zien: 

LIF regulates CXCL9 in tumor-associated macrophages and prevents CD8+ T cell tumor-infiltration impairing anti-PD1 therapy

Onderaan dit artikel het abstract van de studie

In The New Scientist wordt in een artikel de Spaanse studie uitstekend uitgelegd en becommentarieerd:

Novel agent reactivates an immune call by LIF blockade

Promising new therapy with a dual mechanism of action to eliminate cancer stem cells and activate the immune system now in clinical development

Promising new therapy with a dual mechanism of action to eliminate cancer stem cells and activate the immune system now in clinical development. Findings show a reactivation of the anti-cancer alarm system and draw parallels between embryogenesis and cancer. Combining LIF-neutralizing antibodies with immunotherapy promotes tumor regression, triggers immune memory, and increases survival in animal models. Reed more

The combination of LIF neutralizing antibodies with the inhibition of the PD1 immune checkpoint promotes tumor regression, immunological memory and an increase in overall survival.

LIF regulates CXCL9 in tumor-associated macrophages and prevents CD8+ T cell tumor-infiltration impairing anti-PD1 therapy

Abstract

Cancer response to immunotherapy depends on the infiltration of CD8+ T cells and the presence of tumor-associated macrophages within tumors. Still, little is known about the determinants of these factors. We show that LIF assumes a crucial role in the regulation of CD8+ T cell tumor infiltration, while promoting the presence of protumoral tumor-associated macrophages. We observe that the blockade of LIF in tumors expressing high levels of LIF decreases CD206, CD163 and CCL2 and induces CXCL9 expression in tumor-associated macrophages. The blockade of LIF releases the epigenetic silencing of CXCL9 triggering CD8+ T cell tumor infiltration. The combination of LIF neutralizing antibodies with the inhibition of the PD1 immune checkpoint promotes tumor regression, immunological memory and an increase in overall survival.


Plaats een reactie ...

1 Reactie op "MSC-1 een medicijn dat de groei van de kankerstamcellen afremt door LIF blokkade en immuunsysteem activeert laat spectaculair goede resultaten zien in fase I studie."

  • Marina :
    Prachtig om de ontwikkelingen te volgen! Zeer hoopgevend. Kanker-actueel, dank voor jullie geweldige inzet om ons telkens weer te voorzien met de meest actuele stand van zaken!

Gerelateerde artikelen
 

Gerelateerde artikelen

Bacterien in uitzaaiingen >> Veel nieuwe kankermedicijnen >> Immuuntherapie met HER2-gerichte >> Kankermedicijnen geven in >> 6 nieuwe doorbraken in de >> 90 procent van mensen met >> Antibiotica binnen een maand >> Anti-PD medicijnen zoals nivolumab, >> Behandelen van kanker verschuift >> Biomarkers zoals PD-L1, CD163+ >>