19 december 2005: bron: Cancer Res. 2005 Dec 15;65(24):11779-84.
Bewerkt vlees vergroot de kans op prostaatkanker met 1,4 en 1,7 keer groter risico binnen een jaar na de start van het onderzoek, bewijst een prospectieve studie onder 29.331 mannen waarvan 1.338 mannen prostaatkanker hadden ontwikkeld en 868 mannen na eerste jaar van follow-up prostaatkanker kregen. Deze studie bevestigt dierstudies gedaan met zelfde doel. Opnieuw dus een hard bewijs dat het eten van vlees een groter risico op hormoongerelateerde kankersoorten bewerkstelligt.
A prospective study of meat and meat mutagens and prostate cancer risk.
Cross AJ, Peters U, Kirsh VA, Andriole GL, Reding D, Hayes RB, Sinha R.
Division of Cancer Epidemiology and Genetics, National Cancer Institute, NIH, Department of Health and Human Services, Bethesda, Maryland.
High-temperature cooked meat contains heterocyclic amines, including 2-amino-1-methyl-6-phenylimidazo[4,5-b]pyridine (PhIP), and polycyclic aromatic hydrocarbons, such as benzo(a)pyrene (BaP). In rodents, a high intake of PhIP induces prostate tumors. We prospectively investigated the association between meat and meat mutagens, specifically PhIP, and prostate cancer risk in the Prostate, Lung, Colorectal, and Ovarian Cancer Screening Trial. Diet was assessed using a 137-item food frequency questionnaire and a detailed meat-cooking questionnaire linked to a database for BaP and the heterocyclic amines 2-amino-3,8-dimethylimidazo[4,5-b]quinoxaline (MeIQx), 2-amino-3,4,8-trimethylimidazo[4,5-f]quinoxaline (DiMeIQx), and PhIP. During follow-up, we ascertained a total of 1,338 prostate cancer cases among 29,361 men; of these, 868 were incident cases (diagnosed after the first year of follow-up) and 520 were advanced cases (stage III or IV or a Gleason score of >/=7). Total, red, or white meat intake was not associated with prostate cancer risk. More than 10 g/d of very well done meat, compared with no consumption, was associated with a 1.4-fold increased risk of prostate cancer [95% confidence interval (95% CI), 1.05-1.92] and a 1.7-fold increased risk (95% CI, 1.19-2.40) of incident disease. Although there was no association with MeIQx and DiMeIQx, the highest quintile of PhIP was associated with a 1.2-fold increased risk of prostate cancer (95% CI, 1.01-1.48) and a 1.3-fold increased risk of incident disease (95% CI, 1.01-1.61). In conclusion, very well done meat was positively associated with prostate cancer risk. In addition, this study lends epidemiologic support to the animal studies, which have implicated PhIP as a prostate carcinogen. (Cancer Res 2005; 65(24): 11779-84). PMID: 16357191 [PubMed - in process]
Gerelateerde artikelen
- Acupunctuur vermindert klachten veroorzaakt door prostatitus - ontstekingen van vergrote prostaat en verbetert plassen en kwaliteit van leven
- Bewerkt vlees - vleeswaren vergroot het risico op krijgen van prostaatkanker aanzienlijk bewijst grote prospectieve studie.
- Bloedtest Stockholm3 voor opsporen van prostaatkanker is effectiever en vermindert onnodige prostaatbiopten en diagnoses van graad 1 prostaatkanker in vergelijking met PSA testen, ook in een multi-etnische groep
- Broccoli en bloemkool kunnen kans op prostaatkanker met 45 procent doen dalen.
- Chemische vormen van vitamine E en selenium geven geen enkel verschil in preventie van prostaatkanker. Echter natuurlijke vormen van vitamine E ( alpha tocopherol) samen met goede dosis natuurlijk selenium geven wel tot 50 procent bescherming
- Dieet gebaseerd op plantaardige voeding met veel groenten en fruit kan ontstaan van prostaatkanker verminderen en verdere progressie van prostaatkanker afremmen blijkt uit meta-analyse van 31 studies.
- Dieet met groenten, fruit, vis, peulvruchten en volkoren granen vermindert duidelijk de kans op overlijden aan niet uitgezaaide prostaatkanker bij diagnose in vergelijking met westers dieet met vlees, bewerkt vlees en vetrijke zuivelproducten
- Finesteride - Proscar: Een combinatie behandeling van Finasteride - Proscar en Flutamide bewerkstelligt bij mannen met prostaatkanker een aanzienlijke daling van hun gestegen PSA (prostaat specifiek antigen)
- Fysieke oefeningen remmen prostaatkankergroei en werkt preventief in krijgen van prostaatkanker aldus grote 14 jarige studie.
- Groene thee bewijst opnieuw therapeutische waarde voor prostaatkanker - 27 procent verschil in kans op ontwikkelen van prostaatkanker tussen placebo en groene thee gebruik bij 60 deelnemers met sterk vergroot riscio op prostaatkanker
- Groene thee beschermt tegen ontwikkeling van prostaatkanker bij mannen met hoog risico op prostaatkanker.
- Hele granen en vezels hebben invloed op de agressiviteit van prostaatkanker (Gleason score) ongeacht ras of afkomst.
- HoLEP behandeling en Green Light Laser bij goedaardige prostaatvergroting is inmiddels algemeen geaccepteerd
- Koffie zou risico op prostaatkanker verminderen, aldus groot bevolkingsonderzoek.
- PSA screening vermindert kans op sterven aan prostaatkanker.met bijna de helft. Aldus grote langjarige Zweedse bevolkingsstudie.
- Selenium verlaagt risico op gevorderde prostaatkanker
- Soja: Mannen die veel soja eten verlagen hun PSA waarden maar heeft geen invloed op het testosteron waarden. Artikel geplaatst 16 november 2006
- Soja geeft 30 procent minder risico op prostaatkanker aldus meta analyse van grote epidemologische studies
- Testosteronwaarde is sterk gerelateerd aan botdichtheidsverlies Bijna de helft van de mannen met een laag testosteron had osteopenie of osteoporose. copy 2
- Vitamine E niveau in het bloed vermindert kans op krijgen van prostaatkanker met ca. 50 procent, aldus de conclusie uit de ATBC studie = Alpha-Tocopherol, Beta-Carotene Cancer Prevention studie. .
- Vitamine D. waarden in bloed van oudere mannen geven risico aan op krijgen van prostaatkanker. hoe lager de waarden hoe groter het risico - dubbel risico voor laagste waarden t.o.v. gemiddelde waarden
- Preventie - prostaatkanker: een overzicht van belangrijke studies en aanbevelingen hoe prostaatkanker is te voorkomen
Plaats een reactie ...
Reageer op "Bewerkt vlees - vleeswaren vergroot het risico op krijgen van prostaatkanker aanzienlijk bewijst grote prospectieve studie."