16 november 2006: Bron: 1: Eur J Clin Nutr. 2006 Jun 14;
Mannen die veel soja eten verlagen hun PSA waarden maar heeft geen invloed op het testosteron waarden. Dit suggereert als ik het goed begrijp dat een sojarijk dieet preventief kan werken op het krijgen van prostaatkanker. Hier de resultaten uit de studie voor u vertaald.
Resultaten: 23 mannen in leeftijd van 58.7+/-72 jaar voltooiden de volledige studie. De trouw aan het volgen van de studie was hoog. De mannen rapporteerden trouw hun inname van sojaproducten en de uitscheiding van isoflavonen door urine. Er werden geen significante verschillen gezien tussen de '"between-groep en within-groep". Gedurende de periode dat de mannen een dieet volgden met veel soja, de dagelijkse isoflavone inname en urine isoflavone uitscheiding verhoogde significant in vergelijking met mannen die een dieet met een laag gehalte aan soja namen. Er werd een 14% afname in serum PSA levels (P=0.10), maar geen verandering in testosteron (P=0.70), gezien bij de mannen met het hoge sojadieet in tegenstelling tot het lage sojadieet.
Serum prostate-specific antigen but not testosterone levels decrease in a randomized soy intervention among men.
Maskarinec G, Morimoto Y, Hebshi S, Sharma S, Franke AA, Stanczyk FZ. , 1Cancer Research Center of Hawaii, University of Hawaii, Honolulu, HI, USA.
Background:Low prostate cancer incidence and high soy intake in Asian countries suggest a possible protective effect of soy foods against prostate cancer. The goal of this pilot study was to evaluate the feasibility of a randomized, crossover soy trial among men and to investigate the effects of daily soy intake on serum prostate-specific antigen (PSA) and testosterone levels.
Methods:We randomized 24 men to a high or a low soy diet for 3 months. After a 1-month washout period, the men crossed over to the other treatment. During the high soy diet, the men consumed two daily soy servings; during the low soy diet, they maintained their usual diet. During the entire study each man donated four blood samples and five overnight urine samples. Dietary compliance was assessed by soy calendars, 24-h dietary recalls, and urinary isoflavone excretion measured by high-pressure liquid chromatography with photodiode array detection. Blood samples were analyzed for serum testosterone and PSA by radioimmunoassay. When necessary, variables were log transformed. Two sample t-tests compared the two groups before each study period. Mixed models incorporating the repeated measurements were used to evaluate the effect of the soy diet on urinary isoflavone excretion and serum analytes.
Results:Twenty-three men aged 58.7+/-7.2 years completed the study. The compliance with the study regimen was high according to self-reported soy food intake and urinary isoflavone excretion. No significant between-group and within-group differences were detected. During the high soy diet, dietary isoflavone intake and urinary isoflavone excretion increased significantly as compared to the low soy diet. A 14% decline in serum PSA levels (P=0.10), but no change in testosterone (P=0.70), was observed during the high soy diet in contrast to the low soy diet.
Conclusion:The high adherence as shown by three measures of compliance in this pilot trial demonstrated the feasibility of an intervention based on soy foods among free-living men.European Journal of Clinical Nutrition advance online publication, 14 June 2006; doi:10.1038/sj.ejcn.1602473.
PMID: 16775579 [PubMed - as supplied by publisher]
Gerelateerde artikelen
- Acupunctuur vermindert klachten veroorzaakt door prostatitus - ontstekingen van vergrote prostaat en verbetert plassen en kwaliteit van leven
- Bewerkt vlees - vleeswaren vergroot het risico op krijgen van prostaatkanker aanzienlijk bewijst grote prospectieve studie.
- Bloedtest Stockholm3 voor opsporen van prostaatkanker is effectiever en vermindert onnodige prostaatbiopten en diagnoses van graad 1 prostaatkanker in vergelijking met PSA testen, ook in een multi-etnische groep
- Broccoli en bloemkool kunnen kans op prostaatkanker met 45 procent doen dalen.
- Chemische vormen van vitamine E en selenium geven geen enkel verschil in preventie van prostaatkanker. Echter natuurlijke vormen van vitamine E ( alpha tocopherol) samen met goede dosis natuurlijk selenium geven wel tot 50 procent bescherming
- Dieet gebaseerd op plantaardige voeding met veel groenten en fruit kan ontstaan van prostaatkanker verminderen en verdere progressie van prostaatkanker afremmen blijkt uit meta-analyse van 31 studies.
- Dieet met groenten, fruit, vis, peulvruchten en volkoren granen vermindert duidelijk de kans op overlijden aan niet uitgezaaide prostaatkanker bij diagnose in vergelijking met westers dieet met vlees, bewerkt vlees en vetrijke zuivelproducten
- Finesteride - Proscar: Een combinatie behandeling van Finasteride - Proscar en Flutamide bewerkstelligt bij mannen met prostaatkanker een aanzienlijke daling van hun gestegen PSA (prostaat specifiek antigen)
- Fysieke oefeningen remmen prostaatkankergroei en werkt preventief in krijgen van prostaatkanker aldus grote 14 jarige studie.
- Groene thee bewijst opnieuw therapeutische waarde voor prostaatkanker - 27 procent verschil in kans op ontwikkelen van prostaatkanker tussen placebo en groene thee gebruik bij 60 deelnemers met sterk vergroot riscio op prostaatkanker
- Groene thee beschermt tegen ontwikkeling van prostaatkanker bij mannen met hoog risico op prostaatkanker.
- Hele granen en vezels hebben invloed op de agressiviteit van prostaatkanker (Gleason score) ongeacht ras of afkomst.
- HoLEP behandeling en Green Light Laser bij goedaardige prostaatvergroting is inmiddels algemeen geaccepteerd
- Koffie zou risico op prostaatkanker verminderen, aldus groot bevolkingsonderzoek.
- PSA screening vermindert kans op sterven aan prostaatkanker.met bijna de helft. Aldus grote langjarige Zweedse bevolkingsstudie.
- Selenium verlaagt risico op gevorderde prostaatkanker
- Soja: Mannen die veel soja eten verlagen hun PSA waarden maar heeft geen invloed op het testosteron waarden. Artikel geplaatst 16 november 2006
- Soja geeft 30 procent minder risico op prostaatkanker aldus meta analyse van grote epidemologische studies
- Testosteronwaarde is sterk gerelateerd aan botdichtheidsverlies Bijna de helft van de mannen met een laag testosteron had osteopenie of osteoporose. copy 2
- Vitamine E niveau in het bloed vermindert kans op krijgen van prostaatkanker met ca. 50 procent, aldus de conclusie uit de ATBC studie = Alpha-Tocopherol, Beta-Carotene Cancer Prevention studie. .
- Vitamine D. waarden in bloed van oudere mannen geven risico aan op krijgen van prostaatkanker. hoe lager de waarden hoe groter het risico - dubbel risico voor laagste waarden t.o.v. gemiddelde waarden
- Preventie - prostaatkanker: een overzicht van belangrijke studies en aanbevelingen hoe prostaatkanker is te voorkomen
Plaats een reactie ...
Reageer op "Soja: Mannen die veel soja eten verlagen hun PSA waarden maar heeft geen invloed op het testosteron waarden. Artikel geplaatst 16 november 2006"