27 mei 2022: Bron: Journal of Urology

Een vooral plantaardig dieet met veel groenten en fruit blijkt het ontstaan van prostaatkanker te verminderen en bij mannen die al prostaatkanker hebben de progressie van de ziekte af te remmen in vergelijking met een dieet van vlees en vis. 

"Voor mannen met een risico op het ontwikkelen van prostaatkanker, hadden degenen die vegetariër of veganist waren significant minder kans of hadden ze een gelijkwaardig risico om in de loop van de tijd prostaatkanker te ontwikkelen in vergelijking met mannen die vlees en/of vis aten," vertelde Natasha Gupta, M.D., van NYU Langone Health in New York City over de resultaten die zij vonden in een meta-analyse van 31 studies. 

“Opmerkelijk was ook dat geen enkele studie een verhoogd risico op het ontwikkelen van prostaatkanker met een plantaardig dieet liet zien. Voor die mannen die al een diagnose van prostaatkanker hadden gehad, waren bij degenen die een plantaardig dieet volgden, de algemene gezondheid en de resultaten van prostaatkanker aanzienlijk verbeterd. Mannen zouden moeten worden aangemoedigd om een ​​plantaardig dieet te volgen om de algehele gezondheid en de gezondheid van de prostaat te helpen verbeteren." Aldus dr. Natasha Gupta.

Zij zegt ook: "Onze bevindingen zijn van grote invloed voor zowel mannen die een risico lopen op het ontwikkelen van prostaatkanker als voor mannen die al een diagnose van prostaatkanker hebben. Toekomstig onderzoek zou zich moeten richten op voorlichting aan patiënten en het geven van tips om mannen te helpen een plantaardig dieet te volgen.”

De resultaten werden gepresenteerd op de jaarlijkse bijeenkomst van de American Urological Association, die van 13 tot 16 mei 2022 in New Orleans werd gehouden.

De onderzoekers namen 31 publicaties op in hun meta-analyse, waaronder 16 interventionele studies en 15 observationele studies. De interventiestudies waren voornamelijk gericht op het aanpassen van de levensstijl, inclusief het gebruiken van plantaardige diëten, voor mannen onder actief toezicht op gelokaliseerde prostaatkanker of met biochemisch recidief (PSA stijgingen) na behandeling.
Deze studies brachten een verband aan het licht tussen aanpassing van de levensstijl en verbeteringen in oncologische resultaten op korte termijn, evenals verbeteringen in algemene gezondheids- en voedingsparameters. De epidemiologische onderzoeken waren voornamelijk gericht op het risico op prostaatkanker en toonden beschermende of nul associaties met plantaardige voedingspatronen.

Het studierapport is voor zover ik dat kan zien nog niet als volledig en peer reviewed gepubliceerd.Hier wel het abstract. 

INTRODUCTION AND OBJECTIVE:

Plant-based diets are increasingly popular and have many well-established benefits for health and environmental sustainability. Our objective was to perform a systematic review of plant-based diets and prostate cancer.

METHODS:

We performed a systematic search using PubMed, Embase, the Cochrane Library, Scopus, the Web of Science, AMED, Nursing and Allied Health, and CINAHL Plus in June 2020. A systematic citation search was also performed. Studies were included if they reported primary data on full plant-based dietary patterns (i.e., vegan, vegetarian, plant-based) and incidence among at-risk men for prostate cancer, or oncologic, general health/nutrition, or quality of life (QOL) outcomes among patients with prostate cancer or caregivers of patients with prostate cancer.

RESULTS:

A total of 31 publications were eligible for the qualitative synthesis, including 16 interventional (including 7 from the Prostate Cancer Lifestyle Trial) and 15 observational (including the EPIC-Oxford UK and Seventh Day Adventist cohorts) (Table 1). Interventional studies primarily focused on lifestyle modification including plant-based diets for men on active surveillance for localized prostate cancer or with biochemical recurrence after treatment, showing improvements in short-term oncologic outcomes alongside improvements in general health and nutritional parameters. Epidemiologic studies primarily focused on risk of prostate cancer, showing either protective or null associations for plant-based dietary patterns. Studies of the vegan diet consistently showed favorable associations with risk and/or outcomes. Gaps in the current literature include impact for long-term disease-specific outcomes.

CONCLUSIONS:

Interventional studies showed generally favorable results of lifestyle modifications incorporating a plant-based diet with prostate cancer outcomes as well as improvements in nutrition and general health. Epidemiologic studies have shown either a lower risk of total prostate cancer or no significant difference. These results are encouraging in light of the many benefits of plant-based diets for overall health, as well as environmental sustainability and animal welfare.

Source of Funding:

SAK is supported by the Helen Diller Family Chair in Population Science for Urologic Cancer, SL is supported by the Prostate Cancer Foundation, the New York State Department of Health Prostate Cancer Pilot Research Grant, and a generous donation from Patricia and Michael Berns. NG is supported by grant T32HS026120 from the Agency for Healthcare Research and Quality. The content is solely the responsibility of the authors and does not necessarily represent the official views of the Agency







Plaats een reactie ...

Reageer op "Dieet gebaseerd op plantaardige voeding met veel groenten en fruit kan ontstaan van prostaatkanker verminderen en verdere progressie van prostaatkanker afremmen blijkt uit meta-analyse van 31 studies."


Gerelateerde artikelen