23 juli 2024: bron: UMC Utrecht (met dank aan Pascale die me hier op wees) 

Emma van Dijk, Arts-onderzoeker, internist-oncoloog i.o. laat aan Pascale weten dat de iFocus studie goedkeuring heeft gekregen om patiënten te werven voor een studie waarin histotripsy gecombineerd gaat worden met immuuntherapie met checkpointremmers nivolumab en ipilimumab

Wie is geïnteresseert lees eerst deze PDF die de studie beschrijft met inclusie- en exclusiecriteria, dus welke kankerpatiënten er wel en niet voor in aanmerking komen.

De fase I studie begint met 6 deelnemers en uiteindelijk zullen aan deze studie 24 personen kunnen deelnemen. 

Een belangrijke zin uit de studieopzet:  "Histotripsie heeft dus de potentie om een 'koude' niet-immunogene tumor om te zetten in een 'hete' immuunresponsieve tumor"

Zie verder onder Ultra Sound meer over histotripsy

Achtergrond van het onderzoek:

Immune Checkpoint Inhibition (ICI) heeft geleid tot opmerkelijke vooruitgang in de behandeling van kanker, wat heeft geleid tot verbeterde klinische resultaten (1,2). Cytotoxisch T-lymfocyt-geassocieerd antigeen 4 (anti-CTLA-4) antilichaam en geprogrammeerde celdood-1 antilichaam (anti-PD-1) zijn de twee meest gebruikte soorten ICI. Hun combinatie is ook veelvuldig onderzocht (3,4) en maakt deel uit van de standaard klinische praktijk voor een stijgend aantal kankertypes. In verschillende tumortypes is bewezen dat het combineren van CTLA4- en PD1-remming de respons verbetert in vergelijking met alleen PD1-remming (5-7) Tot nu toe heeft echter slechts een klein percentage van de kankerpatiënten baat bij ICI en kan het gepaard gaan met ernstige bijwerkingen (8). Hoewel ICI leidt tot zeer duurzame responsen en soms zelfs genezing bij patiënten met uitgezaaide immunogene ("hete") tumoren, zijn de responsen op "koude" tumoren teleurstellend. Veel kankersoorten hebben een ''koude'' biologische omgeving, wat betekent dat ze niet of slecht immunogeen zijn, en in deze gevallen heeft ICI beperkt succes.

Histotripsie met gefocusseerd ultrageluid (HIFU-HT) is een methode met gefocusseerd ultrageluid waarbij weefsel mechanisch wordt gefractioneerd. In tegenstelling tot thermische ablatie met HIFU, waarbij gedurende langere tijd op dezelfde plaats gesoneerd wordt, wat resulteert in warmteontwikkeling, is histotripsie een voornamelijk mechanische techniek waarbij korte ultrageluidpulsen met een hoog vermogen worden gebruikt. De snelle oscillatie tussen hoge amplitude negatieve en positieve piekdrukken leidt tot de vorming en het samenklappen van microbellen, waardoor mechanische krachten ontstaan die leiden tot weefselbeschadiging en -vernietiging (9). Naast het ablatieve gebruik zijn er steeds meer aanwijzingen dat de immunologische effecten van histotripsie de werkzaamheid van immuuncheckpointremmers kunnen vergroten. In preklinische studies werd aangetoond dat HIFU-HT kan leiden tot het vrijkomen van tumor-geassocieerde antigenen en damage-associated molecular patterns (DAMP's) voor activatie van dendritische cellen in de lymfklieren(en), waarbij er een plotselinge steriele lokale ontsteking ontstaat (10). In preklinische studies bij muizen werd een vermindering van de tumorgroei waargenomen na behandeling met histotripsie. Bij veel van deze muizen was de afname van de tumorgroei echter een tijdelijk effect en ontwikkelden de muizen na verloop van tijd een progressieve ziekte (11-14). Hoewel HIFU-HT alleen in deze studies immunologische effecten teweegbracht, bleek dit onvoldoende om een langdurige systemische respons te bewerkstelligen.

In samenwerking met het Children's National Medical Center in Washington heeft onze onderzoeksgroep de combinatie van HIFU-HT met ICI (α-CTLA4 en α-PD-1) bestudeerd en een significant versterkt effect van ICI gevonden in een eerder immunotherapie-refractair neuroblastoom muismodel. In dit onderzoek resulteerde de combinatiebehandeling in een verbeterde algehele respons, langdurige overleving voor de meerderheid van de muizen (61%) en een geheugeneffect dat de groei van nieuwe tumoren voorkwam na reïnoculatie met tumorcellen (15). De combinatie van histotripsie en ICI resulteerde in een significante verbetering van de overleving in vergelijking met muizen die alleen met histotripsie werden behandeld. Deze bevindingen komen overeen met andere preklinische studies die een verbeterd effect vonden van immuuncheckpointremmers na behandeling met HIFU-HT (11,16,17). Histotripsie heeft dus de potentie om een 'koude' niet-immunogene tumor om te zetten in een 'hete' immuunresponsieve tumor. In de afgelopen jaren is een toenemend aantal klinische studies gestart naar het gebruik van histotripsie bij menselijke patiënten. Deze vroege studies hebben zich voornamelijk gericht op het ablatieve effect van histotripsie, hoewel er een toenemende aandacht is voor de potentiële immunologische effecten van histotripsie. Histotripsie is onderzocht als toepassing bij patiënten met goedaardige prostaathyperplasie (BPH) en patiënten met levertumoren in multicenteronderzoeken in zowel Europa als de Verenigde Staten (18-20). Tot op heden is de combinatie van HIFU-HT en ICI niet onderzocht bij menselijke patiënten.

De iFOCUS-studie is daarom de eerste klinische studie waarin de veiligheid en verdraagbaarheid van HIFU-HT in combinatie met anti-CTLA4 en anti-PD-1 bij patiënten wordt beoordeeld. In deze studie zullen patiënten met vergevorderde kanker worden behandeld die progressieve ziekte hebben onder reguliere behandeling.

Doel van het onderzoek

Primaire doelstelling: het bepalen van
1) de veiligheid, verdraagbaarheid en haalbaarheid van een eenmalige behandeling van HIFU-HT gecombineerd met ICI (IV anti-PD-1; nivolumab + anti-CTLA-4; ipilimumab).
2. Secundair doel: evaluatie van de klinische, radiologische en immunologische respons van een eenmalige sessie HIFU-HT tijdens behandeling met ICI (IV anti-PD-1 + anti-CTLA-4).

Lees verder deze PDF die de studie beschrijft met inclusie- en exclusiecriteria, dus welke kankerpatiënten er wel en niet voor in aanmerking komen.

Plaats een reactie ...

Reageer op "Histotripsy in combinatie met anti-PD medicijnen nivolumab en ipilimumab wordt onderzocht in fase I studie iFocus in UMC Utrecht"


Gerelateerde artikelen