Actuele ontwikkelingen over therapeutische behandelingen van lymfeklierkanker - non-Hodgkin zijn te lezen onder kankersoorten-lymfeklierkanker

12 juni 2006: Bron: Am J Clin Nutr. 2006 Jun;83(6):1401-10.

Wie dagelijks groenten en fruit eet en daarbij aanvullend bepaalde antixidanten neemt, te weten: lutein en zeaxanthin en zink vermindert het risico op lymfeklierkanker - non-Hodgkin  significant blijkt uit grote prospectieve studie. En preventie betekent ook dat in een behandelingsproces deze antioxidanten ook een grote rol kunnen spelen vooral na een behandeling ter voorkoming van een recidief. Voor lymfeklierkanker is al meerdere malen aangetoond dat een gezonde leefstijl met veelal vegetarische voeding (wel met vis) en bepaalde extra natuurlijke supplementen een grote rol kunnen spelen in het voorkomen van een recidief. Voor recepten van salades klik hier,  voor visrecepten klik hier, voor vegetarische recepten klik hier, voor soepen klik hier .

Vegetables, fruit, and antioxidant-related nutrients and risk of non-Hodgkin lymphoma: a National Cancer Institute-Surveillance, Epidemiology, and End Results population-based case-control study. Kelemen LE, Cerhan JR, Lim U, Davis S, Cozen W, Schenk M, Colt J, Hartge P, Ward MH. Department of Health Sciences Research, Mayo Clinic College of Medicine, Rochester, MN. BACKGROUND: Factors related to DNA damage and altered immunologic responses, such as reactive oxygen species production, are associated with the risk of non-Hodgkin lymphoma (NHL).

OBJECTIVE: The aim was to evaluate NHL risk with intakes of vegetables, fruit, and nutrients involved in antioxidant activities. DESIGN: Incident case subjects aged 20-74 y were identified between 1998 and 2000 from a National Cancer Institute-sponsored study by using four Surveillance, Epidemiology, and End Results registries. Control subjects, who were selected by random dialing (<65 y) and from Medicare files (>/=65 y), were matched to cases by age, center, race, and sex. Of 1321 case and 1057 control subjects who enrolled, dietary data were collected on a subset (466 cases and 391 controls). Carotenoid intakes were estimated by using updated values from the US Department of Agriculture nutrient databases. Unconditional logistic regression models were used to estimate odds ratios (ORs) and 95% CIs.

RESULTS: NHL risk was inversely associated with higher number of weekly servings of all vegetables (multivariable OR for highest compared with lowest quartile: 0.58; 95% CI: 0.35, 0.95; P for trend = 0.04), green leafy vegetables (OR: 0.59; 95% CI: 0.36, 0.96; P for trend = 0.01), and cruciferous vegetables (OR: 0.62; 95% CI: 0.39, 1.00; P for trend = 0.05) and with higher daily intakes of lutein and zeaxanthin (OR: 0.54; 95% CI: 0.32, 0.91; P for trend = 0.06) and zinc (OR: 0.58; 95% CI: 0.36, 0.91; P for trend = 0.02). An effect modification by exercise and NHL subtype was observed with some food groups and nutrients.

CONCLUSION: Higher intakes of vegetables, lutein and zeaxanthin, and zinc are associated with a lower NHL risk.

PMID: 16762953 [PubMed - in process]


Plaats een reactie ...

Reageer op "Groenten en fruit met daarbij aanvullend bepaalde antioxidanten zoals lutein en zeaxanthin en zink vermindert het risico op lymfeklierkanker - non-Hodgkin significant"


Gerelateerde artikelen
 

Gerelateerde artikelen

Groenten en fruit met daarbij >> Vrouwen die dagelijks een >> Preventie: Hepatitis B virus >>