14 december 2018: lees ook dit artikel:
18 maart 2013:
Met de publicatie van de studie Volvette zuivelproducten geeft grotere kans op overlijden aan borstkanker in vergelijking met minder vette zuivelproducten of plantaardige vetten heb ik onderstaande studie die min of meer gaat over hetzelfde onderwerp naar voren gehaald.
20 mei 2005: Bron: Nutraingredients
Een vetarm dieet voorkomt veel vaker - 24% - een recidief dan standaard voeding bij geopereerde borstkankerpatiënten. Vooral vrouwen met oestrogeen-negatieve borstkanker profiteerden erg veel van een vetarm dieet. Het risico op een recidief verminderde maar liefst met 42%. Dit alles blijkt uit een grote tienjarige prospectieve studie bij 2437 vrouwen die geopereerd zijn aan borstkanker en verdeeld over maar liefst 37 ziekenhuizen van Amerika. Na ca. vijf jaar, kreeg 9.8 % van de 975 vrouwen die een vetarm dieet gebruikten met een gemiddelde dageljkse inname van 33.3 gram vet een recidief van hun borstkanker Daar staat tegenover dat 12.4 % van de 1462 patiënten die standaard voeding namen met een dageljkse vetconsumptie van 51.3 gram vet een recideif kregen. Dit wordt gezien als een significant verschil. Bij vrouwen met oestrogeen negatieve borstkanker was het verschil het grootst namelijk 42%, bij vrouwen met oestrogeen positieve kanker was het verschil nog altijd 15%. Aan de studie deden vrouwen mee in de leeftijd van 48 tot 79 jaar. Deze studie werd gepresenteerd op ASCO 2005.
Low fat diet could improve breast cancer prognosis 18/05/2005 - Breast cancer survivors who stick to a low fat diet could be 24 percent less likely to suffer a relapse than those eating a standard diet, according to researchers at the Los Angeles Biomedical Research Institute at Harbor-UCLA Medical Center.
A team led by medical oncologist Dr Rowan Chlebowski analyzed data obtained from the prospective randomized phase III Women’s Intervention Nutrition Study, which began in 1994 and involved 2,437 women from 37 states aged between 48 and 79 years. All were receiving standard care following the removal of their tumors.
After around five years, 9.8 percent of the 975 women who consumed a low-fat diet with an average daily intake of 33.3 g of fat suffered a recurrence of their cancer. On the other hand, 12.4 percent of the 1462 patients on a standard diet with daily fat consumption averaging 51.3 g experienced a relapse.
"This study may well represent the first lifestyle change, namely lowering dietary fat intake, that can have a favorable effect on breast cancer outcome," said Chlebowski.
Although the study was originally designed to measure the effect of a low fat diet on recurrence of all types of cancer, the most significant results were seen in women with estrogen-negative cancers, which are generally considered to be a marker for poorer prognosis.
The risk of recurrence was reduced by 42 percent for these women, compared with just 15 percent for women with estrogen receptor-positive cancers.
Chlebowski’s findings were presented at the annual meeting of the American Society for Clinical Oncology (ASCO) on Monday but have yet to be published in a journal.
ASCO president elect Dr Sandra Horning said the study was one of several presented at the meeting suggesting that cancer survivors can take relatively simple measures to reduce the chance of the disease. Another indicated that colon cancer patients who use asprin in conjunction with standard therapies reduced the risk of recurrence and lengthened their survival chances.
Although he says that the results of his study may mean women have an “additional option within their control for reducing the risk of breast cancer recurrence", Chlebowski is not deceived that his results are the final word on the matter.
He said that further studies of women with ER-positive and ER-negative breast cancers are needed to test the hypothesis.
"If these results are confirmed in additional trials, reduction of dietary fat intake could be considered part of the management of breast cancer in postmenopausal women."
American Cancer Society’s deputy chief medical officer, Len Lichtenfeld, joined him in calling for further investigation:
"We've been hearing about the potential of low-fat diets to affect cancer for decades," he said. "Until now, we had no evidence this had a significant impact. Now we have some, but it really has to be confirmed in larger trials."
Neither Chlebowski nor Lichtenfeld advocates diet as a stand-alone cancer treatment.
Gerelateerde artikelen
- Voeding met veel fruit en groenten en vezels en weinig vet vermindert opvliegers met tientallen procenten (tot 54%) van patienten die borstkanker overleefden.
- Drie begeleidingscontacten zorgt binnen 8 weken voor aantoonbaar betere gezondheid en sterk verbeterde bloedwaarden bij vrouwen met borstkanker.
- Volvette zuivelproducten geeft grotere kans op overlijden aan borstkanker in vergelijking met minder vette zuivelproducten of plantaardige vetten
- Vetarme voeding vermindert kans op recidief bij geopereerde borstkankerpatiënten met 24 procent t.o.v. standaard voeding. Vooral vrouwen met oestrogeen negatieve borstkanker profiteerden het meest.
- Voeding en leefstijl en effect op borstkanker met advies en aanbevelingen van dr. Murray.
- Dr. Murray over voeding en leefstijl op borstkanker met advies en aanbevelingen - voornamelijk engelstalig
- Vetarm dieet met veel groenten en fruit en extra beweging vermindert kans op overlijden aan borstkanker binnen 15 jaar na de diagnose aanzienlijk in vergelijking met standaard voedingspatroon.
Plaats een reactie ...
Reageer op "Vetarme voeding vermindert kans op recidief bij geopereerde borstkankerpatiënten met 24 procent t.o.v. standaard voeding. Vooral vrouwen met oestrogeen negatieve borstkanker profiteerden het meest."