5 februari 2025: Bron: Europese DO-Health studie
Kanker is voor ouderen in de leeftijd van 70 plus voor 40 tot 60 procent te voorkomen met een combinatie van vitamine D, Omega-3 vetzuren en een eenvoudig thuisoefenprogramma (SHEP) zo blijkt uit een analyse van 3 jaar bij totaal 2,157 deelnemers aan een gerandomiseerde studie als onderdeel van de doorlopende Europese DO-Health studie . Van de deelnemers was de gemiddelde leeftijd 74.9 jaar; 61.7% vrouw; 40.7% met 25-OH vitamine D waarde onder 20 /ml, 83% was op z'n minst matig lichamelijk actief.
Over een mediane follow-up van 2.99 jaren, werden 81 patiënten met invasieve kanker gediagnosteerd en officieel vastgesteld. Zie karakteristieken van alle deelnemers in onderstaande grafiek. (tekst gaat verder onder grafiek)
Specifieke vormen van kanker en overlijden aan kanker:
Met betrekking tot vooraf gespecificeerde vormen van kanker zie (Table 2), waren de aantallen laag en moeten met voorzichtigheid worden bekeken om daaruit conclusies te trekken. Geen van de drie genoemde middelen / behandelingen verminderde het aantal spijsverteringskanker (n = 22) of borstkanker bij vrouwen (n = 13). Echter omega-3 alleen [HR 95% CI = 0.17 (0.04–0.75); 2 vs. 12 gevallen] en in combinatie met het thuisprogramma SHED zou de kans op prostaatkanker verminderen [HR 95% CI = 0.12 (0.02–0.74); 0 vs. 6 gevallen] (n = 14). Overlijden aan kanker was geen doel op zich en daar waren slechts 8 overlijdens. (Supplementary Figure S1).
Resultaten zoals in abstract weergegeven:
Voor de drie genoemde niet toxische middelen geeft de adjusted hazard ratios (HRs, 95% CI, gevallen van kanker tussen interventie en controlegroep) waren 0.76 (0.49–1.18; 36 vs. 45) voor vitamin D3,
0.70 (0.44–1.09, 32 vs. 49) voor omega-3s,
0.74 (0.48–1.15, 35 vs. 46) voor SHEP het thuisoefenprogramma.
Voor combinaties van twee behandelingen / middelen was de adjusted hazard ratios 0.53 (0.28–1.00; 15 vs. 28 gevallen van kanker) voor omega-3s plus vitamin D3;
0.56 (0.30–1.04; 11 vs. 21) voor vitamin D3 plus SHEP het thuisoefenprogramma;
0.52 (0.28–0.97; 12 vs. 26 cases) voor omega-3s plus SHEP het thuisoefenprogramma.
Voor alle drie de middelen / behandelingen samen was de adjusted hazard ratios 0.39 (0.18–0.85; 4 vs. 12 gevallen van kanker).
De conclusie: Suppletie met dagelijkse hoge doseringen vitamine D3 plus omega-3 vetzuren, gecombineerd met SHEP, liet een cumulatieve vermindering zien van het kankerrisico bij over het algemeen gezonde en actieve volwassenen van ≥70 jaar met veelal afwijkende vitamine D waarden.
Het volledige studierapport is gratis in te zien of te downloaden. Klik daarvoor op de titel van he abstract:
- 1Center on Aging and Mobility, University Hospital Zurich, Zurich City Hospital-Waid and University of Zurich, Zurich, Switzerland
- 2Department of Aging Medicine and Aging Research, University Hospital Zurich and University of Zurich, Zurich, Switzerland
- 3University Clinic for Aging Medicine, Zurich City Hospital-Waid, Zurich, Switzerland
- 4Department of Epidemiology and Department of Nutrition, Harvard T. H. Chan School of Public Health, Boston, MA, United States
- 5Department of Medicine, Brigham and Women’s Hospital, Harvard Medical School, Boston, MA, United States
- 6Jean Mayer USDA Human Nutrition Research Center on Aging, Tufts University, Boston, MA, United States
- 7Department of Medical Oncology and Hematology, University Hospital Zurich, University of Zurich, Zurich, Switzerland
- 8UMR INSERM 1027, Gérontopôle de Toulouse, Institut Du Vieillissement, Center Hospitalo-Universitaire de Toulouse, Toulouse, France
- 9Division of Bone Diseases, Faculty of Medicine, Geneva University Hospitals, Geneva, Switzerland
- 10University Department of Geriatric Medicine Felix Platter, University of Basel, Basel, Switzerland
- 11Centro Hospitalar e Universitário de Coimbra, Coimbra Institute for Clinical and Biomedical Research (iCBR), Faculty of Medicine, University of Coimbra, Coimbra, Portugal
- 12Klinik für Radiologie, Charité-Universitätsmedizin Berlin, Corporate Member of Freie Universität Berlin and Humboldt-Universität zu Berlin, Berlin, Germany
- 13Center for Metabolic Diseases, University of Sheffield Medical School, Sheffield, United Kingdom
- 14Mary MacKillop Institute for Health Research, Australian Catholic University, Melbourne, VIC, Australia
- 15Department of Biostatistics, Harvard T. H. Chan School of Public Health, Boston, MA, United States
Objective: The aim of this study was to test the individual and combined benefit of vitamin D, omega-3, and a simple home strength exercise program on the risk of any invasive cancer.
Design: The DO-HEALTH trial is a three-year, multicenter, 2 × 2 × 2 factorial design double-blind, randomized-controlled trial to test the individual and combined benefit of three public health interventions.
Setting: The trial was conducted between December 2012 and December 2017 in five European countries.
Participants: Generally healthy community-dwelling adults ≥70 years were recruited.
Interventions: Supplemental 2000 IU/day of vitamin D3, and/or 1 g/day of marine omega-3s, and/or a simple home strength exercise (SHEP) programme compared to placebo and control exercise.
Main outcome: In this pre-defined exploratory analysis, time-to-development of any verified invasive cancer was the primary outcome in an adjusted, intent-to-treat analysis.
Results: In total, 2,157 participants (mean age 74.9 years; 61.7% women; 40.7% with 25-OH vitamin D below 20 /ml, 83% at least moderately physically active) were randomized. Over a median follow-up of 2.99 years, 81 invasive cancer cases were diagnosed and verified. For the three individual treatments, the adjusted hazard ratios (HRs, 95% CI, cases intervention versus control) were 0.76 (0.49–1.18; 36 vs. 45) for vitamin D3, 0.70 (0.44–1.09, 32 vs. 49) for omega-3s, and 0.74 (0.48–1.15, 35 vs. 46) for SHEP. For combinations of two treatments, adjusted HRs were 0.53 (0.28–1.00; 15 vs. 28 cases) for omega-3s plus vitamin D3; 0.56 (0.30–1.04; 11 vs. 21) for vitamin D3 plus SHEP; and 0.52 (0.28–0.97; 12 vs. 26 cases) for omega-3s plus SHEP. For all three treatments combined, the adjusted HR was 0.39 (0.18–0.85; 4 vs. 12 cases).
Conclusion: Supplementation with daily high-dose vitamin D3 plus omega-3s, combined with SHEP, showed cumulative reduction in the cancer risk in generally healthy and active and largely vitamin D–replete adults ≥70 years.
Clinical Trial Registration: ClinicalTrials.gov, Identifier: NCT01745263.
Data Availability Statement
The original contributions presented in the study are included in the article/Supplementary Material, further inquiries can be directed to the corresponding author.
Ethics Statement
The studies involving human participants were reviewed and approved by the ethical and regulatory agencies. All participants signed the informed consent, and the ethical and regulatory agencies of all five countries approved the study protocol. The patients/participants provided their written informed consent to participate in this study.
Author Contributions
HB-F had full access to all the data in the study and takes responsibility for the integrity of the data and the accuracy of the data analysis. Concept and design: HB-F, with input by SG, EO, BV, JK, WW, JM, BD-H, RR, RT and HS. Acquisition, analysis, or interpretation of data: all authors. Drafting of the manuscript: HB-F, with input by all authors. Critical revision of the manuscript for important intellectual content: all authors. Statistical analysis: HB-F, EO and SG. Obtained funding: HB-F. Administrative, technical, or material support: HB-F, BV, RR, RK, JD, GA and AE.
Funding
The study was funded by the Seventh Research Framework Program of the European Commission (Grant Agreement No. 278588), and within this framework, also by the University of Zurich (Chair for Geriatric Medicine and Aging Research), DNP, Roche, NESTEC, Pfizer, and Streuli (Grant Agreements: N/A). The funding/supporting organizations had no role in the design and conduct of the study, including collection, management, analysis, and interpretation of the data and preparation, review or approval of the manuscript, or decision to submit the manuscript for publication.
Conflict of Interest
As part of the DO-HEALTH independent and investigator-initiated clinical trial, HB-F reports as the PI of the DO-HEALTH trial, grants from the European Commission (Grant Agreement No. 176;278588), from the University of Zurich, from NESTEC, from PFIZER Consumer Healthcare, from Streuli Pharma, plus non-financial support from DSM Nutritional Products and from Roche Diagnostics. Furthermore, HB-F reports speaker fees from Wild, Pfizer, Vifor, Mylan, Roche Diagnostics, and independent and investigator-initiated grants from Pfizer and from Vifor, outside the submitted work. JM reports grants from the National Institutes of Health, grants and non-financial support from Mars Symbioscience, outside the submitted work. BV reports personal fees from BIOGEN, CERECIN, ROCHE, and MSD, outside the submitted work. RR reports personal fees from Abiogen, Danone, Echolight, EMF, Mithra, ObsEva, Pfizer Consumer Health, and Theramex, outside the submitted work. JS is the scientific director of Forum D: a website dedicated to the critical revision and dissemination of knowledge regarding the medical uses of Vitamin D. EO reports a grant from Zurich University, during the conduct of the study.
The remaining authors declare that the research was conducted in the absence of any commercial or financial relationships that could be construed as a potential conflict of interest.
Publisher’s Note
All claims expressed in this article are solely those of the authors and do not necessarily represent those of their affiliated organizations, or those of the publisher, the editors, and the reviewers. Any product that may be evaluated in this article, or claim that may be made by its manufacturer, is not guaranteed or endorsed by the publisher.
Acknowledgments
We thank all the members of the DO-HEALTH Research Group, and we are grateful to the patients for their participation in, and commitment to, this study. Dissemination to participants and related patient and public communities: Study results will, after scientific publication, be disseminated to the public in general through social media platforms and public events organized by our center.
Supplementary Material
The Supplementary Material for this article can be found online at: https://www.frontiersin.org/articles/10.3389/fragi.2022.852643/full#supplementary-material
References
Altman, D. G., and Andersen, P. K. (1999). Calculating the Number Needed to Treat for Trials where the Outcome Is Time to an Event. BMJ 319, 1492–1495. doi:10.1136/bmj.319.7223.1492
Bischoff-Ferrari, H. A., Dawson-Hughes, B., Orav, E. J., Staehelin, H. B., Meyer, O. W., Theiler, R., et al. (2016). Monthly High-Dose Vitamin D Treatment for the Prevention of Functional Decline. JAMA Intern. Med. 176, 175–183. doi:10.1001/jamainternmed.2015.7148
Bischoff-Ferrari, H. A., De Godoi Rezende Costa Molino, C., Rival, S., Vellas, B., Rizzoli, R., Kressig, R. W., et al. (2021). Do-HEALTH: Vitamin D3 - Omega-3 - Home Exercise - Healthy Aging and Longevity Trial - Design of a Multinational Clinical Trial on Healthy Aging Among European Seniors. Contemp. Clin. Trials 100, 106124. doi:10.1016/j.cct.2020.106124
Bischoff-Ferrari, H. A., Vellas, B., Rizzoli, R., Kressig, R. W., Da Silva, J. A. P., Blauth, M., et al. (2020). Effect of Vitamin D Supplementation, Omega-3 Fatty Acid Supplementation, or a Strength-Training Exercise Program on Clinical Outcomes in Older Adults. JAMA 324, 1855–1868. doi:10.1001/jama.2020.16909
Bolland, M. J., Grey, A., and Avenell, A. (2018). Effects of Vitamin D Supplementation on Musculoskeletal Health: a Systematic Review, Meta-Analysis, and Trial Sequential Analysis. Lancet Diabetes Endocrinol. 6, 847–858. doi:10.1016/s2213-8587(18)30265-1
Calviello, G., Serini, S., and Piccioni, E. (2007). n-3 Polyunsaturated Fatty Acids and the Prevention of Colorectal Cancer: Molecular Mechanisms Involved. Cmc 14, 3059–3069. doi:10.2174/092986707782793934
Campbell, M. J., Elstner, E., Holden, S., Uskokovic, M., and Koeffler, H. P. (1997). Inhibition of Proliferation of Prostate Cancer Cells by a 19-Nor-Hexafluoride Vitamin D3 Analogue Involves the Induction of P21waf1, P27kip1 and E-Cadherin. J. Mol. Endocrinol. 19, 15–27. doi:10.1677/jme.0.0190015
Chandler, P. D., Chen, W. Y., Ajala, O. N., Hazra, A., Cook, N., Bubes, V., et al. (2020). Effect of Vitamin D3 Supplements on Development of Advanced Cancer. JAMA Netw. Open 3, e2025850. doi:10.1001/jamanetworkopen.2020.25850
Collaborative Group on Hormonal Factors in Breast, C. (2019). Type and Timing of Menopausal Hormone Therapy and Breast Cancer Risk: Individual Participant Meta-Analysis of the Worldwide Epidemiological Evidence. Lancet 394, 1159–1168. doi:10.1016/S0140-6736(19)31709-X
Cormie, P., Zopf, E. M., Zhang, X., and Schmitz, K. H. (2017). The Impact of Exercise on Cancer Mortality, Recurrence, and Treatment-Related Adverse Effects. Epidemiol. Rev. 39, 71–92. doi:10.1093/epirev/mxx007
Di Leo, G., and Sardanelli, F. (2020). Statistical Significance: P Value, 0.05 Threshold, and Applications to Radiomics-Reasons for a Conservative Approach. Eur. Radiol. Exp. 4, 18. doi:10.1186/s41747-020-0145-y
Díaz, G. D., Paraskeva, C., Thomas, M. G., Binderup, L., and Hague, A. (2000). Apoptosis Is Induced by the Active Metabolite of Vitamin D3 and its Analogue EB1089 in Colorectal Adenoma and Carcinoma Cells: Possible Implications for Prevention and Therapy. Cancer Res. 60, 2304–2312.
Dierge, E., Debock, E., Guilbaud, C., Corbet, C., Mignolet, E., Mignard, L., et al. (2021). Peroxidation of N-3 and N-6 Polyunsaturated Fatty Acids in the Acidic Tumor Environment Leads to Ferroptosis-Mediated Anticancer Effects. Cel Metab. 33, 1701–1715. e1705. doi:10.1016/j.cmet.2021.05.016
Dragnev, K. H., Stover, D., Dmitrovsky, E., and American College of Chest, P. (2003). Lung Cancer Prevention*. Chest 123, 60S–71S. doi:10.1378/chest.123.1_suppl.60s
Emmons, K. M., and Colditz, G. A. (2017). Realizing the Potential of Cancer Prevention - the Role of Implementation Science. N. Engl. J. Med. 376, 986–990. doi:10.1056/nejmsb1609101
Fay, M. P., Freedman, L. S., Clifford, C. K., and Midthune, D. N. (1997). Effect of Different Types and Amounts of Fat on the Development of Mammary Tumors in Rodents: a Review. Cancer Res. 57, 3979–3988.
Gaschott, T., and Stein, J. (2003). Short-Chain Fatty Acids and Colon Cancer Cells: The Vitamin D Receptor-Butyrate Connection. Recent Results Cancer Res. 164, 247–257. doi:10.1007/978-3-642-55580-0_18
Ginde, A. A., Blatchford, P., Breese, K., Zarrabi, L., Linnebur, S. A., Wallace, J. I., et al. (2017). High-Dose Monthly Vitamin D for Prevention of Acute Respiratory Infection in Older Long-Term Care Residents: A Randomized Clinical Trial. J. Am. Geriatr. Soc. 65, 496–503. doi:10.1111/jgs.14679
Haidari, F., Abiri, B., Iravani, M., Ahmadi-Angali, K., and Vafa, M. (2020). Effects of Vitamin D and Omega-3 Fatty Acids Co-supplementation on Inflammatory Factors and Tumor Marker CEA in Colorectal Cancer Patients Undergoing Chemotherapy: A Randomized, Double-Blind, Placebo-Controlled Clinical Trial. Nutr. Cancer 72, 948–958. doi:10.1080/01635581.2019.1659380
Han, J., Guo, X., Yu, X., Liu, S., Cui, X., Zhang, B., et al. (2019). 25-Hydroxyvitamin D and Total Cancer Incidence and Mortality: A Meta-Analysis of Prospective Cohort Studies. Nutrients 11, 1. doi:10.3390/nu11102295
Hanson, S., Thorpe, G., Thorpe, G., Winstanley, L., Abdelhamid, A. S., and Hooper, L. (2020). Omega-3, omega-6 and Total Dietary Polyunsaturated Fat on Cancer Incidence: Systematic Review and Meta-Analysis of Randomised Trials. Br. J. Cancer 122, 1260–1270. doi:10.1038/s41416-020-0761-6
Haykal, T., Samji, V., Zayed, Y., Gakhal, I., Dhillon, H., Kheiri, B., et al. (2019). The Role of Vitamin D Supplementation for Primary Prevention of Cancer: Meta-Analysis of Randomized Controlled Trials. J. Community Hosp. Intern. Med. Perspect. 9, 480–488. doi:10.1080/20009666.2019.1701839
Hong, B. S., and Lee, K. P. (2020). A Systematic Review of the Biological Mechanisms Linking Physical Activity and Breast Cancer. Phys. Act Nutr. 24, 25–31. doi:10.20463/pan.2020.0018
James, S. Y., Mackay, A. G., and Colston, K. W. (1996). Effects of 1,25 Dihydroxyvitamin D3 and its Analogues on Induction of Apoptosis in Breast Cancer Cells. J. Steroid Biochem. Mol. Biol. 58, 395–401. doi:10.1016/0960-0760(96)00048-9
Jamilian, M., Samimi, M., Mirhosseini, N., Afshar Ebrahimi, F., Aghadavod, E., Talaee, R., et al. (2018). The Influences of Vitamin D and omega-3 Co-supplementation on Clinical, Metabolic and Genetic Parameters in Women with Polycystic Ovary Syndrome. J. Affective Disord. 238, 32–38. doi:10.1016/j.jad.2018.05.027
Jiang, F., Bao, J., Li, P., Nicosia, S. V., and Bai, W. (2004). Induction of Ovarian Cancer Cell Apoptosis by 1,25-dihydroxyvitamin D3 through the Down-Regulation of Telomerase. J. Biol. Chem. 279, 53213–53221. doi:10.1074/jbc.m410395200
Jolliffe, D. A., Camargo, C. A., Sluyter, J. D., Aglipay, M., Aloia, J. F., Ganmaa, D., et al. (2020). Vitamin D Supplementation to Prevent Acute Respiratory Infections: Systematic Review and Meta-Analysis of Aggregate Data from Randomised Controlled Trials. medRxiv. doi:10.1101/2020.07.14.20152728
Kawa, S., Yoshizawa, K., Tokoo, M., Imai, H., Oguchi, H., Kiyosawa, K., et al. (1996). Inhibitory Effect of 220-Oxa-1,25-Dihydroxyvitamin D3 on the Proliferation of Pancreatic Cancer Cell Lines. Gastroenterology 110, 1605–1613. doi:10.1053/gast.1996.v110.pm8613068
Keum, N., Lee, D. H., Greenwood, D. C., Manson, J. E., and Giovannucci, E. (2019). Vitamin D Supplementation and Total Cancer Incidence and Mortality: a Meta-Analysis of Randomized Controlled Trials. Ann. Oncol. 30, 733–743. doi:10.1093/annonc/mdz059
Kim, H., and Giovannucci, E. (2020). Vitamin D Status and Cancer Incidence, Survival, and Mortality. Adv. Exp. Med. Biol. 1268, 39–52. doi:10.1007/978-3-030-46227-7_3
Koga, M., Eisman, J. A., and Sutherland, R. L. (1988). Regulation of Epidermal Growth Factor Receptor Levels by 1,25-dihydroxyvitamin D3 in Human Breast Cancer Cells. Cancer Res. 48, 2734–2739.
Kumagai, T., Shih, L.-Y., Hughes, S. V., Desmond, J. C., O'kelly, J., Hewison, M., et al. (2005). 19-Nor-1,25(OH)2D2(a Novel, Noncalcemic Vitamin D Analogue), Combined with Arsenic Trioxide, Has Potent Antitumor Activity against Myeloid Leukemia. Cancer Res. 65, 2488–2497. doi:10.1158/0008-5472.can-04-2800
Laconi, E., Marongiu, F., and Degregori, J. (2020). Cancer as a Disease of Old Age: Changing Mutational and Microenvironmental Landscapes. Br. J. Cancer 122, 943–952. doi:10.1038/s41416-019-0721-1
Larsson, S. C., Kumlin, M., Ingelman-Sundberg, M., and Wolk, A. (2004). Dietary Long-Chain N−3 Fatty Acids for the Prevention of Cancer: a Review of Potential Mechanisms. Am. J. Clin. Nutr. 79, 935–945. doi:10.1093/ajcn/79.6.935
Li, P., Li, C., Zhao, X., Zhang, X., Nicosia, S. V., and Bai, W. (2004). p27Kip1 Stabilization and G1 Arrest by 1,25-Dihydroxyvitamin D3 in Ovarian Cancer Cells Mediated through Down-Regulation of Cyclin E/Cyclin-dependent Kinase 2 and Skp1-Cullin-F-Box Protein/Skp2 Ubiquitin Ligase. J. Biol. Chem. 279, 25260–25267. doi:10.1074/jbc.m311052200
López-Otín, C., Blasco, M. A., Partridge, L., Serrano, M., and Kroemer, G. (2013). The Hallmarks of Aging. Cell 153, 1194–1217. doi:10.1016/j.cell.2013.05.039
MacLean, C. H., Newberry, S. J., Mojica, W. A., Khanna, P., Issa, A. M., Suttorp, M. J., et al. (2006). Effects of Omega-3 Fatty Acids on Cancer Risk. JAMA 295, 403–415. doi:10.1001/jama.295.4.403
Manson, J. E., Cook, N. R., Lee, I.-M., Christen, W., Bassuk, S. S., Mora, S., et al. (2019a). Marine N−3 Fatty Acids and Prevention of Cardiovascular Disease and Cancer. N. Engl. J. Med. 380, 23–32. doi:10.1056/nejmoa1811403
Manson, J. E., Cook, N. R., Lee, I.-M., Christen, W., Bassuk, S. S., Mora, S., et al. (2019b). Vitamin D Supplements and Prevention of Cancer and Cardiovascular Disease. N. Engl. J. Med. 380, 33–44. doi:10.1056/nejmoa1809944
McTiernan, A., Schwartz, R. S., Potter, J., and Bowen, D. (1999). Exercise Clinical Trials in Cancer Prevention Research: a Call to Action. Cancer Epidemiol. Biomarkers Prev. 8, 201–207.
McTiernan, A. (2008). Mechanisms Linking Physical Activity with Cancer. Nat. Rev. Cancer 8, 205–211. doi:10.1038/nrc2325
Mokhtari, R. B., Homayouni, T. S., Baluch, N., Morgatskaya, E., Kumar, S., Das, B., et al. (2017). Combination Therapy in Combating Cancer. Oncotarget 8, 38022–38043. doi:10.18632/oncotarget.16723
Moreno, J., Krishnan, A. V., Swami, S., Nonn, L., Peehl, D. M., and Feldman, D. (2005). Regulation of Prostaglandin Metabolism by Calcitriol Attenuates Growth Stimulation in Prostate Cancer Cells. Cancer Res. 65, 7917–7925. doi:10.1158/0008-5472.can-05-1435
Reid, A., De Klerk, N. H., Ambrosini, G. L., Berry, G., and Musk, A. W. (2006). The Risk of Lung Cancer with Increasing Time since Ceasing Exposure to Asbestos and Quitting Smoking. Occup. Environ. Med. 63, 509–512. doi:10.1136/oem.2005.025379
Rezende, L. F. M. d., Sá, T. H. d., Markozannes, G., Rey-López, J. P., Lee, I.-M., Tsilidis, K. K., et al. (2018). Physical Activity and Cancer: an Umbrella Review of the Literature Including 22 Major Anatomical Sites and 770 000 Cancer Cases. Br. J. Sports Med. 52, 826–833. doi:10.1136/bjsports-2017-098391
Sabia, S., Singh-Manoux, A., Hagger-Johnson, G., Cambois, E., Brunner, E. J., and Kivimaki, M. (2012). Influence of Individual and Combined Healthy Behaviours on Successful Aging. CMAJ 184, 1985–1992. doi:10.1503/cmaj.121080
Sanders, K. M., Stuart, A. L., Williamson, E. J., Simpson, J. A., Kotowicz, M. A., Young, D., et al. (2010). Annual High-Dose Oral Vitamin D and Falls and Fractures in Older Women. JAMA 303, 1815–1822. doi:10.1001/jama.2010.594
Smith, H., Anderson, F., Raphael, H., Maslin, P., Crozier, S., and Cooper, C. (2007). Effect of Annual Intramuscular Vitamin D on Fracture Risk in Elderly Men and Women a Population-Based, Randomized, Double-Blind, Placebo-Controlled Trial. Rheumatology 46, 1852–1857. doi:10.1093/rheumatology/kem240
Snaebjornsson, M. T., Janaki-Raman, S., and Schulze, A. (2020). Greasing the Wheels of the Cancer Machine: The Role of Lipid Metabolism in Cancer. Cel Metab. 31, 62–76. doi:10.1016/j.cmet.2019.11.010
Sundaram, S., Chaudhry, M., Reardon, D., Gupta, M., and Gewirtz, D. A. (2000). The Vitamin D3 Analog EB 1089 Enhances the Antiproliferative and Apoptotic Effects of Adriamycin in MCF-7 Breast Tumor Cells. Breast Cancer Res. Treat. 63, 1–10. doi:10.1023/a:1006420708806
Virtanen, J. K., Nurmi, T., Aro, A., Bertone-Johnson, E. R., Hyppönen, E., Kröger, H., et al. (2022). Vitamin D Supplementation and Prevention of Cardiovascular Disease and Cancer in the Finnish Vitamin D Trial—A Randomized Controlled Trial. Am. J. Clin. Nutr. 2022, nqab419. doi:10.1093/ajcn/nqab419
Wang, Q., and Zhou, W. (2020). Roles and Molecular Mechanisms of Physical Exercise in Cancer Prevention and Treatment. J. Sport Health Sci. 10 (2), 201–210. doi:10.1016/j.jshs.2020.07.008
White, M. C., Holman, D. M., Boehm, J. E., Peipins, L. A., Grossman, M., and Jane Henley, S. (2014). Age and Cancer Risk. Am. J. Prev. Med. 46, S7–S15. doi:10.1016/j.amepre.2013.10.029
Keywords: vitamin D, omega-3, exercise, prevention, cancer, healthy aging, co supplementation, combined treatment
Citation: Bischoff-Ferrari HA, Willett WC, Manson JE, Dawson-Hughes B, Manz MG, Theiler R, Braendle K, Vellas B, Rizzoli R, Kressig RW, Staehelin HB, Da Silva JAP, Armbrecht G, Egli A, Kanis JA, Orav EJ and Gaengler S (2022) Combined Vitamin D, Omega-3 Fatty Acids, and a Simple Home Exercise Program May Reduce Cancer Risk Among Active Adults Aged 70 and Older: A Randomized Clinical Trial. Front. Aging 3:852643. doi: 10.3389/fragi.2022.852643
Received: 11 January 2022; Accepted: 16 March 2022;
Published: 25 April 2022.
Edited by:
Guillermo Lopez Lluch, Universidad Pablo de Olavide, SpainReviewed by:
Leo Pruimboom, Pontifical University of Salamanca, SpainJesus Del Pozo Cruz, Sevilla University, Spain
Copyright © 2022 Bischoff-Ferrari, Willett, Manson, Dawson-Hughes, Manz, Theiler, Braendle, Vellas, Rizzoli, Kressig, Staehelin, Da Silva, Armbrecht, Egli, Kanis, Orav and Gaengler. This is an open-access article distributed under the terms of the Creative Commons Attribution License (CC BY). The use, distribution or reproduction in other forums is permitted, provided the original author(s) and the copyright owner(s) are credited and that the original publication in this journal is cited, in accordance with accepted academic practice. No use, distribution or reproduction is permitted which does not comply with these terms.
*Correspondence: Heike A. Bischoff-Ferrari, Heike.Bischoff@usz.ch
Disclaimer: All claims expressed in this article are solely those of the authors and do not necessarily represent those of their affiliated organizations, or those of the publisher, the editors and the reviewers. Any product that may be evaluated in this article or claim that may be made by its manufacturer is not guaranteed or endorsed by the publisher.
Gerelateerde artikelen
- Vitamine D, omega-3-vetzuren en een eenvoudig thuisoefenprogramma kunnen het risico op kanker verminderen bij actieve volwassenen van 70 jaar en ouder
- Ultra bewerkt voedsel blijkt kans op chronische ontstekingen in de darmen te veroorzaken die op hun beurt darmkanker laten ontstaan
- 60 plussers die dagelijks alcohol drinken, lopen een groter risico op vroegtijdig overlijden, met name als gevolg van kanker of hart- en vaatziekten.
- Broccoli blijkt risico op kanker sterk te verminderen blijkt uit meta-analyse van 37 studies waaronder 23 case control studies
- Olijfolie dagelijks vermindert de kans om te overlijden aan dementie - Alzheimer ongeacht voedingspatroon van de deelnemer blijkt uit 28 jarige studie onder 92 383 volwassenen
- Mediterrane dieet staat op de eerste plaats in Amerikaanse overzichtlijst als beste dieet om te volgen en met beste resultaten
- Gezondheidsraad adviseert meer plantaardige voeding en minder vlees en zuivel en eieren te eten.
- Plantaardige voeding en bewegen stopt ziekteprogressie van reumatische klachten en artrose en geneest vaak ook, bewijst recente Nederlandse studie
- Mediterraan dieet plus olijfolie voorkomt significant borstkanker en ook minder agressieve vorm van borstkanker, blijkt uit subanalyse van grote langjarige studie naar risico op hart- en vaatziektes bij vrouwen uit hoge risicogroep copy 1
- Gepersonaliseerd dieet gesplitst in het eiwitdieet en onverzadigdvetdieet dat is afgestemd op de persoonlijke stofwisseling had meer effect op hart- en vaatgezondheid en de bloedsuikerwaarden dan algemene voedingsadviezen blijkt uit Nederlands onderzoek
- Sterk bewerkte voedingsmiddelen zoals voorverpakte soepen, sauzen, diepvriespizza's, kant-en-klare maaltijden en pleziervoedsel zoals hotdogs, frisdrank, enz. veroorzaken kanker en leidt tot eerder overlijden aldus nieuwe grote studies
- Vitamine D-suppletie met of zonder omega 3-vetzuren, verminderde op 5 jaar auto-immuunziekten met 22 procent, terwijl omega 3-vetzuursuppletie met of zonder vitamine D het aantal auto-immuunziekten met 15 procent verminderde
- Mensen die regelmatig fruit eten hebben minder last van depressies dan mensen die minder fruit eten en meer hartige hapjes die daarentegen meer angst kennen en depressieve gevoelens
- Dieet met veelal onbewerkt voedsel met verse producten en volkoren granen, magere zuivel en magere eiwitbronnen blijkt depressiviteit te kunnen voorkomen.
- Ongezonde leefstijl waaronder roken, voedingspatroon, en ook stress en leefomgeving bepalen diversiteit van darmmicrobioom en zijn gerelateerd aan meer ziek zijn, korter leven. Omgekeerd: een gezonde diverse darmflora geeft langer en gezonder leven.
- Het effect van voeding en supplementen op prikkelbare darm syndroom (PDS) kan verbeterd worden door bepaalde voeding wel en niet te eten.
- Dieet: Een optimaal voedingspatroon (Mediterraan dieet) kan jongere mensen 10 tot 13 jaar langer leven geven in vergelijking met een Westers dieet
- Koffie bevordert gezondheid en enkele koppen per dag vermindert risico op sterfte door alle oorzaken met 27 procent. Blijkt uit grote langjarige studie
- Vitamine D en de kans op het krijgen van huidkanker van het type melanoom. Een reviewstudie met uitleg over recente ontwikkelingen. copy 1
- Kytogeen dieet bij patienten met eierstokkanker en endometriosekanker verbetert fysiek functioneren, vergroot de energie, vermindert vermoeidheid, en vermindert hongergevoel.
- probiotica - melkzuurbacterien verbeteren constipatie bij patiënten met de ziekte van Parkinson.
- Onderzoeksproject laat dringende noodzaak zien voor aanleren gezond gedrag op basisschool. BMI (body-mass index) bij kinderen op een gezonde basisschool was na vier jaar veel beter vergeleken met kinderen op de controlescholen
- patiënten met reuma, diabetes of aderverkalking kunnen met overwegend plantaardig dieet zichzelf gezonder eten blijkt mer en meer uit grote studies
- Fruit en groenten met veel flavonoiden (appels, broccoli, bosbessen, groene thee enz.) voorkomen sterftekans aan kanker en hart- en vaatziektes blijkt uit groot en langjarig bevolkingsonderzoek
- Elk mens verwerkt voeding weer anders. De darmflora is veel gevarieerder dan gedacht blijkt uit groot wetenschappelijk onderzoek
- vitamin D3 (cholecalciferol, 2000 IU/d) vermindert het ontstaan van gevorderde uitgezaaide vormen van kanker. Echter bij dikke en obese mensen is er geen statistisch significant verschil
- Vitamine D suppletie plus Omega-3 vetzuur vermindert niet statistisch significant het risico op kanker (793 vs 824 nieuwe diagnoses). Blijkt uit placebo gecontroleerde 5-jarige studie onder 25871 volwassenen van 50 jaar of ouder.
- Dagelijks gebruik van volkorenproducten - graanvezels voorkomen primaire leverkanker blijkt uit groot Amerikaans bevolkingsonderzoek
- Minder vlees, meer groente kan zowel de mens als de wereld redden, blijkt uit groot internaionaal onderzoek van groep van wetenschappers.
- Leefstijl speelt zeker een rol in het risico op het krijgen van cognitieve stoornissen en dementie - Alzheimer waarvan voeding de belangrijkste factor lijkt.
- Biologische geteelde voeding (groenten, vlees, vis en fruit) voorkomt kanker met 25 procent in vergelijking met standaard geteelde groenten en fruit
- PURE dieet adviseert 7 groepen van voeding waaronder ook soms vlees en zuivel te gebruiken op basis van studiepublicaties
- Wanneer het voedingspatroon voor 10 procent of meer bestaat uit junkfood zoals snacks, frisdrank enz. geeft dit een kans van 12 procent op het krijgen van kanker
- Dagelijks wat noten eten voorkomt diabetes 2, hart- en vaatziektes en ook kanker met 15 tot 40 procent blijkt uit grote reviewstudie
- Fruit en groenten voorkomen heupfracturen. 5 porties per dag versus nagenoeg niets geeft verschil van 88 procent risico op breken van heup.
- Plantaardig dieet vermindert de bloedwaarden hemoglobin A1c (HbA1c) en glucose bij diabetici blijkt uit meta analyse van 6 relevante studies
- Dieet heeft grote invloed op twee specifieke genetische afwijkingen bewijst deelstudie uit GECCO - de Genetics and Epidemiology of Colorectal Cancer Consortium (GECCO) - bij het risico op specifiek darmkanker.
- Het Driesdieet
- Gersondieet
- Het Houtsmullerdieet, wat houdt dat in?
- Moermandieet
- Dean Ornish dieet als preventie van kanker en hart - en vaatziekten
- Diëten - voeding als preventie van kanker:
Plaats een reactie ...
Reageer op "Vitamine D, omega-3-vetzuren en een eenvoudig thuisoefenprogramma kunnen het risico op kanker verminderen bij actieve volwassenen van 70 jaar en ouder"