Vitamine D-suppletie gedurende vijf jaar, met of zonder omega 3-vetzuren, verminderde auto-immuunziektes met 22%, terwijl omega 3-vetzuursuppletie met of zonder vitamine D het aantal auto-immuunziekten met 15% verminderde. Zo schrijven onderzoekers van de grote VITAL studie in hun studierapport. Gebaseerd op deze twee studies: ClinicalTrials.gov NCT01351805 and NCT01169259
Vertaling van de conclusies uit het studierapport:
Belangrijkste bevindingen:
- In dit grote primaire preventieonderzoek bij diverse oudere Amerikanen, resulteerde suppletie met vitamine D in een dosis van 2000 IE/dag gedurende ongeveer vijf jaar, alleen of in combinatie met 1 g/dag omega 3-vetzuren (460 mg eicosapentaeenzuur en 380 mg docosahexaeenzuur) tot een lagere incidentie van bevestigde auto-immuunziekte dan placebo.
- Suppletie met alleen omega 3-vetzuren verminderde de incidentie van auto-immuunziekten niet statistisch significant. Echter, wanneer deelnemers met een waarschijnlijke auto-immuunziekte werden geïncludeerd, verminderde omega 3-vetzuursuppletie het percentage met 18% in vergelijking met placebo en werd er een significante interactie gevonden in de loop van de tijd, wat wijst op een verhoogd effect na langere duur van de suppletie.
- Wanneer alleen de laatste drie jaar van de interventie in aanmerking werden genomen, had de vitamine D-groep 39% minder deelnemers met bevestigde auto-immuunziekte dan de placebogroep (P=0,005); terwijl de omega 3-vetzuurgroep 10% minder deelnemers had met bevestigde auto-immuunziekte dan de placebogroep (P=0,54).
- In deze twee-op-twee-studie verminderde suppletie met zowel vitamine D- als omega 3-vetzuren de auto-immuunziekte met ongeveer 30% vergeleken met alleen placebo.
- Het aantal deelnemers met individuele auto-immuunziekten was over het algemeen kleiner in de behandelingsgroepen dan in de placebogroepen; auto-immuunziekte van de schildklier (de meest uitdagende om te bevestigen met behulp van medische dossiers) en psoriasis waren uitzonderingen op dit patroon. Deze individuele verschillen waren niet statistisch significant, misschien vanwege het kleine aantal deelnemers met individuele ziekten.
- De incidentie van reumatoïde artritis was ongeveer 40% lager in de suppletiegroepen dan in de placebogroepen, hoewel gemeld werd dat <40 deelnemers een duidelijke ziekte hadden. Het langer volgen van proefpersonen zal duidelijk maken of deze procentuele verlagingen aanhouden.
Zie deze grafieken uit het studierapport:
Fig 1
Cumulative incidence rates of total autoimmune diseases in the VITAL (vitamin D and omega 3) trial. Hazard ratios are from Cox models controlled for age, sex, race, and randomization group in the opposite arm of the trial
Het volledige studieverslag is gratis in te zien of te downloaden. Klik daarvoor op de titel van het abstract:Vitamin D and marine omega 3 fatty acid supplementation and incident autoimmune disease: VITAL randomized controlled trial
BMJ 2022; 376 doi: https://doi.org/10.1136/bmj-2021-066452 (Published 26 January 2022)Cite this as: BMJ 2022;376:e066452Linked Opinion
Vitamin D and fish oil supplements and risk of autoimmune disease
- Jill Hahn, postdoctoral fellow123,
- Nancy R Cook, professor14,
- Erik K Alexander, chief of thyroid section5,
- Sonia Friedman, associate professor6,
- Joseph Walter, endpoints coordinator4,
- Vadim Bubes, senior analyst4,
- Gregory Kotler, senior programmer/analyst4,
- I-Min Lee, professor14,
- JoAnn E Manson, professor, chief of division of preventive medicine14,
- Karen H Costenbader, lupus program director2
- Correspondence to: K H Costenbader kcostenbader@bwh.harvard.edu (or @karen_kc123 on Twitter)
- Accepted 1 December 2021
Abstract
Objective To investigate whether vitamin D and marine derived long chain omega 3 fatty acids reduce autoimmune disease risk.
Design Vitamin D and omega 3 trial (VITAL), a nationwide, randomized, double blind, placebo controlled trial with a two-by-two factorial design.
Setting Nationwide in the United States.
Participants 25 871 participants, consisting of 12 786 men ≥50 years and 13 085 women ≥55 years at enrollment.
Interventions Vitamin D (2000 IU/day) or matched placebo, and omega 3 fatty acids (1000 mg/day) or matched placebo. Participants self-reported all incident autoimmune diseases from baseline to a median of 5.3 years of follow-up; these diseases were confirmed by extensive medical record review. Cox proportional hazard models were used to test the effects of vitamin D and omega 3 fatty acids on autoimmune disease incidence.
Main outcome measures The primary endpoint was all incident autoimmune diseases confirmed by medical record review: rheumatoid arthritis, polymyalgia rheumatica, autoimmune thyroid disease, psoriasis, and all others.
Results 25 871 participants were enrolled and followed for a median of 5.3 years. 18 046 self-identified as non-Hispanic white, 5106 as black, and 2152 as other racial and ethnic groups. The mean age was 67.1 years. For the vitamin D arm, 123 participants in the treatment group and 155 in the placebo group had a confirmed autoimmune disease (hazard ratio 0.78, 95% confidence interval 0.61 to 0.99, P=0.05). In the omega 3 fatty acids arm, 130 participants in the treatment group and 148 in the placebo group had a confirmed autoimmune disease (0.85, 0.67 to 1.08, P=0.19). Compared with the reference arm (vitamin D placebo and omega 3 fatty acid placebo; 88 with confirmed autoimmune disease), 63 participants who received vitamin D and omega 3 fatty acids (0.69, 0.49 to 0.96), 60 who received only vitamin D (0.68, 0.48 to 0.94), and 67 who received only omega 3 fatty acids (0.74, 0.54 to 1.03) had confirmed autoimmune disease.
Conclusions Vitamin D supplementation for five years, with or without omega 3 fatty acids, reduced autoimmune disease by 22%, while omega 3 fatty acid supplementation with or without vitamin D reduced the autoimmune disease rate by 15% (not statistically significant). Both treatment arms showed larger effects than the reference arm (vitamin D placebo and omega 3 fatty acid placebo).
Study registration ClinicalTrials.gov NCT01351805 and NCT01169259
Ethics statements
Ethical approval
The study protocol was approved by the institutional review board at Partners HealthCare System and monitored by an external data and safety monitoring board.
Data availability statement
Data from this study might be considered for release if the appropriate institutional review board approval and publication clearances have been obtained, and a project is approved by the VITAL oversight committee.
Footnotes
-
Contributors: All authors have contributed substantially to the conception or design of the work, or the acquisition, analysis or interpretation of data; drafting the work or revising it critically for important intellectual content; and final approval of the version published. All authors have agreed to be accountable for all aspects of the work in ensuring that questions related to the accuracy or integrity of any part of the work are appropriately investigated and resolved. JH is the study guarantor. The corresponding author attests that all listed authors meet authorship criteria and that no others meeting the criteria have been omitted.
-
Funding: This study was funded by the National Institutes of Health grants R01 AR059086, U01 CA138962, R01 CA138962. The funders had no role in considering the study design or in the collection, analysis, interpretation of data, writing of the report, or decision to submit the article for publication.
-
Competing interests: All authors have completed the ICMJE uniform disclosure form at www.icmje.org/disclosure-of-interest/ and declare: support from the National Institutes of Health for the submitted work; no financial relationships with any organisations that might have an interest in the submitted work in the previous three years; no other relationships or activities that could appear to have influenced the submitted work.
-
Dissemination to participants and related patient and public communities: We disseminate study results to VITAL participants using email and newsletters. We will make great efforts to also disseminate the results to the general public, given that this was a trial in a residential population with results generalizable to older adults. These results were recently presented at the plenary session of the American College of Rheumatology Scientific Convergence 2021 (online annual meeting), and will also be disseminated through press releases.
-
The lead author (the manuscript’s guarantor) affirms that the manuscript is an honest, accurate, and transparent account of the study being reported; that no important aspects of the study have been omitted; and that any discrepancies from the study as planned (and, if relevant, registered) have been explained.
-
Provenance and peer review: Not commissioned; externally peer reviewed.
This is an Open Access article distributed in accordance with the Creative Commons Attribution Non Commercial (CC BY-NC 4.0) license, which permits others to distribute, remix, adapt, build upon this work non-commercially, and license their derivative works on different terms, provided the original work is properly cited and the use is non-commercial. See: http://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0/.
References
Gerelateerde artikelen
- 60 plussers die dagelijks alcohol drinken, lopen een groter risico op vroegtijdig overlijden, met name als gevolg van kanker of hart- en vaatziekten.
- Broccoli blijkt risico op kanker sterk te verminderen blijkt uit meta-analyse van 37 studies waaronder 23 case control studies
- Olijfolie dagelijks vermindert de kans om te overlijden aan dementie - Alzheimer ongeacht voedingspatroon van de deelnemer blijkt uit 28 jarige studie onder 92 383 volwassenen
- Mediterrane dieet staat op de eerste plaats in Amerikaanse overzichtlijst als beste dieet om te volgen en met beste resultaten
- Gezondheidsraad adviseert meer plantaardige voeding en minder vlees en zuivel en eieren te eten.
- Plantaardige voeding en bewegen stopt ziekteprogressie van reumatische klachten en artrose en geneest vaak ook, bewijst recente Nederlandse studie
- Mediterraan dieet plus olijfolie voorkomt significant borstkanker en ook minder agressieve vorm van borstkanker, blijkt uit subanalyse van grote langjarige studie naar risico op hart- en vaatziektes bij vrouwen uit hoge risicogroep copy 1
- Gepersonaliseerd dieet gesplitst in het eiwitdieet en onverzadigdvetdieet dat is afgestemd op de persoonlijke stofwisseling had meer effect op hart- en vaatgezondheid en de bloedsuikerwaarden dan algemene voedingsadviezen blijkt uit Nederlands onderzoek
- Sterk bewerkte voedingsmiddelen zoals voorverpakte soepen, sauzen, diepvriespizza's, kant-en-klare maaltijden en pleziervoedsel zoals hotdogs, frisdrank, enz. veroorzaken kanker en leidt tot eerder overlijden aldus nieuwe grote studies
- Vitamine D-suppletie met of zonder omega 3-vetzuren, verminderde op 5 jaar auto-immuunziekten met 22 procent, terwijl omega 3-vetzuursuppletie met of zonder vitamine D het aantal auto-immuunziekten met 15 procent verminderde
- Mensen die regelmatig fruit eten hebben minder last van depressies dan mensen die minder fruit eten en meer hartige hapjes die daarentegen meer angst kennen en depressieve gevoelens
- Dieet met veelal onbewerkt voedsel met verse producten en volkoren granen, magere zuivel en magere eiwitbronnen blijkt depressiviteit te kunnen voorkomen.
- Ongezonde leefstijl waaronder roken, voedingspatroon, en ook stress en leefomgeving bepalen diversiteit van darmmicrobioom en zijn gerelateerd aan meer ziek zijn, korter leven. Omgekeerd: een gezonde diverse darmflora geeft langer en gezonder leven.
- Het effect van voeding en supplementen op prikkelbare darm syndroom (PDS) kan verbeterd worden door bepaalde voeding wel en niet te eten.
- Dieet: Een optimaal voedingspatroon (Mediterraan dieet) kan jongere mensen 10 tot 13 jaar langer leven geven in vergelijking met een Westers dieet
- Koffie bevordert gezondheid en enkele koppen per dag vermindert risico op sterfte door alle oorzaken met 27 procent. Blijkt uit grote langjarige studie
- Vitamine D en de kans op het krijgen van huidkanker van het type melanoom. Een reviewstudie met uitleg over recente ontwikkelingen. copy 1
- Kytogeen dieet bij patienten met eierstokkanker en endometriosekanker verbetert fysiek functioneren, vergroot de energie, vermindert vermoeidheid, en vermindert hongergevoel.
- probiotica - melkzuurbacterien verbeteren constipatie bij patiënten met de ziekte van Parkinson.
- Onderzoeksproject laat dringende noodzaak zien voor aanleren gezond gedrag op basisschool. BMI (body-mass index) bij kinderen op een gezonde basisschool was na vier jaar veel beter vergeleken met kinderen op de controlescholen
- patiënten met reuma, diabetes of aderverkalking kunnen met overwegend plantaardig dieet zichzelf gezonder eten blijkt mer en meer uit grote studies
- Fruit en groenten met veel flavonoiden (appels, broccoli, bosbessen, groene thee enz.) voorkomen sterftekans aan kanker en hart- en vaatziektes blijkt uit groot en langjarig bevolkingsonderzoek
- Elk mens verwerkt voeding weer anders. De darmflora is veel gevarieerder dan gedacht blijkt uit groot wetenschappelijk onderzoek
- vitamin D3 (cholecalciferol, 2000 IU/d) vermindert het ontstaan van gevorderde uitgezaaide vormen van kanker. Echter bij dikke en obese mensen is er geen statistisch significant verschil
- Vitamine D suppletie plus Omega-3 vetzuur vermindert niet statistisch significant het risico op kanker (793 vs 824 nieuwe diagnoses). Blijkt uit placebo gecontroleerde 5-jarige studie onder 25871 volwassenen van 50 jaar of ouder.
- Dagelijks gebruik van volkorenproducten - graanvezels voorkomen primaire leverkanker blijkt uit groot Amerikaans bevolkingsonderzoek
- Minder vlees, meer groente kan zowel de mens als de wereld redden, blijkt uit groot internaionaal onderzoek van groep van wetenschappers.
- Leefstijl speelt zeker een rol in het risico op het krijgen van cognitieve stoornissen en dementie - Alzheimer waarvan voeding de belangrijkste factor lijkt.
- Biologische geteelde voeding (groenten, vlees, vis en fruit) voorkomt kanker met 25 procent in vergelijking met standaard geteelde groenten en fruit
- PURE dieet adviseert 7 groepen van voeding waaronder ook soms vlees en zuivel te gebruiken op basis van studiepublicaties
- Wanneer het voedingspatroon voor 10 procent of meer bestaat uit junkfood zoals snacks, frisdrank enz. geeft dit een kans van 12 procent op het krijgen van kanker
- Dagelijks wat noten eten voorkomt diabetes 2, hart- en vaatziektes en ook kanker met 15 tot 40 procent blijkt uit grote reviewstudie
- Fruit en groenten voorkomen heupfracturen. 5 porties per dag versus nagenoeg niets geeft verschil van 88 procent risico op breken van heup.
- Plantaardig dieet vermindert de bloedwaarden hemoglobin A1c (HbA1c) en glucose bij diabetici blijkt uit meta analyse van 6 relevante studies
- Dieet heeft grote invloed op twee specifieke genetische afwijkingen bewijst deelstudie uit GECCO - de Genetics and Epidemiology of Colorectal Cancer Consortium (GECCO) - bij het risico op specifiek darmkanker.
- Het Driesdieet
- Gersondieet
- Het Houtsmullerdieet, wat houdt dat in?
- Moermandieet
- Dean Ornish dieet als preventie van kanker en hart - en vaatziekten
- Diëten - voeding als preventie van kanker:
Plaats een reactie ...
Reageer op "Vitamine D-suppletie met of zonder omega 3-vetzuren, verminderde op 5 jaar auto-immuunziekten met 22 procent, terwijl omega 3-vetzuursuppletie met of zonder vitamine D het aantal auto-immuunziekten met 15 procent verminderde"