Raadpleeg ook literatuurlijsten niet-toxische middelen en behandelingen van arts-bioloog drs. engelbert Valstar.
5 april 2019: Bron: NEJM april 2019
Vitamin D3 (cholecalciferol) (2000 IU per dag) plus Omega-3 vetzuur (1 gram per dag) geeft geen minder risico op invasieve kanker of hart- en vaatziektes in vergelijking met een placebo. Dit blijkt uit de resultaten van een 5-jarige placebo gecontroleerde studie bij totaal 25871 volwassenen. (Mannen waren 50 jaar of ouder. vrouwen vanaf 55 jaar)
Er waren wel minder nieuwe diagnoses van kanker (793 vs 824) en ook minder sterfgevallen gerelateerd aan kanker (396 vs 409) maar dit was niet statistisch significant.
Het volledige studierapport: Vitamin D Supplements and Prevention of Cancer and Cardiovascular Disease is tegen betaling in te zien.
Hier het abstract van de studie zoals gepubliceerd in NEJM janauri 2019:
Vitamin D Supplements and Prevention of Cancer and Cardiovascular Disease
Abstract
Background
It is unclear whether supplementation with vitamin D reduces the risk of cancer or cardiovascular disease, and data from randomized trials are limited.
Methods
We conducted a nationwide, randomized, placebo-controlled trial, with a two-by-two factorial design, of vitamin D3 (cholecalciferol) at a dose of 2000 IU per day and marine n−3 (also called omega-3) fatty acids at a dose of 1 g per day for the prevention of cancer and cardiovascular disease among men 50 years of age or older and women 55 years of age or older in the United States. Primary end points were invasive cancer of any type and major cardiovascular events (a composite of myocardial infarction, stroke, or death from cardiovascular causes). Secondary end points included site-specific cancers, death from cancer, and additional cardiovascular events. This article reports the results of the comparison of vitamin D with placebo.
Results
A total of 25,871 participants, including 5106 black participants, underwent randomization. Supplementation with vitamin D was not associated with a lower risk of either of the primary end points. During a median follow-up of 5.3 years, cancer was diagnosed in 1617 participants (793 in the vitamin D group and 824 in the placebo group; hazard ratio, 0.96; 95% confidence interval , 0.88 to 1.06; P=0.47). A major cardiovascular event occurred in 805 participants (396 in the vitamin D group and 409 in the placebo group; hazard ratio, 0.97; 95% CI, 0.85 to 1.12; P=0.69). In the analyses of secondary end points, the hazard ratios were as follows: for death from cancer (341 deaths), 0.83 (95% CI, 0.67 to 1.02); for breast cancer, 1.02 (95% CI, 0.79 to 1.31); for prostate cancer, 0.88 (95% CI, 0.72 to 1.07); for colorectal cancer, 1.09 (95% CI, 0.73 to 1.62); for the expanded composite end point of major cardiovascular events plus coronary revascularization, 0.96 (95% CI, 0.86 to 1.08); for myocardial infarction, 0.96 (95% CI, 0.78 to 1.19); for stroke, 0.95 (95% CI, 0.76 to 1.20); and for death from cardiovascular causes, 1.11 (95% CI, 0.88 to 1.40). In the analysis of death from any cause (978 deaths), the hazard ratio was 0.99 (95% CI, 0.87 to 1.12). No excess risks of hypercalcemia or other adverse events were identified.
Conclusions
Supplementation with vitamin D did not result in a lower incidence of invasive cancer or cardiovascular events than placebo. (Funded by the National Institutes of Health and others; VITAL ClinicalTrials.gov number, NCT01169259.)
Gerelateerde artikelen
- 60 plussers die dagelijks alcohol drinken, lopen een groter risico op vroegtijdig overlijden, met name als gevolg van kanker of hart- en vaatziekten.
- Broccoli blijkt risico op kanker sterk te verminderen blijkt uit meta-analyse van 37 studies waaronder 23 case control studies
- Olijfolie dagelijks vermindert de kans om te overlijden aan dementie - Alzheimer ongeacht voedingspatroon van de deelnemer blijkt uit 28 jarige studie onder 92 383 volwassenen
- Mediterrane dieet staat op de eerste plaats in Amerikaanse overzichtlijst als beste dieet om te volgen en met beste resultaten
- Gezondheidsraad adviseert meer plantaardige voeding en minder vlees en zuivel en eieren te eten.
- Plantaardige voeding en bewegen stopt ziekteprogressie van reumatische klachten en artrose en geneest vaak ook, bewijst recente Nederlandse studie
- Mediterraan dieet plus olijfolie voorkomt significant borstkanker en ook minder agressieve vorm van borstkanker, blijkt uit subanalyse van grote langjarige studie naar risico op hart- en vaatziektes bij vrouwen uit hoge risicogroep copy 1
- Gepersonaliseerd dieet gesplitst in het eiwitdieet en onverzadigdvetdieet dat is afgestemd op de persoonlijke stofwisseling had meer effect op hart- en vaatgezondheid en de bloedsuikerwaarden dan algemene voedingsadviezen blijkt uit Nederlands onderzoek
- Sterk bewerkte voedingsmiddelen zoals voorverpakte soepen, sauzen, diepvriespizza's, kant-en-klare maaltijden en pleziervoedsel zoals hotdogs, frisdrank, enz. veroorzaken kanker en leidt tot eerder overlijden aldus nieuwe grote studies
- Vitamine D-suppletie met of zonder omega 3-vetzuren, verminderde op 5 jaar auto-immuunziekten met 22 procent, terwijl omega 3-vetzuursuppletie met of zonder vitamine D het aantal auto-immuunziekten met 15 procent verminderde
- Mensen die regelmatig fruit eten hebben minder last van depressies dan mensen die minder fruit eten en meer hartige hapjes die daarentegen meer angst kennen en depressieve gevoelens
- Dieet met veelal onbewerkt voedsel met verse producten en volkoren granen, magere zuivel en magere eiwitbronnen blijkt depressiviteit te kunnen voorkomen.
- Ongezonde leefstijl waaronder roken, voedingspatroon, en ook stress en leefomgeving bepalen diversiteit van darmmicrobioom en zijn gerelateerd aan meer ziek zijn, korter leven. Omgekeerd: een gezonde diverse darmflora geeft langer en gezonder leven.
- Het effect van voeding en supplementen op prikkelbare darm syndroom (PDS) kan verbeterd worden door bepaalde voeding wel en niet te eten.
- Dieet: Een optimaal voedingspatroon (Mediterraan dieet) kan jongere mensen 10 tot 13 jaar langer leven geven in vergelijking met een Westers dieet
- Koffie bevordert gezondheid en enkele koppen per dag vermindert risico op sterfte door alle oorzaken met 27 procent. Blijkt uit grote langjarige studie
- Vitamine D en de kans op het krijgen van huidkanker van het type melanoom. Een reviewstudie met uitleg over recente ontwikkelingen. copy 1
- Kytogeen dieet bij patienten met eierstokkanker en endometriosekanker verbetert fysiek functioneren, vergroot de energie, vermindert vermoeidheid, en vermindert hongergevoel.
- probiotica - melkzuurbacterien verbeteren constipatie bij patiënten met de ziekte van Parkinson.
- Onderzoeksproject laat dringende noodzaak zien voor aanleren gezond gedrag op basisschool. BMI (body-mass index) bij kinderen op een gezonde basisschool was na vier jaar veel beter vergeleken met kinderen op de controlescholen
- patiënten met reuma, diabetes of aderverkalking kunnen met overwegend plantaardig dieet zichzelf gezonder eten blijkt mer en meer uit grote studies
- Fruit en groenten met veel flavonoiden (appels, broccoli, bosbessen, groene thee enz.) voorkomen sterftekans aan kanker en hart- en vaatziektes blijkt uit groot en langjarig bevolkingsonderzoek
- Elk mens verwerkt voeding weer anders. De darmflora is veel gevarieerder dan gedacht blijkt uit groot wetenschappelijk onderzoek
- vitamin D3 (cholecalciferol, 2000 IU/d) vermindert het ontstaan van gevorderde uitgezaaide vormen van kanker. Echter bij dikke en obese mensen is er geen statistisch significant verschil
- Vitamine D suppletie plus Omega-3 vetzuur vermindert niet statistisch significant het risico op kanker (793 vs 824 nieuwe diagnoses). Blijkt uit placebo gecontroleerde 5-jarige studie onder 25871 volwassenen van 50 jaar of ouder.
- Dagelijks gebruik van volkorenproducten - graanvezels voorkomen primaire leverkanker blijkt uit groot Amerikaans bevolkingsonderzoek
- Minder vlees, meer groente kan zowel de mens als de wereld redden, blijkt uit groot internaionaal onderzoek van groep van wetenschappers.
- Leefstijl speelt zeker een rol in het risico op het krijgen van cognitieve stoornissen en dementie - Alzheimer waarvan voeding de belangrijkste factor lijkt.
- Biologische geteelde voeding (groenten, vlees, vis en fruit) voorkomt kanker met 25 procent in vergelijking met standaard geteelde groenten en fruit
- PURE dieet adviseert 7 groepen van voeding waaronder ook soms vlees en zuivel te gebruiken op basis van studiepublicaties
- Wanneer het voedingspatroon voor 10 procent of meer bestaat uit junkfood zoals snacks, frisdrank enz. geeft dit een kans van 12 procent op het krijgen van kanker
- Dagelijks wat noten eten voorkomt diabetes 2, hart- en vaatziektes en ook kanker met 15 tot 40 procent blijkt uit grote reviewstudie
- Fruit en groenten voorkomen heupfracturen. 5 porties per dag versus nagenoeg niets geeft verschil van 88 procent risico op breken van heup.
- Plantaardig dieet vermindert de bloedwaarden hemoglobin A1c (HbA1c) en glucose bij diabetici blijkt uit meta analyse van 6 relevante studies
- Dieet heeft grote invloed op twee specifieke genetische afwijkingen bewijst deelstudie uit GECCO - de Genetics and Epidemiology of Colorectal Cancer Consortium (GECCO) - bij het risico op specifiek darmkanker.
- Het Driesdieet
- Gersondieet
- Het Houtsmullerdieet, wat houdt dat in?
- Moermandieet
- Dean Ornish dieet als preventie van kanker en hart - en vaatziekten
- Diëten - voeding als preventie van kanker:
Plaats een reactie ...
Reageer op "Vitamine D suppletie plus Omega-3 vetzuur vermindert niet statistisch significant het risico op kanker (793 vs 824 nieuwe diagnoses). Blijkt uit placebo gecontroleerde 5-jarige studie onder 25871 volwassenen van 50 jaar of ouder."