Internistenbezoek volgde. Deze specialist vertelde me meer over non-Hodgkin lymfomen. Al jaren was ik erg moe en ook was ik nogal tobberig en zwaarmoedig, terwijl ik als vrolijk bekend stond. De internist vertelde dat de ziekte al lange tijd aanwezig moest zijn, dat het een chronische aandoening was, en dat de levensverwachting gemiddeld 10 jaar was. Een ander verhaal dan dat van de chirurg. Dat bericht kwam hard aan: ik was 55 jaar, en wenste m'n man, m'n kinderen (liefst kleinkinderen!) nog lang te kunnen meemaken! Ik hoorde dat sinds enige jaren een zgn. wait-and-see beleid (=gecontroleerd afwachten) werd gepropageerd bij lymfomen met een lage maligniteitsgraad. Dat betekende géén chemokuren of radiotherapie (iets wat ik al nooit gewild had). Het klonk me als muziek in de oren! Er volgde een beenmergpunctie en een CT-scan, waaruit bleek dat de lymfomen in alvleesklier en langs de aorta voorkwamen. Ik mocht nadenken over Iscador injecties (een natuurlijk, immuunsysteem versterkend middel), voelde er aanvankelijk niet voor (wilde niet zo "ziekig" doen) maar startte er in juni mee, na een succesverhaal over een van zijn patiënten te hebben gehoord, en aan het idee te zijn gewend. De internist stelde verder voor naar het AMC te gaan om te worden voorgelicht over een wetenschappelijk onderzoek (een zogeheten trial) m.b.t. stamceltransplantatie, mocht dat ooit nodig zijn. De post bracht net voor vertrek naar Amsterdam de aangevraagde brochure van het KWF getiteld: Non-Hodgkin Lymfomen, zodat ik me onderweg kon oriënteren over mijn kwaal. Al met al wist ik er nog weinig van, zo bleek bij lezing. Tijdens het gesprek over deze trial dacht ik: het moet gek lopen wil het zover komen, dat ik dat allemaal zou ondergaan! Bij thuiskomst zei ik tegen mijn man: "Nu wil ik óók een Moerman arts raadplegen"! Via het Landelijk Informatiecentrum Moermantherapie kregen we het adres van Valstar in Den Haag. (noot redactie: zie adressen Valstar pagina nuttige adressen) Zijn eerste vraag aan mijn man was: "Rookt uw vrouw"? "Nee, nooit"! kreeg hij ten antwoord. Begin juni kon ik terecht. Veel supplementen kreeg ik voorgeschreven + dieet à la Houtsmuller/Moerman. (noot redactie: zie pagina Houtsmullerdieet voor wat dieet inhoudt)

Ik wende snel aan het aan hedendaagse inzichten aangepaste - zoveel smakelijker - dieet. Mijn smaak veranderde. Alhoewel ik altijd een echte snoepster was, miste ik de taart, chocola en andere zoetigheden niet, door het nuttigen van (zomer)fruit. Tegenwoordig volsta ik met de geur van chocola. Ik heb me aangewend mee te genieten als anderen iets lekkers eten. Gasten die bij ons (Moerman)eten nuttigen, vinden het heel smakelijk Er zijn ook kookboekjes voor het Houtsmuller/Moerman dieet. (noot redactie: elke dag staat op de startpagina van deze site een receptbereid volgens het Houtsmullerdieet) Gelukkig is er veel van wat het dieet voorschrijft te koop bij natuurwinkels. Mijn man verdiepte zich in de achtergronden van de Moerman therapie en kookte de heerlijkste gerechten! Hij ontpopte zich als een waar Moermankok. Ook bestudeerde hij de medische achtergrond van non-Hodgkin, waardoor hij behoorlijk ongerust was. Ik had niet zo'n behoefte aan medische informatie buiten hetgeen ik in de brochure over deze ziekte las en van de artsen vernam. Ik handelde meer vanuit mijn intuïtie en verder las ik hoopvolle en inspirerende boeken. Het maandelijks magazine "Uitzicht" van de Moermanvereniging bemoedigde - en nóg - me ook. (noot redactie: zie voor adres enz. van Moermanverening pagina nuttige adressen)


Plaats een reactie ...

Reageer op "Wait and see beleid bij lymfklierkanker en waarom voor het Houtsmullerdieet en aanvullend voedingsuppletie gekozen"


Gerelateerde artikelen
 

Gerelateerde artikelen

Inleiding en waarom deze pagina >> Vooraf aan de diagnose lymfklierkanker >> Wait and see beleid bij lymfklierkanker >> Hoe mevrouw Bruins met haar >> Enkele tips van mw. Bruins >> Het supplementenlijstje van >> Lymfklierkanker - Non-Hodgkin: >>