Update 26 oktober 2023: Keila is donderdag 12 oktober bevallen van een gezonde zoon Kendry. Alleen Yajaira was bij de bevalling in Keila haar huisje die nog geen drie uur duurde. Ze hadden geen tijd naar het ziekenhuis te gaan en Yajaira heeft dus als vroedvrouw geholpen. Zij stuurden een uur na de geboorte al een foto via Whatsapp. Kendry is helemaal gezond en ook Keila is inmiddels goed hersteld. 

Ik moet zeggen toen ik hoorde dat Keila zwanger was was ik echt beetje onthutst en ook wel teleurgesteld. Zij hebben geen werk, geen geld en elke dag is het maar afwachten of ze iets te eten hebben. En dan zonder voorbehoedsmiddelen sex hebben begrijp ik gewoon niet. Maar nu de baby is geboren ben ik toch ook weer blij dat alles goed is verlopen en beiden gezond zijn. 

Update 15 juli 2023: Afgelopen weken op vakantie geweest in de Dominicaanse Republiek. En uiteraard een aantal keren bij Yajaira en Keila op bezoek geweest. Zoals altijd werd ik altijd heel hartelijk ontvangen. Ook door de kinderen waarmee het heel goed gaat. Want ondanks dat ze het economisch soms heel moeilijk hebben zijn de kinderen heel gezond en doen Jasmin en Jose ook Yajaira en Keila het goed op school. Allemaal zijn ze over naar het volgende jaar. Jose begint op de lagere school in groep 1. 

Het winkeltje is verhuurd en de ruimte naast het winkeltje is omgebouwd tot een woonruimte dat inmiddels ook verhuurd is. In mijn ogen voor te weinig geld allemaal maar in Villa Verde waar zij wonen is gewoon een hele arme buurt en hebben mensen heel weinig geld. Maar het geeft Yajaira en Dirson in ieder geval iets aan extra geld. 

Ik vind het heel jammer dat de exploitatie van het winkeltje niet is gelukt maar voor Yajaira was het gewoon niet te doen met vier kleine kinderen in huis. Zij raakte overspannen en nu zag ik weer een goedlachse Yajaira. Zij is gewoon  meer moeder dan een onderneemster. En de kinderen varen er wel bij.

Terugkijkend is het toch een heel geslaagd project geworden. Ze wonen in een voor daar prachtig huis, kinderen volgen onderwijs, iedereen is gezond. En dat was in 2017 heel anders.  En dat geeft toch een goed gevoel.  

update 21 maart 2023:

A.s. donderdag, 23 maart 2023, ga ik weer op bezoek bij Yajaira en Keila. Emily is jarig, zij wordt drie jaar dus dat is wel leuk om dan op bezoek te gaan. Zij hebben het wel heel lastig allemaal. Geen werk, behalve Dirson werkt zo nu en dan, maar zijn werk aan de metro zit erop en hier krijg je geen werkeloosheid uitkering of wat dan ook. Geen werk is geen inkomen en het leven is ook hier heel veel duurder dan een jaar geleden bv.

Ik help hun nog steeds wel zo nu en dan financieel maar ik heb zelf ook niet al te veel geld. Ik vind het jammer dat het winkeltje eigenlijk is mislukt al is er misschien nog een mogelijkheid een nieuwe start te maken. Maar dat hoor ik donderdag dan wel vermoed ik. Positief is dat iedereen wel naar school blijft gaan, Yasmin en Keiny doen het heel goed op school. En ook Yajaira en Keila maken hun huiswerk en gaan 1 dag per week naar school voor volwassenen. Yajaira voelt zich ook wel wat beter en heeft meer rust nu ze niets hoeft te doen in het winkeltje. Al zijn er dus veel zorgen over geld. 

Mocht er iemand zijn die hun wilt helpen dan kunt u iets geven via de rekening van de Stichting. Ik zorg er dan voor dat het bij hun komt. 

Onze rekening is IBANcode is NL79 RABO 0372 9311 38 t.n.v. Stichting Gezondheid Actueel in Terneuzen. Onze  BIC/SWIFTCODE RABONL2U Als u geld overmaakt doe dat dan eventueel onder vermelding gift voor project Santo Domingo

update 21 december 2022: 

Vandaag ben ik tot Kerst op bezoek bij Yajaira en haar man Dilson. En ook bezoek ik Keila zo nu en dan, die 10 minuten lopen hier vandaan woont. Het winkeltje is na overleg met mij voorlopig stil gelegd omdat Yajaira het niet aan kan naast de zorg voor vier kleine kinderen. Yajaira is overspannen eigenlijk. Zij hebben besloten om de winkelruimte vanaf 1 janauri 2023 tijdelijk voor een half jaar te verhuren aan kennissen. Daardoor kan Yajaire herstellen en vooral ook haar middelbare school afmaken  Daarvoor gaat ze elke zaterdag naar school en maakt ze verder elke dag huiswerk en lessen via een tablet die ze mag lenen van school. Ze hoopt dit juni 2023 af te maken. Daarna zien ze verder. 

Ik was wel teleurgesteld in eerste instantie omdat er veel in het winkeltje is geïnvesteerd en het best wel redelijk liep. Ik vond dat Yajaira te weinig energie stak in het presenteren van haar producten. Wat ze ook meermaal heeft bevestigd. Maar ze kon en kan het niet opbrengen. Ze sliep erg slecht en had totaal geen energie. Maar nu ik met hun heb gesproken en overlegd begrijp ik het wel.

Het is wel pijnlijk te zien hoe moeilijk zij het hebben financieel. Het is bijna niet voor te stellen als je niet zelf hier bent geweest maar Keila en Yajaira hebben soms geen geld om de bus naar school te betalen. En dan hebben we het over dop. 100,-- = € 2,--. Om maar niet te spreken over een lege koelkast de meeste dagen. Gisteren ben ik hierheen gekomen en Yajaira had niets aan eten in haar koelkast. Behalve wat eieren en rijst en paar blikjes sardines. En het gas om te koken was op.  Dilson werkt 6 dagen per week, 10 tot 12 uur per dag maar komt dan met zijn inkomen nog niet boven de dop. 27.000,-- (= € ca. 500,--) uit. En de prijzen van veel producten in de supermarkt liggen gelijk en nauwelijks lager dan in Nederland. Melkpoeder voor de kleinsten is zelfs duurder dan in Nederland. Maar goed zij zijn hier aan gewend want hun armoede is structureel. Ik had gehoopt hun eruit te halen maar lukt dus nog niet echt. Al is hun leven al wel heel veel beter dan 5 jaar geleden toen ik hun ontmoette. Het huis van Yajaira is een zegen voor hun. 

Wat echt mooi is te zien is dat Yasmin en Keini het erg goed doen op school. Inmiddels gaat Jose ook naar school en Emily naar een opvang. En zowel Keila als Yajaira gaan trouw elke zaterdag naar school. En de armoede tast niet hun vrolijkheid en plezier aan. Althans niet naar buiten toe is dat te zien aan hun. Uit gesprekken met Keila en Yajaira weet ik wel dat zij zich soms heel veel zorgen maken, vooral over de kinderen en depressieve gevoelens kennen. Zij zijn van die moeders die alles opzij zetten voor hun kinderen maar weinig voor zichzelf zorgen. 

De komende dagen wil ik proberen samen met Keila en Yajaira een menu samen te stellen voor de kerstavond op 24 december. En hopelijk kunnen we met elkaar genieten van een echt Kerstdiner. Al zal dat wel anders zijn dan ik gewend ben bij Liza te krijgen. Maar Ramon kan dan ook heel goed koken en zij hebben geen financiële problemen. 

Ik hou jullie wel op de hoogte de komende weken dat ik nog hier ben. 

Update 26 juni 2022: 

Toen ik in Santo Domingo verbleef had ik veel contact met Yajaira en haar man en Keila (Yajaira bracht me ook pijnstillers en eten in het hotel toen ik ziek was). We hebben paar keer goed gepraat hoe de verkoop van producten via het winkeltje aan te pakken. Waar zij woont is het heel veel bittere armoede en ook daar zijn de prijzen heel erg gestegen. Dus weinig mensen hebben geld om te besteden. Maar samen met hun hebben we een plan van aanpak gemaakt en heb ik extra geld gegeven om voorraad te kopen en het winkeltje heeft nu een behoorlijk aanbod aan producten. Vorige week hebben we samen voor het eerst ook vlees gekocht en groenten en fruit. Hopelijk gaat het hun lukken om een eigen inkomen te genereren uit het winkeltje. Op mijn prive facebookpagina staat een video met de producten die nu in het winkeltje te koop zijn. 

Update 15 februari: Het buurtwinkeltje is zo goed als af. En ik sluit hierbij het crowdfunding project. Iedereen heel hartelijk dank voor jullie bijdrages. Zie ook het verhaaltje van mijn vakantie naar Dominicaanse Republiek

Update 28 december 2021: Van het geld is inmiddels al behoorlijk wat bijgebouwd. Er ligt een zinken dak en muren zijn op hoogte en de cementen vloer ligt er ook in. Er ontbreken nog een goede veiligheidsdeur en een raam. We hebben schat ik nog ruwweg €  1.000,-- nodig. En daarna zouden ze kunnen starten.

Crowdsurfingproject om de familie Rosario, Yajaira en Keila, aan een buurtwinkeltje te helpen zodat zij zelf een inkomen kunnen gaan verdienen. 

Onze rekening is IBANcode is NL79 RABO 0372 9311 38 t.n.v. Stichting Gezondheid Actueel in Terneuzen. Onze  BIC/SWIFTCODE RABONL2U Als u geld overmaakt doe dat dan eventueel onder vermelding gift voor project Santo Domingo. Maaar donatie of gift is al voldoende voor de belastingdienst. 

Tot vandaag 28 december 2021 hebben we €  940,-- ontvangen van de nodige €  2.500,--


Waarom dit crowdsurfingproject? Zie ook foto's onderaan.

Zoals sommigen wel weten heb ik met wat hulp van anderen de afgelopen jaren een familie wonend in Santo Domingo in een van de armste wijken van Santo Domingo financieel regelmatig en structureel geholpen zodat hun kinderen naar school kunnen en zij te eten hebben elke dag. Ook Yajaira probeert op dit moment de middelbare school af te maken via volwassenenonderwijs. Zij mochten nooit naar school, zelfs niet de lagere school omdat er geen geld voor was. Alleen hun oudere broer is wel naar school gegaan en heeft ook goede baan. Maar hij heeft inmiddels een vrouw en kinderen en kan niet voor iedereen zorgen, al helpt hij zijn moeder wel zo nu en dan financieel. 

Toen ik via via met hun in contact kwam in 2017 heb ik me hun situatie erg aangetrokken en me voorgenomen hun een iets beter leven te geven. Ik zou graag foto's laten zien maar uit privacy overwegingen doe ik dat maar niet. Hoewel zij er geen bezwaar tegen hebben. Maar ik wil dat eigenlijk niet. 
 
Vanaf voorjaar 2020 heb ik met hulp van anderen en in samenwerking met een vriend van hun vader die leiding geeft in een bouwbedrijf en dus dagelijks huizen bouwt, een huis laten bouwen voor Yajaira en haar kinderen. Keila woont nog steeds in een huisje van hout en zinkplaten. Zij wonen beiden in een moerasgebied waar veel malaria en dengue heerst. Zo is Yajaira met ernstige vorm van dengue in 2019 op de IC terecht gekomen met hele hoge koorts. Dus een verbeterde hygiene was eerste prioriteit voor haar en haar kinderen. Maar voor de eerste keer in hun leven hebben zij nu stromend water in huis, een betegelde woonkamer en een betegelde WC en douche met water uit een tank op het dak maar wel de ervaring geeft: dit is een douche. Het huis is van binnen inmiddels heel mooi geworden. (zie foto's onderaan dit artikel). Maand voor maand is dit opgebouwd en Yajaira heeft zich altijd aan onze afspraken gehouden en stuurde mij altijd facturen van wat het had gekost. 

Afgelopen jaar zijn we ook begonnen met een aanbouw waarin Yajaira en ik hoop ook haar zus Keila een colmado - buurtwinkeltje met eten, drinken en andere huishoudelijke producten zouden willen beginnen. Elke week kocht Yajaira van het geld wat ik haar stuurde een paar zakken cement en wat blokken en als er genoeg was gespaard werd er dan weer een stukje bijgebouwd of tegels gelegd bv.. Hun vader verongelukte in 2014 en hij had altijd een redelijk goed lopende colmado - buurtwinkel. Yajaira en Keila zouden dat graag weer opnieuw willen opzetten om zo geld te verdienen om voor hun zelf en hun kinderen een inkomen te hebben. 

Maar door corona is de bouw op een bepaald moment stopgezet, ook omdat ik naast mijn wekelijkse ondersteuning aan hen niet genoeg extra geld heb om het af te maken. En ook omdat afgelopen zomer Keila ziek werd en Yajaire een motorongeluk kreeg samen met een vriend waardoor ze in het ziekenhuis terecht kwam. Het geld dat ik stuurde was nodig voor medicijnen en onderzoek. En voor het kopen van eten en drinken, want het dagelijkse leven daar is stukken duurder geworden. Bv vlees, kip, eieren en groenten en fruit verdubbelden in prijs. Evenals de bouwmaterialen.

De muren voor het winkeltje staan al overeind maar er moet nog een dak op, een cementenvloer gelegd en beveiligde deuren en ramen. Samen met Yajaira en de man die het huis heeft gebouwd heb ik een berekening gemaakt en voor ongeveer €  2.500,-- zou het afgebouwd kunnen worden. En daarnaast zou er nog geld nodig zijn om een vrieskist en koelkast aan te schaffen, maar dat kan ook op afbetaling gekocht worden. Plus wat eerste geld om wat voorraad te kopen, maar dat is niet het grootste probleem. In feite zou naar mijn inschatting die ik dus gedaan heb samen met de man die haar huis heeft gebouwd met €  2.500,-- een winkelruimte afgebouwd kunnen worden.

Een paar mensen die ik dit vertelde zeiden waarom zet je niet een crowdfundingproject op? Ik heb daarna een paar platforms eens bekeken maar bij ieder platform moet je een bepaald percentage betalen en iets teruggeven als beloning. En vooral dat laatste kan ik niet. 

Via de website en onze Stichting kan ik wel iets aanbieden en dat is een donateurschap waar een aantal voordelen aan verbonden zijn en omdat we een Goede Doelen Stichting zijn is een donatie ook eventueel aftrekbaar. Of bedrijven of organisaties kunnen we ook een factuur sturen en eventueel een plaats aanbieden in de reclamecaroussel. 

Dus mijn vraag is of er mensen zijn die Yajaira en Keila en hun kinderen willen helpen om een buurtwinkeltje af te bouwen en te starten met verkopen. Het afbouwen zou in 1 maand klaar kunnen zijn. Misschien nog wel voor Kerst als ze maandag a.s. zouden kunnen beginnen. Al is dat wellicht iets te optimistisch. Maar als er geld is kan er wel veel in de Dominicaanse Republiek. 

Onze rekening is IBANcode is NL79 RABO 0372 9311 38 t.n.v. Stichting Gezondheid Actueel in Terneuzen. Onze  BIC/SWIFTCODE RABONL2U Als u geld overmaakt doe dat dan eventueel onder vermelding gift voor project Santo Domingo. Maaar donatie of gift is al voldoende voor de belastingdienst. 

Update 15 februari: Het buurtwinkeltje is zo goed als af. En ik sluit hierbij het crowdfunding project. Iedereen heel hartelijk dank voor jullie bijdrages. Zie ook het verhaaltje van mijn vakantie naar Dominicaanse Republiek

Update 28 december 2021: Van het geld is inmiddels al behoorlijk wat bijgebouwd. Er ligt een zinken dak en muren zijn op hoogte en de cementen vloer ligt er ook in. Er ontbreken nog een goede veiligheidsdeur en een raam. We hebben schat ik nog ruwweg €  1.000,-- nodig. En daarna zouden ze kunnen starten. 

Yajaira en Keila en hun kinderen zullen heel dankbaar zijn mocht het lukken. En ik ook uiteraard. Als het goed is ga ik zelf 5 december a.s. daar naartoe. Update 15 februari 2022:  5 december had ik geannuleerd maar inmiddels een nieuw ticket geboekt voor 12 januari 2022. Zie ook het verhaaltje van mijn vakantie naar Dominicaanse Republiek
 
Weliswaar verblijf ik in een hotel daar maar ik kan er wel een beetje op toe zien hoe de afbouw van het winkeltje wordt gedaan. Ik ga met Yajaira dan ook een goed plan maken hoe het winkeltje in te richten en wat het beste is met welke producten het eerst te beginnen om te verkopen enz.. Want het ontbreekt vaak wel aan een goed businessplan. Niet dat ik daar zelf heel veel verstand van heb maar een eenvoudige berekening / begroting moet te doen zijn. Een winkeltje runnen is daar wel wat eenvoudiger dan hier. Al heb ik Yajaira wel verplicht om zich in te schrijven bij Kamer van Koophandel om zo hun bedrijf legaal te maken. Yajaira heeft al een overeenkomst met een slager dat ze vlees en kip voor groothandelsprijs kan inkopen. Waar zij wonen is er niemand die vlees verkoopt, daarvoor moet je minimaal een kwartier met motortaxi of auto naar dichtsbijzijnde supermarkt. Dus dat is wel een pluspunt voor eventuele klanten. 

Hier een foto van hoe de aanbouw er nu bijstaat. 

huis plus aanbouw totaal Yajaira Foto's van de aanbouw en haar huis op dit moment.zijkant huis Yajaira

De bedoeling is dat de ene helft een dak krijgt en afgemaakt wordt met een loket en een deur. De andere helft kan dan later eventueel van een dak worden voorzien. En verhuurd worden aan iemand die daar een ander soort winkeltje in wilt beginnen. Iemand heeft al gezegd dat zij eventueel een apotheek/drogisterij daarin zou willen beginnen. Maar misschien gaan zij zelf dat ook wel inrichten als een ruimte waar volwassenen en kinderen kunnen spelen met domino of andere spellen. Waarbij zij dan ook weer wat drinken en wellicht ook wat maaltijden kunnen verkopen bv. Ideëen genoeg dus. 


oude zinken huisje YajairaZo woonde Yajaira toen ik haar ontmoette en oude huis Yajaira blauw geschilderd 
hebben we dat opgeknapt in 2019 tot een houten huisje. Ik heb nog meegeholpen met schilderen. Maar een tropische storm / cycloon in 2020 vernielde het dak en een gedeelte van de zijkant. En de grond onder het huisje verzakte. Daardoor konden zij daar eigenlijk niet meer blijven wonen. Als het regende werden zelfs de bedden nat en liep het water het huisje binnen. Daarom hebben we dit stuk grond gekocht. Niet zo ver van waar zij toen woonden. Dus de kinderen kunnen gewoon naar school blijven gaan en vrienden en familie wonen nog steeds in de buurt.

solar plus fundering huis YajairaDit is het stuk grond met fundering dat in 2019 is gekocht. ca. 120 m2.


nieuwe huis Yajaira totaalbeeld voorkant Zo was het eind 2020 toen Yajaira met de kinderen erin trok. Binnen was het toen nog lemen vloeren en Yajaira had nauwelijks meubels. Alleen een paar bedden. Maar het dak zat erop, en als het regende zaten zij droog en dat was dus al veel beter dan het oude houten huisje. 
Inmiddels is de keuken betegeld, de woonkamer helemaal betegeld en de electriciteit is volledig aangelegd. 
woonkamer plus keuken YajairaHet is nu een prachtig huis geworden vooral binnenwoonkamer Yajaira

Badkamer Yajaira Ook de keuken en galerij zijn inmiddels betegeld en beveiligd.galerij bij Yajaira
Plaats een reactie ...

Reageer op "Crowdsurfing project: Helpen jullie mee met Keila en Yajaira en hun kinderen met het afbouwen van een winkeltje zodat zij in hun eigen levensonderhoud kunnen voorzien?"


Gerelateerde artikelen
 

Gerelateerde artikelen

FAQ - Veel gestelde vragen >> Sitehulp. Hoe vindt u informatie >> Waar in Europa wordt nog meer >> Tineke geeft haar mening over >> Crowdsurfing project: Helpen >> Mevrouw B. en haar dochter >> Wat is een darmmicrobioomtest >> Wie heeft tips voor mij over >> Een neuspray en mondspray >> Wat kun je doen na het overleven >>