Is eten opwarmen en koken in de magnetron schadelijk? 

Of eten opwarmen in de magnetron veel kwaad kan daarover lopen de meningen uiteen. Als u de informatie over de magnetron leest op wikipedia dan is er niet zo heel veel mis met eten bereiden in de magnetron. Maar op internet zijn ook wel andere meningen te lezen. Zoals deze uitspraken:

  • Bij bereiding van voedsel in de magnetron bestaat het risico dat je brandwonden kan oplopen. daarom wordt het ouders afgeraden om babymelk op te warmen in de magnetron, omdat baby’s brandwonden in de mond en slokdarm op zouden kunnen lopen omdat de melk ongelijkmatig is verhit 
  • Plastic bakjes die gebruikt worden om eten op te warmen in de magnetron kunnen kankerverwekkende stoffen afgeven die vervolgens in je eten terecht komen.
  • Iedere magnetron geeft microgolven af aan zijn omgeving in de vorm van strooistraling
  • Gedurende verhitting in de magnetron kunnen in voedsel kankerverwekkende stoffen worden gevormd. Bv. bij het verhitten van melk en granen schijnen bepaalde aminozuren omgevormd te  worden in stofjes die kanker zouden kunnen veroorzaken. Bij verwarmen van vlees kan de kankerverwekkende stof d-Nitrosodienthanolamines worden gevormd, enz.
  • Bij opwarmen in de magnetron kunnen essentiële voedingstoffen, vitamines, mineralen, antioxidanten verloren gaan. Als voorbeeld wordt vaak de studie uit The Journal of the Science of Food and Agriculture aangehaald, waarin werd aangetoond dat broccoli door koken in de magnetron ongeveer 97 procent van alle antioxidanten verloor. Nu is al veel langer bekend dat je broccoli en andere groenten ook veel beter kunt stomen dan koken. Want ook bij traditioneel koken gaan veel antioxidanten verloren. En niet alleen door de magnetron. Elke dag een stukje rauwe broccoli kauwen schijnt trouwens erg goed te zijn, maar bewijs daarvoor kan ik niet leveren, maar ik deed het wel toen ik kanker had.  

Samenvattend kan ik zeggen dat mij de kennis ontbreekt en ik kan ook geen overtuigend bewijs vinden dat zo nu en dan eten opwarmen of bereiden in de magnetron veel kwaad kan. Wat niet wegneemt dat veel ongekookte groenten en vooral salades beter zijn voor je gezondheid. En als de groenten toch worden gekookt dan zo kort mogelijk of liefst stomen. Zelf heb ik zelden of nooit in de magnetron gekookt.


Plaats een reactie ...

2 Reacties op "Magnetron koken. Waarom is eten koken en opwarmen in de magnetron schadelijk?"

  • P.J.M. :
    In het boek: "Kanker is een overlevingsmechanisme" van Andreas Moritz staat het verhaal over magnetronstraling haarfijn uitgelegd. Het verhaal begint rond de tweede wereld oorlog toen ze bezig waren met het ontwikkelen van de radar. Soldaten kregen het lekker warm in de buurt van zo'n apparaat..., maar ze kregen ook leukemie. De rest moet je zelf maar lezen en je eigen conclusies trekken. Zeer de moeite waard.

Gerelateerde artikelen
 

Gerelateerde artikelen

FAQ - Veel gestelde vragen >> Sitehulp. Hoe vindt u informatie >> Waar in Europa wordt nog meer >> Tineke geeft haar mening over >> Crowdsurfing project: Helpen >> Mevrouw B. en haar dochter >> Wat is een darmmicrobioomtest >> Wie heeft tips voor mij over >> Een neuspray en mondspray >> Wat kun je doen na het overleven >>