5 oktober 2018: Bron: Science Daily
Kunstmatige zoetstoffen, zoals aspartaam, sucralose, saccharine, neotaam, advantaam en acesulfaam-K die veel als vervangers van suiker worden gebruikt in voeding en dranken blijken een schadelijke invloed te hebben op de darmflora. En daarmee indirect op onze weerstand. Dat blijkt uit een studie door wetenschappers uit Israel en Italie en Singapore en gepubliceerd in Science Daily.
Een citaat uit een bericht op Foodlog hierover:
Ze gebruikten daarvoor een ‘panel’ van gemodificeerde bacteriën, die oplichten als ze met een gifstof in aanraking komen. Dat verschijnsel van bioluminiscentie komt van nature ook voor bij sommige bacteriën. De onderzoekers brachten die eigenschap in bij 3 soorten bacteriën. ............
De ene zoetstof laat andere bacteriën oplichten dan een andere. Bovendien kon vastgesteld worden dat het toxische effect dosesafhankelijk is.
“Dit is aanvullend bewijs dat de consumptie van kunstmatige zoetstoffen de microbiële activiteit nadelig beïnvloedt, hetgeen een groot aantal gezondheidsproblemen kan veroorzaken,” aldus een van de onderzoekers in ScienceDaily.
Het persbericht over de studie : Artificial sweeteners have toxic effects on gut microbes luidt:
Conclusie: The collaborative study indicated relative toxicity of six artificial sweeteners (aspartame, sucralose, saccharine, neotame, advantame, and acesulfame potassium-k) and 10 sport supplements containing these artificial sweeteners. The bacteria found in the digestive system became toxic when exposed to concentrations of only one mg./ml. of the artificial sweeteners.
FDA-approved artificial sweeteners and sport supplements were found to be toxic to digestive gut microbes, according to a new paper published in Molecules by researchers at Ben-Gurion University of the Negev (BGU) in Israel and Nanyang Technological University in Singapore.
The collaborative study indicated relative toxicity of six artificial sweeteners (aspartame, sucralose, saccharine, neotame, advantame, and acesulfame potassium-k) and 10 sport supplements containing these artificial sweeteners. The bacteria found in the digestive system became toxic when exposed to concentrations of only one mg./ml. of the artificial sweeteners>>>>>>>reed the whole article
De studiepublicatie zelf:
Measuring Artificial Sweeteners Toxicity Using a Bioluminescent Bacterial Panel
is volledig gratis in te zien, zie onderstaande abstract:
Journal Reference:
- Dorin Harpaz, Loo Yeo, Francesca Cecchini, Trish Koon, Ariel Kushmaro, Alfred Tok, Robert Marks, Evgeni Eltzov. Measuring Artificial Sweeteners Toxicity Using a Bioluminescent Bacterial Panel. Molecules, 2018; 23 (10): 2454 DOI: 10.3390/molecules23102454
Molecules 2018, 23(10), 2454; doi:10.3390/molecules23102454
Abstract
:References
- Swithers, S.E. Not-so-healthy sugar substitutes? Curr. Opin. Behav. Sci. 2016, 9, 106–110. [Google Scholar] [CrossRef] [PubMed]
- FDA, High-Intensity Sweeteners U.S. Food and Drug Administration. Available online: https://www.fda.gov/food/ingredientspackaginglabeling/foodadditivesingredients/ucm397716.htm (accessed on 19 May 2014).
- EFSA, Sugars and Sweeteners European Food Safety Authority. Available online: https://ec.europa.eu/jrc/en/health-knowledge-gateway/promotion-prevention/nutrition/sugars-sweeteners (accessed on 30 January 2018).
- Sylvetsky, A.C.; Rother, K.I. Trends in the consumption of low-calorie sweeteners. Physiol. Behav. 2016, 164, 446–450. [Google Scholar] [CrossRef] [PubMed]
- Lugasi, A. Safety of intensive sweetener. Orvosi Hetil. 2016, 157 (Suppl. 1), 14–28. [Google Scholar] [CrossRef]
- Ranchordas, M.K. Nutrition for adventure racing. Sports Med. 2012, 42, 915–927. [Google Scholar] [PubMed]
- Ko, S.Y. Electrolyte Drink. U.S. Patent 06/154,259, 29 May 1980. [Google Scholar]
- Kampinga, J.; Colaco, C. Compositions for Use in Rehydration and Nutrition during Athletic Exercise and Methods of Making Same. U.S. Patent 08/899,012, 23 July 1997. [Google Scholar]
- Ross, N.; Reyman, J. Chewable Electrolyte Tablet. U.S. Patent 10/954,874, 30 March 2006. [Google Scholar]
- Stone, K.R. Cartilage Enhancing Food Supplements and Methods of Preparing the Same. U.S. Patent 09/598,634, 21 June 2000. [Google Scholar]
- Howard, A.N.; Harris, R. Compositions Containing Creatine in Suspension, 2001. U.S. Patent 09/419,922, 2 June 1999. [Google Scholar]
- Bakal, A.I.; Crossman, T.L. Use of Lactose-Hydrolyzed Whey in Chewing Gum. U.S. Patent 06/472,734, 7 March 1983. [Google Scholar]
- Badalov, C. Super Sweet Sugar Crystals and Syrups for Health and Method. U.S. Patent 11/487,933, 17 Janurary 2008. [Google Scholar]
- Nuralam, M. Nutritional Supplement Composition Comprising Creatine and Method for Making the Same. U.S. Patent 11/604,562, 29 May 2008. [Google Scholar]
- Tandel, K.R. Sugar substitutes: Health controversy over perceived benefits. J. Pharmacol. Pharmacother. 2011, 2, 236–243. [Google Scholar] [CrossRef] [PubMed]
- Gupta, S.M.V.; Mahajan, S.; Tandon, V.R. Artificial sweeteners. JK Sci. 2012, 14, 1–4. [Google Scholar]
- Marinovich, M.; Galli, C.L.; Bosetti, C.; Gallus, S.; La Vecchia, C. Aspartame, low-calorie sweeteners and disease: Regulatory safety and epidemiological issues. Food Chem. Toxicol. 2013, 60, 109–115. [Google Scholar] [CrossRef] [PubMed]
- Mishra, A.; Ahmed, K.; Froghi, S.; Dasgupta, P. Systematic review of the relationship between artificial sweetener consumption and cancer in humans: Analysis of 599,741 participants. Int. J. Clin. Pract. 2015, 69, 1418–1426. [Google Scholar] [CrossRef] [PubMed]
- Schernhammer, E.S.; Bertrand, K.A.; Birmann, B.M.; Sampson, L.; Willett, W.C.; Feskanich, D. Consumption of artificial sweetener- and sugar-containing soda and risk of lymphoma and leukemia in men and women. Am. J. Clin. Nutr. 2012, 96, 1419–1428. [Google Scholar] [CrossRef] [PubMed]
- Lin, J.; Curhan, G.C. Associations of sugar and artificially sweetened soda with albuminuria and kidney function decline in women. Clin. J. Am. Soc. Nephrol. 2011, 6, 160–166. [Google Scholar] [CrossRef] [PubMed]
- Gardener, H.R.T.; Markert, M.; Wright, C.B.; Elkind, M.S.V.; Sacco, R.L. Diet soft drink consumption is associated with an increased risk of vascular events in the northern manhattan study. J. Gen. Intern. Med. 2012, 27, 1120–1126. [Google Scholar] [CrossRef] [PubMed]
- Blackburn, G.L.; Kanders, B.S.; Lavin, P.T.; Keller, S.D.; Whatley, J. The effect of aspartame as part of a multidisciplinary weight-control program on short- and long-term control of body weight. Am. J. Clin. Nutr. 1997, 65, 409–418. [Google Scholar] [CrossRef] [PubMed]
- Raben, A.; Vasilaras, T.H.; Moller, A.C.; Astrup, A. Sucrose compared with artificial sweeteners: Different effects on ad libitum food intake and body weight after 10 wk of supplementation in overweight subjects. Am. J. Clin. Nutr. 2002, 76, 721–729. [Google Scholar] [CrossRef] [PubMed]
- Hampton, T. Sugar substitutes linked to weight gain. JAMA 2008, 299, 2137–2138. [Google Scholar] [CrossRef] [PubMed]
- Schiffman, S.S.; Rother, K.I. Sucralose, a synthetic organochlorine sweetener: Overview of biological issues. J. Toxicol. Environ. Health Part B Crit. Rev. 2013, 16, 399–451. [Google Scholar] [CrossRef] [PubMed]
- DeNoon, D.J.R.b.C.G.M.M. Drink More Diet Soda, Gain More Weight? Overweight Risk Soars 41% with Each Daily Can of Diet Soft Drink. Web MD Medical News 2005. Available online: https://www.webmd.com/diet/news/20050613/drink-more-diet-soda-gain-more-weight#1 (accessed on 11 February 2011).
- Swithers, S.E.; Davidson, T.L. A role for sweet taste: Calorie predictive relations in energy regulation by rats. Behav. Neurosci. 2008, 122, 161–173. [Google Scholar] [CrossRef] [PubMed]
- Daly, K.; Darby, A.C.; Hall, N.; Nau, A.; Bravo, D.; Shirazi-Beechey, S.P. Dietary supplementation with lactose or artificial sweetener enhances swine gut lactobacillus population abundance. Br. J. Nutr. 2014, 111, 30–35. [Google Scholar] [CrossRef] [PubMed]
- Suez, J.; Korem, T.; Zeevi, D.; Zilberman-Schapira, G.; Thaiss, C.A.; Maza, O.; Israeli, D.; Zmora, N.; Gilad, S.; Weinberger, A.; et al. Artificial sweeteners induce glucose intolerance by altering the gut microbiota. Nature 2014, 514, 181–186. [Google Scholar] [CrossRef] [PubMed]
- Daly, K.; Darby, A.C.; Shirazi-Beechey, S.P. Low calorie sweeteners and gut microbiota. Physiol. Behav. 2016, 164, 494–500. [Google Scholar] [CrossRef] [PubMed]
- Lange, F.T.; Scheurer, M.; Brauch, H.-J. Artificial sweeteners—A recently recognized class of emerging environmental contaminants: A review. Anal. Bioanal. Chem. 2012, 403, 2503–2518. [Google Scholar] [CrossRef] [PubMed]
- Kokotou, M.G.; Asimakopoulos, A.G.; Thomaidis, N.S. Artificial sweeteners as emerging pollutants in the environment: Analytical methodologies and environmental impact. Anal. Methods 2012, 4, 3057–3070. [Google Scholar] [CrossRef]
- Sang, Z.; Jiang, Y.; Tsoi, Y.-K.; Leung, K.S.-Y. Evaluating the environmental impact of artificial sweeteners: A study of their distributions, photodegradation and toxicities. Water Res. 2014, 52, 260–274. [Google Scholar] [CrossRef] [PubMed]
- Loos, R.; Gawlik, B.M.; Boettcher, K.; Locoro, G.; Contini, S.; Bidoglio, G. Sucralose screening in european surface waters using a solid-phase extraction-liquid chromatographytriple quadrupole mass spectrometry method. J. Chromatogr. A 2009, 1216, 1126–1131. [Google Scholar] [CrossRef] [PubMed]
- Buerge, I.J.; Buser, H.R.; Kahle, M.; Muller, M.D.; Poiger, T. Ubiquitous occurrence of the artificial sweetener acesulfame in the aquatic environment: An ideal chemical marker of domestic wastewater in groundwater. Environ. Sci. Technol. 2009, 43, 4381–4385. [Google Scholar] [CrossRef] [PubMed]
- Scheurer, M.; Brauch, H.J.; Lange, F.T. Analysis and occurrence of seven artificial sweeteners in German waste water and surface water and in soil aquifer treatment (sat). Anal. Bioanal. Chem. 2009, 394, 1585–1594. [Google Scholar] [CrossRef] [PubMed]
- Mawhinney, D.B.; Young, R.B.; Vanderford, B.J.; Borch, T.; Snyder, S.A. Artificial sweetener sucralose in U.S. Drinking water systems. Environ. Sci. Technol. 2011, 45, 8716–8722. [Google Scholar] [CrossRef] [PubMed]
- Van Stempvoort, D.R.; Roy, J.W.; Brown, S.J.; Bickerton, G. Artificial sweeteners as potential tracers in groundwater in urban environments. J. Hydrol. 2011, 401, 126–133. [Google Scholar] [CrossRef]
- Gan, Z.; Sun, H.; Feng, B.; Wang, R.; Zhang, Y. Occurrence of seven artificial sweeteners in the aquatic environment and precipitation of Tianjin, China. Water Res. 2013, 47, 4928–4937. [Google Scholar] [CrossRef] [PubMed]
- Stolte, S.; Steudte, S.; Schebb, N.H.; Willenberg, I.; Stepnowski, P. Ecotoxicity of artificial sweeteners and stevioside. Environ. Int. 2013, 60, 123–127. [Google Scholar] [CrossRef] [PubMed]
- Whitehouse, C.R.; Boullata, J.; McCauley, L.A. The potential toxicity of artificial sweeteners. Aaohn J. 2008, 56, 251–259. [Google Scholar] [CrossRef] [PubMed]
- Eltzov, E.; Ben-Yosef, D.Z.; Kushmaro, A.; Marks, R. Detection of sub-inhibitory antibiotic concentrations via luminescent sensing bacteria and prediction of their mode of action. Sen. Actuators B Chem. 2008, 129, 685–692. [Google Scholar] [CrossRef]
- Eltzov, E.; Marks, R.S. Fiber-optic based cell sensors. In Whole Cell Sensing Systems I: Reporter Cells and Devices; Springer: Berlin/Heidelberg, Germany, 2010; Volume 117, pp. 131–154. [Google Scholar]
- Nordeen, S.K. Luciferase reporter gene vectors for analysis of promoters and enhancers. Biotechniques 1988, 6, 454–458. [Google Scholar] [PubMed]
- Ivask, A.; Virta, M.; Kahru, A. Construction and use of specific luminescent recombinant bacterial sensors for the assessment of bioavailable fraction of cadmium, zinc, mercury and chromium in the soil. Soil Biol. Biochem. 2002, 34, 1439–1447. [Google Scholar] [CrossRef]
- Tauriainen, S.; Karp, M.; Chang, W.; Virta, M. Luminescent bacterial sensor for cadmium and lead. Biosens. Bioelectron. 1998, 13, 931–938. [Google Scholar] [CrossRef]
- Ivask, A.; Green, T.; Polyak, B.; Mor, A.; Kahru, A.; Virta, M.; Marks, R. Fibre-optic bacterial biosensors and their application for the analysis of bioavailable hg and as in soils and sediments from aznalcollar mining area in spain. Biosens. Bioelectron. 2007, 22, 1396–1402. [Google Scholar] [CrossRef] [PubMed]
- Michelini, E.; Leskinen, P.; Virta, M.; Karp, M.; Roda, A. A new recombinant cell-based bioluminescent assay for sensitive androgen-like compound detection. Biosens. Bioelectron. 2005, 20, 2261–2267. [Google Scholar] [CrossRef] [PubMed]
- Fine, T.; Leskinen, P.; Isobe, T.; Shiraishi, H.; Morita, M.; Marks, R.S.; Virta, M. Luminescent yeast cells entrapped in hydrogels for estrogenic endocrine disrupting chemical biodetection. Biosens. Bioelectron. 2006, 21, 2263–2269. [Google Scholar] [CrossRef] [PubMed]
- Belkin, S.; Smulski, D.R.; Vollmer, A.C.; Van Dyk, T.K.; LaRossa, R.A. Oxidative stress detection with Escherichia coli harboring a katg’: Lux fusion. Appl. Environ. Microbiol. 1996, 62, 2252–2256. [Google Scholar] [PubMed]
- Gu, M.B.; Min, J.; Kim, E.J. Toxicity monitoring and classification of endocrine disrupting chemicals (EDCs) using recombinant bioluminescent bacteria. Chemosphere 2002, 46, 289–294. [Google Scholar] [CrossRef]
- Choi, S.H.; Gu, M.B. A portable toxicity biosensor using freeze-dried recombinant bioluminescent bacteria. Biosens. Bioelectron. 2002, 17, 433–440. [Google Scholar] [CrossRef]
- Bechor, O.; Smulski, D.R.; Van Dyk, T.K.; LaRossa, R.A.; Belkin, S. Recombinant microorganisms as environmental biosensors: Pollutants detection by Escherichia coli bearing fabA’:: Lux fusions. J. Biotechnol. 2002, 94, 125–132. [Google Scholar] [CrossRef]
- Durand, M.J.; Thouand, G.; Dancheva-Ivanova, T.; Vachon, P.; DuBow, M. Specific detection of organotin compounds with a recombinant luminescent bacteria. Chemosphere 2003, 52, 103–111. [Google Scholar] [CrossRef]
- Polyak, B.; Bassis, E.; Novodvorets, A.; Belkin, S.; Marks, R.S. Optical fiber bioluminescent whole-cell microbial biosensors to genotoxicants. Water Sci. Technol. 2000, 42, 305–311. [Google Scholar] [CrossRef]
- Polyak, B.; Geresh, S.; Marks, R.S. Synthesis and characterization of a biotin-alginate conjugate and its application in a biosensor construction. Biomacromolecules 2004, 5, 389–396. [Google Scholar] [CrossRef] [PubMed]
- D’Souza, S.F. Microbial biosensors. Biosens. Bioelectron. 2001, 16, 337–353. [Google Scholar] [CrossRef]
- Van der Meer, J.R.; Belkin, S. Where microbiology meets microengineering: Design and applications of reporter bacteria. Nat. Rev. Microbiol. 2010, 8, 511–522. [Google Scholar] [CrossRef] [PubMed]
- Zygler, A.; Wasik, A.; Namieśnik, J. Analytical methodologies for determination of artificial sweeteners in foodstuffs. TrAC Trends Anal. Chem. 2009, 28, 1082–1102. [Google Scholar] [CrossRef]
- Shankar, P.; Ahuja, S.; Sriram, K. Non-nutritive sweeteners: Review and update. Nutrition 2013, 29, 1293–1299. [Google Scholar] [CrossRef] [PubMed]
- Clemente, J.C.; Ursell, L.K.; Parfrey, L.W.; Knight, R. The impact of the gut microbiota on human health: An integrative view. Cell 2012, 148, 1258–1270. [Google Scholar] [CrossRef] [PubMed]
- Suez, J.; Korem, T.; Zilberman-Schapira, G.; Segal, E.; Elinav, E. Non-caloric artificial sweeteners and the microbiome: Findings and challenges. Gut Microbes 2015, 6, 149–155. [Google Scholar] [CrossRef] [PubMed]
- Palmnas, M.S.A.; Cowan, T.E.; Bomhof, M.R.; Su, J.; Reimer, R.A.; Vogel, H.J.; Hittel, D.S.; Shearer, J. Low-dose aspartame consumption differentially affects gut microbiota-host metabolic interactions in the diet-induced obese rat. PLoS ONE 2014, 9, e109841. [Google Scholar] [CrossRef] [PubMed]
- Rettig, S.; Tenewitz, J.; Ahearn, G.; Coughlin, C. Sucralose causes a concentration dependent metabolic inhibition of the gut flora bacteroides, B. fragilis and B. uniformis not observed in the firmicutes, E. faecalis and C. sordellii. FASEB J. 2014, 28, 1118. [Google Scholar]
- Abou-Donia, M.B.; El-Masry, E.M.; Abdel-Rahman, A.A.; McLendon, R.E.; Schiffman, S.S. Splenda alters gut microflora and increases intestinal p-glycoprotein and cytochrome p-450 in male rats. J. Toxicol. Environ. Health Part A 2008, 71, 1415–1429. [Google Scholar] [CrossRef] [PubMed]
- Renneberg, R.; Riedel, K.; Scheller, F. Microbial sensor for aspartame. Appl. Microbiol. Biotechnol. 1985, 21, 180–181. [Google Scholar] [CrossRef]
- Labare, M.; Alexander, M. Microbial cometabolism of sucralose, a chlorinated disaccharide, in environmental samples. Appl. Microbiol. Biotechnol. 1994, 42, 173–178. [Google Scholar] [CrossRef] [PubMed]
- Young, D.; Bowen, W. The influence of sucralose on bacterial metabolism. J. Dent. Res. 1990, 69, 1480–1484. [Google Scholar] [CrossRef] [PubMed]
- Magnuson, B.A.; Roberts, A.; Nestmann, E.R. Critical review of the current literature on the safety of sucralose. Food Chem. Toxicol. 2017, 106, 324–355. [Google Scholar] [CrossRef] [PubMed]
- Mayhew, D.A.; Phil Comer, C.; Wayne Stargel, W. Food consumption and body weight changes with neotame, a new sweetener with intense taste: Differentiating effects of palatability from toxicity in dietary safety studies. Regul. Toxicol. Pharmacol. 2003, 38, 124–143. [Google Scholar] [CrossRef]
- Carocho, M.; Morales, P.; Ferreira, I.C.F.R. Sweeteners as food additives in the xxi century: A review of what is known, and what is to come. Food Chem. Toxicol. 2017, 107, 302–317. [Google Scholar] [CrossRef] [PubMed]
- Hanina, M.; Shahril, M.H.; Asyikin, I.I.N.; Jalil, A.A.; Salina, M.; Maryam, M.; Rosfarizan, M. Extracellular protein secreted by Bacillus subtilis atcc21332 in the presence of streptomycin sulfate. World Acad. Sci. Eng. Technol. Int. J. Biol. Biomol. Agric. Food Biotechnol. Eng. 2014, 8, 820–824. [Google Scholar]
- Yang, D.; Chen, B. Determination of neotame in beverages, cakes and preserved fruits by column-switching high-performance liquid chromatography. Food Addit. Contam. Part A 2010, 27, 1221–1225. [Google Scholar] [CrossRef] [PubMed]
- Mukherjee, A.; Chakrabarti, J. In vivo cytogenetic studies on mice exposed to acesulfame-k—A non-nutritive sweetener. Food Chem. Toxicol. 1997, 35, 1177–1179. [Google Scholar] [CrossRef]
- Mukhopadhyay, M.; Mukherjee, A.; Chakrabarti, J. In vivo cytogenetic studies on blends of aspartame and acesulfame-k. Food Chem. Toxicol. 2000, 38, 75–77. [Google Scholar] [CrossRef]
- Chattopadhyay, S.; Raychaudhuri, U.; Chakraborty, R. Artificial sweeteners—A review. J. Food Sci. Technol. 2014, 51, 611–621. [Google Scholar] [CrossRef] [PubMed]
- Kirkland, D.; Gatehouse, D. Aspartame: A review of genotoxicity data. Food Chem. Toxicol. 2015, 84, 161–168. [Google Scholar] [CrossRef] [PubMed]
- Bandyopadhyay, A.; Ghoshal, S.; Mukherjee, A. Genotoxicity testing of low-calorie sweeteners: Aspartame, acesulfame-k, and saccharin. Drug Chem. Toxicol. 2008, 31, 447–457. [Google Scholar] [CrossRef] [PubMed]
- Weihrauch, M.R.; Diehl, V. Artificial sweeteners—Do they bear a carcinogenic risk? Ann. Oncol. 2004, 15, 1460–1465. [Google Scholar] [CrossRef] [PubMed]
- Cohen, S.M.; Arnold, L.L.; Emerson, J.L. Safety of saccharin. Agro Food Ind. Hi Tech 2008, 19, 26–29. [Google Scholar]
- Eltzov, E.; Cohen, A.; Marks, R.S. Bioluminescent liquid light guide pad biosensor for indoor air toxicity monitoring. Anal. Chem. 2015, 87, 3655–3661. [Google Scholar] [CrossRef] [PubMed]
- Hakkila, K.; Green, T.; Leskinen, P.; Ivask, A.; Marks, R.; Virta, M. Detection of bioavailable heavy metals in eilatox-oregon samples using whole-cell luminescent bacterial sensors in suspension or immobilized onto fibre-optic tips. J. Appl. Toxicol. 2004, 24, 333–342. [Google Scholar] [CrossRef] [PubMed]
- Eltzov, E.; Slobodnik, V.; Ionescu, R.E.; Marks, R.S. On-line biosensor for the detection of putative toxicity in water contaminants. Talanta 2015, 132, 583–590. [Google Scholar] [CrossRef] [PubMed]
- Choi, S.H.; Gu, M.B. A whole cell bioluminescent biosensor for the detection of membrane-damaging toxicity. Biotechnol. Bioprocess Eng. 1999, 4, 59–62. [Google Scholar] [CrossRef]
- Premkumar, J.R.; Lev, O.; Marks, R.S.; Polyak, B.; Rosen, R.; Belkin, S. Antibody-based immobilization of bioluminescent bacterial sensor cells. Talanta 2001, 55, 1029–1038. [Google Scholar] [CrossRef]
- Van Dyk, T.K.; Majarian, W.R.; Konstantinov, K.B.; Young, R.M.; Dhurjati, P.S.; LaRossa, R.A. Rapid and sensitive pollutant detection by induction of heat shock gene-bioluminescence gene fusions. Appl. Environ. Microbiol. 1994, 60, 1414–1420. [Google Scholar] [PubMed]
- Vollmer, A.C.; Belkin, S.; Smulski, D.R.; Van Dyk, T.K.; LaRossa, R.A. Detection of DNA damage by use of Escherichia coli carrying reca’::Lux, uvra’::Lux, or alka’::Lux reporter plasmids. Appl. Environ. Microbiol. 1997, 63, 2566–2571. [Google Scholar] [PubMed]
- Eltzov, E.; Marks, R.S.; Voost, S.; Wullings, B.A.; Heringa, M.B. Flow-through real time bacterial biosensor for toxic compounds in water. Sens. Actuators B Chem. 2009, 142, 11–18. [Google Scholar] [CrossRef]
- Lozupone, C.A.; Stombaugh, J.I.; Gordon, J.I.; Jansson, J.K.; Knight, R. Diversity, stability and resilience of the human gut microbiota. Nature 2012, 489, 220–230. [Google Scholar] [CrossRef] [PubMed]
- Qin, J.; Li, R.; Raes, J.; Arumugam, M.; Burgdorf, K.S.; Manichanh, C.; Nielsen, T.; Pons, N.; Levenez, F.; Yamada, T.; et al. A human gut microbial gene catalogue established by metagenomic sequencing. Nature 2010, 464, 59–65. [Google Scholar] [CrossRef] [PubMed]
- Berg, R.D. The indigenous gastrointestinal microflora. Trends Microbiol. 1996, 4, 430–435. [Google Scholar] [CrossRef]
Strain | MLIC | MLIndC | MGIC | MGIndC | |
---|---|---|---|---|---|
Aspartame | TV1061 | N.E. | N.E. | N.E. | N.E. |
DPD2544 | N.E. | N.E. | N.E. | N.E. | |
DPD2794 | N.E. | 4 | N.E. | N.E. | |
Sucralose | TV1061 | 1 | N.E. | 50 | N.E. |
DPD2544 | 50 | N.E. | 50 | N.E. | |
DPD2794 | 100 | N.E. | 50 | N.E. | |
Saccharin | TV1061 | N.E. | 5 | 5 | N.E. |
DPD2544 | N.E. | N.E. | N.E. | N.E. | |
DPD2794 | N.E. | 5 | N.E. | N.E. | |
Advantame | TV1061 | N.E. | N.E. | N.E. | 2 |
DPD2544 | N.E. | N.E. | N.E. | N.E. | |
DPD2794 | N.E. | N.E. | N.E. | N.E. | |
Neotame | TV1061 | N.E. | 2 | N.E. | N.E. |
DPD2544 | 2 | N.E. | N.E. | N.E. | |
DPD2794 | N.E. | N.E. | N.E. | N.E. | |
Ace-K | TV1061 | N.E. | N.E. | N.E. | N.E. |
DPD2544 | N.E. | N.E. | N.E. | N.E. | |
DPD2794 | N.E. | 10 | N.E. | N.E. |
Strain | MLIC | MLIndC | MGIC | MGIndC | |
---|---|---|---|---|---|
SS1 | TV1061 | N.E. | 2000 | N.E. | N.E. |
DPD2544 | 2 × 10−3 | 2 × 10−6 | N.E. | N.E. | |
DPD2794 | N.E. | N.E. | 2000 | N.E. | |
SS2 | TV1061 | N.E. | N.E. | N.E. | N.E. |
DPD2544 | 1 × 10−3 | 1 × 10−6 | N.E. | N.E. | |
DPD2794 | N.E. | N.E. | 1000 | N.E. | |
SS3 | TV1061 | N.E. | N.E. | N.E. | 4000 |
DPD2544 | 4 × 10−3 | 4 × 10−6 | N.E. | N.E. | |
DPD2794 | 4000 | N.E. | N.E. | 4000 | |
SS4 | TV1061 | N.E. | N.E. | N.E. | 5000 |
DPD2544 | 5 × 10−3 | 5 × 10−6 | N.E. | N.E. | |
DPD2794 | N.E. | N.E. | N.E. | 5000 | |
SS5 | TV1061 | N.E. | 5000 | N.E. | N.E. |
DPD2544 | 5 × 10−3 | 5 × 10−6 | N.E. | N.E. | |
DPD2794 | N.E. | 5000 | 5000 | N.E. | |
SS6 | TV1061 | N.E. | N.E. | N.E. | 3000 |
DPD2544 | 3 × 10−3 | 3 × 10−6 | N.E. | N.E. | |
DPD2794 | N.E. | N.E. | N.E. | N.E. | |
SS7 | TV1061 | 5000 | 500 | 5000 | N.E. |
DPD2544 | 5 × 10−3 | 5 × 10−6 | N.E. | N.E. | |
DPD2794 | 5000 | N.E. | 5000 | N.E. | |
SS8 | TV1061 | N.E. | N.E. | N.E. | 2000 |
DPD2544 | 2 × 10−3 | 2 × 10−6 | N.E. | N.E. | |
DPD2794 | N.E. | N.E. | N.E. | 2000 | |
SS9 | TV1061 | N.E. | 3000 | N.E. | N.E. |
DPD2544 | 3 × 10−3 | 3 × 10−6 | N.E. | N.E. | |
DPD2794 | N.E. | N.E. | N.E. | N.E. | |
SS10 | TV1061 | N.E. | N.E. | N.E. | 3000 |
DPD2544 | 3 × 10−3 | 3 × 10−6 | N.E. | N.E. | |
DPD2794 | N.E. | N.E. | N.E. | 3000 |
Artificial Sweeteners Content | Recommended Amount for Consumption (1 oz = 30 mL) | Ingredients | |
---|---|---|---|
SS1 | Sucralose | 2 tablets (5 g), recommended to drink a lot of water | Creatine Hydrochloride, Cellulose, Dicalcium phosphate, Enteric Coating (Cellulose, Sodium Alginate, Medium Chain Triglycerides, Oleic and Stearic Acid), Natural Mint Flavor, Sucralose, Titanium Dioxide |
SS2 | Acesulfame Potassium-K and Sucralose | 2 (7 g) to 8 (28 g) scoops in 8–10 oz per serving (2 scoops) | Black Tea Extract, Green Tea Extract, Green Coffee Extract, Micronized Taurine, Micronized l-Glutamine, Micronized l-Arginine, Micronized l-Leucine, Beta-Alanine (as CarnoSyn®), Micronized Citrulline, Micronized l-Isoleucine, Micronized l-Valine, Micronized l-Tyrosine, Micronized l-Histidine, Micronized l-Lysine, Micronized l-Phenylalanine, Micronized l-Threonine, Micronized l-Methionine Other Ingredients: Inulin, Acesulfame Potassium, Citric Acid, FD&C Red #40, Malic Acid, Natural and Artificial Flavors, Sucralose, Silion Dioxide |
SS3 | Acesulfame Potassium-K and Sucralose | 1 (31 g) to 2 (62 g) scoops in 6–8 oz per scoop | Calcium, Cholesterol, Dietary Fibers, Potassium, Protein, Saturated Fat, Sodium, Sugars, Trans Fat Other Ingredients: Acesulfame Potassium, Cocoa (Processed with Alkali), Enzyme Blend (Aminogen®, Lactase), Lecithin, Natural and Artificial Flavors, Salt, Sucralose, Whey Protein Blend (Whey Protein Isolate, Whey Protein Concentrate, Whey Protein Hydrolysate), Xanthan Gum |
SS4 | Sucralose | 1 (31 g) to 2 (62 g) scoops in 4–10 oz per scoop | Calcium, Cholesterol, proteins, Sodium, Saturated Fat, sugars, Trans Fat Other Ingredients: Citric Acid, FD&C Red #40 Lake, Lactase, Sucralose, Natural and Artificial Flavors, Soy Lecithin, Whey Protein Isolate, Whey Protein Concentrate, Whey Peptides |
SS5 | Sucralose | 2 (9 g) to 6 (27 g) scoops in 10–12 oz per serving (2 scoops) | Caffeine, Green Tea Extract, Green Coffee Extract, Micronized Taurine, Micronized l-Glutamine, Micronized l-Arginine, Micronized l-Leucine, Beta-Alanine (as CarnoSyn®), Micronized Citrulline, Micronized l-Isoleucine, Micronized l-Valine, Micronized l-Tyrosine, Micronized l-Histidine, Micronized l-Lysine HCI, Micronized l-Phenylalanine, Micronized l-Threonine, Micronized l-Methionine Other Ingredients: Calcium Citrate, Calcium Silicate, Citric Acid, Gum Blend (Cellulose Gum, Xanthan Gum, Carrageenan), FD&C Blue #2, FD&C Red #40, Inulin, Lecithin, Malic Acid, Natural and Artificial Flavors, Silicon Dioxide, Sucralose, Tartaric Acid |
SS6 | Acesulfame Potassium-K | 1 (29.4 g) rounded scoop in 4–10 oz | Calcium, Protein, Saturated Fat, Sodium, Sugars, Trans Fat Other Ingredients: Acesulfame Potassium, Aminogen®, Lactase, Lecithin, Natural and Artificial Flavor, Whey Protein Isolate, Whey Protein Concentrate, Whey Peptides |
SS7 | Acesulfame Potassium-K and Sucralose | 1 (49 g) to 2 (98 g) scoops in 6 oz per scoop | Alpha lipoic acid, Calcium, Citric Acid, Creatine Monohydrate, Creatine HCI, Dicalcium Phosphate, Dextrose, l-alanine, l-Isoleucine, l-Leucine, l-Valine, Magnesium Oxide, Potassium, Sodium, Sugar, Taurine, Vitamin B6, Vitamin C, Vitamin B12 Other Ingredients: Acesulfame-Potassium, Dextrose, Ethyl-Cellulose, Glucose Polymers, Modcarb™ [Oat Bran, Amaranth, Quinoa, Buckwheat, Millet, Chia], Natural Flavors, Calcium Silicate, Salt, Sucralose, FD&C Yellow No. 6, Soy Lecithin, FD&C Yellow No. 5, Waxy Maize (Corn Starch), (Cluster Dextrin) |
SS8 | Acesulfame Potassium-K and Sucralose | 1 (34 g) scoop in 6 oz water or skim milk | Calcium, Cholesterol, Dietary Fiber, Iron, Protein, Saturated Fat, Sodium, Sugar Other Ingredients: Acesulfame-Potassium, Alkalized Cocoa Powder, Calcium Carbonate, Gum Blend (Cellulose Gum, Xanthan Gum, Carrageenan), Natural and Artificial Flavors, Salt, Soy Lecithin, Sucralose, Sunflower-based Creamer (Sunflower oil, Corn syrup solids, Sodium Caseinate, Mono-Diglycerides, Dipotassium Phosphate, Tocopherols), Tricalcium Phosphate, Whey Protein Isolate, Whey Peptides, whey Protein Concentrate |
SS9 | Acesulfame Potassium-K and Sucralose | 1 (32.4 g) to 2 (64.8 g) scoops in 8–12 oz | Calcium, Cholesterol, Dietary Fiber, Iron, Potassium, Protein, Saturated Fat, Sodium, Sugar, Trans Fat, Vitamin A, Vitamin C Other Ingredients: Acesulfame-Potassium, Amino Matrix (l-Glycine, l-Taurine, BCAAs (Leucine, Iso-Leucine, Valine), l-Glutamine), Flax Seed Oil, Glucose Polymers, Lactase, Natural and Artificial Flavors, Sucralose, Sea Salt, Suspension Matrix (Xanthan Gum, Cellulose Gum, Guar Gum), Whey Protein Concentrate, Whey Protein Isolate, Whey Protein Hydrolysate |
SS10 | Acesulfame Potassium-K and Sucralose | 1 (34.9 g) to 2 (69.8 g) scoops in 8–12 oz | Calcium, Cholesterol, Dietary Fiber, Iron, Multi-level Amino Acid Growth Matrix, Potassium, Protein, Saturated Fat, Sodium, Trans Fat Other Ingredients: Alanine, Arginine, Aspartic Acid, BCAAs (l-Leucine, l-isoleucine, l-Glutamine, l-valine), Cystine, Digestive Enzyme Blend, Egg Albumen, Glycine, Histidine, Lactase, Lysine, Methionine, Micellar Casein, Partially-hydrolyzed Whey Concentrate, Phenylalanine, Proline, Protease, Serine, Tyrosine, Threonine, Tryptophan, Whey Protein Isolate, Whey Protein Concentrate |
-
Sample Availability: Not available.
© 2018 by the authors. Licensee MDPI, Basel, Switzerland. This article is an open access article distributed under the terms and conditions of the Creative Commons Attribution (CC BY) license (http://creativecommons.org/licenses/by/4.0/).
Gerelateerde artikelen
- FAQ - Veel gestelde vragen
- Sitehulp. Hoe vindt u informatie en artikelen op kanker-actueel?
- Waar in Europa wordt nog meer dendritische celtherapie gegeven? Hier een aantal adressen
- Wim Huppes staat 18 en 20 november 2024 terecht in de rechtbank Rotterdam nadat 4 nabestaanden en 1 overlevende hem hebben aangeklaagd
- Tineke geeft haar mening over het levenseinde in deze coronacrisis
- Crowdsurfing project: Helpen jullie mee met Keila en Yajaira en hun kinderen met het afbouwen van een winkeltje zodat zij in hun eigen levensonderhoud kunnen voorzien?
- Mevrouw B. en haar dochter met borstkanker en ook haar man hebben baat bij waterstofapparaat. Een ervaringsverslag
- Wat is een darmmicrobioomtest en wat zegt een uitslag over de status van je darmen en gezondheid in het algemeen?
- Wie heeft tips voor mij over hoe om te gaan met ziekte van Waldenstrom? Oncoloog wil zware chemo geven. Is er een alternatief?
- Een neuspray en mondspray zijn beschikbaar om te beschermen tegen het coronavirus - Covid-19. Te bestellen voor slechts 26 euro voor 1 maand gebruik per persoon.
- Wat kun je doen na het overleven van een levensbedreigende ziekte?
- 20 vragen die je aan de oncoloog of behandelend arts kunt stellen na een diagnose of een recidief van kanker. Samengesteld door Kees Braam
- Heeft er iemand ervaring met het innemen van petroleum tegen kanker?
- Is Chaga betula - betuline zuur interessant voor kankerpatienten?
- Vergroot deodorant de kans op borstkanker tijdens bestraling? Gerandomiseerde studies bewijzen van niet. Deodorant is veilig te gebruiken zegt ook arts-bioloog drs. Valstar.
- Wat is nu eigenlijk het verschil tussen adenocarcinomen, plaveiselcarcinomen, basaalcelcarcinomen, sarcomen en blastomen?
- Deelnemers gevraagd voor laagdrempelig onderzoek om zelf GC-Maf op te wekken door KEFIR plus BIEST (Bovine - Colostrum) te maken en gebruiken.
- Waar moet je op letten bij de aankoop van extracten van medicinale paddenstoelen? Hier wat richtlijnen
- Mijn ervaringen met dr. Robert Gorter en het Medisch Centrum Keulen. Een waarschuwing
- Is stopzetting van bepaalde complementaire behandelingen door CZ en andere ziektekostenverzekeraars terecht of een schaamteloze eenzijdige bezuiniging ten koste van patienten?
- Wat is nanothermia (= een vorm van hyperthermie met nanodeeltjes) en zijn er mensen die hier ervaring mee hebben?
- Zijn zoetstoffen schadelijk voor de gezondheid van de mens? Nieuw onderzoek ziet aantasting van darmflora door bepaalde zoetstoffen.
- Is Rode gist rijst (Red Yeast rice) beter dan statines om een hartinfarct te voorkomen? Arts-bioloog Engelbert Valstar analyseert aan de hand van de literatuur en kan Red Yeast Rice aanbevelen
- Waarom mag ik niet sterven als terminale kankerpatient?
- Laetrile - B-17 is dat een goed middel als preventie en bestrijding van kanker?
- Verzorging bij chemokuren. Tips van patienten hoe om te gaan met jezelf tijdens een chemokuur om deze beter te verdragen
- Maakt pijnstiller oxycodon van patienten een verslaafde? Is oxycodon de nieuwe nicotine? In Amerika stierven al honderduizenden mensen aan een overdosis.
- Hoe kun je mucositis - slijmvliesbeschadigingen in de mond door bestraling - radiotherapie voorkomen en behandelen?
- Immuuntherapie bij kanker. Hoe werkt dat nu precies?
- Wie heeft ervaring met intercostale neuralgie in relatie tot uitgezaaide borstkanker (bot-metastasen)? Weet iemand of hier koortsaanvallen bij horen en/of aantasting van de lever?
- Artsen zouden bijna allemaal chemo afwijzen als ze ongeneeslijk ziek zijn. Klopt die bewering wel?
- Welke man met teelbalkanker uit Limburg wil zijn verhaal vertellen aan journaliste van de Limburger?
- Diagnostische testen zoals bloedtesten, ontlastingstesten, urinetesten, weefseltesten enz, wat zijn dat? Waarvoor dienen ze? En kan ik die als patient ook zelf aanvragen?
- Hb of hemoglobine waarden: Mijn Hb is zo laag , hoe kan ik dat verbeteren?
- Wie heeft ervaring met verwijderen van de testikels om zo prostaatkanker te remmen?
- Wat is de meerwaarde van een 7-Tesla MRI in vergelijking met een gewone MRI?
- Waarom worden nog steeds hormonen als MPA en 17-B-Oestradiol toegestaan terwijl bekend is dat dit kanker veroorzaakt?
- Gelijke rechten door Jesaja de Vos: deel dit statement met wie je wilt
- Lijnzaadolie en hennepolie. Waarom hennepolie en lijnzaadolie goed zouden zijn?
- Neutropenie: Helpt neupogen of neulasta wel tegen neutropenie - tekort aan witte bloedlichaampjes - veroorzaakt door chemo? En zijn er niet toxische natuurlijke alternatieven voor?
- Dieetproblemen. Is het niet moeilijk om als kankerpatient het Houtsmullerdieet of Moermandieet te volgen en kun je dat van de ene op de andere dag zomaar doen?
- Wie heeft ervaring met dr. Rath? Ik heb longkanker
- Heeft iemand ervaring met gebruik van prostasol na hormoonresistentie van uitgezaaide prostaatkanker?
- Heeft iemand ervaring met crizotinib voor longkanker met ALK mutatie?
- Heeft iemand ervaring met papayabladeren naast chemo?
- Wie heeft ervaring met hypec behandeling voor eierstokkanker?
- Heeft iemand persoonlijk ervaring met NOVO TFF-100A voor hersentumoren?
- Ervaringen met alternatief niet altijd positief. Ook niet bij dr. Vogl. Een persoonlijke ervaring
- Levertraanzalf helpt goed tegen hand / voetsyndroom veroorzaakt door chemo, met name Xeloda - capecitabine
- De Mexicaanse griep en vaccineren. Arts-bioloog Engelbert Valstar trekt zijn conclusies op basis van wetenschappeliijke analyse en feiten
- Waarom hebben we de website kanker-actueel opgezet?
- Voedingssupplementen: een aantal vragen over bepaalde voedingsupplementen bij elkaar gezet
- Besteladressen: Waar kan ik voedingssupplementen bestellen? Hier enkele betrouwbare adressen, waar u ook korting kunt krijgen als u donateur wordt van kanker-actueel
- Orthomoleculaire arts. Heeft u het telefoonnummer van een betrouwbare orthomoleculaire arts?
- Houtsmullerdieet. Waarom zou je het Houtsmullerdieet gaan gebruiken als preventie van kanker?
- Vlees. Waarom is vlees slecht voor kankerpatiënten?
- Magnetron koken. Waarom is eten koken en opwarmen in de magnetron schadelijk?
- Sceptische arts. Mijn behandelend arts gelooft niet in diëten en vitamines. Hoe overtuig ik hem?
- Slechte eetgewoontes en verslavingen als roken en suiker.. Ik vind stoppen met roken zo moeilijk en hou zo van zoet!
- Hoe kom ik aan kopieën van artikelen en/of studierapporten die op kanker-actueel worden vermeld?
- Groene thee: Waarom is groene thee zo goed?
- Natuurarts - orthomoleculaire arts. Is een natuurarts hetzelfde als een orthomoleculaire arts?
- Antineoplastontherapie. Wat houdt een antineoplastontherapie in die dr. Burzynski gebruikt?
- Amastest. Wat is een AMAS test?
- Kahler - Multi Myeloma (MM). Waar kan ik info krijgen over Kahler - MM - Multi Myeloma?
- Hyperthermie. Wat is hyperthermie? En wat is het verschil tussen de verschillende vormen van hyperthermie?
- Waarom zijn omega vetzuren (bv. vette vis) goed voor een mens en vooral voor kankerpatiënten?
- Probiotica. Wat is probiotica en waar kan je het kopen?
- Wat zijn fase I, II en III studies en wat heb je er als deelnemende patient nog aan?
- Medicinale marihuana - cannabis. Hoe kom ik aan goeie marihuana of cannabis? Hier het antwoord.
- Tomaten en anti-oxidante werking door lycopeen. Waarom zijn tomaten gekookt beter dan ongekookt?
- Informatie over CT-scan en PET-scan op een rijtje gezet met o.a. de voordelen en nadelen van contrastvloeistof
- Wat kan ik doen tegen pijn veroorzaakt door mijn kanker? Zijn er ook niet toxische manieren van pijnbestrijding?
- Klachten in de gezondheidszorg. Waar kan ik terecht met mijn klachten over een slechte behandeling in een ziekenhuis en/of door artsen? Zie pagina nuttige adressen
- Sondevoeding zonder suiker. Kan ik ook sondevoeding krijgen zonder suiker die beter past in mijn dieet?
Plaats een reactie ...
1 Reactie op "Zijn zoetstoffen schadelijk voor de gezondheid van de mens? Nieuw onderzoek ziet aantasting van darmflora door bepaalde zoetstoffen."