Kijk ook eens bij een van onze literatuurlijsten: 

https://kanker-actueel.nl/literatuurlijsten-niet-toxische-middelen-en-behandelingen-per-kankersoort-en-aanvullend-op-chemo-operatie-en-bestraling.html

Bv bij chemolijst als aanvulling op de vraag en antwoord hieronder: 

https://kanker-actueel.nl/NL/studiepublicaties-van-niet-toxische-middelen-en-behandelingen-uit-literatuurlijst-van-arts-bioloog-drs-engelbert-valstar-naast-chemo-ongeacht-de-vorm-van-kanker.html

27 april 2011: Volgens mij is het antwoord hieronder in grote lijnen nog steeds correct.

In onze mailgroep werden veel tips en steun gegeven aan elkaar. Een van de vele zaken die regelmatig aan de orde gekomen is hoe ga je om met jezelf als je een chemokuur krijgt. Daaruit zijn de volgende tips gerold, maar wie dit lijstje aan wilt vullen? Graag, stuur het ons toe en we zetten het erbij. Ik heb er persoonlijk nog wat dingen aan toegevoegd. En wie wil weten welke voedingssuppletie of welke voeding goed werkt bij chemo klikt naar chemo en voeding - waar o.a. natuurarts Johan Bolhuis, maar ook Amerikaanse artsen uitgebreid en wetenschappelijk ondersteund hun visie op chemo en voeding geven. Maar hier de tips van de mensen uit de mailgroep:

Chemo - Enkele eenvoudige tips.

Als je chemo krijgt, ontvang je meestal wel een informatiebrochure van het ziekenhuis. En eigenlijk is de eerste tip, vraag aan je arts waarom hij/zij deze specifieke chemo bij jou soort kanker voorstelt en waarop baseert hij zijn behandelingsplan? Welke wetenschappelijke bewijzen zijn er? En wat kunnen de bijwerkingen zijn? En hoe groot is de kans dat die bijwerkingen ook daadwerkelijk optreden? Wat zijn je kansen op genezing of is de chemo alleen palliatief bedoeld? Het is jou keuze voor chemo, het is jouw lichaam, jouw leven, dus wees kritisch en overweeg bij jezelf of je dat allemaal wilt. En indien ja ga er dan ook volledig voor. Maar hier zijn nog een aantal tips van 'ervaringsdeskundigen', mensen die zelf een chemo hebben gehad.

1. Eet niet te zwaar voordat de kuur begint, gewoon iets lichts, een soepje, fruit. En probeer door te eten en vooral te drinken tijdens de kuur, dat houdt je systeem op gang en daardoor raakt je lichaam minder van slag. Drink veel, water natuurlijk (eventueel met prik), vruchtensap, groentesap, kruidenthee, groene thee is erg goed - zie onderzoek en voeding - door zijn ontgiftigingseffect, wat je maar lekker vindt. Neem iets fris of gezonds mee te eten, het eten in het ziekenhuis is vaak niet waar jij juist trek in hebt. Bij een opname bestel je je lievelingseten gewoon bij het bezoek dat die dag komt. Vooral als je een dieet gebruikt kun je er beter zelf voor zorgen hoewel in sommige ziekenhuizen je nu ook het Moerman/Houtsmullerdieet kunt bestellen.

2. Vragen staat vrij. Als je iets wilt weten over de behandeling, vraag dan net zo lang tot je een bevredigend antwoord hebt. Heb je veel last van bijwerkingen, vertel dat dan en vraag of er iets aan de medicatie veranderd kan worden. Voel je geen lastpost, bedenk dat de artsen en verplegers er zijn om jou te helpen. Het is gewoon hun werk. En vraag altijd later kopieën van verslagen en onderzoeken. Daar heb je recht op.

3. Bij chemo hoort misselijkheid, lijkt het wel. Maar word jij al beroerd als je het ziekenhuis maar ziet? Probeer dan te bedenken dat je zelf voor deze behandeling kiest, omdat je weet dat het goed voor je is. Visualiseer dat de chemo in je lichaam de kankercellen bestrijdt en je weer helemaal gezond en fit maakt. Als dat niet helpt, zoek dan afleiding door bijv. vast leuke plannetjes te verzinnen.

4. Bereid je goed voor. Neem iets leuks mee te lezen of breng een radiootje mee of je lievelingsmuziek. Misschien is dit wel het moment om iets te gaan doen waar je nooit tijd voor had.

5. Als je van gezelschap houdt, regel dan dat er altijd iemand met je meegaat. Als je wordt opgenomen, maak dan een bezoekrooster. Wees niet bang om mensen te vragen. Vaak weten ze niet waar ze je mee kunnen helpen en vinden ze het juist fijn als je ze iets concreets vraagt.

6. Als je wordt opgenomen tijdens de chemo, maak de kamer waar je ligt dan een beetje van jou. Neem foto's mee, leg een gekleurde sjaal over de witte sprei, of hang een grote gekleurde strik aan het infuus. En 's avonds een kaarsje aan bijvoorbeeld.

7. Besteed extra aandacht aan je uiterlijk, dat zal je goed doen. Als je een pruik krijgt, koop dan beslist iets luxe met het geld dat je uitspaart voor de kapper. Trek kleren aan waar je vrolijk van wordt. Als je in het ziekenhuis blijft, koop dan grappige pantoffels of een fraaie ochtendjas en trek een vrolijk T-shirt aan.

8. Als je gek wordt van al die aandacht die op jou wordt gericht, besteed dan extra aandacht aan je vrienden en bekenden. Bel ze op en vraag hoe het met ze gaat, of schrijf brieven en kaartjes in de tijd dat je aan het infuus zit. En als je geen aandacht wilt, stuur gerust iemand weg als je echt alleen wilt zijn. Ook die goeie vriend(in). het gaat nu echt om jou.

 


Plaats een reactie ...

6 Reacties op "Verzorging bij chemokuren. Tips van patienten hoe om te gaan met jezelf tijdens een chemokuur om deze beter te verdragen"


Gerelateerde artikelen
 

Gerelateerde artikelen

FAQ - Veel gestelde vragen >> Sitehulp. Hoe vindt u informatie >> Waar in Europa wordt nog meer >> Wim Huppes staat 18 en 20 >> Tineke geeft haar mening over >> Crowdsurfing project: Helpen >> Mevrouw B. en haar dochter >> Wat is een darmmicrobioomtest >> Wie heeft tips voor mij over >> Een neuspray en mondspray >>