Geloof is volgens ons niemand op te leggen. Hoewel dat natuurlijk door de eeuwen heen over de hele wereld wel steeds gebeurt met als gevolg al die oorlogen en ellende. O.i heeft het dan ook weinig zin om kost wat kost iemand proberen te overtuigen van een bepaald standpunt. Wat niet wegneemt dat het prettig en ook nodig is als een behandelend arts op de hoogte is van wat u allemaal doet om van de kanker af te komen.
En we denken wel dat u als patiënt een paar dingen kunt doen om dat met de arts te overleggen zonder een conflictsituatie te scheppen.

 • Allereerst natuurlijk u goed voorbereiden op wat u wilt vragen of vertellen aan de arts. Dat u weet waar u het over heeft. Schrijf van te voren vragen en steekwoorden op.
 • Of neem bv. een uitgeprint artikel, of gedeelte van een artikel mee naar uw behandelend arts. Of neem het website adres mee van deze site ( www.kanker-actueel.nl ) of andere site waarop belangrijke informatie en verwijs uw arts naar de betreffende pagina's c.q. artikelen.
 • U kunt ook onze hulp vragen en krijgen via een coachingsgesprek, klik hier voor voorwaarden. Dit kan eenmalig voor bv. een second opinion gesprek of ook als begeleiding over meerdere keren. 
 • Artsen komen vaak met het argument dat er niets is bewezen. Neem en verwijs naar de literatuurlijst , met anno 2011 al ruim 1500 wetenschappelijke gerandomiseerde en soms zelfs dubbelblinde onderzoeken op een rijtje gezet of onderzoek en voeding, met besprekingen van bepaalde onderzoeken of voor extra informatie naar medische termen. Daarop staat heel gedetailleerd beschreven op alfabetische volgorde welke processen worden beïnvloed door gerichte voeding en suppletie. En veel artsen zijn wel gevoelig voor medische literatuur. Het verhaal wordt dan meer dan 'ik heb gehoord van tante zus en zo enz.'.

 • Tenslotte leert de ervaring dat als iemand de boodschap kanker krijgt er van alle kanten onnoemlijk veel adviezen op je afkomen en allerlei al of niet verifieerbare verhalen. U moet zich bedenken dat u niet de eerste en enige patiënt bent die bij een arts komt. Veel verhalen hebben ze al tientallen, misschien wel honderden keren gehoord.  En altijd zonder echte bewijzen. Met de informatie op deze site kunt u uw verhalen beter onderbouwen en dan zult u zien dat veel artsen ook gewone mensen zijn die zeker openstaan voor aanvullende aanpak.

 • Neem bv. ook chemo en voeding en bestraling en voeding die ook  goede informatie geven voor artsen (voor patiënten trouwens ook) en bv.voor radiologen.

 • Natuurlijk zullen er artsen zijn die reageren in de trant van "nou ja baat het niet, het schaadt waarschijnlijk ook niet". Dat vinden we altijd een soort opmerking waar we niets mee kunnen. Maar een goede vraag dan kan zijn: "hoe weet u dat?". Of de vraag: wat heeft chemo en bestraling dan voor gevolgen voor mij? Wat is mijn kans op herstel? Hoe groot is de kans op een recidief? Wat zijn de bijwerkingen? Hoe denkt u die tegen te gaan?

  De arts wordt dan min of meer gedwongen om te vertellen wat hij werkelijk weet van chemo, van bestraling, maar ook van dieëten en suppletie en dan blijkt vaak dat hij/zij er echt niets van weet. Als u dan met uw informatie komt kunt u misschien de arts prikkelen om daar echt aandacht aan te besteden. En als een arts echt niet wil en er heel negatief tegenover staat, maak u niet druk (was voor mij niet gemakkelijk trouwens, maar de wijsheid komt na de ervaring zeg ik altijd maar), blijf rustig, overleg met uw 'alternatief' arts en vraag desnoods een andere behandelende arts. Bij mij is er enkele keren overleg geweest met Valstar en mijn behandelend specialist en ik ben via een second opinion gesprek van ziekenhuis veranderd gedurende mijn ziekteproces.

  En er verandert toch wel een en ander in de ziekenhuizen t.o.v. aanvullende aanpak en dieet en suppletie bij kanker. Mede door het steeds beter geïnformeerd raken van patiënten. En daar draagt deze website aan bij, daar zijn we van overtuigd. En we zullen u zo actueel mogelijk op de hoogte blijven houden, maar ons doel, een brug slaan tussen regulier en alternatief lijkt te lukken. De grote revoluties geschieden altijd van binnenuit denken we dan maar.


  Plaats een reactie ...

  Reageer op "Sceptische arts. Mijn behandelend arts gelooft niet in diëten en vitamines. Hoe overtuig ik hem?"


  Gerelateerde artikelen
   

  Gerelateerde artikelen

  FAQ - Veel gestelde vragen >> Sitehulp. Hoe vindt u informatie >> Waar in Europa wordt nog meer >> Tineke geeft haar mening over >> Crowdsurfing project: Helpen >> Mevrouw B. en haar dochter >> Wat is een darmmicrobioomtest >> Wie heeft tips voor mij over >> Een neuspray en mondspray >> Wat kun je doen na het overleven >>