18 november 2011: van het VUMC zelf hebben we weinig meer gehoord nadat zij in 2004 melding maakten van dendritische celtherapie bij prostaatkanker. Maar er loopt al sinds 2008 een fase II studie met dezelfde aanpak bij patiënten met prostaatkanker op initiatief van het National Health Institute -NCI in Amerika . Het doel van de studie is om patiënten met prostaatkanker te behandelen met hormoontherapie en daarnaast een vaccin (GVAX) - dendritische celtherapie te geven en te zien of de ziektevrije tijd en overall overleving daardoor wordt beinvloed in vergelijking met alleen hormoontherapie. De volledige studieomschrijving en toelatingscriteria en adressen waar u informatie kunt verkrijgen staan in de studieomschrijving die u kunt inzien als u op deze link klikt 

30 november 2004: Bron: VUMC

In de VU-Amsterdam loopt sinds kort een studie die is opgezet met een combinatie van een eiwitblokker en twee vaccins - immuuntherapie voor prostaatkankerpatiënten met uitzaaiingen en een PSA niet hoger dan 5 en ongevoelig voor hormoontherapie. In totaal zullen maximaal vijfenveertig patiënten deelnemen aan de studie. Zij zijn allen jonger dan tachtig jaar, hebben een uitgezaaide prostaattumor, hebben een PSA boven de vijf, zijn hormoon refractair, (ongevoelig voor hormoonbehandeling) en hebben nog geen chemotherapie ondergaan.


Gen-immunotherapie therapie tegen prostaatkanker ingezet

Het VU medisch centrum zet met een fase I/II studie een nieuwe vorm van gen-immunotherapie in tegen uitgezaaide prostaattumoren. Met behulp van twee vaccins en een antilichaam mot de prostaatkanker door het immuunsysteem geklaard worden. De vaccins, CG1940 en CG8711, zijn gemaakt uit twee prostaatkankercellijnen die genetisch zo veranderd zijn dat ze Granulocyte-Macrophage Colony-Stimulating Factor (GM-CSF) aanmaken, een groeifactor voor witte bloedcellen. GM-CSF trekt cellen aan die tumoreiwitten aanbieden aan T- lymfocyten. Deze T-lymfocyten zijn de werkpaarden bij het opruimen van de tumor. De prostaatkankercellen in het vaccin worden met een hoge dosis bestraald, zodat zeker is dat zij niet gaan groeien als ze ingespoten zijn bij de patiënt. Als de vaccins in de huid zijn ingespoten, wordt per infuus het antilichaam MDX-010 toegediend. MDX-010 blokkeert CTLA-4, een eiwit dat de afweerreactie afremt. MDX-010 zorgt ervoor dat de rem op de immuunreactie geblokkeerd wordt en dat het afweerproces op gang blijft. Het is de eerste studie in Europa die deze twee nieuwe vormen van immunotherapie combineert bij prostaatkanker. In het eerste deel van de studie wordt de optimale dosering vastgesteld en in het tweede deel wordt gekeken naar de effectiviteit van de behandeling. Tachtig procent van de mannen boven de vijfenzestig jaar krijgt prostaatkanker. Deze vorm van gen-immunotherapie zou, bij positieve resultaten uit dit onderzoek, een goed alternatief of bijzondere aanvulling kunnen zijn op de nu beschikbare behandelmethoden. In totaal zullen maximaal vijfenveertig patiënten deelnemen aan de studie. Zij zijn allen jonger dan tachtig jaar, hebben een uitgezaaide prostaattumor, hebben een PSA boven de vijf, zijn hormoon refractair, (ongevoelig voor hormoonbehandeling) en hebben nog geen chemotherapie ondergaan. De studie is goedgekeurd door drie landelijke commissies: COGEM, CCMO en BIF/RIVM. Hun oordeel was dat de vaccins mogen worden toegediend zonder dat speciale maatregelen moeten worden getroffen. De vaccins kunnen poliklinisch worden toegediend. Het antilichaam wordt één maal per maand per infuus toegediend. Het VU medisch centrum is een vooraanstaand universitair medisch centrum. Oncologie is één van de belangrijkste aandachtspunten van deze organisatie. De onderzoekers en artsen in het VU medisch centrum met oncologie bezig houden kunnen zich rekenen tot de wereldtop. Op 4 januari 2004 is in het VU medisch centrum het VUmc Cancer Center Amsterdam gevestigd, waarin alle medische en onderzoeksafdelingen van het VU medisch centrum die zich bezig houden met oncologie hun krachten bundelen.


Plaats een reactie ...

1 Reactie op "Combinatie van hormoontherapie met een gen - en immuuntherapie in de vorm van een vaccin - dendritische celtherapie voor mannen met uitgezaaide prostaatkanker gestart in VUMC en voortgezet in Amerika"

  • Ria Jaspers :
    Mijn echtgenoot heeft een uitgezaaide prostaatkanker. Zijn prostaat is verwijderd en 5 jaar heeft hij hormoontherapie gehad( eerst zolladex en daarna ook cassodex). Sinds september zijn 15 lymfeklieren in het kleine bekken verwijderd,5 waren aangetast. Nadien is de psa terug gestegen,botscan en petscan zijn negatief. Hij vertoont nog geen symptonen, komt hij in aanmerking voor immunotherapie?? kan hij als Belg in Nederland behandeld worden en waar moeten wij contact opnemen??

    Hartelijk dank voor een reactie

Gerelateerde artikelen