Ervaringen van kankerpatienten met complementaire aanpak zijn te vinden onder ervaringsverhalen en er zijn op onze website ook een aantal video's van ervaringen van kankerpatienten met complementaire aanpak te zien. Aan te klikken via videoknop linksbovenaan op deze pagina. Of ga naar de website van het SNFK waar voorlichtingsfilmpjes zijn te zien over complementaire aanpak bij kanker.

Bepaalde flavonoiden (flavonoiden zitten vooral in bepaalde fruit en groenten en ook bij het drinken van groene thee krijgen mensen flavonoiden binnen) lijken een beschermend effect te hebben bij het voorkomen van eierstokkanker. Dit blijkt uit de resultaten van de grote Nurses Health Study onder ruim 66.000 vrouwen. De onderzoekers onderzochten de effecten van 5 verschillende flavonoiden. (sorry maar weet niet echt de Nederlandse namen ervoor dus hier de engelse benaming: myricetin, kaempferol, quercetin, luteolin and apigenin. De vijf flavonoiden samen gaven geen significant effect maar vooral het kaempferol (40%) en luteolin (34%) zorgden wel voor een significant beschermend effect. Een interessante bevinding die nog maar eens bewijst dat eierstokkankerpatienten vooral baat kunnen hebben bij een vegetarisch voedingspatroon zoals bv. het Houtsmullerdieet, zie ook onze recepten. Lees ook verhaal van Marjan onder patientenervaringen

1: Int J Cancer. 2007 Nov 15;121(10):2225-32.Click here to read Links
 

A prospective study of dietary flavonoid intake and incidence of epithelial ovarian cancer.

Channing Laboratory, Department of Medicine, Brigham and Women's Hospital and Harvard Medical School, Boston, MA.

Flavonoids are antioxidant compounds found in plants, including fruits, vegetables and tea. No prior prospective studies have examined the association between intake of flavonoids in the flavonol and flavone subclasses and ovarian cancer risk. We analyzed the association between intake of 5 common dietary flavonoids and incidence of epithelial ovarian cancer among 66,940 women in the Nurses' Health Study. We calculated each participant's intake of myricetin, kaempferol, quercetin, luteolin and apigenin from dietary data collected at multiple time points, and used Cox proportional hazards regression to model the incidence rate ratio (RR) of ovarian cancer for each quintile of intake. Our analysis included 347 cases diagnosed between 1984 and 2002, and 950,347 person-years of follow-up. There was no clear association between total intake of the 5 flavonoids examined and incidence of ovarian cancer (RR = 0.75 for the highest versus lowest quintile, 95% confidence interval = 0.51-1.09). However, there was a significant 40% decrease in ovarian cancer incidence for the highest versus lowest quintile of kaempferol intake (RR = 0.60, 95% CI = 0.42-0.87; p-trend = 0.002), and a significant 34% decrease in incidence for the highest versus lowest quintile of luteolin intake (RR = 0.66, 95% CI = 0.49-0.91; p-trend = 0.01). There was evidence of an inverse association with consumption of tea (nonherbal) and broccoli, the primary contributors to kaempferol intake in our population. These data suggest that dietary intake of certain flavonoids may reduce ovarian cancer risk, although additional prospective studies are needed to further evaluate this association. If confirmed, these results would provide an important target for ovarian cancer prevention. (c) 2007 Wiley-Liss, Inc.

PMID: 17471564 [PubMed - indexed for MEDLINE]

 


Plaats een reactie ...

Reageer op "Flavonoiden lijken beschermend effect te hebben tegen ontstaan van eierstokkanker. Tot 40 procent blijkt uit de Nurses' Health Study bij ruim 66.000 deelnemende vrouwen."


Gerelateerde artikelen
 

Gerelateerde artikelen

Studiepublicaties van niet-toxische >> Dr. Felperlaan geeft adviezen >> Magnesium naast chemokuren >> Een vegetarisch vezelrijk >> Twee patienten met eierstokkanker >> Flavonoiden lijken beschermend >> Genisteine aglycone kan eierstokkanker >> Groene thee vergroot kansen >> Groenten en aanvullend Betacaroteen, >> De invloed van voeding op >>