Ervaringen van kankerpatienten met complementaire aanpak zijn te vinden onder ervaringsverhalen en er zijn op onze website ook een aantal video's van ervaringen van kankerpatienten met complementaire aanpak te zien. Aan te klikken via videoknop linksbovenaan op deze pagina. Of ga naar de website van het SNFK waar voorlichtingsfilmpjes zijn te zien over complementaire aanpak bij kanker.
Bepaalde flavonoiden (flavonoiden zitten vooral in bepaalde fruit en groenten en ook bij het drinken van groene thee krijgen mensen flavonoiden binnen) lijken een beschermend effect te hebben bij het voorkomen van eierstokkanker. Dit blijkt uit de resultaten van de grote Nurses Health Study onder ruim 66.000 vrouwen. De onderzoekers onderzochten de effecten van 5 verschillende flavonoiden. (sorry maar weet niet echt de Nederlandse namen ervoor dus hier de engelse benaming: myricetin, kaempferol, quercetin, luteolin and apigenin. De vijf flavonoiden samen gaven geen significant effect maar vooral het kaempferol (40%) en luteolin (34%) zorgden wel voor een significant beschermend effect. Een interessante bevinding die nog maar eens bewijst dat eierstokkankerpatienten vooral baat kunnen hebben bij een vegetarisch voedingspatroon zoals bv. het Houtsmullerdieet, zie ook onze recepten. Lees ook verhaal van Marjan onder patientenervaringen
A prospective study of dietary flavonoid intake and incidence of epithelial ovarian cancer.
Channing Laboratory, Department of Medicine, Brigham and Women's Hospital and Harvard Medical School, Boston, MA.
Flavonoids are antioxidant compounds found in plants, including fruits, vegetables and tea. No prior prospective studies have examined the association between intake of flavonoids in the flavonol and flavone subclasses and ovarian cancer risk. We analyzed the association between intake of 5 common dietary flavonoids and incidence of epithelial ovarian cancer among 66,940 women in the Nurses' Health Study. We calculated each participant's intake of myricetin, kaempferol, quercetin, luteolin and apigenin from dietary data collected at multiple time points, and used Cox proportional hazards regression to model the incidence rate ratio (RR) of ovarian cancer for each quintile of intake. Our analysis included 347 cases diagnosed between 1984 and 2002, and 950,347 person-years of follow-up. There was no clear association between total intake of the 5 flavonoids examined and incidence of ovarian cancer (RR = 0.75 for the highest versus lowest quintile, 95% confidence interval = 0.51-1.09). However, there was a significant 40% decrease in ovarian cancer incidence for the highest versus lowest quintile of kaempferol intake (RR = 0.60, 95% CI = 0.42-0.87; p-trend = 0.002), and a significant 34% decrease in incidence for the highest versus lowest quintile of luteolin intake (RR = 0.66, 95% CI = 0.49-0.91; p-trend = 0.01). There was evidence of an inverse association with consumption of tea (nonherbal) and broccoli, the primary contributors to kaempferol intake in our population. These data suggest that dietary intake of certain flavonoids may reduce ovarian cancer risk, although additional prospective studies are needed to further evaluate this association. If confirmed, these results would provide an important target for ovarian cancer prevention. (c) 2007 Wiley-Liss, Inc.
PMID: 17471564 [PubMed - indexed for MEDLINE]
Gerelateerde artikelen
- Studiepublicaties van niet-toxische middelen en behandelingen uit literatuurlijst van arts-bioloog drs. Engelbert Valstar, gerelateerd aan eierstokkanker
- Aerobics naast chemotherapie heeft een positief effect op door chemo veroorzaakte neuropathie en een bewegingsprogramma zou altijd gestimuleerd moeten worden copy 1
- Psychologische interventie in combinatie met voedingsrichtlijnen plus Bushen Quyu-afkooksel verbetert 2-jaars overleving met 23 procent bij patiënten met gevorderde eierstokkanker
- Kytogeen dieet bij patienten met eierstokkanker en endometriosekanker verbetert fysiek functioneren, vergroot de energie, vermindert vermoeidheid, en vermindert hongergevoel. copy 1
- Dr. Felperlaan geeft adviezen voor voeding ter voorkoming van kanker welke ook goed te gebruiken zijn door patiënten die reeds kanker hebben.
- Magnesium naast chemokuren met cisplatin en paclitaxel bij eierstokkanker beschermt significant beter de nieren dan chemo zonder magnesium, aldus gerandomiseerde en placebo gecontroleerde dubbelblinde fase 2 studie.
- Een vegetarisch vezelrijk dieet verkleint risico op eierstokkanker met de helft aldus casus-studie gecorrigeeerd naar omgevings- en erfelijke factoren onder 127 vrouwen.
- Twee patienten met eierstokkanker gebruikten anti-oxidanten naast chemo bij eierstokkanker en hadden daar veel baat bij.
- Flavonoiden lijken beschermend effect te hebben tegen ontstaan van eierstokkanker. Tot 40 procent blijkt uit de Nurses' Health Study bij ruim 66.000 deelnemende vrouwen.
- Genisteine aglycone kan eierstokkanker voorkomen en progressie afremmen. Ook klachten van endometriose verminderen door genisteine aglycone
- Groene thee vergroot kansen op overleving van eierstokkanker met plaveiselcarcinoomtype blijkt uit gerandomiseerde cohortstudie.
- Groenten en aanvullend Betacaroteen, een vitamine-B complex en vitamine E verminderen het risico op het krijgen van eierstokkanker aanzienlijk, aldus epidemologische studie onder 2500 vrouwen
- De invloed van voeding op het ontstaan van eierstokkanker.
- Vitamines en mineralen en intraveneus ascorbine zuur (vit. C.) als aanvulling op eerstelijns chemokuren zorgen bij kleinschalige studie van twee eierstokkankerpatiënten (stadium IIIC) voor 3,5 jaar ziektevrije tijd
- Vitamine D. heeft gunstig effect en geeft beduidend minder risico op krijgen van borstkanker en eierstokkanker blijkt uit verschillende studies gepresenteerd op ASCO 2006..Hoge vitamine D. waarde in bloed geeft tot 50% minder risico op borstkanker
- Aanvullende - complementaire behandelingen en middelen bij eierstokkanker: een overzicht van recente ontwikkelingen
Plaats een reactie ...
Reageer op "Flavonoiden lijken beschermend effect te hebben tegen ontstaan van eierstokkanker. Tot 40 procent blijkt uit de Nurses' Health Study bij ruim 66.000 deelnemende vrouwen."