Mocht u de informatie op onze website kanker-actueel.nl waarderen dan wilt u ons misschien ondersteunen met een donatie

Ons rekeningnummer is: RABO 37.29.31.138 t.n.v. Stichting Gezondheid Actueel in Terneuzen.

Onze IBANcode is NL79 RABO 0372 9311 38

Als donateur kunt u ook korting krijgen bij verschillende bedrijven.

En we hebben een ANBI status

9 juni 2020: Bron: Agenusbio

Farmaceutisch bedrijf  Agenusbio publiceerde de eerste gegevens uit een tussenevaluatie van immuuntherapie met  twee immuuntherapeutische middelen - balstilimab en zalifrelimab - voor de tweedelijnsbehandeling van patiënten met gevorderde baarmoederhalskanker die slecht reageerden op platina-chemotherapie of een recidief kregen na operatie en andere behandelingen (radiotherapie).

In een tussenevaluatie van de eerste 34 patiënten van een fase II studie reageerde meer dan 20% van de deelnemende patiënten goed op een combinatiebehandeling van beide middelen, waarbij hun tumoren volledig verdwenen (CR = complete remissie) of gedeeltelijk krompen (PR = gedeeltelijke remissie van 50 procent of meer), aldus het bedrijf in een persbericht.

Beide medicijnen zijn zogeheten 'menselijke antilichamen': balstilimab remt de activiteit van het checkpoint-eiwit PD-1 (een anti-PD medicijn) , terwijl zalifrelimab CTLA-4 remt. Deze eiwitten zijn aanwezig in gezonde cellen en vertellen het menselijk immuunsysteem dat ze ongedeerd moeten blijven. Maar sommige kankercellen stelen als het ware deze signalen - eigenschappen, waardoor ze geen apoptose (zelfdoding) plegen en op die manier ook aan immuunaanvallen van de T-killercellen kunnen ontsnappen.

PD-1 en CTLA-4 worden aangetroffen op het oppervlak van T-cellen (immuuncellen met het vermogen om kanker te bestrijden), waar ze fungeren als een 'uit-schakelaar' om het immuunsysteem onder controle te houden. Wanneer PD-1 of CTLA-4 binden aan eiwitpartners die aanwezig zijn op immuuncellen of kankercellen - inclusief PD-L1 en CD80 - worden T-cellen belemmerd in hun vermogen om de tumorcellen te doden. 

Door deze eiwitinteracties te blokkeren, kunnen balstilimab en zalifrelimab de 'remmen' op het immuunsysteem verbreken, waardoor het kankerbestrijdende vermogen van het immuunsysteem van het lichaam wordt versterkt.
Agenus heeft een fase 2-studie lopen (NCT03894215) om de werkzaamheid en veiligheid van balstilimab te beoordelen als een op zichzelf staande behandeling of in combinatie met zalifrelimab als tweedelijnsbehandeling voor vrouwen met gevorderde baarmoederhalskanker die een recidief kregen of ziekteprogressie lieten zien na een eerstelijns op platina -gebaseerde chemotherapie.

Een eerste tussen evaluatie (analyse gebaseerd op gegevens die beschikbaar waren tot 1 november 2019) met 34 patiënten die werden behandeld met de combinzatie van balstilimab-zalifrelimab, toonde aan dat 20,6% van de patiënten goed reageerde op de behandeling met een volledige of gedeeltelijke vermindering van de tumorgrootte.
Van deze groep responders hadden er drie (8,8%) een volledige remissie (CR) en vier (11,8%) een gedeeltelijke remissie (PR). In beide gevallen bleven de patiënten langer dan 50 weken in remissie door de combinatiebehandeling.

Een tussentijdse analyse van 44 patiënten die alleen met balstilimab worden behandeld, toonde een lager totaal responspercentage (11,4%) in vergelijking met de combinatietherapie.
De antitumoractiviteit van Balstilimab en zalifrelimab lijkt vergelijkbaar met andere checkpointremmers die al zijn goedgekeurd voor de behandeling van kankerpatiënten, zoals Merck‘s Keytruda (pembrolizumab), en Bristol-Myer Squibb‘s Opdivo (nivolumab) en Yervoy (ipilimumab). Maar balstilimab en zalifrelimab hebben een beter bijwerkingenprofiel, aldus de producent van deze medicijnen Agenusbio

Schadelijke bijwerkingen werden ervaren door 9,1% van de patiënten die werden behandeld met balstilimab, vergeleken met 12,2% van de patiënten die werden behandeld met Keytruda; soortgelijke bijwerkingen werden waargenomen bij 14,6% van degenen die werden behandeld met de combinatie van balstilimab en zalifrelimab vergeleken met 28,9% van degenen die werden behandeld met Opdivo-Yervoy.
Zowel balstilimab alleen als in combinatie met zalifrelimab “werden goed verdragen zonder nieuwe veiligheidssignalen”, meldt Agenusbio.

Een combinatie van beide middelen "is misschien wel de meest veelbelovende" tweedelijnsbehandeling voor de klinische praktijk, met een acceptabel veiligheidsprofiel voor baarmoederhalskanker, zegt Bradley Monk, MD, een in gynaecologie gespecialiseerde arts.

Het studieverslag of meer het persbericht daarover is te lezen door op de volgende link te klikken op de site van immunology-oncology news: Early Data Support Agenus’ 2 Lead Immunotherapies for Advanced Cervical Cancer.

Bovenstaande is een vertaling van de belangrijkste info uit het persbericht: 

Agenus Announces Positive Interim Data from Balstilimab and Zalifrelimab Clinical Trials in Second-Line Cervical Cancer


Plaats een reactie ...

Reageer op "Immuuntherapie met combinatie van balstilimab en zalifrelimab - of alleen balstilimab geeft hoopgevende resultaten als tweedelijnsbehandeling van vergevorderde baarmoederhalskanker"


Gerelateerde artikelen
 

Gerelateerde artikelen

Immuuntherapie met pembrolizumab >> Pembrolizumab eerstelijns >> Immuuntherapie met pembrolizumab >> Immuuntherapie met HPV - T-cellen >> Immuuntherapie met combinatie >> Lenvatinib plus Pembrolizumab >> Immuuntherapie met anti-PD >> Immuuntherapie met dendritische >> Immuntherapie bij baarmoederkanker >>