16 april 2018: Bron: Foodlog en De Morgen

Aanvullend op onderstaande brief zou u ook dit artikel kunnen lezen: 

"We serveren junkfood in ziekenhuizen"

Britse cardioloog Aseem Malhotra wil Europa wakker schudden over de manipulatie door de industrie

Waarom zou je pillen slikken als je niet ziek hoeft te worden? Ziekenhuizen blijven de focus van hun werk leggen op genezen en doen veel te weinig aan voorkomen. Voedings- en leefstijlveranderingen zouden de nieuwe focus moeten zijn.

Dat vindt de Britse activistische cardioloog Aseem Malhotra van o.a. The truth about fat and sugar is finally explained, die al jaren probeert iets te doen tegen de oorzaken van obesitas en overmedicalisering en nu in het Europese Parlement daarvan de Europese politici gaat proberen te overtuigen.>>>>>>>>lees verder

4 april 2018: Bron: NRC

In de NRC van 4 april is een open brief aan de minister gepubliceerd met als titel:

Gezondere levensstijl is een onderschat medicijn voor de moderne mens

Erken ‘leefstijlgeneeskunde’ als medisch specialisme, schrijven Martijn van Winkelhof, Hanno Pijl en Margo Vliegenthart. Dat is in het belang van patiënt én premiebetaler

Bron: NRC

In de brief pleiten de schrijvers voor levensstijlgeneeskunde met dit als slotalinea:

Volwassen onderzoeksbudget

Als het kabinet een bestendige trendbreuk in de zorgkosten wil realiseren, dan biedt maximale inzet op leefstijlgeneeskunde ons inziens het meeste perspectief op medische en financiële winst. Voorwaarde is dan wel dat leefstijlgeneeskunde een volwassen onderzoeksbudget krijgt, meer ruimte in het curriculum en voldoende betaaltitels in de basisverzekering. Daarnaast verdient het wellicht een volwaardig medisch specialisme: de leefstijlspecialist.

Wij zien een ongekend groot potentieel aan medische en financiële winst: voor patiënt, premiebetaler en overheid. Om dit te benutten is wel politieke slagkracht nodig. De drie bewindslieden van VWS maken een enthousiaste en doortastende indruk en wij kennen het VWS als een slim departement. Wij nodigen de bewindslieden daarom uit om vol in te zetten op leefstijlgeneeskunde. Het debat van 4 april is een ideaal moment voor een startschot.>>>>>>>lees de hele brief verder in de NRC

Deze brief is ondertekend door:

Ondertekenaars: Prof. dr. Casper van Eijck, chirurg; prof. dr. Jim van Os, hoogleraar psychiatrie, lid KNAW, vz. Herseninstituut UMCU; prof. dr. Hanno Pijl, hoogleraar diabetologie, lid Gezondheidsraad; prof. dr. Erik Scherder, hoogleraar neuropsychologie; Margo Vliegenthart, vml. staatsecretaris van VWS en SER-lid; dr. Machteld Huber, arts, voorzitter van Instituut Positieve Gezondheid/ Rijksbrede programma Positieve Gezondheid; drs. Nguyen, huisarts, bestuurder LHV; dr. Janneke Wittekoek, cardiologe, publiciste; dr. Bram Bakker, psychiater, publicist; dr. Remko Kuipers, farmacoloog, cardioloog; drs. Tamara de Weijer, vz. Arts & Voeding, huisarts, promovenda; drs. Adjiedj Bakas, trendwatcher; drs. Martijn van Winkelhof, fiscaal econoom, bedrijfskundige, publicist; drs. Mikkel Hofstee, CEO Lifeguard, auteur van Oermens 2.0; drs. J.W.P.M. Peeters, bedrijfsarts te ‘s-Gravenhage, docent LUMC; dr. H.c. Peter Kapitein, patient advocate Inspire2Live.


Plaats een reactie ...

1 Reactie op "Leefstijlgeneeskunde – preventief én curatief - levert veel voordelen op, zowel medisch als financieel voor zowel patiënt, de premiebetaler en de overheid."

  • Maartje :
    Dit is nou exact wat ik al doe met borstkankerpatiënten. Je leren om een gezonde leefstijl aan te nemen en te behouden.

    Zoals het artikel zegt: de positieve effecten van gezonde leefstijl zijn onderschat. En daar ben ik het roerend mee eens. Lang niet iedereen weet wat er ook onder de noemer 'leefstijl' behoort. Iedereen weet wel dat je dan gezonder met eten, maar verder dan dat komt men nog niet. En leefstijl omvat nog zoveel meer... beweging, rust/niets doen, ontstressen, angst en negativiteit verminderen, gezonde omgeving creeeren, goed voor jezelf zorgen, mindset, en zo kan ik nog wel even doorgaan.
    Weet je intussen wel dat dit 'leefstijl' inhoud, dan is het nog de kunst om dit te gaan doen. Want HOE pak je dat dan aan? En HOE hou je dat vol?
    Dat is niet met 1 'pil' als 'ik eet geen geraffineerde suikers meer' opgelost. We leven in een tijd dat we quick-fixes willen.Dat zijn we gewend. Maar dit is geen quick-fix. Dat is dagelijks bewust ermee bezig zijn, totdat het in je systeem zit. De 'automatische piloot'zeg maar. En dat kan, dat is haalbaar, als je je er maar van bewust bent hoe belangrijk het voor je is, voor je gezondheid is, voor je leven is.

Gerelateerde artikelen
 

Gerelateerde artikelen

Leefstijlgeneeskunde – preventief >> Voeding - Red-dieet zorgt >> Openbaar Ministerie (OM) >> Zorginstituut eist inzage >> Molucuul dat ziekte van Huntington >> NRC publiceert twee artikelen >> Twee VU-hoogleraren hopen >> Alles draait om de patient >> Suiker doet tumoren groeien >> Veel Nederlands voedsel (47 >>